De același autor
Un sondaj comandat de USR, publicat la sfârșitul săptămânii trecute, dă partidul AUR pe locul al doilea cu 20%, urmat fiind de USR cu 19% și PNL cu 17%. AUR și-a dublat scorul de la alegerile trecute și crește continuu, iar dacă punem și cele 4,5% ale partidului Dianei Șoșoacă, rezultă că un sfert dintre români au de gând să aleagă o formă sau alta de extremism. Istoric, o astfel de situație nu s-a mai întâlnit din 1937, când unu din patru români a votat pentru extrema dreaptă, fie ea legionară sau național-creștină.
Cum s-a ajuns aici este încă de dezbătut. Teoriile conspirației rostogolite în valuri pe internet în timpul pandemiei, ostilitatea din ce în ce mai puternică a unor grupuri de migranți de origine română față de țările occidentale care îi găzduiesc, eșecul coaliției de centru-dreapta PNL-USR și constituirea ulterioară a celei PSD-PNL cu guvernarea clientelară și coruptă care a urmat, un anumit sentiment pro-rus, alimentat de propaganda Kremlinului, și resentiment antiucrainean au contribuit la ascensiunea acestui partid de inspirație legionară și de convingere antidemocratică.
Lui Simion i-ar conveni ca AUR să fie perceput ca un partid democratic, conservator, „patriotic” și „suveranist”, adică exact cum nu este. AUR participă cuminte la alegeri, la fel cum au făcut-o și naziștii, și legionarii, dar jurământul lor de credință este față de dictatură. Perspectiva ca AUR să își consolideze substanțial poziția în Parlament reprezintă o amenințare directă la ordinea constituțională bazată pe pluralism democratic. Dacă este adevărat că, în inconștiența lor politică, PSD și PNL oferă platformă electorală lui Simion și AUR în mass-media pe care le controlează pentru a sublinia contrastul aparent și pretenția că nu există alternativă civilizată la PSD-PNL, atunci avem de-a face cu o farsă sinistră din partea partidelor de guvernământ. Acest joc pe care PSD-PNL cred că îl pot controla se poate deteriora rapid având furia maselor în spate și poate duce la consecințe catastrofale.
AUR nu este un partid patriotic. Așa-zisul său „naționalism economic” este îndreptat împotriva investitorilor străini (de fapt, occidentali) în România, a „multinaționalelor”, și nu pentru promovarea mai agresivă a produselor românești pe piața europeană sau pe alte piețe. AUR susține un fel de dirijism economic de stat similar cu corporatismul fascist, care este îndreptat împotriva economiei de piață și a capitalismului. Partidul AUR nu este un mare susținător al forțelor armate, un „must” pentru orice partid patriotic, pentru că acestea ar fi „contaminate” de NATO. Iar NATO vine din Occident, deci este indezirabilă. Susținerea pentru românii din afara granițelor, în special din Basarabia și Bucovina de Nord, este una de fațadă, neluată în serios în niciuna dintre aceste regiuni, pentru că naționalismul AUR maschează transparent o puternică orientare pro-rusă.
Suveranismul AUR este o copie proastă a politicii prim-ministrului ungar Viktor Orbán și nu are o componentă originală. Pentru un partid românesc, această subordonare ideologică față de Budapesta ar trebui să fie cel puțin stânjenitoare, dar nu este, pentru că alegătorul mediu al AUR habar nu are de asemenea subtilități ideologice și, pe de altă parte, pentru că orice ideologie este bună pentru AUR atâta vreme cât este antioccidentală. Dar „suveranismul” AUR nu este un suveranism serios. De exemplu, nu mai târziu decât săptămâna trecută, Parlamentul European a adoptat la limită o rezoluție privind modificarea tratatelor, care prevede o cedare masivă de suveranitate din partea statelor membre. Este vorba despre federalizarea UE, prin înlocuirea unanimității cu majoritatea calificată, prin întărirea instituțiilor europene, inclusiv a parlamentului, sau prin transformarea Comisiei într-un Executiv autentic, adică format politic, cu maximum 15 secretari (foștii comisari) și înzestrarea UE cu puteri supranaționale asupra unor domenii precum mediul sau educația. Una peste alta, un scandal pentru orice suveranist care se respectă. Nu am auzit nicăieri ca AUR să fi luat vreo poziție în privința acestei rezoluții.
AUR nu este nici conservator. Conservatorismul reprezintă, printre altele, absența ideologiei, o pledoarie pentru dezvoltarea organică a unei societăți și pentru stabilitatea instituțiilor verificate în timp. Or, AUR este un partid revoluționar, care vrea să schimbe sistemul și să scoată lumea în stradă cu orice prilej.
AUR este, așadar, o formațiune antidemocratică, antieuropeană și antioccidentală, etatistă și fundamental pro-rusă, toxică și cu atât mai periculoasă cu cât crește în opțiunile de vot. //