De același autor
Joi, 12 februarie 2015, deputații Parlamentului Republicii Moldova i-au oferit lui Iurie Leancă doar 42 de voturi de încredere din cele 51 necesare pentru învestirea acestuia în funcția de prim-ministru.
Iurie Leancă, una dintre promisiunile electorale ale PLDM, nu va fi din nou prim-ministru. Înfrângerea acestuia este bulgărele de zăpadă noroioasă care s-a tot format de la alegeri până în cea de-a douăsprezecea zi de februarie și s-a izbit zgomotos de așteptările cetățenilor proeuropeni.
Alegerile parlamentare din noiembrie anul trecut au adus la guvernare cinci partide, trei dintre acestea declarând că se vor așeza la masa negocierilor pentru a forma o nouă alianță de guvernare favorabilă integrării europene. Însă negocierile au eșuat, liberal-democrații au semnat acord cu democrații, lăsându-i pe liberali în offside.
Abia pe 28 ianuarie, când un euro a ajuns să coste 20 de lei și 8 bani, președintele Nicolae Timofti l-a desemnat pe Iurie Leancă drept candidat oficial la funcția de prim-ministru. Acesta din urmă, timp de două săptămâni, și-a pregătit planul de guvernare și a dus tratative cu liberalii și comuniștii, fiind sigur că, în condițiile în care nu există o majoritate parlamentară, persistă riscul ca să nu acumuleze cele 51 de voturi de încredere necesare învestirii sale în funcție.
Dimineața de joi a început cu un Leancă așezat în fața deputaților din parlament, ținând un discurs consistent și diplomatic. Iar atunci când deputații socialiști și comuniști au început să-l atace cu întrebări, pentru prima dată am zărit acel bulgăre imens de zăpadă care năvălea peste țară. Candidatul răspundea calm, însă bulgărele era de neoprit și... boom! S-a izbit de noi, cetățenii unei țări care de mai bine de două luni nu are guvern. Imediat după înfrângere, Leancă a declarat că nu va susține în calitate de deputat un guvern minoritar.
Un Leancă în fruntea guvernului – era promisiunea electorală a liberal-democraților. Însă aceștia nu au avut de gând să-și ducă promisiunea până la capăt, Leancă fiind văzut drept un pericol de abatere de la sistemul-mașină pornit de Plahotniuc și Filat pe lângă Voronin. De ochii lumii, aceștia au organizat o piesă de teatru cu titlul „Încercarea de a-l învesti pe Leancă în funcția de premier“, au dat vina pe comuniști și liberali care nu și-au oferit voturile de încredere și au mers imediat pe candidatura unei alte persoane.
După o zi, președintele semnează un nou decret, prin care îl desemnează drept candidat la funcția de premier pe Chiril Gaburici. Acesta este propus de către liberal-democrați și votat de către ei unanim, adică și de către acel Leancă care, cu o zi în urmă, refuza să susțină politica și acțiunile guvernării minoritare. Socialiștii și liberalii au declarat că refuză să-l voteze, iar comuniștii, care au precizat anterior că vor susține doar un om de afaceri și apolitic, par încântați de noul candidat.
Chiril Gaburici are 38 de ani, este un apropiat al lui Vlad Filat – liderul liberal-democraților – fiind primul moldovean aflat la conducerea companiei de telefonie mobilă Moldcell. În 2012 a ajuns să conducă compania Azercell în Azerbaidjan și s-a aflat în această funcție până în luna decembrie a anului trecut. El ar fi refuzat prelungirea contracului de muncă care tocmai expirase, însă alte surse susțin că Gaburici ar fi fost implicat în acte de corupție. Presa relatează că o parte din încălcările depistate la Azercell ar fi fost acoperite de viceministrul azer al Transportului, Musa Penahov, cuscrul lui Oleg Voronin, fiul liderului comuniștilor din Republica Moldova și un apropiat al lui Gaburici. În presa națională au apărut și informații că acesta ar fi românofob și chiar nașul fiicei lui Oleg Voronin, aspect infirmat de Gaburici. Deocamdată, toate acuzațiile de corupție și nepotism rămân neconfirmate. În general, candidatura lui Gaburici este percepută ca fiind în avantajul lui Plahotniuc, Filat și Voronin, liderii în mâinile cărora se află soarta țării.
Detronarea lui Leancă, un simbol al agendei pro-UE, subminează parcursul european al țării. Probabil parlamentarilor nu le covine o Europă în Moldova, ea ar pune gratii în fața celor care au furat și operat ilegal în această țară.
Așadar, cum rămâne cu tendințele totalitare ale lui Voronin cărora le-a dat frâu liber în anii în care era în fruntea statului? Sau cum pot fi pedepsiți autorii atacurilor de la Victoriabank sau cei responsabili de furtul celor aproape 28 de miliarde de lei din bani publici? Ce se întâmplă cu aeroportul care a ajuns proprietatea unei companii offshore? Soluția, desigur, ar fi o justiție puternică. Dar ce facem cu procuratura, care se află în totalitate în buzunarul lui Plahotniuc? Moldova pare să fi pierdut cursa Chișinău-Europa prin acțiunile ilegale ale unei guvernări care a închis un post de televiziune al comuniștilor, a numit un președinte încălcând normele constituționale și a scos din cursa electorală un partid cu trei zile înainte de alegeri. Locomotiva europeană a fost oprită, însă nimeni n-a băgat de seamă.