Conjurația anti-DNA se upgradează. Riposta rămâne substandard

Atacul declanșat pe 11 februarie împotriva DNA și a Laurei Co­druța Kövesi este diferit de toate atacurile la care a fost su­pu­să instituția până acum prin nivelul de coordonare dintre ac­tori, prin complexitatea „vectorilor“ de atac, prin ges­tio­na­rea cu grijă a intervențiilor participanților și prin respectarea minu­ți­oasă a unui desfășurător al ofensivei.

Cristian Campeanu 20.02.2018
SHARE 4

Atacul a fost de­clanșat si­mul­tan la Antena 3 și RTV, utilizându-se același ma­terial vi­deo, pre­lucrat în același studio, pentru că până și co­mentariul din off aparținea aceleiași persoane. Terenul era pre­gă­tit din timp de o campanie de dezvăluiri „scandaloase“, „in­credibile“, sus­ți­nu­tă atât de cele două posturi de televiziune, cât și de presa asociată, în special de publicațiile Lumea Jus­ti­ției și Eve­ni­men­tul Zilei și de „lideri de opinie“ precum Ion Cristoiu, Dan An­dro­­nic, Sorin Roșca Stănescu. Imediat după emi­siune redac­ții­le pu­blicațiilor străine au primit un e-mail de­taliat conținând pre­tin­sele abuzuri abia dezvăluite. A doua zi, aproape la uni­son, pur­tă­torii de imagine ai celor două partide de gu­ver­nă­mânt, în frun­te cu Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, i-au cerut mi­nistrului Justiției să ia măsuri îm­po­tri­va lui Kövesi și, prompt, prim-ministrul Dăncilă l-a chemat de ur­gen­ță pe Tu­do­rel Toa­der din Japonia. Este vorba despre un nou grad de so­fis­ti­ca­re a atacurilor care presupune, pe lângă o logistică în­sem­na­tă, și o capacitate superioară de plani­fi­ca­re, coordonare și pu­nere în practică la nivel mediatic, politic și de intoxicare externă care nu au existat până în prezent la niciuna dintre tentativele de ani­hilare a DNA și de suprimare a independenței justiției.

 

Tentative de suprimare a DNA și reafirmare a controlului politic asupra justiției au existat încă din 2007, de la prima sus­pen­da­re a lui Traian Băsescu. Au urmat momentele din vara lui 2012, încercarea, în 2013, de modificare a Constituției, în sen­sul consacrării Parlamentului ca putere supremă în stat, care își subordonează celelalte două puteri, executivă și judecă­to­reas­că, și „marțea neagră“, când parlamentarii USL au votat „noap­tea, ca hoții“ amnistia, grațierea și scoaterea demni­tarilor aleși sau numiți din categoria „funcționarilor publici“ și, în consecință, de sub autoritatea DNA.

 

În 2015, Elena Udrea consacră, cu ajutorul lui Cristoiu, „bi­no­mul SRI-DNA“ și începe un atac susținut la adresa colaborării dintre DNA și SRI, care continuă și după ce, în 2016, CCR fi­xează limitele acestei colaborări. În 2016 izbucnește afacerea Black Cube, prin arestarea de către DIICOT a agenților israe­li­eni care încercaseră să o compromită pe Laura Codruța Kö­vesi. Acum apare în scenă și fostul colonel SRI Daniel Dra­go­mir, care îi asigură pe israelieni că „reprezintă un grup de oa­meni foarte bogați“ interesați ca Laura Kövesi să nu fie re­învestită pentru un nou mandat de trei ani. Ulterior, Dragomir avea să devină, în 2017, una dintre vedetele parlamentului do­minat de PSD-ALDE, prin prestațiile sale în fața comisiei SRI și a comisiei de anchetă a alegerilor din 2009.

 

Spre sfârșitul lui 2016, eliminat practic din afacerile cu statul și aflat sub presiunea dosarelor, patronul RTV, Sebastian Ghi­ță, fu­ge din țară și televiziunea pe care o conduce începe di­fuzarea unor declarații preînregistrate de Ghiță în care atacă „bi­nomul“ SRI-DNA, respectiv Kövesi-Florian Coldea, adjunc­tul directorului SRI. Deja din a doua înregistrare, Ghiță o acuză pe Kövesi și DNA că fabrică dosare și măsluiesc probe. El sus­ține că „toate dosarele cu patroni din media au fost măsluite, aranjate“, adică dosarele lui Dan Voiculescu, al lui Adrian Sârbu, precum și ale sale, dar și cel al lui Sorin Ovidiu Vântu, pretinzând că a fost el însuși folosit de Kövesi pentru a fabrica dosarul Realitatea Media.

 

În 2017, binomul se trasformă în „statul paralel“ și devine doc­trină oficială a PSD, începe marea restructurare a justiției pe cale legislativă și, în același timp, se pregătește atacul pe scară largă, premeditat și regizat împotriva DNA, după cum o arată înregistrările publicate în comunicatul instituției.

 

Această scurtă rememorare demonstrează că agenții anti-DNA au învățat din eșecurile anterioare și au decis să își pună resursele și mijloacele laolaltă pentru a declanșa atacuri con­cer­tate. În fața acestei noi realități, justiția nu are o apărare pe măsură și de aceea lupta pare disproporționată. Kövesi a scă­pat deocamdată de demitere și DNA de desființare, dar nu es­te vorba decât despre un răgaz până la atacul următor.

Comentarii 4

Sean - 02-22-2018

Stimate d-le Câmpeanu, ați putea face o mică trecere în revistă a acelor aspecte ale Justiției noastre dragi, care au marcat trecerea de la cea sovietică " în slujba poporului" la cea de azi, democratică și "inamovibilă" ? ...Încadrări(capetele de acuzare)...Proceduri....Interogatorii...Probatorii....Ședințele de judecată....Credeți că Justiția noastră are anticorpii necesari însănătoșirii, eliminării corpurilor străine care o parazitează? Sau trebuie trecute la capitolul "mai avem lipsuri tovarăși"? Poate chiar un studiu de caz, dacă se poate? De ex. cazul Becali versus Statul Român, în problema schimbului de terenuri cu Armata. Ce părere aveți, e normal ca un cetățean de pe stradă să poată fi acuzat de "complicitate la abuz în serviciu"? Multumesc. P.S. Chiar credeți că toate chestiile astea anti DNA și Kovesi, sunt o făcătură ordinară? N-aveți niciun dubiu?

Răspunde

Vicentio B. - 02-21-2018

TANDEMUL DELICTUAL Dragnea & Tariceanu, sefi ai Legislativului, si recent Madam Prim-Ministru Dancila - sefa a Executivului - in cadrul UE afirma in toate imprejurarile generate de ei, despre prevederea constutitionala "prezumtia de nevinovatie". INSA - TOT EI - excercita regizate presiuni mediatice, si nu numai, asupra actualului Ministru al Justitiei pentru declansarea de catre acesta a unei proceduri de revocare a Sefei DNA.- FARA existenta in acest sens a unui Raport realizat de Institutia abilitata - Inspectia Juridica - din care sa reiasa prin PROBE indubitabile VINOVATIA Sefei DNA. Adica o BAZA LEGALA - NU EXISTA ! Insa se fabrica prin CRASSA MANIPULARE, ceea ce este DELICTUAL Ca atare, ROMANII, evident de BUNA - CREDINTA, ar trebui sa inteleaga si sa reactioneze LEGAL impotriva acestei MANIPULAI PUBLICE - cu caracter DELICTUAL. Atata timp cat Dragnea & Tariceanu (Sefi ai LEGISLATIVULUI) dispun in ritm ORAR / ZILNIC asupra EXECUTIVULUI, adica ANTI- CONSTITUTIONAL, NU se poate vorbi in Romania de existenta unui real Stat de Drept. Aceasta realitate INADMISIBILA pentru un Stat membru al UE, ar trebui sa cosntituie motivul unei ACTIUNI IN CONSTATARE initiata in fata Instantei competente (CONTENCIOS - ICCJ)

Răspunde

lmihai - 02-21-2018

D-le Campeanu massmedia a incaput pe mana securitatii inca de dupa '90, dar apogeul manipularii l-a atins la cote absurde deabia in acesti ani. Ar trebui sa luati in calcul si cine li se opun, jurnalistii mai ieri onesti , azi doar mercenari, la publicatiile de pe internet mai scriu cativa ziaristi profesionisti,multi dintre ei se jignesc neprofesional, iar pe ei cine ii citeste? asadar toate invetiile mafiei , crezute de votantii PSD, cine sa le destructureze?!

Răspunde

Marius Nicolescu - 02-21-2018

Chiar nu poate nicio instituție din țara aceasta să pună capăt diversiunilor pesedisto-jurnalisto-securisto (voiculesciene)? Mai avem ofițeri în serviciile din România? Sau aceste servicii fac în acest moment politicile Moscovei și Budapestei? Și asta după ce au pus umărul la ruinarea acestei țări timp de treizeci de ani. Cine a blestemat acest popor? Eu cred că Ceaușescu intr-o zi de Crăciun.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22