PSD și-a adus aminte că e partid de stânga

Când Olaf Scholz a anunțat că susține intrarea României în Schengen, Marcel Ciolacu a aplaudat solidaritatea stângii europene. Pesediștii caută să se înfățișeze și-n guvern sub etichetă ideologică.

Cristian Preda 06.09.2022

De același autor

Așa se explică opoziția lor față de tot ceea ce propune PNL în cel mai greu dosar politic al momentului, cel al energiei. Ciolacu & co. critică filosofia subvenționării îmbrățișată de peneliști, presând pentru stabilirea unui preț fix la energie electrică, gaze și combustibil. Responsabilii PSD nu au oferit detalii despre soluția lor. Au preferat să-l critice pe ministrul penelist al Energiei folosind o retorică stângistă: populația și economia trebuie protejate, iar protecția înseamnă prețuri stabilite în chip arbitrar de guvern.

Absența detaliilor tehnice privitoare la prețurile pe care le are în vedere PSD a fost inițial compensată cu un anunț despre creșterea tuturor salariilor și pensiilor. Cum munca e teritoriu politic pesedist, am aflat ce ar vrea partidul lui Ciolacu: pensii mărite cu 10% și salariu minim de 3.000 de lei, începând de la 1 ianuarie 2023. Ministrul Budăi a recunoscut că nu a discutat propunerea nici cu peneliștii, nici cu patronatul. Liderii PNL au reacționat destul de nervos, afirmând că, dacă vor prețuri fixe, pesediștii o pot face prin ANRE, agenție condusă de un membru PSD, iar pe Budăi l-au pus să caute banii pentru măririle anunțate sau, în caz contrar, să demisioneze.

Ce a urmat ține de neverosimil: un pesedist, fostul premier Tudose, a anunțat o formulă complicată de plafonare a prețurilor, care s-a regăsit apoi în ordonanța de urgență prezentată de premierul Ciucă în guvern. Pe scurt: PSD și PNL au căzut de acord să compenseze până în toamna anului viitor facturile pentru gospodării și, în măsură mai mică, pentru IMM-uri, scăzând însă plafonul de consum casnic, ca și – mult mai important – prețul cu care producătorii de gaze sunt obligați să le vândă către producători sau furnizori de energie electrică. Pesediști și peneliști deopotrivă au decis și o impozitare uriașă – de 98% – a diferenței de preț dintre vânzarea și cumpărarea de energie.

Acordul din guvern între cele două partide n-a stins însă scandalul politic. Dimpotrivă. ANRE, care jucase până atunci doar rolul de anexă pesedistă, a devenit peste noapte apărătoarea interesului european: agenția a fost consultată de guvern și a avertizat că ordonanța încalcă dispozițiile europene privitoare la piață. În plus, ANRE a anunțat că se teme de ieșirea din piață a unor furnizori și a cerut, de aceea, înființarea de către stat a mai multor companii care să comercializeze prețioasele – și scumpele! – gaze. Statul ar urma să simuleze competiția. Un vicepreședinte PNL, Rareș Bogdan, a plusat – era să zic că a turnat gaz pe foc! – și a cerut destituirea întregii conduceri a ANRE. PNL l-a împins și pe premier să fie mai vocal și să-i admonesteze din când în când pe pesediști. Ciucă își drege vocea de penelist ca să țipe la unul dintre partidele din subordine.

Nu e prima dată când avem o asemenea situație: război la televizor și pace în guvern. Mulți spun că și PSD, și PNL interpretează aceeași partitură. Deși bat palma în executiv, ele se adresează membrilor și simpatizanților în moduri care se potrivesc cu profilul ideologic al fiecărei formațiuni în parte. Ar fi totuși o problemă. Atunci când, la începutul primăverii, s-au introdus primele compensări ale facturilor plătite de cetățeni, estimarea costurilor de la buget era de 3 miliarde. Peste vreo lună ajunsese la 6. În august, ministrul Energiei anunța că factura e de 16 miliarde. Iar ANRE vorbea despre 40. E imposibil să ghicim la ce cifre se vor opri pesediștii și peneliștii când le vor scrie fidelilor.

Ce va trebui să știm toți, indiferent de simpatii politice, e de unde vor fi scoși banii. Dar mă tem că, în clipa când va veni nota de plată finală a bâlbâielilor guvernamentale de astăzi, unul dintre cele două partide nu va mai fi la Palatul Victoria. Va prefera să treacă-n opoziție și va arăta cu degetul spre fostul partener, acuzându-l că a distrus țara. N-ar fi prima dată. Cu cât ne apropiem de anul electoral, cu atât crește tentația de a abandona guvernul, ca și nevoia de a recurge la justificări ideologice în fața publicului electoral. Iată de ce PSD insistă să ne spună că-i de stânga. Probabil că-n scurt timp peneliștii își vor aminti și ei că sunt partid de dreapta. //

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22