Sindromul anti-Iohannis

Andrei Plesu 19.01.2015
SHARE 26

De același autor

După numai o lună de mandat, Klaus Iohannis a reuşit să stîrnească o bombăneală generală, în perimetrul căreia nu se mai recunosc uşor „taberele” de dinaintea alegerilor. Bombăne şi foşti băsişti, şi actuali PMP-işti, şi „macovişti” şi unii anti-băsişti.

 

Mai grav încă este că, pe acest fundal, se aud mici laude, sau chiar amabilităţi dinspre PSD şi Antena 3. Pe scurt: „lumea bună”, care l-a votat, e deja dezamăgită, iar „băieţii răi”, care au sperat în victoria lui Victor Ponta, se simt confortabil. Suntem, s-ar zice, victimile unei adevărate „nevroze” post-electorale. Am cîştigat, dar suntem grav nesatisfăcuţi. Satisfăcuţi par, mai curînd, cei care au pierdut.

 

O primă explicaţie a situaţiunii ar putea face recurs la psihanaliză. Ne-am obişnuit, de-a lungul a zece ani, cu stilul Băsescu. Şi adepţii, şi contestatarii fostului preşedinte au ajuns, în cele din urmă, să-i ducă lipsa. Adepţii erau încîntaţi să-i savureze aplombul, reactivitatea bătăioasă, zelul cotidian al confruntării. Ieşirile de seară la pupitrul de la Cotroceni deveniseră, aproape, un ritual. La sfîrşitul lor, cutare ministru, cutare lege, cutare gazetar sau prim-ministrul însuşi părăseau scena cu arcada spartă. Aveai ce vedea, aveai ce auzi, aveai ce comenta. „Anti-băsiştii” trăiau zile şi săptămîni întregi din spectacolul prezidenţial. Agenda emisiunilor lor părea asigurată fără niciun efort: era destul să asculte ce spunea, harnic, „dictatorul” şi talk-show-ul prindea contur cît ai zice peşte: indignările (lucrative), glumiţele (nervoase), dezvăluirile („în exclusivitate”, „uluitoare”) veneau de la sine, fără excese de imaginaţie sau de bună-credinţă. 

 

„Ceilalţi”, la rîndul lor, fluierau de la galerie manevrele (previzibile) ale adversarilor şi ricanau la fiecare „knock-out” reuşit de Băsescu. Una peste alta, nu era zi fără porţia ei de „fun”. Caftul politic era simultan deplîns şi stimulat. Aveam, toţi, aerul că suntem sătui de război, că vrem niţică linişte, ceva dialog paşnic, dar făceam totul pentru a le evita. Într-un tîrziu, am ales un preşedinte care a promis „un alt mod de a face politică”. Vorbeşte puţin, neprovocator, nu iese la bătaie, „nu se implică” tranşant în chestiunile „arzătoare”. Şi, dintr-odată, ne plictisim! Pace, pace, dar nici chiar aşa! Ne-am săturat de atmosfera ringului de box, dar nici răgazul mioritic „pe-un picior de plai” nu ne amuză. Cum să faci politică, dezbateri televizate, gazetărie rentabilă, fără niciun pic de tapaj?! Psihanalitic vorbind, trăim o frustrare severă, cu atît mai severă, cu cît e inavuabilă. Nu poţi să recunoşti, în gura mare, că vrei sînge…

 

O altă specie a bombănelii vine dinspre tabăra Monicăi Macovei şi a susţinătorilor ei. E omeneşte, desigur, să vrei să ai dreptate pînă la capăt. „Nu v-am spus noi că Iohannis nu e ce trebuie?” „Nu v-am spus noi că singura soluţie era Monica Macovei?” „Ia să fi fost dînsa la Cotroceni! Păi Ponta cerea a doua zi azil politic în China, PSD-ul se convertea în masă la decalogul noului preşedinte justiţiar, toţi plagiatorii ţării (cifră apocaliptică!) erau trecuţi în şomaj şi condamnaţi la amenzi cu care am fi rezolvat neregulile fiscale!” Nu ne îndoim, în ce ne priveşte, că dna Macovei ar fi fost un preşedinte plauzibil şi necesar, deşi, prin fire, n-ar fi fost, poate, scutită de unele excese geometrice, inflexibilităţi inadecvate, tenacităţi contra-productive. Problema e însă alta: ca să ajungă să ne conducă, Monica Macovei era musai să ia mult mai multe voturi decît a luat. E şi asta o înzestrare obligatorie a combatantului politic. O „fatalitate” a democraţiei. E esenţial să fii cinstit, bine pregătit şi eficient juridic, blindat cu proiecte şi principii. Dar trebuie să fii şi convingător, simpatic, autentic şi matur în manifestările tale. Să cîştigi. Îi doresc sincer Monicăi Macovei un viitor politic de care să beneficiem toţi. Dar mai are de lucrat în materie de tactică şi strategie electorală, în materie de auto-reprezentare şi firesc. Iar cei cărora le-a căzut cu tronc n-o vor ajuta prea mult, cîntîndu-i euforic în strună (şi de fapt, mulţumiţi de propria lor opţiune).

 

Propunerea mea, la capătul acestei încercări de a înţelege „momentul politic” de acum, este să nu ne grăbim. Să nu-i cerem actualului preşedinte să fie altfel decît este, să nu facem bilanţul unei luni de mandat ca şi cum ar fi bilanţul unui mandat întreg, să lăsăm omului răgazul (şi dreptul) de a se acomoda cu noul său statut, de a învăţa (şi de a greşi), ba chiar de a ne dezamăgi. Deocamdată, ne-am luat nepermis de repede o înfăţişare posomorîtă. Suntem dezamăgiţi din plecare. Staţi să vedem! E ridicol să ne aşteptăm ca guvernul să fie deja evacuat, parlamentul restructurat, legislaţia – impecabilă. Eu unul sunt deja mulţumit că Ponta e tot mai pisicuţ, că vorbăria lui Crin Antonescu nu-i lipseşte decît lui însuşi, că e timp şi pentru mici momente de moţăială. Aştept, desigur, şi gesturi mai puţin ornamentale, şi rezultate mai puţin „cuminţi”. Dar n-am încă motive să ridic piatra şi să plimb, în spaţiul public, o mină crîncenă, o fizionomie devastată de cearcăne.

 

Nu-mi dau seama cînd are opţiuni proprii, cînd e obligat să accepte „sugestii” din preajmă, cînd acceptă compromisuri de conjunctură.

 

De bombănit, pot să bombăn şi eu. Cred, de pildă, că principala problemă a domnului Iohannis este o stîngace (şi, în perspectivă, primejdioasă) politică de cadre. Ceea ce va face va depinde în foarte mare măsură de echipă. De cea tehnică şi de cea politică. Nu-mi dau seama cînd are opţiuni proprii, cînd e obligat să accepte „sugestii” din preajmă, cînd acceptă compromisuri de conjunctură. Dar, ca să dau un exemplu, nu se poate susţine cu niciun argument rezonabil faptul de a impune la vîrf, candidatura unei persoane de croiala Alinei Gorghiu: un personaj inconsistent, incapabil să iasă din sfera locului comun decît prin mici accese de tupeu şi infatuare. Şi mai sunt şi alte asemenea „derapaje”. Dar staţi să vedem! Nimeni nu e scutit de capcane, erori, confuzii. Hai să nu instituim, din prima zi, exigenţe supreme! Dacă tot l-am votat, hai să facem un minimal exerciţiu de răbdare.

 

Articol preluat: Adevarul.ro

Comentarii 26

Lincoln - 02-02-2015

Pragmatismul de care da dovada dl Plesu este de inteles ,insa nu inteleg atacul la Monica Macovei si alegatorii acesteia.Se stie ca nu ai de castigat in politica ,cand vrei sa respecti principii.Nu stiu de ce dl Plesu este iritat de criticile electoratului ... Poate criticile sunt bazate pe activitatea sau inactivitatea presedintelui . De cand , a critica devine un mare,no,no ? Sau poate cei ce sunt responsabili cu critica trebuie sa contribuie cu 10 euro la bunul mers al tarii,caci se tin doar de pricina?!Vedeti dv pentru pragmatici rabdarea este cuvantul de gratie ,pentru cei cu principii ,critica ii transforma in nerabdatori,idealisti,necunoscatori ai jocurilor mioritico-dambovitene,etc Putintica rabdare ,Mitica,aveti putintica rabdare,nu deranjati pe conul mare , da se poate...

Răspunde

revista22fil - 01-26-2015

Ponta, perfid cum le este felul pesedistilor si, in plus, cu metehnele personale - mincinos, instabil, iresponsabil, hot (plagiator), inhaitat cu baronii borfasi -, are intalniri 'la secret' cu Iohannis, despre care presedintele nu-i informeaza pe cei care si-au pus toata speranta in el si l-au ales in fruntea tarii. Johannis face pe secretosul ca sa ne fie un 'altfel' de presedinte, sa nu faca show la TV, sa nu 'distreze' poporul, asa cum, zce el, facea, si nimic ceva util tarii, Traian Basescu. In Hora Unirii (de la Iasi), in care parea prins prin vointa altora (intra aici si invateste-te!), nu parea prea convins de acest rol. Neamtul pe care ni l-am ales este fie dintre nemtii scumpi la 'vorba esentiala' fie legatura lui cu redactorul stirilor pe care urmeaza sa ni le comunice - Mihalache - se face cu o intarziere tehnica, ca cea pe care o vedem la televizor, cand prezentatorul unei stiri o intreaba pe ziarista de pe teren : 'alo, Adina, ma auzi, esti in legatura cu emisiunea? Masca 'cold cheese' instalata pe chipul lui Klaus nu ii este favorabila, naste suspiciunea ca, fie este rautacios din fire, fie este cvasi permanent depasit de cpmlexitatea functiei si dominat de comlexul de provincial si de complexul 'Basescu'. Citeste de pe prompter tot ce depaseste cateva cuvinte extra-plate, nu iese din pozitia de 'USL traieste', pe care i-a inoculat-o Antonescu, referitoare la Traian Basescu. ne spune ca vrea sa indeparteze PSD de la putere (pe 'parsivelul' Viorel) dar se afiseaza prietenos cu parsivelul, il intalneste 'la secret', netransparent, cel putin aparent, duplicitar. El stie, de la Mihalace, ca, daca nu accepta 'eventuala shimbare a majoritatii parlamentare prin alegeri (de catre popor!), la termen, trebue ca partidul al carui presedinte este (via necoapta Alinuca) sa formeze, anticipat, o majoritate in parlament, care sa voteze o motiune de cenzura, ceea ce nu se poate realiza decat cu ajutorul traseistilor si al tradatorilor (solutii imorale!), ca in vechea cheie politica - dezavuata de Klaus in campania electorala. Se pare ca nu mai au rabdare baronii penelisti, cei 'la vedere' si cei din block-starturi' si nici sefii penelisti din teritoriu, care au primit posturi useliste 'la paritate', din partea PSD. Acest fel de a ajunge la putere (pentru a pune in practica solutia 'salvatoare' a natie romanei (unica!) este 'o altfel' de solutie, - iohannista -, Made Mihalache? I s-au strans cam multi cartofi fierbinti in maini si lasa impresia ca nu stie cum sa scape de ei. Scapa repede numai reci, de cei de nivelul doamnei Bran (mobila, covoare, perdele, ceremonial prezidential - ah, ce dulce e!).

Răspunde

Silviu Dumitrescu - 01-25-2015

Am citit articolul de mai sus la o ora dupa ce-am terminat " Obscenitatea publica " semnata de d.tra . Aceeasi delectare ca si la alte carti si articole. Daca imi permiteti.....nu pot sa nu spun ca eu vad altfel. Cu tot respectul, sustin ca aceasta tara are nevoie inca de un presedinte Traian Basescu. Timpul nu ne permite altfel. Am votat impotriva comunismului ,impotriva unui mitoman crescut printre altii si de un ilici -iliescu comunist criminal dar ce fac cand ma uit la Presedintele Iohanis ,la privire aceea inca buimaca, de trezit presedinte ( poate impotriva dorintei lui ) dimineata si nu-i vine sa creada ! Dl. Presdinte Iohanis inca nu are constiinta functiei ,nu are " responsabilitatea "functiei pe care o detine . Ma rog sa nu am dreptate, dar ce voi face daca am ?! Cu voia Dtra. voi mai ramane inca " basist " Cu stima !!

Răspunde

Dan Plesoianu - 01-25-2015

Deci, nu trebuie sa ne imbatam cu apa rece: din pacate, in momentul in care eforturile de dezmembrare a stingismului comunisto-securistic din Romania vor fi diminuate / estompate, acest stingism pre-posr revolutionar nesimtit - promovat in cel mai agresiv mod de catre fortele cele mai retrograde (cele cu adevarat retrograde, nu cele retrograde conform propagandei comuniste) - va reveni in forta, conform principiului ca orice vid tinde sa fie ocupat. Si, tot din pacate, se pare ca din cauza asezarii geografice a Romaniei, in imediata proximitate a pseudo-imperiului rus, care are interesul de a provaca dezechlibre in Romania europeana, prin sustinerea acestor forte retrograde, asa-zisul "scandal" nu va putea fi eliminat niciodata in viitorul apropiat si mediu. Cu alte cuvinte, este greu de crezut ca pacea relativa central-europeana va putea vreodata sa existe in Romania, pentru ca fortele retrograde vor fi alimentate in permanenta de crivatul de la Rasarit. Trebuie deci sa consideram ca Romania a avut noroc cu Traian Basescu, si sa ne dorim ca si ceilalti presedinti sa fie nu ca Basescu, ci mai buni decit el. Adica cel putin la fel de buni luptatori, dar mai corecti, fermi, si mai intelepti pe plan intern. Sa speram ca Iohannis va putea deveni / fi asa ceva !

Răspunde

florin - 01-24-2015

din pacate n-aveti dreptate Dl Plesu. Nu mi se pare nici ca presedintele e criticat pe nedrept atunci cind e criticat si nici ca cei care-l critica ar regret vremurile lui Basescu (chiar si aici cam exagerati cu asa-zisul permanent scandal Basescu. Asta da atitudine tip A3). Dar sa zicem ca sinteti intr-o pasa proasta, se intimpla la toata lumea.

Răspunde

mircea - 01-24-2015

Dle Plesu, inteleg dorinta multora de a avea un presedinte cu mai putine apucaturi de marinar si cu un comportament adecvat functiei. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa taca, sau sa spuna in continuu ca Romania e bine, cind de fapt nu e. Nu inseamna sa o primeasca pe dna Nuland cu sef al cancelariei prezidentiale pe DMihalache, antiamerican conform declaratiilor din 2012. Vechiul PNL, partidul nereformat din care provine, l-a exclus acum in sfirsit pe Chiuariu nu pt ca are o condamnare definitiva pt coruptie, ci pt ca e implicat intr-un nou dosar. Alti corupti ca Vosganian, Fenechiu, nu au inca probleme de partid. Pe fondul tacerii sale VVP a declansat lupta pt albirea imaginii si cucerirea altor puteri in stat ( a se vedea articolul dnei Cincea in Revista22 si afirmatiile lui RPopa la B1 despre dorinta de implantare a lui ENicolicea in CCR), precum a inceput sa dea din nou nestingherit OU anticonstitutionale (cea privind propriul plagiat). Dl KI nu trebuie slabit pina nu va intelege de ce a fost votat si de cei pe care nu i-a convins, dar carora le-a fost frica de apucaturile neocomuniste ale lui Ponta si actualului PSD, de ce oamenii au strigat in 16nov2014, "Jos comunismul" si l-au gratulat pe VVP cu lozinci anti-Ceausescu.

Răspunde

Tibi - 01-24-2015

Se pare ca Iohanis a uitat repede ca a castigat alegerile cu voturile celor ce au voatat impotriva lui ponta. Azi se afiseaza cu mandrie alturi de ponta. Un profesor alaturi de un plagiator care isi croieste ordonante pentru a scapa de belele. De ce trebuie sa ma simt confortabil de aceasta coabitatre? Multi romani s-au exprimat impotriva numiri lui Mihalache ca sef al administratiei prezidentiale. Trebuie sa ma simt confortabil cu o astfel de numire? Minciuna administratiei prezidentiale respectiv: "Invitație adresată de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, partidelor și formațiunilor politice reprezentate în Parlamentul României". Urmarind lista partidelor invitate observam ca sunt doar partidele care au intrat in parlament in urma alegerilor din 2012. Doar considerand ca presedintia nu cunoaste situatia actuala din parlament si problema devine ingrijoratoare. Asa ca ma intreb ce inseamna Roamania lucrului bine facut? Lucrul facut in spatele usilor inchise urmarind interese obscure (de genul ordonantei lui ponta cu migratia primarilor. Un lucru bine facut fara raspunzatori doar cu beneficiari) Mai am o nemultumire. Nu fata de politicieni ci fata de intelectualii adunati in tot felul de grupuri. Au criticat cu precadere forma si nu fondul. Nu au pus degetul pe problemele foarte grave din societatea noastra. Si asa am ajuns azi cu gramezi de corupti care azi isi spun politicieni.

Răspunde

Dan Plesoianu - 01-23-2015

(cont.) Din pacate, prezenta si influenta PNL in institutia prezidentiala (nejustifica nici electoral, si nici chiar in spirit constitutional) va fi foarte probabil un pas inapoi pe drumul Romaniei pe calea democratiei reale. Domnul Iohannis va trebui sa aiba vointa de a se distanta de aceasta influenta si de a materializa aspiratiile alegatorilor sai (chiar daca - si mai ales din acest motiv - acestia au fost anti-Ponta si nu pro-Iohannis).

Răspunde

Dan Plesoianu - 01-23-2015

(cont.) In plus, este foarte curios cum nimeni nu isi da seama ce se intimpla acum in Romania: institutia prezidentiala a fost folosita de securistoizii din PNL (aripa PNL) ca un cal troian, pentru a accede (in mod nemeritat, nejustificat nici de pozitia partidului in parlament, nici de rezultatele electorale, si nici de activitatea politica inexistenta) la unul din friiele statului. Dupa ce PNL (aripa PNL) a incercat sa puna stapinire fe institutia prezidentiala prin invaluire pe partea stinga (USL), si a vazut ca nu va avea suficiente voturi, a schimbat un pic macazul demagogic, si a acces la institutia prezidentiala pe partea dreapta. Oricum ar fi, este usor de vazut discrepanta dintre legitimitatea electorala a PNL actual, si cea a functiei prezidentiale. Si, din cauza acestei discrepante, pentru care nu se intreprinde nimic in a fi estompata sau eliminata (nu se poate cu oamenii respectivi din PNL, aripa PNL, si nici cu scoaterea de la naftalina a lui Dudu Ionescu), problemele de ineficienta si instabilitate nu vor intirzia sa apara, decit atita timp cit alegatorii d-lui Iohannis (dar nu si ai PNL) vor avea inca rabdare.

Răspunde

Dan Plesoianu - 01-23-2015

Din pacate, atit timp cit inca exista PSD (si acolitii), si 5 milioane de romani inca voteaza cu ei, Romania nu isi poate permite un presedinte care sa aiba rabdare, si care sa doreasca o guvernare PNL (aripa PNL si aripa PDL), PNL care are undeva in jur de 15% suport popular, si nu prea are oameni care sa entuziasmeze masele. In plus, trebuie sa se inteleaga ca perioada cea mai buna a lui Basescu a fost in ultimii 2-3 ani, DUPA CE A INCETAT COLABORAREA CU ORICE PARTID, INCLUSIV PDL !!! Cu cit Iohannis va intelege mai repede ca a fost votat de vreo 40% din populatie, si nu de 15%, cu atit Romania va fi mai cistigata.

Răspunde

revista22fil - 01-23-2015

Un 'altfel' de prededinte! : "Optiunea mea este Catalin Predoiu" spusa insistent de Iohannis se aseamana cu cea pe care cauta Viorel sa o inoculeze in mintea noastra, cu o anticipare neadecvata, ca : 'Antonescu este optiunea mea'. De ce s-o fi pripind neamtul? Nu cumva iese din 'spiritul constitutiei', pe care s-a angajat sa il respecte. Iohannis continua sa puna placa ce crede ca i-ar asigura un plus, ca : 'nu va fi un presedinte jucator, ca nu va face show la televiziune (cu referire directa la Traian Basescu). Insistand prea mult cu astfel de 'distantari' (ca de o molima!) fata de Traian Basescu, Iohannis risca sa evoce si lucrurile bune, extrem de utile pentru tara (stabilizarea economico-financiara, asezarea justitiei pe un drum sanatos, etc.), pe care Traian Basescu i le-a lasat ca mostenire, ca fundament solid, pe care sa construiasca el - Iohannis - 'o altfel de Romanie, una a lucrului bine facut (si lucrurile rele pot fi 'bine facute' de catre cei care le presteaza!). Constitutia nu este 'litera moarta', este vie, se ofera celor care au minte si experienta politica sa o inteleaga, sa ii valorifice integral valentele. Dupa succesul revolutiei 'furate', din '89, Iliescu a infiintat formatiunea FSN, despre care spunea ca va oferi posibilitatea exprimarii tuturor optiunilor politice, care sa fie dezbatute, pentru a se ajunge la o concluzie unica (comuna!), in deplina armonie (concordie nationala, cum ii zicea 'nea Nelu'), nemaifiind astfel necesara aparitia unor partide noi (taranistii, liberalii, social-democaratii lui Cunescu). Iohannis ne aminteste de aceasta smecherie politica a lui Ilici, atunci cand spune ca, in "viziunea" lui, implicarea sa in luarea unor decizii importante va consta numai din invitarea partidelor la Cotroceni, ca sa se sfadeasca intre ele pana vor ajunge la o conluzie comuna (ca la alegerea papei!), adica sa actioneze toti ca un singur partid. Asta da democratie 'de tip nou' - "bine facuta'. Iohannis ne-a asigurat (la Realitatea TV, ca se intalneste regulat (la secret!) cu Victor Viorel, ca sa discute problemele curente ale tarii, despre care nu informeaza poporul care l-a ales,din dorinta de a scapa de Viorel - mitomanul plagiator. Astfel de sfaturi (indicatii pretioase) ii da Mihalache? Iohannis pare sa aiba 'complexul provincialului' si compexul 'Basescu', de care nu reuseste sa scape bravand. O fi si mana doamnelor 'din spate' - Bran si Carmen?

Răspunde

Daniela - 01-22-2015

Gandesc deci mananc, mananc si nu ma pot opri, sunt DOMUZ !

Răspunde

Felix - 01-21-2015

Si mie mi s-a intamplaz de nu putine ori sa nu imi intre comentariile.

Răspunde

Camtemiri - 01-21-2015

Solidar cu tine Paul,nu stiu cum face moderatorul asta dar o sita tare stricata.Te trezesti cu comentarii injurioase si pline de mascari doar ca nu stiu ce mare prof transatlantic le-a debitat,ma lipsesc si eu.

Răspunde

revista22fil - 01-21-2015

Referitor la alegera Alinei, stiti cum se spune " nu e frumos ce e frumos, e frumos ce-mi place mie'. Alina este pe placul inaltei familii. Asa s-a convenit! Pe plaiurile mioritice, una dintre regulile care ne-au adus unde suntem, pe bastinasi si pe naturalizati, este : 'orice minune tine trei zile'.

Răspunde

Paul Basota - 01-20-2015

Regret că revista22 cenzureaza comentariile, chiar si cele decente, atunci cand nu sunt laudative la adresa autorilor - alt motiv pentru cenzurarea comentariilor mele nu pot sa-mi inchipui. Deci ramas bun.

Răspunde

Gheorghe Popescu - 01-20-2015

Politica strutului nu ajuta la nimic, domnule Plesu. (hai mai dati-I citeva luni, poate poate). Si Iliescu a fost pe cai mari in 90, tot cam o luna. Pina cind oamenii si-au dat seama ce hram poarta. Candidatul dumneavoastra, confirmat in functie tot de o luna, are toate sansele sa stea in fotoliu toti cei 5 ani, si asta pentru ca se pare ca se intelege foarte bine cu gasca PNL – PSD, care doreste liniste. Nu are cum sa convinga tabara basisto-macovista, pentru ca tabara asta n-a crezut niciodata in el. Johannis nu are cum sa duca la bun sfirsit cacialmaua Lucrului bine facut (cum si-a autointitulat directia alesul dumneavoastra), atita timp cit intentioneaza sa o faca ajutat de fostele cadre ale predecesorilor sau PSDisti sau PNListi (nici macar Johannis nu face deosebire intre cele doua partide, dara-mi-te noi, basistii). Cred ca e vizibila diferenta de cadre agreate de fostul si noul presedinte, nu? In timp ce Basescu isi alegea consilierii dintre mintile tinere, nealterate de jocul politic obstructionist, oameni tehnici,cu viziuni de dreapta, Johannis isi alege politruci, specialisti in lupte de culise, aranjori de intelegeri. Atit si nimic mai mult! Comparati va rog un Lazaroiu cu Mihalache. Sint sigur ca daca Hrebenciuc n-ar fi avut probleme (temporare, cu siguranta) cu justitia, si-ar fi gasit si el drumul in echipa prezidentiala. ! Si-a ales sasul singur oamenii, sau i-au fost impusi? Pentru mine, Johannis e doar o marioneta. Aveti tot dreptul sa cereti intelegere pentru cel pe care l-ati votat, numai ca nu va primi nimic din partea basistilor. Johannis a fost prezentat pe post de pupil regal in Romania. Calitatile sale trebuiau intelese de la sine. A fost REVELATIA! Insa ceea ce dumneavoastra luati drept tenacitate,intelepciune sau punctualitate nemteasca, noi luam drept aroganta, stupiditate si minte incuiata. Linia Johannis se intrevede prin declaratiile facute de Gorghiu, cea impusa PNListilor de proaspatul presedinte. Ce ar trebui sa astepte basistii la sfirsitul celor 6 luni de gratie? Ofera Johannis vreo geana de speranta? Politica strutului nu e pentru basisti. Pentru noi, Johannis e definit de episodul 2012, prim ministru Grivco. Suficient sa vezi ce hram poarta. Pentru cei ce vor sa vada. Pentru ceilalti, oferim o galeata de nisip. Sa-si ascunda capul.

Răspunde

Radu Constantin - 01-20-2015

erata: "Orice contradicitie a observatiei mele" - citeste " orice contrazicere" si nu contradictie, cum gresit am scris ieri...

Răspunde

Ion busuioc - 01-20-2015

Acum, sunt de acord cu andrei Plesu.

Răspunde

molecula - 01-20-2015

...ipocrit care perora impotriva diasporei care nu are dreptul sa voteze fiindca nu plateste taxe. Nu e diaspora, sunt refugiati economic din calea tavalugului calamitatii clasei politice romanesti, acum stim. Au furat de sus pana jos, asta a fost politica si prioritatea lor. Acuma despre libertatea de expresie. Nu s-a zis tot. Adevarul tot, final si exact nu l-am auzit. Dar ce era mai important nu s-a facut, sa se stabileasca adevarul absolut si sa se redacteze o concluzie, niste solutii, tratatul de pace. Cu atatea moase, copilul a ramas cu buricul netransat. Nu stiu de ce s-a oprit, Pora s-a declarat multumita de dezbatere, asta a fost probabil semnalul incetarii polemicilor. Sau faptul ca s-a trecut la incendieri de biserici si alte vandalisme de catre "primitivii cu margele de sticla" cum zicea deunazi un pitoresc budist -de unde l-ati mai scos si pe ala- la B1tv? Deocamdata vandalisme. Undeva, in Peshawar, cica chiar 100 de crestini organizati de biserica locala au protestat si au cerut "moarte pentru Charlie Hebdo! moarte blasfematorilor Profetului Mahomed!". Sa fie sindromul Stockholm sau astea sunt valorile lor, un crestinism infuzat de islamism? In loc ca in UE sa ne gandim sa preferam refugiati crestini, ca-i paste genocidul azi-maine, cu care se mai poate spera ca se poate trai pasnic cu ei, UE primeste la refuz asa-zisi islamisti refugiati de razboi. Ca si cand acolo a fost vreodata sau va fi altceva decat razboi si saracie. Inc-o chestie si-am plecat, nu stiu de ce intelectualii si jurnalistii (cum se zice-ntr-un cuvant?) isi asmut si egourile in polemica. La un moment dat polemica se transforma intr-o incaierare de orgolii, in care conteaza care-i mai incapatanat, mai indarjit in a-si sustine teoria cu care s-a intamplat sa intre in "polemica". Adevarul imuabil, unic, independent, nu mai conteaza, miza (cum "care?"?) polemicii e uitata. Poate daca nu ati mai numi nume, combatantii si-ar putea tine orgoliile acasa iar dezbaterea s-ar putea termina cu o concluzie utila, cu solutii, ca asta e miza, evident, iata, am spulberat misterul. In decalog nu apare nimic de trufie, de iubirea de sine, lipseste dintre valorile crestine. E chiar un pacat, no offence. Ar trebui scoasa in afara legii, odata cu alte forme ale sale, nationalismul, masturbarea. Ce-ar fi sa incercam, temporar, cu titlu experimental, sa credem si ateii & the likes in ea si s-o practicam toti (precizez, abstinenta, evident). Daca se mai fuduleste careva, tzac! i le taie. Sa vedem ce traznaie iese. Si ce caricaturi mai vedem, daca mai vedem vreuna.

Răspunde

Radu Constantin - 01-19-2015

Sunt multe chestii care ma deranjeaza la noi iar superficialitatea este doar una dintre ele; una dintre cele mai vicioase si mai greu de infrant. Ne-a impregnat total fiinta si a devenit o trasatura de caracter a intregii natii. Orice contradicitie a observatiei mele, nu-mi va schimba opinia ci o va intari. Parerea me se bazeaza pe un sistem intreg de observatii si analize, nu este o remarca obisnuita pe care s-o fac cu ocazia acestui articol. Superficialitatea ne defineste, este in felul nostru de-a fi si o socotesc intre principalele cauze ale lipsei generale si generalizate de performanta. D-l Plesu mentioneaza 'o luna", insa eu mi-amintesc ca nu trecusera nicii doua saptamani de la juramant cand d-l Johannis produsese deja primele dezamagirii in randul "super performeorilor nostri, in toate cele". Reactia asta de copii razgaiati ma face sa cred ca "judecatorii" lui Johannis n-au lucrat in viata lor ceva concret, serios si responsabil. Nici la nivelul companiilor (din lumea civilizata), nu se asteapta cineva ca un nou angajat,(oricat de mult ar excela in profesia lui), sa intre in paine de la inceput, in plina capacitate, sa schimbe radical si in bine modul de functionare al starii de fapt existente, sa ridice din start nivelul de eficienta al unui departament, sau al intregii companii. Fiecare nou angajat beneficiaza de o perioada de adaptare de 3- 6 luni, (in unele situatii de chiar mai mult). Crede cineva ca aceasta perioada de adaptare asumata pe riscul si cheltuiala proprie de atatia ofertanti de joburi, este doar o simpla conventie politica, sau rodul unei simple intamplari? Nu, orice ofertant si-ar dori ca noul angajat sa se integreze imediat in angrenajul existent insa el stie ca asa ceva nu este posibil. Exista o" curba a invatarii" in orice este nou, pt oricine si pt orice este abordat pentru prima data iar ea nu poate fi evitata nici de presedintele unei tari aflat la primul mandat, nici de maturatorul care schimba Gara de nord cu cea de sud pentru aceeasi poztie. Acomodarea cu noul este inevitabiala si ea trebuie recunoscuta si acceptata. Incercati sa pricepeti aceste lucruri caci pana la urma asa ceva tine de bun simt.

Răspunde

molecula - 01-19-2015

Sa fim optimisti, n-avem incotro. Nemultumitului i se ia darul. Am votat si eu contra Ponta, sunt dispus sa astept, dupa 25 de ani de asteptat, si dupa Iohannis inca o luna-doua. O sa-i tolerez stangacii si note false dar n-o sa-i inghit greseli mari, ireparabile. Mai degraba il dau jos cu toata clasa politica dupa el. Si da, o sa-l educ, o sa-l modific, sa faca ceea ce e corect. Ceea ce e corect e ceea ce e bine. Deocamdata nimic nu prevesteste ca va face bine. 1) Ignora fortat (sfideaza tacut), o categorie de electorat (Basescu, Macovei, diaspora), care chiar au inclinat balanta, care nu l-au tavalit in noroi chiar daca l-au si criticat. Care i-au construit, cu sacrificii grele, o tara pe care ei n-au avut-o. 2) USL 3 s-a facut, fara artificii de data asta, s-a scos de la naftalina planul nebulos dar imperios de a le-o trage Constitutiei si legii electorale, pe-ascuns, pe-nfundate, in gang, de catre sleahta politica, in folosul sheleatei politice. 3) Nu trebuie sa auzim ce se discuta, nu e treaba noastra, parlamentul are deplina si exclusiva legitimitate, mai exact doar o parte, USL intarit acum cu PDL. 4) Il deranjeaza pe Iohannis lucruri in justitie, e prea zgomotoasa si afecteaza imaginea penalilor. Iar cu Macovei chiar ca va riscati respectabilitatea daca o criticati. Daca intra azi cineva la puscarie, daca au fost si sunt oameni adevarati la DNA asta i se datoreaza direct. E chiar o blasfemie, nu ma tem de cuvant, s-o critici pe Macovei pentru inflexibilitate. Tocmai intransigenta ei e ceea ce da azi fructe, ne da azi speranta si face sa tremure toata clasa politica. Ea a injectat acest spirit novator, reformator, in bucile clasei politice dambovitene. Va alaturati si dvs lui Iohannis, care o dispretuieste, in a-i cauta nod in papura. N-o sa-l las sa faca stricaciuni. Il dau jos. Nu e numai spiritul latin, e si atmosfera regionala, globala, timpul nu mai are rabdare, toti suntem cu capsa pusa. Se vor intampla chestii grave, razboiul va iesi iar din cartea de istorie si-i va surprinte pe toti acesti politruci preocupati sa se pozitioneze cat mai propice ca sa si-o traga unul altuia. Vor fugi din tara dupa ce au intins-o 25 de ani in noroi, toti. Nu e timp de asteptat, singurul lucru care a ramas dupa guvernari au fost reformele de substanta, contra curentului. Asta e prioritatea tarii, si deci a lui Iohannis, nu are cum sa le faca fara Macovei si Basescu si societatea civila. Ce-i impiedica sa discute public legile electorale, se pricep ei mai bine? De ce vorbesc in termeni generali despre rescrierea constitutiei, nu exista chestiuni concrete care se pot preciza, daca sunt atat de arzatoare? Sa spuna, nu sa se ascunda. Ce cred ei si Iohannis, ca gata, populatia a avut luna ei de exprimare politica, si acum politica e iar monopolul lui Zgonea si Tariceanu? Chiuariu si Antonescu au condus comisia anterioara, dezbaterea publica, transparenta, a fost simulata, si-au facut de cap, un talhar din comisia juridica, cramponat de fotoliu, si un ipocr

Răspunde

Cami - 01-19-2015

Dle Plesu, problema care ma ingrijoreaza este ca simt oarece inconsistenta in persoana dlui Iohannis. Cred ca problema nu este numai o problema de cadre, adica de consilieri. Trebuie sa stii si ce sa faci cu consilierii. Spre exemplu, eu cred, mai bine zis am convingerea, ca Basescu trecea prin filtru propriu ceeea ce-i scriau consilierii si mai mult, ca el le spunea in mare ce trebuie ei sa conceapa, in termeni mai profesionali. Adica Basescu le dadea temele, nu invers. Adica vreau sa spun ca Basescu avea o gindire proprie cu ce vrea sa faca cu acesta tara, un plan, cum bine a zis dl Liiceanu, simtea ca are o responsabilitate, pe care si-a asumat-o. Iohannis, nu da aceeasi senzatie si nici nu se simte din ceea ce a facut pina acum. E nesigur pe el, citeste tot timpul de pe hirtie si nu stii cum vede el cu adevarat problemele. Ca nu are nimic de-a face cu politica si cu rolul de presedinte l-am cam mirosit din campanie, dar am zis , ca si dvs, sa-i dam timp, ca poate dupa o sa ne uluiasca , dar nu stiu ! Eu zic ca a cam avut timp, dar nimic, nimic ! Pe de alta parte nu am avut intre cine alege. Nu se putea pune votat pe Ponta ! Asta este adevarul !

Răspunde

Felix - 01-19-2015

profesore, as vrea sa nu ai dreptate, din pacate indoielile mele cu privire la Johannis tind sa creasca; sunt tentat sa dau crezare argumentelor tale. Pentru mine sunt doua chestii cheie, dupa care o sa imi dau seama daca la Cotroceni bate vant USL sau nu. Prima din ele e inlaturarea guvernului Ponta. E o tinta asumata de PNL, e absolut compatibila cu orice politica democratica, se poate realiza. Daca merge, il iert pe Johannis de multe. A doua poate parea ca tine de teoria conspiratiei, ca nu oare a intra in atributiile presedintelui: e vorba de cazul Duicu, (mme Costiniu tocmai ce incearca sa ingroape dosarul) Daca mme Costiniu reuseste, inseamna ca USL traieste. Sigur, presedintele nu poate interveni in dosar, poate insa sa dea un semnal clar ca va sprijini independenta procurorilor in fata oricarei incercari de imixtiune din afara.

Răspunde

profesoru - 01-19-2015

Am votat cu MM si nu ma regasesec deloc in discursul pe care il atribuiti acestui electorat.// Evaluarea lui Iohannis n-a inceput in decembrie 2014. A inceput in 2009, cand dorea sa fie prim-ministru al PSD-PNL-PC-UDMR. De-atunci boacanele s-au acumulat: in calitate de prim-vicepresedinte al PNL a tacut ca pestele in "martea neagra", si acum un an se lupta sa fie vicepremierul lui Ponta. Ati remarcat una din boacanele prezidentiale: "politica de cadre". Ar mai fi decorarea lui Bjoza si tacerea in legatura cu ordonanta privind renuntarea la doctorat.// Impresia mea e ca proiectul USL a reusit: prim-ministru PSD, presedinte PNL. PSD a mai facut smecheria asta in 2008, la alegerile pentru primaria Bucurestiului, castigate de "independentul" Oprescu in dauna candidatului PSD Cristian Diaconescu. PSD stia ca un candidat cu eticheta "PSD" nu poate castiga atunci primaria Capitalei si acum presedintia Romaniei. Asa ca e normal ca PSD si Antena 3 il lauda pe Iohannis.

Răspunde

Marius Nicolescu - 01-19-2015

Nu pot spune decat: Un articol de o mare finete si de o profunzime si o realitate ce-mi doboara orice indoiala in ceeace priveste maretia autorului. Ca intotdeauna demn de luat in seama. Cuvant sobru, delicat, intelept. Cu cele mai pretioase ganduri, M. N.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22