Terorism de stat marca Lukașenko

În momentul în care cursa Ryanair a aterizat la Minsk, Roman Protasevici a fost condamnat la moarte.

Armand Gosu 25.05.2021

De același autor

Instituțiile unui stat, aviația militară, armata, KGB, unitățile de geniști au organizat la ordinul șefului său suprem, președintele Aleksandr Lukașenko, o operațiune de deturnare a unui avion de linie cu 123 de pasageri la bord, care zbura pe ruta Atena - Vilnius. În urma acestei deturnări, KGB l-a arestat pe Roman Protasevici, 26 de ani, activist civic și ziarist. Alături de Stepan Putilo, alt tânăr din Belarus, Roman a înființat două canale, Telegram, Nehta, care au transmis știri despre protestele izbucnite după alegerile falsificate de Lukașenko, din august 2020. Nehta Live avea în vara-toamna anului trecut, în timpul protestelor, peste 1 milion de abonați, când populația Belarus este de 9,5 milioane. Stepan și Roman au organizat o mică redacție într-un apartament cu două camere din Varșovia, unde se refugiaseră de câțiva ani. Roman era redactor-șef. Cei doi tineri studenți au fugit în Polonia după ce fuseseră dați afară din facultate și arestați de mai multe ori pentru participarea la proteste.

Un tribunal din Minsk a decis în octombrie 2020 că Nehta Live este un canal extremist. În noiembrie, împotriva lui Roman și Stepan puterea a început un proces pe trei capete de acuzare. Doar pentru unul, tulburarea liniștii, cei doi pot fi condamnați la 15 ani închisoare. Câteva zile mai târziu, KGB i-a pus pe cei doi pe lista teroriștilor internaționali. Pentru asta, pot fi condamnați la moarte.

Doar printr-un miracol Roman Protasevici ar putea supraviețui anchetei. Acum mai puțin de o săptămână, într-un arest din Minsk, un tânăr activist civic a făcut infarct. Și nu e singura moarte suspectă. Anchetele KGB sunt de o violență care l-ar face invidios până și pe Stalin. Deci, în momentul în care cursa Ryanair a aterizat la Minsk, Roman a fost condamnat la moarte. Nu e niciun dubiu, e conștient de acest lucru. Ar fi spus acest lucru unui vecin de scaun din avion care l-a văzut panicat la aterizare la Minsk.

Chiar dacă rămân alte câteva întrebări fără un răspuns clar, de pildă bâlbele autorităților de pe aeroportul din Vilnius, de ce piloții nu au ieșit imediat din spațiul aerian al Belarus, la granița căruia se aflau, ce rol a jucat avionul de vânătoare MiG 29 în decizia de a se întoarce și ateriza la Minsk, tabloul este destul de clar. E greu de combătut impresia că Lukașenko a ordonat un act de terorism și că autoritățile unui stat au deturnat un avion de linie, cu pasageri în el.

Versiunea autorităților din Belarus este că în avionul de linie Ryanair, care a decolat de la Atena spre Vilnius, organizația palestiniană HAMAS ar fi pus o bombă. Cel puțin așa pretinde șeful Departamentului aviației din Ministerul Transporturilor de la Minsk.

Într-un e-mail în limba engleză, organizația palestiniană ar fi cerut încetarea focului. Numai că focul deja încetase. Cu câteva zile în urmă, fusese încheiat armistițiul. Nu e clar de ce pretinsul mesaj a fost trimis la Minsk, în loc de Vilnius. Pare că nivelul intelectual din serviciile secrete bieloruse s-a prăbușit. Nici un pretext plauzibil nu mai știu să inventeze.

Nici măcar amicii de la Moscova ai dictatorului Lukașenko nu iau această versiune în serios. Ei l-au felicitat pentru operațiunea spectaculoasă în urma căruia a umilit Occidentul. Da! Asta e percepția generală la Moscova, de la deputații puterii din Dumă, până la ziariștii de opoziție: Lukașenko a umilit Occidentul!

Chiar și un set solid de sancțiuni împotriva regimului Lukașenko cu greu va putea modifica această percepție.

În același timp, Vestul și-a calculat prost pașii și a rămas fără prea multe instrumente de presiune în relația cu Belarus. Fără o linie politică prea clară, când l-a criticat, când l-a tolerat voios pe Lukașenko, pentru că părea să întoarcă spatele Rusiei. După formula patentată de Nicolae Ceaușescu, dictatorul de la Minsk a pendulat între Rusia și Occident, încercând să-i păcălească și pe unii, și pe alții și să-și consolideze regimul personal. Jocul i-a reușit, Lukașenko conduce cu mână de fier din 1994 Republica Belarus.

Violențele împotriva manifestațiilor pașnice de protest care au urmat anunțării rezultatelor alegerilor prezidențiale au obligat cancelariile occidentale să adopte o poziție mai fermă, din cauza presiunii opiniei publice din propriile țări. Roman Protasevici și Stepan Putilo, care au informat întreaga lume prin canalul Telegram Nehta despre evenimentele dramatice din Belarus, au jucat un rol decisiv în schimbarea atitudinii UE și NATO față de Lukașenko. Pe care, probabil până și Putin o să-l abandoneze, pentru că a devenit un balast mult prea greu pentru umerii Kremlinului. Și atunci, propriile forțe de securitate o să-l trădeze pe dictator, făcând posibilă schimbarea de gardă la Minsk. Este scenariul cel mai probabil, după care s-au desfășurat evenimentele și cu alte ocazii, de pildă în decembrie ’89 la București. //

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22