De același autor
Față de votul politic de la alegerile locale, PSD a câștigat aproape 10 procente (de la 37,58% la 46%), în vreme ce PNL a pierdut peste 10% (de la 30,64% la 20%). În orice parte a lumii libere, o pierdere de 10 puncte în numai șase luni, coroborată cu o creștere similiară cu aceeași proporție a adversarilor, este o catastrofă politică de proporții biblice, pentru că diferența dintre cele două formațiuni a crescut cu 20%, de la 6-7%, la 26%. Răspunsul la întrebarea „cum s-a ajuns la această lichefiere politică a partidului care se prezenta drept reprezentantul dreptei liberale în România?“ nu este unul simplu. Ascensiunea USR, care a crescut la 8% pe seama PNL, fenomen care era evident încă după dezastrul din vară de la București, este numai o parte a acestuia. O alta ține de un anumit trend antiliberal, naționalist, al societății românești, care s-a capitalizat în întregime la PSD. Dar cea mai importantă parte ține de (dez)organizarea aparatului de partid și de eșecul abisal al leadership-ului PNL. Atât de grav este acest eșec, încât PNL se îndreaptă cu repeziciune către o disoluție politică.
În timpul campaniei electorale au abundat știrile despre haosul organizatoric de la centru și din filiale instalat după retragerea forțată a lui Vasile Blaga, despre cacofonia strategică a purtătorilor de mesaj sau despre amestecul nefericit al soțului Alinei Gorghiu, Lucian Isar, în acțiunile de campanie. Pare că PNL a făcut toate greșelile posibile care se puteau face. Luni, Alina Gorghiu și-a anunțat demisia și a anunțat un congres extraordinar la începutul anului viitor. Schimbarea conducerii era absolut necesară. Chiar dacă ar fi fost fără vină, doamna Gorghiu trebuia să plece numai pentru a lua asupra sa povara eșecului, darămite când este vinovată de o campanie ineptă și de un leadership pe măsură. Împreună cu ea vor trebui să plece și colaboratorii săi apropiați pentru că schimbarea trebuie să se producă la nivelul întregii garnituri de conducere, nu numai prin sacrificarea liderului. PNL a trecut mult de punctul în care s-ar fi putut salva prin soluția țapului ispășitor. Dar demisia Alinei Gorghiu și a conducerii partidului este partea cea mai ușoară din încercarea de a opri alunecarea spre neantul politic. Partea grea este ce va pune în loc.
PNL nu are cu cine
Riscul cel mai mare care pândește PNL este să repete cumva în procesul de schimbare a garniturilor de conducere episodul de la nominalizarea candidatului la Primăria Capitalei, când seria Bușoi-Orban-Munteanu-Predoiu a compromis speranțele partidului de a obține un scor onorabil. În vară, Predoiu a fost sacrificat și în locul lui la conducerea filialei București a fost adus același Bușoi, care a reușit contraperformanța să „consolideze“ prestația proastă în Capitală a PNL. La alegerile de duminică, PNL a obținut un foarte „solid“ 12% față de 25%, cât a luat USR, și 38,4%, PSD. Cum niciun partid sau coaliție „de dreapta“ nu a câștigat niciodată alegerile dacă nu a câștigat Bucureștiul, strategia PNL la Capitală și politica de cadre garantează eșecul perpetuu. Singura figură cât de cât mai răsărită propusă de PNL la București este fostul candidat la Primăria Sectorului 5, Ovidiu Raețchi, dar până și acesta este un politician cu origini liberale îndoielnice, el provenind din cercul lui Dan Voiculescu, fiind vreme de câțiva ani liderul FACIAS, fundația grupului de presiune al mogulului condamnat la închisoare. Ar mai fi fost Adriana Săftoiu, o nestemată luminoasă în întunericul comunicațional al PNL, dar care, în linia campaniei fără noimă a partidului, a fost ținută bine ascunsă. Și așa, rezerva de cadre a PNL la București se cam epuizează. Cu tot respectul pentru cariera sa, doctorul Leon Dănăilă nu se pune, pentru că nu este tocmai o speranță politică de viitor pentru PNL.
O soluție ar putea fi întronarea lui Dacian Cioloș în fruntea PNL. Din motive care țin de istoria de compromisuri morale săvârșite în serie de PNL în ultimii ani, „grefa“ Cioloș pe trunchiul PNL nu a convins pe nimeni, ba este foarte posibil chiar să îi fi dăunat. Alegătorii nu au uitat de activista USL Alina Gorghiu și nu au înghițit alipirea imaginii lui Cioloș de aceea a partidului. De aceea, vectorul Cioloș a funcționat la USR, unde părea autentic, și nu a funcționat la PNL, unde nu a părut decât o altă probă de ipocrizie dintr-o serie lungă. Spre deosebire de PSD, care câștigă numai promițând o grămadă de bani, PNL are nevoie, dacă vrea să supraviețuiască, de claritate morală și doctrinară și de oameni convingători. Trebuie însă să se grăbească pentru că exact același lucru trebuie să îl facă și USR și, după cum arată lucrurile acum, are șanse mai mari să reușească.