O propunere: Bucurestiul ca centru sacru al lumii

Andrei Plesu 30.06.2015
SHARE 11

Aflăm din presă că, în curînd, va începe la Bucureşti construcţia celei mai mari moschei din Europa creştină. Proiecte la fel de grandioase s-au propus, pare-se, la Oslo, la Praga şi la Bratislava. Fără succes. Dialectic vorbind, mi se pare spectaculoasă coincidenţa dintre şantierul – deja avansat - al Catedralei Mîntuirii Neamului şi cel – încă în faşă – al unei mari moschei.

Nu trebuie să fii nici un sîngeros militant împotriva Islamului, nici un fanatic oştean al Creştinătăţii, ca să contempli cu oarecare stupoare avîntul întemeietor al mai marilor noştri. Dacă nici asta nu înseamnă ”înfrăţire între popoare”, ”elan ecumenic”, ”luptă pentru pace”, atunci ce sens mai pot avea astfel de cuvinte? Aşa stînd lucrurile, mă gîndesc că ar trebui să o facem lată. Dacă Bucureştiul simte pulsînd în inima sa energia unui centru spiritual al întregii lumi, atunci să mergem pînă la capăt: am putea invita la noi cîţiva experţi din Orientul Îndepărat sau Apropiat, care să ne construiască cea mai mare pagodă din Europa, cea mai mare stupa, cel mai mare templu Shinto şi cea mai mare sinagogă. Comemorativ, am putea înălţa, tot la Bucureşti, şi o replică a piramidei lui Keops.

Bucureştiul ar putea deveni, astfel, un parc al tuturor confesiunilor şi religiilor, avînd pe frontispiciu generosul îndemn: „Taoişti, Buddhişti, Musulmani, Mozaici, Confucianişti, Shintoişti, Brahmani din toate ţările, uniţi-vă!“

Ospitalitatea noastră ”tradiţională” şi-ar afla, astfel, o definitivă confirmare. Nici din punct de vedere comercial ideea nu e de lepădat. Am deveni o a noua minune a lumii, loc de pelerinaj pentru toate cultele planetei. Oricum, un duh al înfrăţirii lucrează discret asupra noastră, chiar atunci cînd vrem să omagiem propria ogradă. Cîte popoare şi-ar numi simbolul religios naţional, recurgînd strict la cuvinte de origine străină: ”catedrală” trimite la surse greco-latine, ”mîntuire” şi ”neam” sunt termeni de sorginte maghiară! Să multiplicăm, deci, acest prim pas. Să devenim locul de pelerinaj al tuturor închinătorilor de pe mapamond, cu zeii, templele şi ierarhiile lor cu tot.                      

Lăsînd gluma la o parte, ţin să spun apăsat că nu ideea construirii unei moschei în capitala României mă deranjează. În Bucureşti, trăiesc cca 10.000 de musulmani şi e perfect posibil ca cele patru mici lăcaşuri de cult de care dispun în prezent să nu fie îndestulătoare. O mare moschee s-a construit la Constanţa sub Carol I, dar pentru o zonă (Dobrogea) mult mai intens marcată confesional de comunitatea musulmană. Ceea ce mă deranjează însă este elefantiazisul. Acelaşi elefantiazis care mă deranjează şi în cazul Catedralei Orthodoxe. Asocierea constantă a spiritului cu megalomania, cu iubirea de cantitate, de pompă, de ”slavă deşartă” mi se pare, cel puţin pentru spaţiul răsăritean, o asociere la limita ereziei.

Confundăm ”zidirea” interioară, recomandată de Dumnezeu, cu zidăria. Vrem să mutăm ”Împărătescul” din teritoriul Ierusalimului ceresc, în acela al lumii pămînteşti.

Încă o dată: sunt un vechi cititor de mistică islamică şi găsesc că facem o mare nedreptate capodoperelor ei cînd reducem ambianţa mahomedană la fundamentalismele isterice ale cîtorva grupuri care, cu siguranţă, n-au habar de propria lor tradiţie. Ştiu, pe de altă parte, cît de legaţi suntem de istoria otomană la capătul a sute de ani de convieţuire. Bem cafea, mîncăm chiftele şi pilaf, mîncăm baclavale, sarmale, musaca, rahat, cataif şi cîte şi mai cîte. Religios vorbind, turcii s-au arătat mai toleranţi decît credem: n-au încercat să ne convertească, nu ne-au persecutat în numele lui Allah. Totuşi, am trăit, sute de ani, în raporturi de ”suzeranitate” cu Imperiul Otoman: eram ”autonomi”, dar nu ”independenţi” şi plăteam un tribut consistent. A numi acest tip de relaţie  - ”o prietenie de veacuri”, cum tindea să o facă limbajul oficial al diplomaţiei comuniste e ridicol. Domnul Victor Ponta nu se teme însă – o ştim deja de multă vreme – de ridicol.

În 2013, în vizită la Istanbul, a depus o plachetă memorială pe zidul închisorii unde şi-au aşteptat Brâncoveanu şi fiii decapitarea. Placheta vorbea ”delicat” despre ”statornica amintire a istoriei comune a popoarelor român şi turc”. Aşa se numeşte, deci, căsăpirea unui voevod român: ”istorie comună”! Dl. Ponta putea să evite, abil, un gest de asemenea ”amabilitate”, sau să depună o plachetă despre istoria noastră comună pe orice alt zid al oraşului. O să zică, probabil, că nu el a scris textul, ci ”specialiştii” celor două ministere de Externe (turc şi român) care au organizat evenimentul. Dar prim-ministrul nostru va fi văzut, fie şi în ultima clipă, ce scrie pe plachetă. N-a avut obiecţii. În ce mă priveşte, socotesc că textul cu pricina e încă o victorie a Turciei asupra ”talentului” diplomatic al foştilor lor ”aliaţi”. Înclin să cred că Victor Ponta are un amor special pentru dl. Erdogan. Căci iată, tot el a pus la dispoziţie, gratuit, Muftiatului Cultului Musulman din România un teren de aprox 11.000 m2  pentru marea ctitorie a moscheii bucureştene.

N-am nimic împotrivă să reconsiderăm relaţia istorică accidentată, dar bogată, dintre ţările noastre. România şi Turcia sunt partenere în NATO şi privim cu deschidere şi un eventual parteneriat în UE. Avem, într-adevăr, o „istorie comună“, chiar dacă tensionată. Dar lucrurile trebuie făcute cu măsură, cu simţul dozajului şi fără măsluirea „de protocol“ a faptelor care ne leagă, sau ne-au “dezlegat” cîndva. În plus, nu putem face abstracţie de context. Lumea musulmană trece, la ora actuală, printr-o perioadă de confuzie şi diviziune. A ajuns să fie – prin abuz, dar nu fără argumente ajutătoare – asimilată cu ideea de ”terorism”. Un învăţat român de etnie tătară, dl. Tasin Gemil, fost ambasador al nostru în Azerbijan şi Turkmenistan, atrage atenţia că ”mii de tineri din fostul bloc comunist au devenit jihadişti”. Pe un asemenea fundal, nu e cazul să luăm decizii aventuroase, facil cordiale, dacă nu direct ipocrite. Evident, Turcia e o ţară mult mai permeabilă la dialog decît multe din ţările regiunii. Dar şi înţelepciunea ei şi a noastră ne îndeamnă la echilibru şi prudenţă. Şi la evitarea oricărei fudulii lumeşti. Moschee – da! Centru de Studii Musulmane – da! Cantină pentru săraci de toate obedienţele religioase – da! Dar, dacă se poate, fără grandilocvenţă coreeană…

 

 

Articol preluat adevarul.ro

Comentarii 11

Vasile Popa - 07-27-2015

Dl . Plesu se plange de dimensiunile proiectului moscheii, pe care nimeni nu le cunoaste inca. Libertatea religiei nu ingradeste dimensiunile lacasului de cult. Parerile Dl-ui Plesu sunt interesante, dar oare de ce se implica intr-o problema de care este strain? A remarcat vreodata Dl. Plesu megalomania mall-urilor din Romania? Este oare Catedrala Sf. Petru din Roma o cladire de inspitratie coreana? Si atunci?

Răspunde

Corneliu C - 07-11-2015

Am o propunere inca mai buna: GDS-centrul sacru al guignolilor dreptei neocon bugetar-bursiere.

Răspunde

slienzio-stampa - 07-10-2015

salutare cace pules!

Răspunde

Adrian - 07-08-2015

Am citit multe articole pro si contra referitoare Religie (vs. Stiinta). Cred ca Proverbul "fa ce spune si nu ce face popa" are dreptate. Apropos, de ce nu se preda in scoli cursuri referitoare la proverbe (din "intelepciunea popoarelor") ? Savantii si oamenii educati sunt majoritar de partea stiintei si evolutionismului. Este insa dreptul fiecaruia de a gandi singur si decide. Poate oamenii din antichitate au impacat cel mai bine cele doua optiuni, crezand in Soare (Ra) care ne da permanent viata (lumina si caldura). Din ceea ce vedem la noi, Parohiile au devenit cele mai profitabile SRL-uri si detin monopolul catorva afaceri, precum si sprijin bugetar si fiscal. Oare astfel de activitati sa dea dreptate celor care spun ca Religia este cea mai mare "escrocherie" a omenirii?

Răspunde

livstomer - 07-07-2015

Dle Plesu, umrul dvs e stralucitor ca de obicei, dar nu mai glumiti cu lucrurile astea, le dati idei lui Ponta si gastii (sa nu le spun derbedei, ca as jigni derbedeii - exista si derbedei inteligenti)

Răspunde

observati - 07-07-2015

Observați cacofonia clar intenționată din titlu (ca centru) și citiți articolul în consecință. Salutare, maestre!

Răspunde

Gheorghe Popescu - 07-07-2015

Romanii au tratat intotdeauna cu umor problemele serioase in viata, dar nu intotdeauna tonul hitru s-a potrivit situatiei. In primul rind cred ca romanii gresesc ca vorbesc tot timpul despre acest idiot patentat numit Ponta, cind despre el ar trebui , nu sa vorbeasca, ci sa actioneze DNA. In al doilea rind, e prima oara cind cred ca romanii au dreptate sa faca o deosebire de natie: Ponta e albanez si nu are nici o afinitate cu poporul roman. Se vede din absolut toate miscarile pe care lea- facut de cind a intrat in politica. O sa spuneti ca toti politicienii fac la fel, dar va contrazic. Ceilalti tot au mai facut cite ceva pentru popor, idiotul asta insa n-a facut decit impotriva lui. Un amestec de Pristanda cu Ana Pauker in pantaloni, atit! In al treilea rind, remarca domnului Plesu vis a vis de marimea Catedralei Neamului cred ca e gresita. Am locuit ani buni in Brasov si nu a fost zi in care sa nu fiu uimit de maretia Bisericii Negre, cu muzica de orga pe care o poti asculta, cu frumusetea arhitecturii si cu modul in care acea catedrala (ca asta e de fapt) se potrivesate locului. Depinde de romani sa construiasca lucruri marete, pentru urmasi, in loc de mormane de uritenie, ca pe vremea comunistilor. Si daca nu va place arhitectura ortodoxa, am sa va trimit la Cozia. Depinde de architect si de gustul romanilor. In ce priveste moscheia, asta e alta bucata de peste. Riscul terorist este enorm si ne legam la cap fara sa ne doara. Ponta nu a facut altceva decit sa-si plateasca datoriile fata de tovarasii lui de borfasie, si nu ar trebui sa fie lasat sa-si faca de cap. Cred ca povestea asta tine de CSAT, care trebuie sa ii dea peste bot. Cred ca asta e un motiv excelent sa fie arestat pe aeroport, la intoarcerea in tara. Johannis are ocazia sa arate ca e bun roman, nu papagalul pe care il consider eu.

Răspunde

BASCA - 07-07-2015

Romania devine noul Babilon,taramul concordiei absolute,ecumenism din caramida nu din vorbe.Deveselu,catedrala mantuitilor,moschee;la ce ravagii fac serialele turcesti pe la noi chiar ca se impunea o moschee de neam prost,pai cand o aparea Suleiman asta, cu barbuta si cu ochisorii lui albastri ca marea Egee, pica ortodoxa pe spate de lesin.

Răspunde

profesoru - 07-07-2015

Sunt total impotriva construirii "celei mai mari moschei", care ar deveni un magnet pentru fundamentalistii din toata lumea. // O observatie insa. Vad ca e trendy sa fii impotriva construirii Catedralei Mantuirii Neamului. Nu e acelasi lucru (construirea catedralei si a celei mai mari moschei). In Bucuresti sunt 1,6 milioane ortodocsi si doar 9.000 musulmani. Se incearca de 100 de ani construirea unei catedrale adecvate. Nu e mare in comparatie cu catedralele ridicate in Occident acum cateva secole, pentru orase mult mai mici. Mentionez ca nu sunt credincios si nici nu am o parere buna despre BOR.// O discutie separata ar fi oportunitatea finantarii catedralei din bani publici, dar constructia in sine e OK.

Răspunde

Liviu din Timisoara - 07-07-2015

Terenurile tarii asteia nu apartin unui prim-ministru ! Cum si-a permis el sa ofere loc de constructie ?! Sa-i ofere din gradina lu tac-su mare sau a lui socru-su, ca are mii de hectare in Banat !

Răspunde

Felix - 07-07-2015

Marturisesc, sunt un "taker" Astept cu nerabdare articolul d-lui Plesu, fie in Dilema, fie in 22, fie in Adevarul. Citesc articolul si ma simt bine... poate si invat ceva.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22