De același autor
Controversata impunere a unor tarife uriașe principalilor parteneri comerciali ai Statelor Unite a semnalizat declanșarea unui adevărat război comercial mondial, dar a avut și efecte negative imediate pentru bursele, împrumuturile și moneda SUA. Președintele Donald Trump a reacționat rapid și a anunțat o pauză de 90 de zile pentru tarifele specifice fiecărei țări și a adăugat că urmează negocierile bilaterale. „Trebuie să dai dovadă de o anumită flexibilitate. Nimeni nu ar trebui să fie atât de rigid”, a declarat Trump.
Vorbim deci de un armistițiu și de aceea incertitudinea are o intensitate foarte puternică, lucru care se vede în continuarea scăderii dolarului, a cotațiilor acțiunilor listate la bursele americane și în scumpirea împrumuturilor statului. În contextul acestui armistițiu, totuși tariful general de 10%, la majoritatea exporturilor, tarifele de 25% la mașini, oțel, aluminiu, precum și la majoritatea mărfurilor din Canada și Mexic, rămân neschimbate. Mai mult, Trump a majorat tarifele pentru China la 145%, după ce Beijingul a contraatacat cu creșterea tarifelor pentru toate mărfurile din SUA la 125%. În plus, plutesc amenințări privind tarifele la produse farmaceutice, care reprezintă o pătrime din exporturile UE către SUA, și analiștii nu exclud, peste 90 de zile, un răspuns coordonat al partenerilor comerciali nemulțumiți de rezultatul negocierilor. De altfel, Kevin Hassett (președintele Consiliului Economic Național al lui Trump) a declarat că țările ar trebui să încheie un acord „extraordinar” pentru ca tarifele să scadă sub 10%.
Prin urmare, războiul comercial este departe de a fi încheiat și continuăm să ne așteptăm ca economia globală să încetinească. Incertitudinea care plutește ca o ceață groasă asupra piețelor financiare persistă. Resorturile care au modelat schema de tarife vamale de dimensiuni aproape catastrofale persistă și ele. SUA rulează cu un deficit fiscal uriaș, de 6,4% din PIB, în 2024, care a alimentat o datorie de 36 de trilioane de dolari, ajunsă la un nivel de 122% din PIB, mult peste limita de alarmă pentru care alte state sunt aruncate la coșul de gunoi al ratingului suveran.
Acțiunile Administrației Trump sunt îndreptate spre corectarea acestor deficite, momentan cu ajutorul tarifelor vamale și al restructurării cheltuielilor guvernamentale. Trump urmărește să reconstruiască baza de producție a Americii, să echilibreze deficitul comercial și să folosească veniturile din tarife pentru a reduce deficitul fiscal și pentru a finanța scăderile de impozite promise în campania sa electorală. În planurile de redresare economică sunt incluse și o devalorizare a dolarului, pentru a avantaja exporturile americane, și așteptarea unor investiții străine directe pe care companiile mari le vor face în economia americană pentru a evita costul masiv al tarifelor vamale.
Însă evoluția dramatică a burselor americane, care s-au prăbușit, și mai ales spectrul retragerilor plasamentelor străine în acțiunile americane și în titlurile de stat, care au declanșat o creștere a dobânzilor la care se împrumută SUA, au declanșat un haos care a dus la armistițiul de 90 de zile. Bessent, ministrul de Finanțe al SUA, a invitat la calm și a comentat că un dolar mai slab este o armă strategică în competiția comercială globală. Armistițiul parțial anunțat de Trump limitează oarecum efectul negativ asupra Uniunii Europene, care se confruntă totuși cu problema tarifelor mai mari la exporturile sale, însă anunță posibilitatea ca tarifele să fie folosite mai degrabă ca instrument de negociere decât ca sursă de venit pentru bugetul american.
Armistițiul privind tarifele ascunde însă un pericol potențial de reevaluare a nivelului taxelor vamale și menținerea lor la cotele inițiale, care ar arunca economia mondială în criză. Mai toți analiștii economici avertizează că o recesiune globală ar fi inevitabilă.
Riscurile care afectează economia globală sunt încă puternice: armistițiul de 90 de zile în care se vor derula negocieri între SUA și partenerii săi comerciali va fi presărat cu mesaje contradictorii, ceea ce nu va impulsiona companiile să facă investiții, deoarece nu vor sesiza un mesaj de încredere. Există deja pericolul instalării protecționismului în comerțul global, ceea ce va afecta abilitatea companiilor de a-și planifica eficient activitatea. Armistițiul tarifar a semnalizat însă și o oportunitate, destul de periculoasă în sine. Anume, realitatea că politica economică americană este atentă la reacția piețelor financiare, de unde au venit avertismente dure. Ray Dalio, fondatorul Bridgewater Associates, a avertizat că există riscul unei crize globale, asemenea celei din anii 1930, și nu exclude o prăbușire a sistemului monetar global.
Cum vom negocia noi tarifele impuse de americani? Economia românească este deja fragilă: deficite gemene, inflație persistentă, creștere ezitantă și lentă a economiei, pericolul de scădere exporturilor și investiții străine directe aproape paralizate. În plus, investițiile străine de portofoliu, suport al împrumuturilor externe pentru finanțarea deficitelor și a datoriei, fie se pot retrage, fie pot forța dobânzi mai mari. Vom avea nevoie de o strategie inteligentă de negociere, deoarece depindem simultan, și aproape existențial, de banii europeni și de susținerea americanilor pentru apărarea țării. Trebuie deci să negociem abil și să transmitem un semnal de încredere în economia și politica noastră, ceea ce va impune, evident, necesitatea unor reforme esențiale, dar amânate. Strategia ideală este întărirea economiei în contextul unei stabilități politice proeuropene.
Comentarii 0