De același autor
Alegătorii americani sunt furioşi. Niciodată nu i-am văzut atât de porniţi, de revoltaţi, împotriva a ceea ce noi numim „establishmentul“ de la Washington, nomenklatura din SUA, dacă vreţi să folosim un termen mai cunoscut în fostele state din Estul Europei. Toţi prietenii cu care discut politică îi evaluează pe candidaţii la prezidenţiale în funcţie de gradul de apartenenţă la nomenklatura din capitala SUA, de legătura lor cu establishmentul. Nu este doar o impresie subiectivă: sondajele arată că americanii sunt mai furioşi ca niciodată şi vor un preşedinte care să nu facă parte din protipendada ipocrită şi stearpă care a condus ţara în ultimii ani.
Înainte de a continua, câteva precizări. Sunt republican. Sunt un mare admirator al preşedintelui Ronald Reagan. Locuiesc în Dallas, Texas. Nu am, deci, pretenţia că vă ofer o analiză obiectivă.
În ianuarie, Esquire a făcut public un sondaj din care reieşea că 31% din americani sunt furioşi de mai multe ori pe zi, atunci când aud sau citesc o ştire. Circa 32% se înfuriau o singură dată pe zi. Aproximativ 20%, o dată pe săptămână. Tot acest sondaj ne spune că 52% dintre cei chestionaţi consideră că „The American Dream“ nu mai există. Cam 54% dintre repondenţi apreciază că SUA nu mai sunt „cea mai puternică ţară de pe glob“.
Mai există aici, în SUA, o furie anti-establishment pentru că Washingtonul e perceput ca un loc în care tot ce contează este să-ţi distrugi adversarul politic, nu să construieşti, să faci ceva pentru cei care te-au ales.
Aşa se explică, în linii mari, ascensiunea lui Donald Trump, în tabăra republicană, şi a lui Bernie Sanders, în cea democrată. Până şi Hillary Clinton a încercat să se prezinte drept anti-establishment! Presa din România - care se alimentează în prea mare măsură din ziarele liberale, în mod radical de partea democraţilor - greşeşte limitându-se să-l ironizeze pe Trump şi crezând că în spatele său se află doar nişte albi radicalizaţi din Midwest, nişte hillbillies. În Statele Unite creşte neîncrederea în presa „liberală“: 65% din americani consideră că aceasta are un impact negativ asupra ţării (sondaj Pew Centre). Apoi, cercetările sociologice arată că Trump are susţinere în mai toate structurile societăţii. Am citit într-un ziar că, în Nevada, a obţinut 45% din voturile populaţiei de origine sud-americană, aşa-numiţii latinos.
Ascensiunea lui Trump şi furia anti-establishment trebuie înţeleasă prin prisma faptului că situaţia economică a multor americani s-a înrăutăţit, iar preşedintele Obama s-a comportat ca un Iohannis local: leneş, indolent şi preocupat să joace golf, în loc să guverneze ţara. Celebra Obamacare a avut drept efect creşterea costurilor pentru asigurările premium de sănătate plătite de clasa mijlocie. Această clasă a început să se subţieze, iar procentul celor săraci a crescut. În 1971, 61% din americani făceau parte din ceea ce numim „clasa mijlocie“, acum sunt mai puţin de 50% (tot un studiu Pew Centre). Din 1974 în 2014, PIB-ul pe cap de locuitor a crescut de la 27.000 de dolari la 54.000. Pare că totul a evoluat foarte bine, doar că, în 1974, jumătatea de jos a americanilor câştiga 25.000 de dolari pe an, iar după 30 de ani s-a ajuns la doar 26.520 de dolari pe an! Da, sunt slujbe disponibile, dar prea multe dintre ele sunt plătite cu circa 7,25 dolari pe oră, salariul minim.
În sfârşit, mulţi americani vor ca, la Casa Albă, să aibă un comandant suprem căruia să îi pese de armata pe care o conduce. Acest lucru este important şi pentru România. Puţini sunt cei cărora le pasă de politica externă, de Europa de Est sau de România, dar şi pentru americani, şi pentru români ar fi de dorit un preşedinte care să-şi îndeplinească temeinic misiunea de commander-in-chief, nu unul care să salute puşcaşii marini cu o cană de caffè latte în mână.
Mă veţi întreba, la final, cu cine votez. Sunt un antreprenor pragmatic: acum, doresc ca această competiţie internă din Partidul Republican să se termine fără răni de nevindecat şi, la alegerile din noiembrie, electoratul de dreapta să se mobilizeze şi să aducem un republican la Casa Albă. Un democrat, pentru încă patru ani, ar fi mai rău decât realegerea lui Iohannis, în 2019. Poate.
Comentarii 14
Romeo - 11-10-2016
ca si in 2012, numarul de voturi acordate fiecarui candidat este invers fata de cel de electori, este particularitatea mai putin logica a alegerilor. Cum acum cei doi candidadati au obtinut acelasi numar de milioane de voturi, poti explica cu diverse particularitati, mai ales ca se schimba partidul majoritar (care a castigat votul popular si in 2012), dra asta nu inseamna ca cei care au pierdut sunt net invinsi, mai ales ca Illary a câștigat foarte mult din istericalele lui Trump. Interesant, dar nu vom ști niciodată, cât a fost vot împotrivă și cât pentru
RăspundeGroza - 11-09-2016
Starea de frustrari,nemultumiri ,resentimente,samd,(a actualului sistem)a atins punctul critic, spiritul nu poate fi batut cu argumente rationale. Americanii au atins punctul critic.
RăspundeBunicul - 11-09-2016
Nu ma pricep eu din Ro,despre cum stau treburile in USA..Pot insa sa spun ce raspunsuri am primit de la ceva amici Americani..dar americani bre.de la ei..si cam toti..veterani [na militarul are pretini..tat militari] Am doi amici in Texas..si ei clar au votat [deja] cu Trump..din cauza de gun control..In zona lor..ei doresc sa se joace in libertate cu armele lor..asta vor ei..si culmea este ca nu prea cu crime pe acolo..[sau asa spun ei ] mai am un amic de prin nord..el vrea cu Clinton..[cred ca a votat cu madama] tot din acelas motiv..Gun Control..este satul de atatea crime..de atatea arme in libertate..de atatea povesti dezastruoase ce le vedem si noi pe la tv''uri..Vedeti..amici mei au votat personaje diferite..pe acelas motiv.Ne putem gandi oare ca fiecare american are si el o idee..idee ce se regasesti in planurile aratate de cei doi? Sau e musai sa credem ca Americanul ..este ..prost,idiot..[Doar noi Romanasii suntem dastepti] ? America a ales Trump pentru ca de data asta Politicul USA a fortat nota si a pus americanul sa aleaga raul cel mai mic..Trump ..este raul cel mai mic..si sa nu uitati ceva..USA..poate avea un pres,edinte mai slab..Sistemul va functiona..si nu il va lasa sa faca nerozii grave..Prea va credeti desteptaciune intruchipata..prea va place sa aruncati cu jigniri peste tot..Si realitatea este ca sunteti facuti gramada ..Prostia la voi..este la ea acasa..si culmea ,nici macar in prostie nu sunteti Nr 1..Ptiu..finalul este doar pentru maretii comentatori analisti politici romani..Ceva periute si pasta de dinti va este foarte necesara..va PUTE gura ..:)
RăspundeTAVI OCTAVIAN - 11-09-2016
AMERICANII...MULT LAUDATA NATIUNE CU EXPERIENTA IN DEMOCRATIE ...S-AU INFURIAT PE PROTIPENDADA POLITICA INACTIVA DE LA CASA ALBA SI REZULTATUL....AU ALES PE TRUMP VINDUT RUSILOR....!!!...BRAVOS NATIUNE....!!!!..MERSI POPOR CA M-ATI ALES...URMEAZA SA VA ZGIRIATI PE OCHI...!!!
RăspundeRazvan - 03-29-2016
Bravo voua, celor care il sustineti pe Trump si Partidul Republican. Trump e un extremist rusofil, un islamofob si idiot de mare anvengura. La Casa Alba trebuie un pacifist, un progresist, care sa aiba habar de politica externa, de planuri pentru viitorul Americii! Un astfel de candidat e la Partidul Democrat, in persoana lui Hillary Clinton.
RăspundeFelix - 03-27-2016
Pai si HItler a castigat alegerile in Germania pe fondul furiei nemtilor contra establishmentului german si european.
Răspundeginel - 03-17-2016
Domnul Mioc este un hillbilly de Texas. Dar e ok. Donald Trump chiar s-a suit pe faptul ca presa "liberala" a ignorat hillbillies si conservatori in general. Fractura aia e foarte reala la nivelul societati americane. Doar ca...... Donald Trump nu este un antreprenor. Este un baiat de banii gata care a reusit doar sa nu cheltuie banii facuti de bunicul sau. Trump reprezinta exact opusul unui antreprenor si cu as fi mai degraba republican decat democrat ma intristeaza ca nu e cineva sa ma reprezinte. Cu Bush presedinte si Trump candidat cred ca Lincoln se rasuceste in mormant.
RăspundeGheorghe Popescu - 03-16-2016
Cred ca domnul Mioc greseste cind transfera aceasta miuta republicana la nivelul guvernamental. Cred ca republicanii sint furiosi, in primul rind ca le-a scapat presedintia printre degete de citeva ori (incepe sa devina trend in America, presedintele sa fie dat de democrati, nu de ei). In al doilea rind pentru ca-si dau seama ca n-au lider. Pe scurt, Trump e la 45 de procente pentru ca nu are opozitie, ceilalti pretendenti fiind doar lideri regionali, fara anvergura. Ma rog, e vina republicanilor. In al treilea rind Trump e unde e pentru ca e un show man. E omul televiziunilor stie sa-si vinda gogosile ca pe adevaruri. Daca-l iei la bani marunti insa nu-I nimic de capul lui, e doar un maimutoi care face frumos in fata camerelor (asta arata ce nivel intelectual au majoritatea alegatorilor sai). Partidul e impotriva lui, dar nu stie cum sa-l mai dea jos, oamenii il huiduie (dar alegatorii lui raspund cu pumnii), un serif din sud vrea sa-l dea in judecata, dar se razgindeste, etc. Totul ia o infatisare de iarmaroc, iar republicanii se trezesc sa spuna ca e vina democratilor. N-am mai auzit atitea invective in gura unui candidat de la alegerile romanesti. Cu patru ani in urma atit democratii cit si republicanii se intreceau in reverente, de pina si presa romana ii dadea de model de civilizatie. Iar acum a aparut Trump! Nu stiu daca doamna Clinton va reusi sa-l intreaca pe Trump (Ideea ca democratii trec si ei pritr-o faza similara e hilara, atita timp cit Clinton are 70de procente din simnaturi, comparat cu Sanders), dar sper sa o faca. Nu pentru ca sint democrat, ca nu sint, ci pentru ca nu-mi plac apucaturile de Baragan ale individului asta. Si pentru domnul Mioc, cheltuielile pentru Obama Care nu sint suportate DOAR de clasa mijlocie, ci de toti cei care platesc taxe. Adica de toti americanii. Si e o lege binevenita, daca nu se doreste un razboi civil in tara (adica exact de ce vorbeste domnul Mioc). Poate ca Texasul are o imagine deformata a situatiei. CA tot isi inchipuie ei ca fara Texas nu mai exista America (ceva similar cu buricul tirgului).
RăspundeH11 - 03-16-2016
Am mai auzit argumentul asta cum ca presa "liberala" vrea sa-l discrediteze, chipurile, pe Trump. Dar nu presa i-a pus in gura prostiile pe care le-a spus. Trump insusi le-a rostit.
Răspundebogdan - 03-16-2016
Nu stiu cum e in Texas, dar singurul care joaca golf dintre cei citati in articol este Trump - si nu pe acoperisul unui zgarie nori din New York (asa traiesti antiestablishmentul furios!) ci pe unl din terenurile alea 6 stele pe care le detine in Emiratele Arabe Unite.... Barbat adevarat, il bate si pe Putin la golf :) -Sa nu copiem cei-i mai prost!
RăspundeGheorghe Pop de Basesti - 03-16-2016
Domne Mioc, or fi americanii furiosi, in schimb dta esti foarte sagalnic asa, aveti un semizambet deosebit monser, decelez si o gropita. O sa-i transmit dlui Obama ca Obamacare a esuat, o sa va sune zilele urmatoare sa-l invatati cum sa faca sa repare aceasta grava jignire adresata clasei mijlocii. Hai noroc si sa zambim cu totii mai mult domnule, ca uite ce incruntata e dna Presedinte Codruta si sperie lumea domnule.
RăspundeVasile Popa - 03-15-2016
Daca ar fi sa ii ascultam pe republicani, lumea ar fi mai buna fara democrati. Cand presedintele se amesteca in economie, tipa ca din gura de sarpe ca este inteventionist. Daca in schimb joaca golf, se plang ca nu se intereseaza de economie. Democratii zic invers, dar concluzia este aceeasi: lumea ar fi mult mai buna fara ceilalti. Fiecare partid crede in democratie doar atata timp cat iese el la putere. Dupa ei, potopul. Oare nu este acest mod de gandire in fapt dictatorial? Pe timpul lui Bush tatal, am simpatizat cu republicanii. Bush fiul m-a vindecat cu gugumaniile lui. Apoi am tinut cu democratii, dar nici ei nu sunt mai breji. Obsesia lor cu discriminarea infractorilor negri este dezgustatoare. Fiecare partid ajuns la putere ar duce tara de rapa daca nu ar fi o forta contrara. Acum cred ca o tara, ca si o masina trebuie sa aiba rotile din stanga egale cu cele din dreapta daca vrea sa mearga drept. Altfel s-ar invarti in cerc si nu ar ajunge nicaieri.
RăspundeEmil - 03-15-2016
Difera de ceilalti candidati, republicani si democrati, la gramada, prin faptul ca nu este "globalist", deci nu este subordonat intereselor obscure, de genul Bilderberg. De aceea are multi suporteri, fiind perceput ca un posibil presedinte care sa se preocupe de America si de cetatenii ei si care sa evite dezastre de felul celui in curs in Europa.
RăspundeVlad - 03-15-2016
Problema e ca nu-i deloc clar daca d-l Trump e republican. A fost in trecut si democrat si independent, are pozitii incoerente pe teme de societate, si este - sa nu uitam - candidatul preferat al lui Putin....
Răspunde