De același autor
Cu greu poate fi găsit un personaj mai nesărat prin prestație și translucid prin morală decât secretarul general interimar al PNL, Cristian Bușoi, veșnicul candidat ratat la orice funcție este la un moment dat pusă la bătaie. Bușoi nu se simte amenințat de atacurile constante ale PSD împotriva statului de drept și încercările transparente ale grupării din jurul lui Dragnea de a altera ordinea democratică și caracterul deschis al societății, de putinizarea accelerată a României, nu consideră că revolta societății împotriva acestor atacuri susținute este importantă și că, în general, aceste evoluții politice merită atenția și eforturile PNL. Nu cu prioritate, cel puțin. Prioritatea lui Bușoi este ca PNL „să nu devină o anexă sau o prelungire a administrației prezidențiale“. Aceasta este marea amenințare pe care secretarul general al ceea ce ar trebui să fie cel mai mare partid de opoziție o percepe în acest moment în viața politică românească. Pericolul ca PNL să se vestejească la umbra lui Iohannis și să nu mai poată fi distins clar de președinte ca o entitate „de sine stătătoare“. Cea mai mare nenorocire pentru România ar fi dacă PSD ar obține, pe lângă tot ce are, și președinția României, se lamentează Bușoi. Îi reamintește astfel președintelui că nu poate câștiga alegerile fără sprijinul PNL și evocă subliminal posibilitatea ca acest sprijin să nu fie oferit, dacă PNL nu este tratat ca partener „de sine stătător“. Pe scurt, ceea ce a înțeles o parte a PNL din criza politică și constituțională actuală este că Iohannis se află într-o poziție vulnerabilă și, prin urmare, acum este momentul potrivit pentru ridicarea de pretenții și șantaj.
Cine are timp să facă opoziție la sânge, când toate eforturile PNL sunt dedicate luptelor interne la baionetă în pregătirea Convenției din iunie? La ritmul în care apar știrile despre lovituri pe la spate, trădări și execuții sumare din tot mai multe filiale, până în iunie PNL va deveni scena unui carnagiu politic, iar Congresul ar putea arăta ca noaptea Sfântului Bartolomeu. Cu astfel de abordări, PNL va rămâne o organizație închisă în care războaiele interne exprimă incapacitatea, dar și lipsa oricărei dorințe de deschidere către problemele cetății. De aceea, PNL poate sfârși sfâșiat între diversele centre de putere, din ce în ce mai inadecvat și din ce în ce mai irelevant. Dacă opoziția reală din România s-a manifestat în stradă în aceste luni, PNL a fost dezolant de departe de aceasta. Demonstranții au forțat coaliția la putere să retragă Ordonanța 13 fără niciun sprijin din partea opoziției și fără nici cel mai mic aport politic din partea PNL. Ba, dacă e să ne luăm după unele informații din interior, au făcut-o împotriva dorințelor unora din PNL care erau foarte fericiți cu adoptarea ei.
Cealaltă speranță a opoziției, USR, nu se simte nici ea mai bine, pentru că nu este capabilă să gestioneze nici măcar bruma de putere pe care o exercită. Și pentru că, la rândul ei, riscă să fie inadecvată. În principiu, pentru o Uniune lipsită de identitate doctrinară proprie, care a dorit să coaguleze forțele care se opun unui aparat de guvernare sclerozat și corupt, cooptarea lui Dacian Cioloș nu ar fi trebuit să fie o problemă, ci o oportunitate. USR nu abundă de personalități cu notorietate și charismă care să facă din partid principala forță de opoziție și alternativa inevitabilă la PSD, așa că un om cu experiența politică și reputația lui Cioloș trebuia primit cu onoruri. Mai ales dacă ar fi putut forma în jurul său o echipă al cărei scop să fie unul singur: să atace în permanență, cu argumente bazate pe fapte, de pe poziții, dacă nu foarte clar definite ideologic, cel puțin situate pe o platformă democratică și prooccidentală fermă, lipsită de ambiguități, politicile guvernării PSD/ALDE și gravele derapaje antidemocratice ale actualului regim feudal-clientelar. USR cu Cioloș în frunte ar fi fost cel mai în măsură să denunțe corupția penală și morală a liderilor coaliției și să se prezinte ca cea mai bună alternativă capabilă să refacă ordinea democratică, să garanteze libertățile fundamentale și să producă politici rezonabile, care să garanteze creștere și bunăstare. Și să o facă tot timpul, de dimineața până seara și la talk-show-rile de noapte. În loc de asta, am avut parte în ultima vreme de o dramoletă latino-americană generată în esență de faptul că Nicușor Dan își simțea amenințată poziția de lider necontestat. Problema este că USR nu poate funcționa în scopurile pe care și le-a propus, diferite acum de cele ale ONG-ului care s-a remarcat în București, sub autoritatea lui Nicușor Dan. USR riscă să cadă în păcatul partidelor actuale, organizate toate după modelul PSD.
În esență, acesta este motivul pentru care avem o opoziție muribundă. Pentru că, în loc să urmărească o politică bazată pe meritocrație, deschisă față de cetățeni, partidele „de opoziție“ urmăresc să exercite puterea în același mod nedemocratic ca PSD. Asta nu înseamnă că toate partidele sunt aceeași mizerie, dar nu pentru că opoziția oferă o alternativă curată, ci pentru că PSD excelează în mizerie ca nimeni altul. //