De același autor
Declarațiile recente ale ambasadorului Statelor Unite în Republica Moldova, Jim Pettit, referitoare la posibilitatea unirii cu România au stârnit reacții dure de ambele maluri ale Prutului, dar, oricât de cinic poate părea, Moldova are nevoie acum de astfel de mesaje pentru a-și putea păstra parcursul proeuropean. Perspectiva alegerilor prezidențiale din 30 octombrie, lipsa unor candidați cu un profil puternic, fragmentarea voturilor, dar și poziționarea pe primul loc în preferințele electoratului a unui candidat prorus, socialistul Igor Dodon, le impune partenerilor Republicii Moldova o abordare cu sânge rece a celor mai importante teme de pe agenda publică a societății.
Diavolul se ascunde în sondaje
Realitatea este că astăzi subiectul unirii cu România nu are parte de un mare suport popular dincolo de Prut, doar 17,3% dintre cetățenii moldoveni ar vota pentru unire și 66,1% ar vota împotriva ei. La fel stau lucrurile și când vine vorba despre ce cred moldovenii că este cea mai bună soluție pentru securitatea țării lor, doar 11,4% optează pentru aderarea la NATO, 58,3% cred că cea mai bună soluție este neutralitatea, iar 18% optează pentru aderarea la Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (din care fac parte Federația Rusă şi câteva țări postsovietice). Și când vine vorba despre aderarea la Uniunea Europeană societatea este foarte polarizată, 41,3% dintre moldoveni ar vota pentru, iar 41,2% ar vota împotrivă, asta în timp ce pentru aderarea la Uniunea Vamală Eurasiatică (formată din Federația Rusă, Belarus și Kazahstan) ar vota 52,7%, iar împotriva ei, 31,7%. O privire pragmatică chiar și numai la aceste cifre ar trebui să facă declarațiile ambasadorului Jim Pettit mult mai ușor de înțeles, ceea ce nu înseamnă că reacțiile publice pe care acestea le-au generat la Chișinău și București nu au fost unele corecte și chiar necesare.
Coincidenţe sau realpolitik?
De altfel, coincidență sau, mai de grabă, nu, la câteva zile după declarațiile ambasadorului Jim Pettit, președintele autoproclamatei Republici Moldovenești Nistrene, Evgheni Șevciuk, semnează un decret de punere în aplicare a referendumului din 2006, nerecunoscut, însă, de nimeni, prin care 97% dintre locuitorii regiunii se pronunțaseră pentru unirea cu Federația Rusă. Decizia are, negreșit, și o importantă miză politică internă, Evgheni Șevciuk se pregătește de pseudo-alegerile prezidențiale care vor avea loc la 11 decembrie în Transnistria, și pe care le explică atât de bine istoricul Cosmin Popa într-o analiză publicată zilele trecute. Cu toate acestea, aducerea pe tapet a referendumului de unire cu Rusia apare mai mult ca o carte pe care Moscova o joacă în perspectiva alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Asta pare să ne spună și momentul ales de ambasadorul Jim Pettit pentru declarațiile sale, puse chiar și în contextul aniversării independenței Republicii Moldova. Moldovenii au un mare atașament pentru unitatea națională a țării lor, or, subiectul autonomiei Transnistriei este o carte de jucat pentru adversarii unirii Moldovei cu România. Candidatul cu cele mai mari șanse la câștigarea președinției Republicii Moldova, Igor Dodon, președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, un prorus declarat și un antiunionist și mai convins, are o bună temă de campanie în subiectul unirii cu România sau, mai bine spus, în amenințarea unirii cu România și perspectiva dezintegrării statului moldovean. De altfel, mesajul este clar expus într-o campanie demarată de acesta și care anunță, fără urmă de tăgadă, „Jandarmul român nu va fi la noi stăpân!“.
Președintele autoproclamatei Republici Moldovenești Nistrene, Evgheni Șevciuk
Privind în ansamblu, tocmai pentru că unirea Transnistriei cu Federația Rusă nu este astăzi în favoarea nimănui, nici măcar a Moscovei, readucerea pe tapet a acestui subiect arată mai mult ca un plan construit în laboratoarele de la Kremlin pus la cale pentru a-i contura lui Igor Dodon profilul cavalerului pe cal alb. Un cavaler care, așa cum ne va demonstra în campania electorală, va apăra integritatea teritorială a micuței țări moldovenești la care râvnesc cu aceeași poftă imperialistă și România, și Federația Rusă. Construirea acestui dublu pericol, care nu poate decât să regăsească o largă susținere populară, și în rândul unioniștilor, și al antiunioniștilor, și al prorușilor, și al antirușilor, își găsește cel mai mare beneficiar în candidatura lui Igor Dodon. Or, nimic nu poate fi mai simplu, construirea unui pericol și prezentarea unui salvator este, poate, cea mai folosită strategie de campanie peste tot în lume. În Republica Moldova, ingredientele realității fac acest scenariu cel mai plauzibil pentru un candidat cu profilul și background-ul lui Igor Dodon, un lucru pe care l-au înțeles, se pare, atât experții din cancelaria de la Moscova, cât și cei din cancelaria de la Washington. Să sperăm că și cei de la București.
Comentarii 15
alzara sibiu medic - 09-19-2016
Corect ; ce facem cu românii din satele eroice ?
Răspundev Popa - 09-15-2016
Procentele aparent mici pro unificare sunt in contextul unei propagande ostile si falsificatoare de istorie vechi de 200 de ani. Ele se pot modifica prin educatie, deci sunt un argument fals impotriva reunificarii. Moldova nu are nevoie de Transnistria, o nascocire stalinista care a servit la diluarea etniei romanesti din Republica Moldova si ca pretext pentru invazia sovietica din 1940. Transnistria este locuita de o populatie indoctrinata in mod bolsevic, ostila care nu poate produce decat probleme. Sa se uneasca cu Rusia daca vor. Oricat ne-ar diurea, nici sudul Basarabiei alipit la Ucraina nu prea are romani si nu ar fi favorabila reunificarii. Moldova trebuie sa se debaraseze de lestul pe care il reprezinta Transnistria, un veritabil Cal Troian si sa se concentreze pe reunificare. Avantajele, primul si cel mai important fiind despartirea de Imperiul Raului, vin ele la urma.
RăspundePolilogu - 09-14-2016
Ca sa vezi: Romania si... privirea hulpav imperialista ! Mai, sa fie ... Omul asta stie ceva despre KOMINTERN /Internationala a III-a? Mai stii? Poate si din actualele arhive ale cancelariilor occidentale ( UE) s-or fi ratacit cine stie pe unde , pana la uitarea lor complecta ... E OK ! Din tot imperialismul de odinioara a ramas doar bietul de IMPERIALISM ROMANESC. Zau , ca am motive sa ma apuce ...hohotele .
RăspundeBogdan Oprea - 09-14-2016
Bună ziua, Am rugămintea să citiți articolul în întregime și să observați că ceea ce afirm este că, în economia alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, la Moscova se construiește un scenariu electoral care să fie folosit de candidatul pe care-l susține Kremlinul, scenariu care are în centru ideea intențiilor imperialiste ale României, alături de cele ale Federației Ruse, cu scopul de prinde atât din electoratul unionist pro-român, cât și din cel anti-unionist și pro-rus și că SUA lucrează deja să combată acest scenariu, ceea ce ar trebui să facă și România. Asta spune acest articol, nimic altceva. Pun duritatea și violența nedreaptă a termenilor cu care alegeți să mă caracterizați pe seama faptului că nu mi-ați urmărit activitatea, că nu mă cunoașteți, că avem obiceiul, cum uneori fac și eu, să citim superficial un articol, eventual pe telefonul mobil între două autobuze, dar și pe revolta îndreptățită la adresa situației de fapt și a soartei pe care românii din Republica Moldova o trăiesc în ultimul secol, revoltă pe care vi-o împărtășesc și pe care am strigat-o în stradă cu toată convingerea la fiecare marș unionist la care am luat parte. Spre informarea dvs., am fost crescut într-o casă cu un bunic născut în Basarabia, la Bălți, alungat din propria locuință, bunic care a luptat pe front, a fost rănit, a făcut ani de pușcărie politică pe vremea lui Ceaușescu și care nu și-a putut vizita mormintele părinților și ale fraților timp de aproape 50 de ani. Cele bune. Bogdan Oprea
RăspundeBogdan Oprea - 09-14-2016
Bună ziua, Domnule Bogdan, vă rog să citiți articolul în întregime și să observați că ceea ce afirm este că, în economia alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, la Moscova se construiește un scenariu electoral care să fie folosit de candidatul pe care-l susține Kremlinul, scenariu care are în centru ideea intențiilor imperialiste ale României, alături de cele ale Federației Ruse, cu scopul de prinde atât din electoratul unionist pro-român, cât și din cel anti-unionist și pro-rus și că SUA lucrează deja să combată acest scenariu, ceea ce ar trebui să facă și România. Asta spune acest articol, nimic altceva. Pun duritatea și violența nedreaptă a termenilor cu care alegeți să mă caracterizați pe seama faptului că nu mi-ați urmărit activitatea, că nu mă cunoașteți, că avem obiceiul, cum uneori fac și eu, să citim superficial un articol, eventual pe telefonul mobil între două autobuze, dar și pe revolta îndreptățită la adresa situației de fapt și a soartei pe care românii din Republica Moldova o trăiesc în ultimul secol, revoltă pe care vi-o împărtășesc și pe care am strigat-o în stradă cu toată convingerea la fiecare marș unionist la care am luat parte. Spre informarea dvs., am fost crescut într-o casă cu un bunic născut în Basarabia, la Bălți, alungat din propria locuință, bunic care a luptat pe front, a fost rănit, a făcut ani de pușcărie politică pe vremea lui Ceaușescu și care nu și-a putut vizita mormintele părinților și ale fraților timp de aproape 50 de ani. Cele bune. Bogdan Oprea
RăspundeBogdan Oprea - 09-14-2016
Bună ziua, Vă rog să citiți articolul în întregime și să observați că ceea ce afirm este că, în economia alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, la Moscova se construiește un scenariu electoral care să fie folosit de candidatul pe care-l susține Kremlinul, scenariu care are în centru ideea intențiilor imperialiste ale României, alături de cele ale Federației Ruse, cu scopul de prinde atât din electoratul unionist pro-român, cât și din cel anti-unionist și pro-rus și că SUA lucrează deja să combată acest scenariu, ceea ce ar trebui să facă și România. Asta spune acest articol, nimic altceva. Pun duritatea și violența nedreaptă a termenilor cu care alegeți să mă caracterizați pe seama faptului că nu mi-ați urmărit activitatea, că nu mă cunoașteți, că avem obiceiul, cum uneori fac și eu, să citim superficial un articol, eventual pe telefonul mobil între două autobuze, dar și pe revolta îndreptățită la adresa situației de fapt și a soartei pe care românii din Republica Moldova o trăiesc în ultimul secol, revoltă pe care vi-o împărtășesc și pe care am strigat-o în stradă cu toată convingerea la fiecare marș unionist la care am luat parte. Spre informarea dvs., am fost crescut într-o casă cu un bunic născut în Basarabia, la Bălți, alungat din propria locuință, bunic care a luptat pe front, a fost rănit, a făcut ani de pușcărie politică pe vremea lui Ceaușescu și care nu și-a putut vizita mormintele părinților și ale fraților timp de aproape 50 de ani. Cele bune. Bogdan Oprea
RăspundeBogdan Oprea - 09-14-2016
Bună ziua, Vă rog să citiți articolul în întregime și să observați că ceea ce afirm este că, în economia alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, la Moscova se construiește un scenariu electoral care să fie folosit de candidatul pe care-l susține Kremlinul, scenariu care are în centru ideea intențiilor imperialiste ale României, alături de cele ale Federației Ruse, cu scopul de prinde atât din electoratul unionist pro-român, cât și din cel anti-unionist și pro-rus și că SUA lucrează deja să combată acest scenariu, ceea ce ar trebui să facă și România. Asta spune acest articol, nimic altceva. Pun duritatea și violența nedreaptă a termenilor cu care alegeți să mă caracterizați pe seama faptului că nu mi-ați urmărit activitatea, că nu mă cunoașteți, că avem obiceiul, cum uneori fac și eu, să citim superficial un articol, eventual pe telefonul mobil între două autobuze, dar și pe revolta îndreptățită la adresa situației de fapt și a soartei pe care românii din Republica Moldova o trăiesc în ultimul secol, revoltă pe care vi-o împărtășesc și pe care am strigat-o în stradă cu toată convingerea la fiecare marș unionist la care am luat parte. Spre informarea dvs., am fost crescut într-o casă cu un bunic născut în Basarabia, la Bălți, alungat din propria locuință, bunic care a luptat pe front, a fost rănit, a făcut ani de pușcărie politică pe vremea lui Ceaușescu și care nu și-a putut vizita mormintele părinților și ale fraților timp de aproape 50 de ani. Să-mi lipiți cu atât de multă ușurință eticheta de „bolșevic” fără a-mi citi cu atenție textul este cel puțin incorect. Cele bune. Bogdan Oprea
RăspundeBogdan Oprea - 09-14-2016
Vă împărtășesc ideile în întregime. Bunicul meu a fost născut în Bălți, astăzi Republica Moldova, cum nu s-a considerat nici el niciodată, nici eu nu mă consider ca având rădăcini într-altă țară.
Răspundeprofesoru - 09-14-2016
Erată: " iar peste 40% ar fi de acord cu unirea dacă aceasta ar aduce anumite beneficii".
Răspundebogdan - 09-14-2016
adevarul cu Republica Moldova e urmatorul : 1. (pseudo)statul Republica Moldova, o fosta sovieta si un fost teritoriu ocupat in mod colonial nu exista decat pentru ca Rusia sa exerseze presiune in sud-estul Europei, spre Dunare si Balcani (vechea chestiune orientala) si, mai nou, ca sa isi faca de cap cativa oligarhi pe seama unei populatii deculturalizate, insaracite, manipulate, ingenunchiate; 2) economic si politic statul Republica Moldova e o fictiune, care nu se poate nici hrani singura si nici autoguverna : el nu exista decat ca urmare a haosului politic stalinist-postsovietic din regiune si a ambitiilor unora; 3) singurul viitor pentru o iesire treptata din saracie si din anarhie in zona, este unificarea cu Romania si corectarea granitelor : nu vor fi miracole economice, nu exista asa ceva nici in Germania de Est, dar este prima conditie realista si viabila de viitor pentru oamenii de acolo : cu alte cuvinte unirea cu Romania este un proces firesc de state-building, dupa o faza de state-distruction in era sovietica, si de revenirea la zona economica naturala a spatiului cultural romanesc, in care limba si obiceiurile comune faciliteaza schimburile, comertul, angajarea, mobilitatea sociala etc. Cine nu recunoaste adevarul acestor afirmatii, care bineinteles nu constituie si un ghid despre cum si cand sa fie puse in practica, este interesat de orice altceva in afara de intelegerea situatiei de la granita de est/nord-est a Romaniei, de identificarea unei solutii viabile, de oferirea unei sanse la un viitor mai prosper si mai demn oamenilor de acolo, de scoaterea regiunii de sub spectrul instabilitatii politice si a conflictelor inghetate cu toate consecintele care decurg de acolo.
Răspundeprofesoru - 09-13-2016
"doar 17,3% dintre cetățenii moldoveni ar vota pentru unire " - ar fi trebuit ca autorul să dea şi sursa pentru aceste cifre. Sondajul realizat în iunie de Fundatia Universitară a Marii Negre (FUMN) arata ca 28% dintre cetatenii Republicii Moldova susţin unirea cu România, iar peste 405 ar fi de acord cu unirea dacă aceasta ar aduce anumite beneficii: educaţie mai bună, servicii medicale de calitate, justiţie imparţială şi corectă, lupta împotriva corupţiei, salarii, pensii şi burse mai mari, subvenţii pentru agricultură.
Răspundetom - 09-13-2016
asta n-are deloc proprietatea termenilor si bunul simt al cuvintelor : imperialism si natiune se exclud reciproc, ca proiecte politice, numai daca esti bata vezi in nationalism imperialism, sunt niste diferente de termeni! un imperiu e multinational, colonial etc de aia nu poate fi confundat cu un proiect de stat national! asta crede ca Romania a fost un imperiu? subscrie complet la definitia bolsevica, desi niciodata nu a cautat Romania sa obtina teritorii care istoric nu au fost locuite de romani sau parte a statelor si formatiunilor politice romanesti! Tipul ori e bolsevist pur sange in secolul XXI ori "imperialism romanesc" e o eroare de logica si de limba, deci nu tipul merita citit!
Răspundeclaudiu - 09-13-2016
ca pe vremea bolsevismului lui Stalin - Romania a ajuns imperialista! cata nerusinare si minciuna retorica sfruntata, de dragul manipularii publice sau doar a te afla in vorba! - prefer nationalistii impietriti si fara multa minte decat mizeria asta de magaleaza pseudo-luminat-euro0occidentalista care minte cu nerusinare si face una cu pamantul faptele! - auzi imperialismul hulpav romanesc! Stalin ar fi mandru! suntem progresisti taica - suntem in Romania anului 2016! vorbiti liber ca pe vremea lui Stalin!
Răspundebogdan - 09-13-2016
E jenant, e nerusinat, e imbecil de-a dreptul sa se echivaleze "imperialismul romanesc" cu imperialismul rusesc in Republica Moldova/Basarabia?!....Exista o limita a bunul simt, si in argumente, si in exprimarea "hulpava", care la noi a murit demult! - Nici chiar asa - 22, revista pseudointelectualilor...nu trebuie sa va faca nimeni antipatrioti, ca e deplasat, v-ar lua prea in serios, dar sunteti infantili, niste tracomani intorisi pe dos ideologic - tracomanii europenisti ai corect politicului prezent si ai antimemoriei, istoriei, adevarului, nuantei ! pe astafel de expresii dintr-o bucata si pe minciuna nu se poate construi nimic, durabil, chiar daca ocupa ambasadorul american Romania ca Irakul!
Răspundelucid - 09-13-2016
Incredibil! Sa citesti in presa romaneasca din 2016 reiterate marsavele atacuri enkavediste referitoare la Romania - stat imperialist multietnic din anii interbelici este stupefiant. Individul asta trebuie tratat ca un caine turbat - izolat in camasa de fortza. Si nici macar nu scrie REPUBLICA Moldova, deci afirma ca Moldova istorica a lui Stefan cel Mare e in ghearele "imperialismului hulpav romanesc". Blestemat popor suntem daca pot apare in el asemenea indivizi.
Răspunde