Şarlatanii

Laurenţiu Barangă este un caz elocvent de escrocherie crasă, dublată de o inconştienţă incredibilă. Acest act de impostură va fi decontat politic de premierul Ludovic Orban şi de preşedintele Klaus Iohanni

Melania Cincea 12.10.2020

De același autor

În România, impostura ni se înfăţişează sub diverse forme, triumfând, chiar jubilând: de la semidoctismul şi competenţa mascate de diplome nemeritate, la plagiate, la CV-uri umflate cu informaţii mincinoase, la false opere ştiinţifice scrise în puşcării. Iată că, de câteva zile, avem un alt caz de şarlatanie – halucinantă – care atinge Oficiul Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, dar şi ORNISS şi ARACIS.

România are în panoplia impostorilor premieri, miniştri, şefi de instituţii, rectori dovediţi ca plagiatori, adică hoţi de proprietate intelectuală. Unii, foarte puţini, au rămas fără titlul de doctor. Niciunul însă nu a fost demis din funcţie după ce i-a fost dovedit plagiatul şi niciunuia nu i-a fost intentat proces care să oblige la returnarea banilor obţinuţi în mod fraudulos în baza diplomei de doctorat obţinute prin furt.

În aceeaşi panoplie se află un ministru cu diplomă în securitate naţională falsă, deşi, probabil, nu singurul caz, dar rezultatele anchetei interne din instituţia care a emis documentul – Colegiul Naţional de Informaţii din cadrul Academiei Naţionale de Informaţii a SRI – nu se cunosc. În privinţa acestui caz, care a dus la desfiinţarea Colegiului, se păstrează o tăcere adâncă. În plus, nu existat nicio plângere penală din partea conducerii instituţiei – deşi vorbim despre un fals –, deci nu e nimeni vinovat. Ministrului i-a fost retrasă diploma cu care şi-a brodat CV-ul o perioadă de timp şi s-a tras cortina.

Mai găsim în aceeaşi galerie premier impostor care şi-a trecut în CV cărţi care nu sunt de găsit niciunde. Şi un şef SIE aflat în aceeaşi situaţie.

La fel, un director de companie naţională, Transelectrica, ajuns în funcţie cu o diplomă de licenţă falsă. Aici Justiţia a intervenit şi l-a condamnat, în primă instanţă, la închisoare cu suspendare, dispunând şi recuperarea prejudiciului.

Trebuie amintită în context şi frăţia penal-academică, formată din profesori universitari, directori sau patroni de edituri, ofiţeri ai Administraţiei Penitenciarelor, judecători care au pus umărul să facă, în mod fals, din infractori de drept comun – în general corupţii cu ştaif – autori de opere ştiinţifice scrise în penitenciar. Şi asta, doar pentru a-i scoate din puşcărie, în mod ilegal, înainte de termen. Faptele lor fac obiectul unui dosar deschis cu mare tam-tam de DNA, în care nu s-a mai întâmplat nimic de ani şi ani: nici la DNA, nici, ulterior, la SIIJ, unde a fost transferat. După toate indiciile, nu vom avea nici aici vinovaţi.

Iată că, de câteva zile, avem un alt caz de şarlatanie halucinantă. Un impostor, dibuit la vârful Oficiului Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, şi-a construit cariera, inclusiv cea universitară, pe baza unei diplome de bacalaureat falsificate – omul nu a avut timp să meargă la studii la seral, de care se apucase după 30 de ani, aşa că şi-a făcut rost de un act de absolvire… Laurenţiu Barangă, pe numele său, este un caz elocvent de escrocherie crasă, dublată de o inconştienţă incredibilă. Cu o diplomă de bacalaureat falsificată obţinută în urmă 20 de ani, acesta a reuşit nu doar să obţină diplome de licenţă şi doctorat, ci să devină doctor, apoi conferenţiar universitar, chiar conducător de doctorate – e adevărat, la universităţi mâna a doua, dar acreditate de Ministerul Educaţiei –, membru ARACIS, adică instituţia care are atribuții în evaluarea programelor de studii și a instituțiilor de învățământ superior, şi chiar să ajungă la vârful unor instituţii importante ale statului: Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS) şi Oficiului Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor. A izbutit să ţină ascuns acest “detaliu” şi după ce, în iulie 2016, diploma de bacalaureat i-a fost anulată prin sentinţă judecătorească dată într-un dosar de falsificare de diplome, mai mult, a avut tupeul şi inconştienţa de accepta, de curând, conducerea Oficiului Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor.

Deşi până în momentul de faţă nu sunt dovedite cârdăşii care implică şefi de instituţii, există semne de întrebare, mai ales legate de conducerea ORNISS, asigurată de aproape 20 de ani de ani, din timpul guvernării Năstase, de Marius Petrescu, acesta fiind şi directorul consiliului doctoral al Universităţii “Valahia”, din Târgoviște, unde Laurenţiu Baranga este conferenţiar şi, de o vreme, conducător de doctorate. Aşadar, a ştiut conducerea ORNISS de acea sentinţă emisă în 2016, care i-a anulat lui Laurenţiu Barangă diploma de bacalaureat? Se pare că da: şefii instituţiei încearcă să se delimiteze de acesta şi transmit – acum, după izbucnirea scandalului – că i-au suspendat contractul individual de muncă, începând cu 1 octombrie 2016, adică la scurt timp după pronunţarea sentinţei , iar din 1 octombrie 2019, contractul a încetat. A făcut însă conducerea ORNISS vreun demers în justiţie pentru actul de înşelăciune comis de Laurenţiu Barangă şi pentru recuperarea prejudiciului? Nu. De ce? Aceste aspecte vor trebui clarificate, la cererea publică a preşedintelui Klaus Iohannis şi a premierului Ludovid Orban – rezultatele anunţate urgent, iar eventualii vinovaţi, aflaţi în cârdăşie, deferiţi Justiţiei. Verificările vor trebui extinse şi înspre Oficiul Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, unde Laurenţiu Barangă a fost numit director la începutul lunii septembrie.

În lipsa unor lămuriri urgente, acest act de impostură va fi decontat politic de premierul Ludovic Orban şi de preşedintele Klaus Iohannis şi, în plus, va risca să decredibilizeze şi ORNISS – instituţie de importanţă strategică, organismul naţional de legătură pentru informaţiile clasificate cu Oficiul de Securitate al NATO – şi Oficiul Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22