De același autor
După luni de tăcere, protestul PNL față de boicotul PSD la adresa Legii votului prin corespondență nu rezolvă nimic. Nici consensul cu PSD asupra proiectului AEP, care e un eșec previzibil. Strategia aceasta se va întoarce împotriva PNL.
O lege a votului prin corespondență va putea fi aplicabilă la alegerile de anul viitor doar dacă va fi adoptată până în 31 octombrie, conform Curţii Constituţionale şi în acord cu recomandările Comisiei de la Veneţia. E, însă, trecut deja de jumătatea lunii octombrie și...
Avem un proiect legislativ în fază incertă – adoptat tacit de Senat, în 22 aprilie, dar blocat, după aceea, la Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale.
Avem învinuiri publice pe care parlamentari ai puterii și ai opoziției și le aduc reciproc. Și o grevă japoneză pe care PNL, invocând boicotul PSD, le-a impus-o, la început de octombrie, parlamentarilor proprii, până la votarea Legii votului prin corespondenţă. Reacții inutile şi de o tristă hilaritate. Pentru că, de la moţiunea PNL din luna mai, nimeni de la vârful PNL nu a scos un cuvânt nici despre tertipurile PSD de tergiversare a acestei legi, nici despre ignorarea de către Victor Ponta şi Valeriu Zgonea a scrisorii deschise pe care 13 asociaţii din diaspora le-au adresat-o, solicitându-le să adopte legea şi să le ceară scuze românilor din străinătate, pentru umilinţa din noiembrie 2014. Și pentru că, tot de mai multe luni, cât PNL l-a avut pe Mihai Voicu şef al Comisiei de Cod Electoral, nu a protestat văzând că PSD îi pune piedici făţişe – asta, ca să fi ştiut poporul că el, PNL, se ţine de promisiunea făcută după prezidenţiale, că îşi respectă electoratul care i-a propulsat candidatul la Cotroceni şi că vrea intrarea în normalitate.
Și mai avem un nou proiect legislativ pe aceeași temă, al cincilea în ultimele luni. Este un proiect elaborat în viteză de Autoritatea Electorală Permanentă, fără consultarea societății civile şi, tot în viteză, intrat luni, în dezbatere, în Senat. Proiectul, cerut de PSD care a vrut astfel să paseze responsabilitatea, începe prost, discriminatoriu, menționând că au dreptul să voteze prin corespondență doar românii cu domiciliul sau reședința în străinătate. Ceilalţi – cei care lucrează fără forme legale sau care se află provizoriu în străinătate –, dacă vor vrea să voteze, vor înfrunta, din nou, umilința – tradusă în sute de kilometri parcurși până la secția de votare, în secții de vot subdimensionate și cozi interminabile. Surprinzător, însă, e un proiect de lege care a fost votat în unanimitate de membrii PSD și PNL ai Comisiei de Cod Electoral – aceiași oameni care, de luni bune, nu au căzut de acord asupra unuia dintre cele patru proiecte similare depuse în parlament. Un proiect de lege comandat probabil doar pentru ca voci din putere și din opoziție să poată acuza, în scurt timp, la unison, o lege proastă și să împingă responsabilitatea spre AEP – pentru că e previzibil că, în urma acestui simulacru de interes față de o problemă de importanță majoră, riscurile de a avea o lege nefuncțională, poate neconstituțională, sunt mari.
Ce concluzii se pot trage?
1. Că, de fapt, deciziile grele în PNL le ia aripa USL a PNL, care face jocurile PSD, partid cu nu foarte mulţi susţinători printre românii plecaţi din ţară şi, deci, neinteresat ca diaspora să ajungă în număr cât mai mare la urnele de vot. Dovadă stă faptul că, la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014, mii de români din diaspora au fost împiedicaţi de oamenii Guvernului Ponta să-şi exercite dreptul la vot – ceea ce a atras şi un dosar penal, momentan in rem, preluat de DNA de la Parchetul General, în care sunt cercetate fapte de abuz în serviciu, neglijenţă în serviciu şi împiedicarea exercitării drepturilor electorale. Dovadă stă și rezultatul votului de atunci: în primul tur de scrutin, candidatul ACL, Klaus Iohannis, obţinuse 46% din voturi, iar cel al PSD, Victor Ponta, 16%, iar în al doilea tur, candidatul ACL, 89%, iar cel al PSD, 11%.
2. Că oameni din PNL îl sabotează pe d-l Klaus Iohannis, ajuns preşedinte al României şi cu voturile diasporei. Președintele i-a invitat pe liderii partidelor la consultări pe tema Legii electorale încă din decembrie 2014, dar şi anul acesta, în ianuarie, în aprilie, în mai și promitea public că va urmări cu atenţie soluţia legislativă pentru a asigura votul românilor din diaspora.
În calendarul stabilit în urma consultărilor cu partidele parlamentare, legile privind reforma electorală urmau să fie adoptate până la sfârşitul sesiunii parlamentare, în iunie. Atitudinea PSD era, însă, previzibilă. „Nu o fac, pentru că Ponta se răzbună pe diaspora. Nu o fac, pentru că ştiu că în veci diaspora nu va vota PSD“, spunea recent prim-vicepreşedintele PNL, Cătălin Predoiu. Dar PNL pe cine şi de ce se răzbună, trecând sub tăcere, atâtea luni, atitudinea PSD? O vară întreagă ar fi trebuit să o ţină în proteste de stradă, dacă vedea că nu există cale de dialog cu social-democraţii. Asta nu pentru că le-ar fi zdruncinat conştiinţa, ci pentru ca o ţară întreagă şi diaspora să fi avut confirmarea boicotului din partea lor. Dar aşa, după luni de tăcere, protestul, formal, de acum, nu rezolvă nimic. Nici consensul cu PSD asupra proiectului AEP, care e un eșec previzibil. Strategia aceasta se va întoarce împotriva PNL, pentru că din partea PNL existaseră așteptări.
Comentarii 8
Scifi - 10-22-2015
Slabe sperante, dna Cincea! Astea sunt relicve comuniste care pe vremea lui nea Nicu umblau la cravata prin intreprindere, cu mainile la spate, si la sfarsit de program scriau rapoarte detaliate. Apoi ii baga macelarul pe usa din dos si le burdusea sarsanaua cu aripi de pui si jamboane. Dar astazi, eheee, astazi, in capitalismul asta salbatic, la baietii astia, ajunsi acuma cel putin septagenari, le cam chioraie matele de foame, ca nici de lipit afise nu mai sunt buni. Isi traiesc ultimele zile rontaind cu ura dintr-o tastatura, improscandu-si veninul pe net, din garsonierele lor insalubre, visand la vremurile lor de glorie... Sunt irecuperabili. Lasati-i sa se stinga consumandu-si ultimele energii injurand capitalismul si pe americani, e tot ce le-a mai ramas...
RăspundeLucian Popescu - 10-21-2015
Votul prin corespondenta necesita siguranta imposibilatatii de fraudare. Garantia asta nu o poate aduce PNL/PDL, ca nu mai inteleg exact cum se numeste. Exista supuzitii extrem de des vehiculate si de unele sondaje chiar demonstrate ca inclusiv alegerile prezidentiale au fost fraudate. Inainte de a lansa un astfel de proiect de lege ar trebui sa ne explice ce i-ar impiedica de la fraudarea acestui vot prin corespondenta. Personal mi se pare o metoda nesigura.
RăspundeMelania Cincea - 10-21-2015
Domnule Corneliu C, fixatia in privinta unui subiect, a unei persoane duce spre zona patologicului. Faceţi un consult şi, vedeti, poate reusiti sa opriti alunecarea definitiva la vale.
RăspundeAna M. - 10-21-2015
Votul prin corespondenta este o metoda destul de grea si care nu respecta in totalitate Constitutia. Din dorinta lor de a mai putea iesi cu ceva in fata, acum ca se apropie alegerile, PNL a aruncat ca proiect de lege votul prin corespondenta pentru a nu spune ca nu au facut nimic pentru diaspora. Singura lor problema este ca tocmai neseriozitatea lor le va demonstra romanilor din diaspora nepasarea fata de acest subiect.
Răspundevlad c - 10-21-2015
Nu suntem primii care incearca acesta modalitate de vot dovedit falimentara...ca de obicei aflam ultimii
RăspundeIoana Cicoara - 10-21-2015
Votul prin corespondenta nu trebuie sa repete greseala votului asa zis uninominal care a fost introdus in 2008 pe repede inainte. De aceasta data trebuie sa existe o analiza foarte clara a modului cel mai avantajos pentru ca romanii sa isi poata exercita dreptul de vot. Cea mai simpla modalitate este in mod cert cea propusa de ALDE, si anume, adoptarea modelului care functioneaza in Germania si Franta — votul direct, care presupune o singura etapa prealabila. Cetateanul care este in strainatate nu trebuie sa aiba domiciliul acolo, nu trebuie sa fie inregistrat, dar se duce si se inscrie la ambasada sau consulat cu adresa unde doreste sa voteze si Ministerul de Interne si cel de Externe dimensioneaza sectiile de votare de la ambasade si consulate si infiinteaza sectii de vot in zonele populate dens de romani si unde nu sunt consulate.
RăspundeDan Patruica - 10-21-2015
Au incercat multi variante electronice sau prin corespondenta clasica.Unii au renuntat deja,altii sunt pe cale de a renunta.Cei mai putini inca insista.Nu inteleg de ce se respinge varianta de a se inregistra alegatorul la ambasade sau consulate,AEP sa stabileasca si sa dimensioneze dupa solicitari distributia sectiilor in lume,iar votul sa fie unul clasic.Totul ar fi mult mai sigur.Ce mi se pare mai important este faptul ca pe aceasta varianta nu sunt exclusi de la vot cei care nu au o adresa oficial stabilita in alte tari.Varianta "prin corespondenta" ii exclude !
RăspundeCorneliu C - 10-21-2015
Doamna Cincea, rog sa abandonati momentan aceste arzatoare subiecte anticomuniste. Doamna Presedinte Elena Gabriela are nevoie de serviciile dvoastra de avocat de dreapta neocon bugetar acoperita. Rog sa nu lasam sa se iroseasca in vant acumularile cantitative si chiar calitative ale deceniului anticorupt si anticomunist Udrea-Basescu. Cu Dumnezeu inainte si la dreapta!
Răspunde