Fabula creşterii economice

Lidia Moise 18.11.2014

De același autor

Fabula creşterii economice

 

România a zburdat afară din capcana recesiunii atât de spectaculos, încât economiştii din piaţa financiară locală au amuţit o vreme, paralizaţi de şoc.

 

 

http://www.voxeurop.eu/files/images/author/Lidia-Moise.jpg?1316098022Cifrele afişate de Institutul Naţional de Sta­tistică au şocat piaţa financiară, care se aş­tepta, într-adevăr, la o uşoară creştere a eco­nomiei în al treilea trimestru, însă toa­te estimările refuzau să des­crie un salt uriaş. Îţi stă min­tea în loc, comentau eco­­nomiştii de la Unicredit.

În esenţă, statistica oficială a corectat datele primului trimestru şi, iată, economia noastră n-a fost în re­ce­siu­ne. Mai mult, într-un en­tu­ziasm creator, calculele noi pro­pulsează România ca li­der autoritar în clasamentul creşterii eco­nomice din Uniunea Europeană.

Deci statistica oficială susţine că în al trei­lea trimestru economia ar fi crescut cu 1,9% faţă de cel anterior şi ar fi urcat cu 3,2% fa­ţă de trimestrul similar de anul trecut. Prog­nozele economiştilor, timide, oscilau în jurul unei creşteri trimestriale cu 0,4%. O distanţă enormă, această diferenţă de 1,5%, care, tradusă în bani, ar însemna un plus de vreo două miliarde de euro ca­re s-ar fi mişcat în economie doar în tri­mestrul al treilea.

Din perspectivă economică, nimic nu anun­ţa acest salt uriaş: producţia in­dustrială scă­zuse cu 1,2% în trimestrul al treilea fa­ţă de cel anterior, iar comerţul interior se com­primase cu 0,3%. Totuşi, construcţiile crescuseră cu 2%, însă ponderea acestui domeniu nu este o dominantă a economiei româneşti, mai cu seamă în condiţiile în care nu zidim cartiere sau uzine şi nu construim au­tostrăzi, deocamdată. Să fie agricultura motorul ato­mic al acestei creşteri stelare? Greu de cre­zut în absenţa ci­frelor, mai ales în con­textul stri­gătelor de ajutor fiscal scoa­se de fermieri, stri­­viţi de im­porturile de ali­mente ieftine din restul Eu­ropei.

Nu ne-a rămas, pentru a lă­muri totuşi si­tuaţia, decât desluşirea unor chestiuni de tehnică statistică. Po­tri­vit unei noi viziuni a Eurostat, institutul eu­ropean de sta­tis­tică, veniturile din ac­ti­vităţi ilegale, cum ar fi prostituţia, traficul de droguri şi con­trabanda cu alcool şi tu­tun sunt incluse în calculul PIB. S-ar pu­tea ascunde aici di­fe­renţa aceasta care i-a năucit pe eco­no­mişti? Estimările iniţiale ale statisticii ofi­ciale despre influenţa aces­tor activităţi ile­gale asupra economiei erau modeste: afa­cerile de prostituţie ar cântări cât 0,03% din PIB, iar cele din con­tra­banda cu alcool şi tutun şi din traficul de droguri ar avea, fiecare, o contribuţie de 0,1% din PIB. Por­tiţa deschisă de Eurostat ar fi adus deci un plus de 0,23% în cal­culul economiei, in­suficient totuşi pentru un salt aşa de mare. Sau, poate, sta­tis­ti­cienii au re­cal­cu­lat măsura în care pros­tituţia, contrabanda şi traficul de droguri influenţează eco­no­mia? Şi nouă ni s-au pă­rut estimările ini­ţiale cam prudente. Dacă am cântări doar su­mele învârtite de şacalii prostituţiei cap­tu­raţi de procurori, cum să-ţi dea doar 0,03% din PIB, când afa­cerea pare în­flo­ri­toare?

Noul sistem european, numit şi SEC 2010, mai include în calculul PIB şi cheltuielile din activităţi de cercetare şi din afacerile cu armamente. Cercetarea este o activitate discretă în România, doar dacă nu cumva sondajele electorale au înghiţit aşa de mulţi bani încât să mişte economia. Chestiunea cheltuielilor cu armamentul rămâne, deo­cam­dată, un mister, dar este totuşi dificil să fi explodat sub nasul statisticienilor.

S-ar putea totuşi ca explicaţia şocantului reviriment al economiei să fie în altă par­te, nu pe centura clasică a afacerilor ile­ga­le, ci pe culoarul dur al politicii. „Am­pli­tu­di­nea reviziei cifrelor şi, pe dea­supra, fap­tul că premierul a sugerat clar în ur­mă cu două zile că datele PIB-ului vor fi fa­vorabile şi că aşa-numita re­ce­siune tehnică anunţată anterior va fi re­vi­zuită sunt doi factori care pot limita un en­tuziasm al acţiunilor în piaţa leu­lui, care ar fi o reacţie firească faţă de ci­fre atât de bune“, a comentat Vlad Mus­calu, eco­no­mistul-şef al ING România.

Calculele hârtiei indică totuşi un avantaj de poziţionare a deficitului bugetar faţă de PIB. Păi dacă-ţi creşte economia anual cu 3,3%, şi nu cu doar 2%, cât estima Co­misia Europeană, atunci poţi cheltui mai mult, fără ca asta să arunce ţara în pro­ceduri de deficit excesiv. Atenţie însă, apa­re pericolul să ai anul acesta o creştere ste­lară, dar care să incomodeze anul viitor, de­oarece rezultatele din 2015 se vor com­pa­ra cu aceste minunate performanţe. Iar în 2015 apar influenţele negative ale scă­de­rii cotei de CAS, plus cele provocate de şirul de pomeni electorale. Putem observa un scenariu pe care l-am mai trăit, în ver­siunea lui de succes electoral şi dezastru economic. Până când Statistica va dez­vă­lui ingredientele acestei miraculoase per­for­man­ţe, să ne bucurăm totuşi că n-a mai zis careva că economia duduie!

Deocamdată, piaţa financiară va ignora per­formanţa statisticii oficiale, până la afi­şarea detaliilor care explică minunea. .

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22