Bergamo ieri, azi și mâine

E o adevarată dramă, sau mai bine spus, un război împotriva unui inamic crud, inuman și invizibil.

Doina Ene 03.04.2020

De același autor

Bergamo. O mică și întreprinzătoare capitală a unei importante provincii italiene, unde truda și discreția locuitorilor sunt elementele de bază care caracterizează acestă comunitate. Este o lume pragmatică și mândră de propria istorie, de tradițiile și civilizația sa, ai cărei cetățeni sunt cunoscuți ca oameni foarte muncitori. Exemplul lor este de la sine urmat de oricine vine să trăiască în acest loc. Locuitorii acestui oras sunt mândri de orașul lor și în mod deosebit de Città Antica partea bogată în istorie. Bergamo este situat între magneticul și internaționalul Milano la Vest și regiunea Venta la Est. În trecut, Regiunea Venta cu îndepărtata Veneție a administrat pentru aproape trei secole acest oras de graniță cu Ducatul de la Milano. Bergamo fiind altfel, punctul cel mai îndepărtat al Republicii Veneția.

Ieri

Destinul si patrimoniul sau cultural au ieșit din umbra marelui Milano în mai 2018. Bergamo care era necunoscut majorității până atunci a făcut înconjurul lumii când Wall Street Journal a dat primul vestea despre descoperirea operei “Învierea Domnului” atribuită marelui geniu al Renașterii Andrea Mantegna (1431-1506) în depozitul unui muzeu din oras. În scurt timp numele Bergamo devine cunoscut tuturor istoricilor de artă, muzeografilor și pasionaților de artă renascentistă italiană în fiecare colț al lumii.

Andrea Mantegna, Învierea Domnului, 1492, Accademia Carrara, Bergamo

A fost descoperit un Mantegna! Opera, considerată o lucrare de atelier, era păstrată în magazinul Accademiei Carrara și asigurată pentru doar 30.000 de euro, față de valoarea actuală de 28-30 de milioane de dolari. Autorul acestei magnifice descoperiri care a adus cu mare mândrie numele orașului Bergamo în fiecare parte a globului este Giovanni Valagussa, conservatorul muzeului. A fost cel care a avut initiativa de a recunoaște ceea ce nimeni nu vedea: această pictura pe lemn era un fragment al unui poliptic al maestrului și cum s-a întamplat deseori în istoria artei multor capodopere, fusese secționată pentru a obține două tablori. Conservatorul de la Accademia Carrara a cerut sfatul lui Keith Christiansen de la Metropolitan Museum of Art din New York cel mai mare expert în Mantegna din lume și expertului italian Giovanni Agosti de la Universitatea din Milano (coordonatorul lucrării mele).

Azi

După mândria descoperirii unei importate opere de artă care a adus glorie orașului Bergamo, în aceste zile destinul a vrut să se întoarcă și să viziteze acest oraș dar cu alte implicații și consecințe. Numele său a făcut de nenumărate ori înconjurul lumii datorită numărului extrem de mare al pacienților infectați cu COViD-19. În mai puțin de două saptamâni Bergamo a devenit orașul geamăn al îndepărtatului Wuhan din China, martirizate amândoua din cauza acestei epidemii. Acum orașul încearcă să gestioneze o situație dramatică din cauza numărului imens de pacienți infectați dar și datorită faptului că locurile de la terapie intensivă sunt tot mai puține sau chiar epuizate.

Într-un oras imobil unde domneste doar linistea, unicul zgomot asurzitor rămâne în continuare doar sunetul sirenei ambulanțelor.

Pacientii sunt transferați în alte spitale din provincie, sau chiar în alte regiuni, transportați fiind cu ambulanțele în spitalele din apropriere sau cu avioane militare de pe aeroportul din Bergamo, pentru locurile mai îndepărtate. S-a început și transportul primilor pacienți în Germania. În aceste ore primarul orașului, Giorgio Gori, lucrează neîncetat la deschiderea celui mai mare spital de campanie din Europa pentru a ajuta la decongestionarea spitalelor orașului care sunt aproape epuizate din perspectiva numărului paturilor și a personalului sanitar. Primele ajutoare de personal sanitar militar au sosit la Spitalul Papa Giovanni XXIII, cel mai mare din Bergamo. Pe 27 martie a sosit alt personal sanitar voluntar din toate regiunile italiene, iar pe 28 martie a sosit și prima delegație de medici din Albania pentru a sprijini personalul din spitale și pentru gestionarea noului spital de campanie în curs de amenajare în clădirea unde până acum se desfășurau târgurile. În absența locurilor disponibile în spitale sau pentru că intervenția e tardivă pentru ei, mulți dintre pacienți sunt lăsați acasă. Cine poate fi îngrijit este asistat la domiciliu îndeosebi de către medicii de familie și de personal sanitar care le furnizeaza buteliile de oxigen și aparatura aferentă. Voluntariatul, este meritul orașului, este foarte activ pentru a-i asista pe bătrâni și nevoiași.

Cea mai dureroasă problemă rămâne însa numărul extrem de mare al deceselor, mult mai mare față de numerele declarate cum sustine primarul nostru, ținând cont de numărul deceselor la domiciliu cu aceleași simptome, dar ale căror cauze nu pot fi verificate. Serviciile de pompe funebre și crematoriul din oraș sunt depășite și nu mai fac față. Cadavrele sunt duse în alte regiuni pentru incinerare, fără ca rudele să-și poată lua rămas bun și fără slujbă religioasă. Imaginea cortegiului cu camioane militare care transporta sicriele către crematorii au devenit familiare locuitorilor din Bergamo. Nu mai impresioneaza atat de mult cum a fost in seara primului transfer. Ne obișnuim cu totul, dar ceea ce continuă să ne îndurereze este faptul că aceste persoane nu au avut posibilitatea de a-și vedea și îmbrățișa rudele pentru ultimul rămas bun. Sunt în general persoane vârstice, fragile care o dată internate nu vor mai avea niciun contact cu familia și pentru ei începe un dureros calvar, cel mai adesea fără speranță. Fantasticii barbați și femei care îi ingrijesc, medici și asistenți, muncesc fără încetare, neglijându-se pe sine, ocupându-se și de această teribilă povară a suferinței. Sunt aproape de toți pacienții, vindecă trupurile și purifică sufletele, și de fiecare dată când o pot face pun în contact bolnavii cu rudele prin videoconferință.

Domenico Ghirlandaio, Bunicul și nepotul, 1490, Muzeul Luvru, Paris,

E o adevarată dramă, sau mai bine spus, un război împotriva unui inamic crud, inuman și invizibil. Bergamo și nicio altă comunitate din lumea asta nu merita atâta suferință, care va lăsa o adâncă cicatrice în sufletul oamenilor.

Mâine

Nu știm ce se va întâmpla pe viitor la Bergamo, nu avem nici o certitudine despre ce va fi, dar ceea ce ne dorim este ca suferința de astăzi să scoată la suprafață omenia din noi, să ne ajute să vedem lumea cu alți ochi, ochi plini de lacrimi dar și de bucurie pentru că am învins virusul. Va trebui să investim mai mult în cercetare și în medicina, în respectul față de lege. Bergamo va fi ca pasărea Phoenix care va renaște din propria cenușă, mai puternic, mai unit și mai strălucitor. Bergamo va rămâne un oraș al artei, va ramane pamantul care pastreaza moaștele Sfântului Alexandru, pământul natal al arhitectului Giacomo Quarenghi care împreună cu alți arhitecți italieni au construit și au dat strălucire orașulul Sankt Petersburg. Bergamo va rămâne orașul lui Gaetano Donizetti, unul dintre cei mai mari compozitori din lume, orașul natal al Papei al XXIII-lea, născut Angelo Giuseppe Roncalli, “papa cel bun”, orașul sculptorului Giacomo Manzu’.

Dar renașterea va fi definitivă doar prin locuitorii săi care reprezintă sufletul orașului. Fără ei orașul este doar un înveliș, poate magnific, dar gol. Aceste locuri - palate nobiliare, biserici, străzi, grădini - nu reprezintă nimic, dacă omul nu există.

Suntem în lupta împotriva acestei boli și o vom învinge, dar dacă vrem să fim corecți, această luptă trebuie dusă și impotriva unui sistem dezumanizat, avid și egoist care nu recunoaște că progresul trebuie să aparțină tuturor. Este obligația noastră ca o dată ce am depășit această dramă, să iertăm, dar să nu uităm ..NICIODATĂ!

Doina Ene este unicul ghid de turism autorizat de limba română în Lombardia. Trăiește de 21 de ani la Bergamo și lucrează de două decenii într-un spital la Bergamo. A absolvit Facultatea de Istoria si critica artei la Universitatea din Milano “Statale”. A terminat a doua facultate la Universitatea din Bergamo în Științele comunicării. Are o diplomă de master în Studii culturale cu specializarea - Etnologia și Turismul cultural.

Click pentru a citi si varianta in limba italiana

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22