PNL - Le mal aime

De la o vreme, primesc tot felul de ecouri din care rezultă că Partidul Naţional Liberal se simte neiubit. El vrea sa se împrospăteze cu oameni noi, vrea să cîştige alegerile, vrea sprijin şi înţelegere, vrea competenţe proaspete, membri curaţi, solidaritate. Iar lumea nu pricepe.

Andrei Plesu 17.10.2016
SHARE 12
 
Cei solicitaţi să adere ezită sau refuză, prim-ministrul nu vrea să asume o identitate de partid, USR nu se lasă anexat, pe scurt, partidul dnei Gorghiu se simte boicotat pe nedrept şi asta, în defavoarea naţiei. Vor cîştiga din nou „the bad guys”. Şi nu din vina lor, a liberalilor, ci din vina noastră, a bombănitorilor, inapţi să punem umărul la propăşirea marelui şi vechiului partid. În ce mă priveşte, mă declar perplex, dacă nu direct iritat de acest tip de retorică. PNL a avut la dispoziţie ani întregi în care să se reformeze, să-şi dea seama că e în criză de portrete credibile, de „cadre” eficiente, de program coerent. Abia acum, în ceasul al doisprezecelea, a intrat în alertă. Vrea brusc o altă faţă, nepricepînd că înfăţişarea de acum a partidului nu e de natură să convingă şi să atragă resurse transfiguratoare.
 
 
În principiu, PNL ar fi trebuit să fie, din punctul meu de vedere, opţiunea politică salvatoare, în condiţiile în care PSD continuă să domine scena cu un aplomb descurajant. Echipa pesedistă, o echipă de penali aroganţi, şmecheri de gaşcă, cumetri de „aranjamente” lucrative, activişti obraznici stă cocoţată în vîrful sondajelor (e drept, cu sprijinul unui electorat cu criterii abisale şi pe fondul unui masiv absenteism la urne). Dar ideea că singura formă de a scăpa de lup este să votezi o ogradă de oi agitate nu mi se pare rentabilă… Mă aşteptam să am (să mi se livreze) o puzderie de argumente în favoarea partidului liberal. Nu fumigene triumfaliste („niciodată n-am fost aşa puternici”, „avem cel mai riguros program pentru viitoarea guvernare”, „Dumnezeu e liberal”, „avem un suport tot mai mare din partea populaţiei”, „oferim un mesaj clar de profesionalism”), nu penibile gîfîieli „tactice” (Denise Rifai ca soluţie de avarie, un rol pe care are meritul de a-l fi refuzat), nu victimizări insolente (noi vrem binele, dar suntem singuri şi ghinionişti). 
 
 
Doamnele şi domnii liberali trebuiau mai demult să se întrebe dacă au membri pe măsura prestigiului marilor fondatori. Evident, nu putem produce la comandă garnituri de tipul Brătienilor, Ghiculeştilor, Rosetteştilor. Nu putem da peste noapte un Kogălniceanu sau un Spiru Haret. Dar n-ar fi de lepădat inşi ceva mai de ispravă, mai ţanţoşi, mai profilaţi, decît Ilie Bolojan, Mihai Barbu, Florian Roman, Florin Alexandru Alexe, Buşoi, Buda, Ben Oni Ardelean ş.a.m.d. Să nu se supere domnii de mai sus. Poate sunt oameni cumsecade şi pricepuţi. Dar prea n-a auzit nimeni de ei şi de marea majoritate a colegilor lor. Pe unii dintre aceşti colegi se întîmplă, e drept, să-i cunosc, dar şi ei par scufundaţi în inexpresive penumbre, în vreme ce alţii au „defectat” pe la ALDE (încropeala oportunistă a unui mediocru veleitar, înconjurat de „simpatizanţi” asemenea). Vechii liberali aveau în CV puşcăriile negre de la Sighet, Aiud, Gherla Jilava sau Râmnicu-Vâlcea. Noii liberali - de-alde Relu Fenechiu, Secăşan, Frâncu, Chiuariu, Verginel (ah!) Gireadă, Pantiş, Roşca-Stănescu, ş.a. - populează aşezăminte mai „selecte”, dar cu condamnări mult mai puţin onorabile… 
Dacă nu vreţi să pierdeţi pe mîna voastră, încercaţi, cît de cît, să vă naşteţi!
 
 
 

Comentarii 12

Liviu din Timisoara - 10-22-2016

DINCOLO DE ACESTE DISPUTE POLITICE , sa privim ce se petrece in tot Vestul Europei, in ceea ce priveste migrantii. Este evident ca cei chemati sa ne apere de huliganismul lor sunt depasiti. Autoritatile statelor sunt depasite. Iar noi avem dreptul sa ne aparam. Pur si simplu, nu putem admite sa fim batuti pe strazile noastre, nu putem admite sa fim vandalizati pe strazile noastre, sa fim talhariti in masinile noastre. Daca autoritatile statului nu sunt capabile sa ne apere drepturile, va trebui sa ni le aparam singuri. Romanii chiar trebuie sa spuna NU si sa duca o politica in consecinta, in interiorul UE. Aici, ungurii au perfecta dreptate. Noi le vorbim de drepturile umanitare ...in timp ce ei ne iau la pumni ...Parca nu-i ce trebuie. Daca apartenenta la UE inseamna dizolvarea civilizatiei noastre, mai bine fiecare stat sa-si faca dreptate, mergand pana la dreptatea la care avem dreptul noi oamenii de pe strada. Care grupare, partid politic are ce-i trebuie sa scoata lumea in strada, pe motivul asta ?

Răspunde

Liviu din Timisoara - 10-20-2016

I s-a cerut lui Plesu sa se implice in discutii politice. De ce ? Fiindca este citit. Foarte citit. Oh, de cand exista politica, exista si formatorii de opinie. Si sunt convins ca stiati asta. Acu , si Becali este un formator de opinie ... si Sorin Rosca Stanescu este formator de opinie. Fiecare si-l alege pe acela in care are mai multa incredere. Eu il prefer pe Andrei Plesu&. Parca e un rau mai mic, nu ? Si ...apropo de USR ...USB , domnul acela de la Bucuresti ( iata ca inca nici nu-i stiu bine numele ) ma facuse atent dinainte de declaratia lui Andrei Plesu. Parca arata altcumva, vorbeste altceva si are un alt tip de CV. Parca chiar nu si-a facut un doctorat pe genunchi ... Ar mai fi fost si Mihail Neamtu, sa zicem ...alt baiat destept dar lipsit de vocatie politica , fara vina lui. Uite, Tariceanu are discurs politic bun ...da ii un impostor. Are charisma dar sta rau la caracter. Iar Plesu nu poate fi acuzat de interese meschine, membru al vreunei conjuratii obscure. Deci, stimata doamna Luminita Arhire, dezbatem ...ne incrusisam spadele verbului. Pana una alta sunt uluit de cata neghiobie, cata lipsa de omenie, cata incompetenta au dat dovada acei ( imbecili ) care au impuscat un pui de urs disperat, neajutorat si total inofensiv. Un puisor care-si dorea sa fuga cat mai departe de oameni.

Răspunde

Luminița Arhire - 10-19-2016

@Liviu din Timisoara 2016-10-19 După ' 89, presa , ieșită în sfârșit din „corsetul limbii de lemn”, începea să fie atrăgătoare. Îi citeam cu entuziasm pe editorialiștii de tot felul, care analizau și întorceau cu cheița POLITICA- noua noastră jucărie comună și noul nostru drog… Inevitabil, deseori, eram mai ispitită de formă decât de fond- pentru că , înainte de 89', în presă, forma fusese cel mai sălbatic abuzată . Apoi am început să citesc îndepărtând glazura delicată care îmbrăca IDEEA. Și vraja s-a risipit…Eu nu vreau să știu cu cine votează Andrei Pleșu, pentru că acest tip de mărturisire este , din partea domniei-sale, ori un neverosimil exces de sinceritate pe care nu și-o poate reprima, ori o tehnică de a câștiga adepți ai propriei opțiuni, utilizând o propagandă mai simpatică, susținută de o exprimare inteligentă… deci, mai periculoasă decât propaganda rudimentară, pentru care multă lume are anticorpi deja formați. Evident, am scris cu ironie ieri că Andrei Pleșu încearcă să se auto-convingă. Citind, probabil, editorialele domniei-sale, mulți și-au spus în gând, de-a lungul ultimilor ani: „Exact așa aș fi scris și eu, dacă eram în stare să scriu… și exact așa aș fi gândit și eu dacă mă străduiam să gândesc…” Oare? Andrei Pleșu ne șoptește acum două zile , în finalul editorialului , într-un P.S. mic și cochet : „Pînă una alta, n-am altă soluţie decît să votez USR.” Cui îi este adresată îmbietoarea invitație? Căci este o invitație, nu-i așa? După opinia mea, dumneavoastră vă este adresată, căci dumneavoastră scrieți: „ …dacă un Pleșu nu merită A FI ASCULTAT , pe cine propuneți ? Pe cine să credem ?” Pentru Liviu-din-Timișoara este „vino-ncoa”-ul acesta edulcorat, așa cred…și mai cred că acest subtil îndemn, uns cu miere, vă va amorți binișor pornirea de a reflecta de unul singur asupra șaradei apropiatelor alegeri, de vreme ce pare că altul a gândit deja în locul unui amplu colectiv de cetățeni și a rezolvat problema…

Răspunde

Titi Paracliseru - 10-19-2016

@ L Arhire Inca o intrebare : Ce parere aveti de spre logoreea elevului "G"din ultima vreme? Va intrece,va intrece?Cineva ma intreba daca imi plac femeile care vorbesc mult sau altele? - Care altele?

Răspunde

Titi Paracliseru - 10-19-2016

@ L Arhire Se pare ca ati facut o fixatie,manipulatorul Andrei Plesu.Pacat ca Freud nu mai consulta momentan, pentru ca va invitam pe canapeaua lui si poate il "stergeati" pe Andrei din hipotalamusul dvs.Incercati la Corogeanu,se pare ca este cel mai bun in exorcizari.Nu-mi explic de ce domnul Andrei Plesu nu a raspuns encomioanelor dvs.si nu au fost putine,dar cu siguranta ca si dansul este convins ca aquila non capit muscas.A propos de "Cu cine votez " dvs. cu cine ati vota,daca s-ar pune problema,cu Lenin ,Stalin,Ceausescu,Iliescu,Nastase,Geoana,Ponta ejusdem farine?Nu de alta,dar vreau sa stiu si eu cu cine defilez de 7 Noiembrie.Traiasca lupta pentru pace ,retardati din toate tarile uniti-va!

Răspunde

Liviu din Timisoara - 10-19-2016

Sunteti documentata, luati lucrurile in serios. Perfect. Domnul Plesu comenteaza ceea ce vede. O face cu mult, cu mult mai bine decat marea majoritate. Nu, nu e vorba de auto-convingere. Cat despre Basescu ...cel mai bine l-a caracterizat acea doamna, parca Mocioni - fiica unui mare patron de fabrica de incaltaminte, plecat de acasa descult la propriu - care spunea ca era necesar cineva care sa se bage in mocirla sa se lupte cu porcii. Porcii, nelipsind, stimata doamna : fosti nomenclaturisti, securisti, cozi de topor sau urmasii acestora. Ca mai apoi si-a aratat si el limitele, se vede azi. Printre ei, alte figuri, n-au avut loc in politica : Cristi Diaconescu ( PSD ) , Sever Voinescu ( PNL, PDL ), Daniel Funeriu ( PDL, PMP ). Va dau exemplul ultimului, pe care am avut placerea si onoarea sa-l cunosc personal: nici o pata, nici o penalitate. Muncitor, valoros, practica vietii academice. Ne-a pus oglinzi in fata. A spus : se fura grosolan la Bacalaureat, s-a umplut de universitati , comisii de evaluare corupte. A fost huiduit. Stimata domna, daca un Plesu nu merita a fi ascultat, pe cine propuneti ? Pe cine sa credem ?

Răspunde

Dan Plesoianu - 10-18-2016

Pai, probabil ca un prim si bun pas pentru PNL de a "renaste" ar fi sa il puna pe liber pe M.I. Quintus, care ca epigramist poate e bun, dar a fost mult mai bun ca securist turnator. Atunci am incepe si noi, prostii, sa incepem sa ne gindim ca am putea dori-sa ne intereseze-sa stim-daca-ar fi cazul... sa votam PNL ! '

Răspunde

Luminița Arhire - 10-18-2016

Oare de ce simțiți mereu nevoia de a ne informa cu cine veți vota la diferitele scrutine ? Nu vă rabdă inima să nu ne dezvăluiți „alegerea” lui Andrei Pleșu, nu-i așa ? … e o formă de vanitate pe cât de ieftină, pe atât de inutilă…Pentru că dumneavoastră ați fost, întotdeauna, extrem de previzibil . Și , fără un efort prea mare, oricine ar putea anticipa în ce patrulater veți așeza, cu proxima ocazie, cu înțelepciune aparentă, ștampila. Spun cu înțelepciune aparentă pentru că alegerile dumneavoastră n-au nici principii, nici rigoare. Să vedem, așadar, de ce nu l-ați votat, în 2009 , pe Mircea Geoană: „…Incapacitatea de a răspunde prompt şi exact unor întrebări tehnice simple a avut, de asemenea, un efect descurajant. Omul are ceva de elev silitor, care însă nu ştie să înveţe şi pierde mereu din vedere detaliul semnificativ. Nici consilierii săi nu par să-i fi fost, în această privinţă, de mare ajutor. Dacă va ieşi… preşedinte, nu mă voi putea bizui niciodată pe reacţiile, reflexele şi echipa lui… De câteva ori, iritat, prins în ofsaid, el a sărit cu gura destul de nevricos şi a atacat fără niciun pic de talent...”( 8 decembrie 2009 „De ce am votat totuși cu Băsescu”, Andrei Pleșu). Acestea erau defecte, în ochii dumneavoastră, la acea vreme. De ce-or fi devenit ele calități în 2014, e o enigmă pentru mine. Căci, îngroșate grotesc, ele se potrivesc perfect candidatului pe care l-ați votat în ambele tururi , la prezidențiale, și căruia, șoptind cetățeanului ezitant, la ureche, opțiunea dumneavoastră, îi puneați niște proptele intelectuale nemeritate : „… Voi vota, în ambele reprize, cu dl Iohannis. Şi nu numai pentru că e mai bine plasat în sondaje. Îi găsesc suficiente calităţi ca să schimbe sunetul de fond al perioadei postelectorale. M-am săturat de clămpănitori şmecheri, de tirade demagogice, de platitudini paradiziace. Vreau alt stil! Altă muzică! Sau nici o muzică! Pariez pe laconismul decent, pe discursul nespectaculos, pe refuzul de a intra în bălăcărela în care ne sufocăm de peste 20 de ani…” ( octombrie, 2014, „Cu cine votez”, Andrei Pleșu) . Știați de-atunci, pentru că bănuiesc că i-ați urmărit „evoluția” stupidă în cele două reprize televizate ( la ultima dintre ele, elevul Gâgă cunoștea întrebările, și a fost atât de …naiv, încât a remarcat cu glas tare că nu s-a respectat ordinea lor) , știați, spun, că nu va fi nici un stil, nici un discurs și nici o muzică. Ci că va fi doar un palton fără conținut, cu o căciulă de jumătate de metru, deasupra. Așa că nu ne mai spuneți cu cine votați…cei care vă simpatizează știu deja, cei care nu vă simpatizează știu și ei, iar celor care nu vă cunoasc, nici că le pasă…Rămâne, așadar, doar o explicație posibilă: că e singura dumneavoastră modalitate de a vă auto-convinge. Or, asta e excesiv de egoist.

Răspunde

lmihai - 10-18-2016

D=le Plesu dar poate dati un vot si d=lui Paleologu ar fi pacat sa nu ocupe un loc de deputat! noi in provincie speram sa avem si noi pe liste USR ....Treziti-va romani!

Răspunde

Liviu din Timisoara - 10-18-2016

PNL a intrat in deriva din clipa in care s-a retras Stolojan si a intrat in fata Tariceanu&. Iar la asta a pus serios umarul si Dinu Patriciu, care a finantat atat campania PNL cat si PSD. Mai departe, oportunism aproape exclusiv. Care principii, care interesul tarii ? Pune mana pe contracte banoase cu statul si basta.

Răspunde

alzara sibiu medic - 10-18-2016

Corect !

Răspunde

Ionica Pravda - 10-17-2016

Eu cred ca PNL are oameni de care poate fi mandru.Ma gandesc la Bratianu Cartof,Gigi Becali si Crin Antonescu.Banuiesc domnule Plesu ca va plac acesti clinocefali si ei vor fi cei ce vor salva partidul liberal in frunte cu Alina Burghiu.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22