De același autor
Tot luni, Senatul a votat un proiect de lege, inițiat de PSD, care interzicea vânzarea cărnii sintetice, iar arhiepiscopul Tomisului Teodosie a trimis o scrisoare către patriarh, cerându-i să fie ridicat la rang de mitropolit. În aceeași zi, guvernatorul BNR a încercat să explice de ce ținem o parte a rezervei de aur la Londra, dar, din greșeală, a zis Moscova în loc de Londra, fiind silit, de aceea, să adauge: „La Moscova nu-l ținem noi, ni-l țin ei”. Mult mai expresiv a fost un senator penelist, care a demisionat din fruntea filialei pe care o conducea, zicând că aceasta „a fost tranzitată de evenimente care au indus o stare de tensiune alarmantă”.
Marți a început bine: la penitenciarul din Jilava a fost descoperită o rețea de trafic de droguri, iar la Jucu, o comună din preajma Clujului, s-a iscat scandal din pricina celor 360 de mii de euro cheltuiți pentru beculețe de Crăciun. În timp ce Iohannis explica răul pe care-l îndură românii din pricina schimbărilor climatice, premierul Ciolacu își apăra un consilier, bine-cunoscutul Victor Ponta, care jignise o jurnalistă, exclamând: „Eu nu împușc oameni. Nu vreau să rămân singur în Palatul Victoria”.
Miercuri, tot românul a aflat că un elev sibian primește bursă de merit, deși are media 1.59, dar și că MAE va dispune în curând de un sistem IT de monitorizare a site-urilor de știri, a rețelelor sociale și a declarațiilor făcute de demnitari, pentru a „combate propaganda”. Brăilenii au fost informați că podul inaugurat acum patru luni trebuie asfaltat din nou, iar soldații au fost felicitați, de ziua Armatei, de ministrul Angel Tîlvăr, care a citit pe un prompter un mesaj scris într-o limbă de lemn fără cusur. Pe seară, elevii bucureșteni au fost anunțați că de Sf. Dimitrie au zi liberă, pentru a-l cinsti pe ocrotitorul Capitalei, iar târgoviștenii au aflat că unitatea militară unde au fost împușcați Nicolae și Elena Ceaușescu va fi restaurată și va găzdui cafenele artistice și literare.
Joi, fostul premier N.I. Ciucă a declarat că, în opinia sa, „cetățenii români asta așteaptă de la noi [politicienii], să poată să se mândrească prin ceea ce fac ei înșiși”, iar colegul său de la Finanțe, M. Boloș, le-a cerut bugetarilor să nu mai cumpere „baxuri întregi de hârtie igienică, în prag de sărbători, pe motiv că pierd bani”. În aceeași zi, o serie de organizații nonguvernamentale i-au scris procurorului general, cerându-i investigarea serioasă a intimidărilor la care a fost supusă Emilia Șercan, după ce a dezvăluit plagiatul fostului prim-ministru Ciucă. Tot joi s-a aflat că Înalta Curte de Casație și Justiție a anulat ordinul prin care îi fusese retras titlul de doctor lui Gabriel Oprea, cu toate că acesta n-a negat că plagiase. De la Bruxelles, președintele anunța că România vrea să intre în Acordul Schengen, deși acesta nu mai funcționează, întrucât prezența noastră l-ar revigora. Aflat și el în Capitala UE, premierul se întâlnea cu Adina Vălean, care-i adresa laude pentru „reușita fără precedent în materie de absorbție de fonduri”: fiind așa de impresionante, cifrele au rămas secrete. G4media a dezvăluit că Ministerul Apărării ar vrea ca direcția sa de spionaj să devină un serviciu secret, care să aibă, la fel ca SRI, dreptul de a înființa firme și de a face interceptări și filaje.
Vineri, ministrul Apărării a retras proiectul cu pricina. În cursul dimineții, procurorii DNA percheziționau locuința unui director din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, acuzat că primea lunar o parte din salariile unor persoane pe care le ajutase să fie angajate. O altă anchetă a DNA viza tot vineri un alt „azil al groazei” din Voluntari. Ministrul Boloș a mai fericit publicul cu o declarație ambiguă: „Dacă mă întrebați dacă România poate să trăiască fără un bazin de înot sau fără o sală de sport, în condițiile în care prioritatea noastră sunt fondurile europene, răspunsul cred că vine de la sine”. Invitat la Organizația Femeilor Liberale din Regiunea Sud, la o întrunire despre „dependența de ecrane și consumul de droguri”, Rareș Bogdan le-a explicat că „președintele României și primarul general al Capitalei sunt cheia care păstrează, practic, forța puterii unui partid ca proiecție”. Ce vorbe puteau oare prefața mai bine un nou weekend, cu un an înainte de un nou scrutin prezidențial? //