Vom invinge

M-am săturat să mă lamentez! Vreau să văd partea plină a paharului! Să mă bucur de potenţialul de supravieţuire al naţiunii şi de bunele intenţii, priceperea şi curajul foştilor şi actualilor guvernanţi. Uite, de-o pildă, marea problemă a educaţiei! Toată lumea ştie că de ea depinde totul. Că ne trebuie reforme ample, adînci, durabile! Or avem un ministru care s-a prins, în sfîrşit, unde e buba: nu avem destule manuale.

Andrei Plesu 31.07.2017

De același autor

 

Avem domenii întregi neacoperite de ”abecedare” corespunzătoare. Dl Pop s-a decis, prin urmare, să traducă în viaţă frustrările proprii de pe vremea studiilor sale liceale. Ştie ce i-a lipsit şi nu mai vrea ca generaţiile viitoare să sufere cum a suferit el. Adică să vrea să înveţe şi să nu aibă de unde. Aşa că noua programă şcolară va cuprinde 118 manuale noi. Dintre ele, vreo 30 vor acoperi o sumedenie de nevoi esenţiale ale elevului din clasele V-VIII, legate de îndemînările lui sportive. Exemple la întîmplare: Badminton, Softball, Yachting, Sărituri în apă, Hochei pe iarbă, Dans sportiv, Schi biatlon, Haltere etc. Să lăsăm ironiile! Dl ministru nu neglijează componenta spirituală şi pe cea politic corectă a pregătirii şcolare. Iniţiativele D-Sale sînt, putem spune, în avangarda revoluţiei planetare a remodelării tineretului. Gimnaziile autohtone vor oferi cursuri de limbă şi literatură croată, turcă, japoneză, chineză, romă, cehă, ucrainiană. Nu vor fi uitate o serie de manuale solide pentru studierea tuturor cultelor existente pe teritoriul patriei. Va exista chiar şi un manual de dirigenţie. Cine ar îndrăzni să privească sceptic acest renascentist efort de reconstrucţie, de modelare a ”omului nou”. Deocamdată, inevitabil, vor supravieţui un timp şi vetustele materii ”tradiţionale”: matematică, fizică, chimie, geografie ş.a.m.d. Dar accentul va cădea pe deschiderea de or

 

Nu vrem să spunem că experimente asemănătoare nu au loc şi pe alte meleaguri! Dar la noi, ele au început de mult, cu veacuri în urmă. Nu întîmplător, la Bucureşti, a prins chip un institut de cercetări, socotit de fondatorul lui, dl preşedinte Emil Constantinescu, ”cel mai important pe plan mondial”. El va dovedi lumii (semi-)civilizate din Apus că aici, la noi, se află ”rădăcinile” ştiinţei, ale democraţiei, ale religiilor, ale statului de drept, ale tuturor valorilor. Noi, ”levantinii”, sîntem ”noua speranţă” a planetei. Nu noi trebuie să ne integrăm în Europa, ci viceversa: Europa să facă bine să se (dez-)integreze în Orient.

 

Cititi in continuare pe adevarul.ro

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22