Absolvenţi „Magna cum fraude“

Pentru mulți dintre cei care ne conduc, normalitatea e să colecționeze diplome și titluri prin troc sau fraudă. Pentru alţii, să protejeze promoţia de absolvenţi „Magna cum fraude“ şi să perpetueze acest sistem care livrează semidocţi şi indivizi vulnerabili, deci şantajabili, deci docili şi manevrabili.

Melania Cincea 24.10.2017
SHARE 8

De același autor

 

O țară întreagă a asistat, zilele trecute, la o scenă halucinantă, când, la o emisiune în direct pe Televiziunea națională, un fost ministru, social-democratul Eugen Teo­do­rovici, vorbea cu dezin­vol­tură despre o diplomă în nu știe nici el ce, „de mas­ter sau ce este el, curs post­universitar“, obținută la „Aca­demia Naţională de In­formaţii, parcă îi zice“, unde nu a fost nici măcar o dată. O diplomă pe care nu s-a dus personal să o ia, „mi s-a dat, pur şi sim­plu“. De ce a primit-o? „Pro­babil că merit“, a răspuns nonșalant Eugen Teodo­rovici.

 

În mod normal, după o așa declarație, a doua zi, la instituția care a emis astfel de diplome, Academia Naţională de In­for­ma­ţii a SRI, ar fi fost dispus un control. Întâi, de la instituțiile, subordonate Ministerului Educaţiei, care supervizează calitatea edu­cației. Nu s-a întâmplat nimic. Previzibil, de altfel:

 

1. Pentru că la vârful ministerului nu se întâmplă lucruri normale. Instituția este condusă de un ministru care, în primul său mandat, făcuse tot ce i-a stat în pu­tinţă pentru a-și albi şeful plagiator, pe Victor Ponta, și a mers, pentru aceasta, pâ­nă la schimbarea componenţei Consiliului Naţional de Etică şi la desfiinţarea CNATDCU, în ziua în care această insti­tu­ţie se pregătea să facă public verdictul de plagiat. Un ministru care, în actualul man­dat, în ciuda nenumăratelor scandaluri de plagiat ieşite la iveală în ultimii ani, a avut ca prioritate amânarea, fă­ră un calendar, a evaluării şcolilor doctorale, asigu­rând astfel cel puţin încă doi ani de liniște pentru mafia academică. Un mi­nistru agramat care, deși e o rușine pentru guvern, a rămas în funcție și după recenta remaniere gu­ver­namentală care, se anunța, viza miniștrii cu probleme de imagine. Există și o explicaţie pentru acest lucru: experienţa lui în albirea pla­giatorilor, exact ceea ce are nevoie și ac­tualul său șef pe linie guvernamentală, Mi­hai Tudose. Un doctor cu diploma ob­ți­nută tot la Academia SRI, asupra căruia pla­nează acuzații de plagiat și în privinţa tezei de doctorat, şi a unei lucrări pu­blicate la editura aceleiași instituții, în co­autorat cu un fost rector şi un fost pro­rector ai academiei.

 

2. Pentru că impostura academică, în varii forme, este deja fenomen. S-a scris şi s-a vorbit mult, în ultimii ani, în mod public, despre doctorate plagiate sau cumpărate. Despre conducători de doctorate ei înşişi plagiatori sau care au permis plagiate în se­rie. Despre fabrici de diplome – un ade­vărat cancer nu doar pentru sistemul de învățământ, ci pentru toată societatea. Des­pre cauţionarea furtului academic de către înşişi politicienii numiţi la vârful Ministerului Educaţiei şi de către ca­ma­rila lor din unele universităţi și din ins­ti­tuții care supervizează calitatea educației. Despre politicieni mediocri sau agramați, propulsați în funcții de vârf prin ministere sau instituții strategice. Cu excepţia scur­tului mandat de la Educaţie al lui Mircea Dumitru, când au fost retrase câteva ti­tluri de doctor, nu s-a făcut, însă, nimic pen­tru diminuarea acestui fenomen. Nu au mai fost retrase titluri de doctor, nu a fost închisă nicio şcoală doctorală cu pro­bleme, nici măcar controlată. Şi asta de­oa­rece, pentru mulți dintre cei care ne con­duc, normalitatea e să colecționeze diplo­me și titluri prin troc sau fraudă, iar pen­tru alţii, să protejeze promoţia de ab­sol­venţi „Magna cum fraude“ şi să per­pe­tueze acest sistem care livrează semidocţi şi indivizi vulnerabili, deci şantajabili, deci docili şi manevrabili.

 

Un rol important în degradarea calității în­vățământului superior l-a jucat Academia Națională de Informații – unde plagiatul s-a dovedit a nu fi accident, unde nu exis­tă voință pentru demascarea doctorilor im­postori și a rețelei care le-a dat titlul, un­de, iată, am aflat, se dau diplome fără a fa­ce nimic pentru a le merita. Deşi edu­ca­ția e o problemă ce ține de securitate na­țio­na­lă şi deşi Academia Națională de Inf­or­ma­ții, subordonată SRI, ar trebui să fie vârf de lance în lupta împotriva im­pos­turii aca­demice, e parte a sistemului pu­tred.

 

Din cauza imposturii academice nu doar to­lerate, ci și încurajate, s-a ajuns nu nu­mai la o imensă lipsă de competență în toa­te domeniile, inclusiv la vârf, ci şi la un număr mare al celor pe care nu îi scandalizează astfel de numiri și pentru care meritocraţia nu are niciun sens. Pen­tru ei nu e un capăt de lume ca un mi­nistru să facă greşeli gramaticale ori să cau­ţioneze furtul academic. Nici ca un premier să aibă lucrări plagiate cu ajutorul cărora şi-a construit cariera și şi-a deschis nişte uşi, în zona marilor decizii. Nici ca un prim-ministru să-și falsifice CV-ul, min­țind că a scris cărți. Iar cei pe care nu-i deranjează astfel de „detalii“ nu sunt puţini. Se vede, de altfel, după opţiunile electorale, care permit accederea la pu­tere, în funcţii importante de decizie, a unor agramaţi, a unor semi- sau sfer­to­docţi, a unor impostori. Cu efectele pe ca­re le resimțim cu toții şi pe care le vom re­simţi tot mai acut.

Comentarii 8

julius001 - 10-30-2017

.."un fost ministru, social-democratul Eugen Teo­do­rovici, vorbea cu dezin­vol­tură despre o diplomă în nu știe nici el ce" …cu romania la psihiatru sau terapia cu diplome: 1. Nivelul de baza e cand ajungi sa iti doresti o diploma. Nu stii bine la ce o sa-ti ajute, dar vrei. Muncesti, iti dai silinta si la final primesti….. 2. Trecem la nivelul urmator. Vrei diploma dar nu esti dispus sa muncesti… Nu te obosesti, nu meriti, dar totusi primesti.. E posibil sa nu aiba efect. Daca boala e rebela si pacientul nu raspunde la tratament se mareste doza si i se da un titlu de doctor.... 3. Faza urmatoare este cand primesti diploma fara sa ai habar….Nu vrei diploma, nu stii de ce si pentru ce. Dar ti se da !..Profilactic!…teodorovici a atins nivelul asta… 4. Se poate si mai mult !?...as zice ca da !..faza ultima e sa imparti tu diplome..nu conteaza cui, de ce si pentru ce…daca ajungi sa dai diplome, musai ca esti cineva… .. daca tot nu produce valoare sistemul de invatamant romanesc se transforma pe nesimtite in spital de psihiatrie unde nu e clar cine trebuie mai intai tratat.... pacientul sau doctorul!?.…

Răspunde

ion ion - 10-29-2017

Nu am putut citi tot articolul mata dar despre 4% ai zis ceva??daca nu degeaba ai facut efortul???

Răspunde

Marius Nicolescu - 10-27-2017

Dar mai exista normalitate in tara asta? Dar bun simt? Curatenie morala....hmm.

Răspunde

Mircea Ordean - 10-27-2017

Mă uit la chipul frumoasei doamne autor și am sentimentul acut că fi victima unei fraude. Mai exact acea minunăție ascunde ce ascunde, întru caracter.

Răspunde

Ionut - 10-27-2017

Cartea lui Adrian Ivan de la Cluj despre UE e o compilatie simplista de idei generale si evenimente despre cum a purces integrarea europeana. E din pacate singura lucrare de acest tip romaneasca (a mai scris una cu Transilvania si minoriti cica premiata de Academia Romana...part!). In orice caz, intr-un mediu academic cu staif si constienta de sine, nu ai mai fi putut fi considerat "profesor" frecventabil dupa ce tii cursuri la pseudoacademii de agenti de securitate si spioni....mai exact parveniti si parazitari din birocratiabstatului vea mai intunecata care vor sa para mai mult, dar in Romania merge orice, de fapt e o traditie la Cluj si Bucuresti sa ai figuri din astea subtiri, palide dar bagarete care sunt si profesori, si politicieni si birocrati si facatori de opinie publica....cumul suprem de abilitati si demnitati, a se vedea Maior sau Dancu..

Răspunde

Mircea Ordean - 10-27-2017

”Pentru mulți dintre cei care ne conduc, normalitatea e să colecționeze diplome și titluri prin troc sau fraudă. ” Ca principiu. Cînd mai stabiliți care-i normalitatea, întrebați și prin jur, dacă alții se află de acord cu dumneavoastră. Nu spun că diplomele cu pricina se află lucruri frumoase, dar nici a te grăbi să jonglezi cu așa mare vorbă nu mi se pare o treabă (chit că dă bine la galerie)... PS Dacă stau să mă gîndesc, vorbele mari sînt confecționate prin definiție pentru a jongla cu ele. Iar asta, pentru că ținta (umană) duce lipsă grozavă, de poveștile, de rozul din acele vorbe mari.

Răspunde

Bogdan - 10-24-2017

Bravo! Sistemul asta de fraude intelectuale sau de incompetenta produsa induatrial nu poate exista fara complicitatea activa ai pasiva a majoritatii universitarilor din Romania. Sistemul e in mestaza, lucrul proat facut, incompetenta si parvenirea e asa de tipica, ca nu mai are cine rezista la ea, dimpotriva normalitatea - in aceasta si multe alte privinte - este acum anormala in sistemul universitar de forma, neproductiv, necompetitiv, inactiv, mistocar si basaran, romanesc - asta e sistemul universitar romanesc : o minciuna si o imitatie goala de universitate, in tot mai mare defazare cu reatul lumii, care nu isi intelege deloc menirea si n-are multe standarde si repere profesionale si de idei, de valori

Răspunde

DHARLIE - 10-24-2017

ET TU FILI MI BRUTE! Ponta, Tudose etc. Liviu Pop nu, stie tot, vede tot, nu intelege nimic. Quod licet Pop, non licet ovis!

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22