De același autor
Cine a urmărit faza fierbinte a dezbaterilor a presimţit că referendumul cu privire la apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană nu poate avea un deznodământ fericit. Şi ce nu s-a spus şi scris despre Europa..., lucruri pe care unii chiar le-au crezut. Şi totuşi, şi eu continui să fiu profund şocat. Votul britanicilor de a părăsi Uniunea Europeană a provocat pretutindeni în Europa regrete, nesiguranţă şi dezamăgire. Este vorba de un moment de cotitură profund, chiar istoric!
Şi totuşi: nu este cazul să persistăm în stare de şoc şi nici să ne lansăm într-un acţionism agitat. Din contră, ar trebui ca noi toţi să tragem acum, împreună, concluziile corecte pentru Europa.
Aş începe cu o analiză sinceră a situaţiei de fapt: în aceste vremuri, Uniunea Europeană nu este în preferinţele multor cetăţeni europeni. Mulţi sunt dezamăgiţi, unii chiar bat în retragere deoarece consideră că Uniunea Europeană nu şi-a îndeplinit promisiunile sale centrale legate de prosperitate, democraţie şi pace sau a făcut-o, în cel mai bun caz, doar parţial. Criza economică şi financiară s-a soldat cu răni profunde, care sunt departe de a se fi vindecat. Afluxul a mii de refugiaţi şi imigranţi în Europa a scos la iveală mai mult decât simple diferenţe de opinii. Mulţi au impresia că deciziile europene sunt departe de a corespunde propriilor lor dorinţe, viziuni şi realităţi. Chiar şi pacea şi securitatea au devenit mai fragile în Europa, dacă ne gândim doar la conflictul din Ucraina de Est şi la înfiorătoarele atacuri teroriste de la Paris şi Bruxelles.
Să nu uităm că multe lucruri funcţionează bine în Europa. În pofida oricărei autocritici, să nu pierdem din vedere că am depăşit cea mai gravă şi periculoasă fază a crizei economice şi financiare, zona euro a fost unită, ba chiar a crescut. Europa poate face lumea mai sigură şi mai paşnică, de pildă, prin Acordul negociat de politica externă europeană cu privire la programul nuclear iranian. Europa exportă stabilitate şi siguranţă, de pildă, în Balcanii de Vest, acolo unde încrederea în Europa şi dorinţa de apropiere sunt neclintite. La nivel internaţional, am demonstrat de ce este în stare UE atunci când vorbeşte pe scena mondială pe o singură voce. Şi chiar şi în criza migraţiei, chiar dacă a durat prea mult, au fost semnalate progrese importante.
În ciuda acestor aspecte, actualmente, pentru mulţi Uniunea Europeană a pierdut din puterea sa de atracţie. Nu putem să asistăm nepăsători la această evoluţie. Privim înapoi la o perioadă de 70 de ani de pace şi stabilitate nemaiîntâlnite până acum. Cu peste 25 de ani în urmă am depăşit separarea continentului nostru. Procesul de integrare european este o poveste de succes, cum rar s-a mai întâlnit în istoria omenirii. Nucleul acesteia, decizia unui cadru politic comun care întruneşte statele membre în clădirea Consiliului European de la Bruxelles pentru a-şi reglementa relaţiile şi conflictele, şi nu în bătălii pe câmpul de luptă, nu a pierdut nimic din importanţa şi utilitatea sa. Nu avem voie să punem în joc acest nucleu. Suntem datori generaţiilor viitoare să le predăm intact proiectul european de pace.
Mulţi critică Europa dintr-un sentiment de neputinţă – şi cu senzaţia de a fi pierdut controlul. Chiar dacă acest lucru este de înţeles într-o lume care pare să se destrame şi în vremuri marcate de globalizarea multor domenii ale vieţii: frica nu este un sfetnic bun şi nici retragerea în cochilia naţională nu ne protejează permanent de riscurile şi pericolele unei lumi percepute ca ameninţătoare.
Ce este, aşadar, de făcut? Trebuie să le arătăm oamenilor că nu Uniunea Europeană este cauza acestei senzaţii, ci, dimpotrivă, este cel mai bun instrument pe care îl avem la dispoziţie pentru a contura activ, în interesul nostru european, lumea din jurul nostru şi globalizarea. Dacă jucăm în Europa în echipă, dacă ne consultăm intens şi acţionăm dinamic, putem depăşi conflictele şi multe obstacole. În schimb, niciun stat membru – nici Germania sau Franţa şi, de altfel, nici Regatul Unit – nu poate avea în plan internaţional succesul pe care îl putem avea noi, împreună, sub forma unei comunităţi puternice şi solidare.
În prezent este valabil: cine doreşte să desfiinţeze Uniunea Europeană nu-şi soluţionează problemele, ci chiar le acutizează. Turbulenţele politice şi economice pe care tocmai le traversează Marea Britanie ne dovedesc tocmai acest lucru. Şi ne mai arată că cei care strigă mereu tare „Afară!“ sau „Jos UE!“ nu au, de fapt, nicio soluţie pentru cum vor decurge lucrurile după părăsirea sau chiar desfiinţarea Uniunii Europene. Acest lucru nu este doar nesăbuit şi iresponsabil, ci este şi o joacă cu focul. La sfârşitul vieţii sale bogate în experienţe politice, în întâmplări în vreme de război şi suferinţă, François Mitterrand ne-a amintit tuturor „Le nationalisme c’est la guerre!“ („Naţionalismul înseamnă război!“).
Trebuie să-i deconspirăm pe cei care se comportă distructiv şi care alimentează dorinţele unei aşa-zise siguranţe în mediul naţional şi să-i confruntăm cu soluţii adevărate.
Ne angajăm pentru o Europă mai bună, mai receptivă la nevoile cetăţenilor săi. Aceasta este direcţia propunerilor pe care le-am prezentat săptămâna trecută împreună cu ministrul francez de Externe, Jean-Marc Ayrault. Avem câteva idei concrete, cu precădere acolo unde oamenii au, pe bună dreptate, aşteptări mai mari de la noi: pentru o mai bună securitate internă şi externă, pentru o politică mai angajată în domeniul migraţiei şi pentru o politică a creşterii economice şi ocupării forţei de muncă. Sperăm, de asemenea, la multe alte contribuţii bune şi constructive.
A-i asculta pe cetăţeni înseamnă însă şi că trebuie să îmbrăţişăm un nou mod de lucru. O Uniune Europeană mai bună, flexibilă respectă viziuni diferite asupra căii viitoare a Europei şi permite diferite viteze ale dezvoltării, fără a exclude sau lăsa în urmă pe cineva. În loc să ne contrazicem despre obiectivul final al integrării europene, ar trebui să acţionăm în vederea obţinerii unor rezultate mai palpabile, începând chiar de astăzi!
Fiecare este invitat să contribuie! Haideţi să apărăm Europa împreună, făcând-o mai bună!
Dr. Frank-Walter Steinmeier, ministrului Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania