De același autor
Doamna Dăncilă minte de stinge. În declarația pe marginea Ordonanței 13 făcută în Parlamentul European în februarie anul trecut, Dăncilă îl lua la rost pe vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, că nu a aplicat același tratament Guvernului Cioloș, votat în parlament și de majoritatea PSD. Spunea Dăncilă că modificările operate de „tehnocrați“ la codurile Penal și de Procedură prin ordonanțe de urgență au fost făcute în secret și fără consultare, deși există un aviz pozitiv al CSM, că aceste modificări au încălcat drepturile omului, că protestele sunt o încercare mascată de a doborî guvernul legitim și, minciuna supremă, că Guvernul Cioloș a dat procurorilor dreptul de a schimba hotărârile judecătorești. În toamnă, Dăncilă a mințit din nou când a declarat că același Timmermans „a agreat“ modificările aduse legilor justiției. Știm că a mințit pentru că săptămâna trecută Timmermans a transmis, alături de președintele CE, Jean-Claude Juncker, o solicitare adresată României de a „regândi“ legile justiției. Nu trecuseră nici câteva ore de la nominalizarea ei, când Dragnea ne-a informat că Dăncilă susține legile justiției, iar mai târziu am aflat că va susține și modificările aduse la Codul Penal și Codul de Procedură Penală.
În acest context, Dăncilă a susținut că „pentru mine este importantă relansarea dimensiunii europene a guvernării“ și că din acest motiv a reînființat Ministerul Fondurilor Europene de sine stătător. Lui Dăncilă nu-i pasă de „relansarea dimensiunii europene“ pentru că, dacă i-ar fi păsat, nu ar fi acceptat-o niciodată ca titular al acestui minister pe Rovana Plumb. D-na Plumb este urmărită penal pentru abuz în serviciu în Dosarul Belina, o afacere în detrimentul statului și în beneficiul lui Liviu Dragnea, același Liviu Dragnea care este suspectat de constituirea unui grup infracțional organizat cu scopul de a frauda fondurile europene în Dosarul TelDrum. Or, să pui să răspundă de fondurile europene o persoană cercetată penal de DNA este un gest de un cinism nemaiîntâlnit, în condițiile în care Comisia Europeană îți trimite repetat mesaje despre nevoia imperioasă de integritate în rândurile funcționarilor publici și de continuare a luptei anticorupție. Lucrurile stau însă mult mai rău.
Presa a trecut foarte ușor peste poate cea mai scandaloasă afirmație făcută luni în parlament de un ministru. În cadrul audierilor, întrebată dacă există riscul ca legarea statului de drept de fondurile europene să afecteze ţara, doamna Plumb a declarat că „principalul nostru obiectiv este ca alocarea fondurilor europene să fie cel puţin la nivelul actualei perioade de programare, 2014-2020. Restul se află în discuţie şi sunt convinsă că modul în care ne vom comporta nu va avea niciun fel de impact, nici pe plan intern, nici extern, asupra fondurilor“. Această declarație este, în același timp, o mare prostie și o mare minciună, pentru că modul în care se vor comporta guvernul și parlamentul va avea un impact uriaș asupra fondurilor europene.
În aceste zile, toate guvernele din Europa, cu excepția celui român, se pregătesc pentru lunga bătălie pentru exercițiul bugetar care începe în 2021 pentru cinci sau șapte ani, așa-numitul Cadru Financiar Multianual (MFF). La summit-ul de luna viitoare vor fi făcute publice prioritățile viitorului MFF, iar în mai Comisia va veni cu prima propunere de buget. Timpul este deja trecut pentru formularea unei poziții, dar nu figurează între prioritățile doamnei Plumb. Dacă bugetul va fi menținut la nivelul celui actual, de 960 de miliarde de euro, va exista o gaură anuală de 10 miliarde generată de Brexit. Această gaură va trebui acoperită de statele bogate, contributori net, iar dintre acestea, mai multe s-au exprimat în favoarea unei restructurări și reformări a bugetului care să permită un control mai strict al distribuției. Printre ele, Olanda, Suedia și Finlanda, țări ai căror reprezentanți la București solicitau în decembrie consultarea Comisiei de la Veneția în privința legilor justiției într-o scrisoare luată în râs de liderii PSD și acuzată de Tăriceanu de rea-voință. Mai mult, prioritățile se vor schimba destul de serios, dinspre fondurile „de coeziune“ destinate Estului, spre administrarea migrației, spre zona euro și spre apărarea europeană. Deci nu numai că vom avea mai puțini bani, dar aceștia vor fi legați în mod cert de starea statului de drept și independența justiției. Germania a cerut-o explicit, comisarul pentru Buget, Günther Oettinger, a declarat că le susține încă din mai, iar pe 23 ianuarie, cu o zi înaintea avertismentului Timmermans-Juncker trimis României, comisarul pentru Justiție, Věra Jourová, a anunțat că va propune un mecanism prin care țări precum Polonia, acuzată pentru suprimarea statului de drept, vor fi obligate să treacă un test privind respectarea independenței justiției înainte de a primi fonduri europene. Vineri, Jourová a declarat că „ce vedem în România poate fi un semnal îngrijorător că lucrurile nu merg în direcţia potrivită“. Cu alte cuvinte, nu mai există nicio îndoială că, așa cum scria Charlemagne în The Economist, bugetul UE va fi transformat în armă (weaponised). Și, în fața acestei ofensive, Dragnea o trimite să apere interesele României pe „penala“ Rovana Plumb. Răspunsul Bruxellesului va fi scurt și dur: Europa nu mai are bani de dat mafioților care au capturat România.