Wagner? Care Wagner?!

Ce-a făcut Putin în 23 de ani? A înlocuit o oligarhie – care credea că-l poate manevra – cu alta – pe care o controlează el. Cu excepția acestei (esențiale) deosebiri, între ele nu e nicio deosebire.

Mihai Maci 04.07.2023
SHARE 8

De același autor

Pe vremea defunctei Uniuni Sovietice, pe la începutul anilor ’80, circula un banc: cică un avion se prăbușește în ocean și, dintre toți pasagerii lui, nu supraviețuiesc decât un francez, un rus și un american. Cu chiu, cu vai, aceștia ajung pe o mică insulă pustie unde au norocul să dea – prin vegetația anemică – și de o capră. Își dau seama că laptele produs de ea e singura lor sursă de hrană până vor fi reperați și salvați de vreo navă, așa că hotărăsc ca, zilnic, câte unul dintre ei să ducă la păscut capra și s-o aducă înapoi pentru a beneficia cu toții de laptele cel „de toate zilele”. Primul merge francezul, aduce capra înapoi, o mulg, beau laptele și trece o zi. Al doilea, americanul, face la fel și mai trece o zi. Rusul pleacă a treia zi cu capra și vine seara fără ea. Ceilalți doi îl întreabă, perplecși: „Unde-i capra?” „Care capră?!” – le răspunde rusul mirat. „Păi bine, omule, n-am fost noi trei (și încă alții) pe un avion, care s-a prăbușit în ocean?” „Ba da” – confirmă rusul. „Și nu am supraviețuit doar noi?” „Așa e.” „Și n-am ajuns pe insula aceasta pustie unde am dat peste o capră?” „Ba da.” „Și n-am hotărât s-o ducem zilnic la păscut și seara să-i bem laptele, până ne salvează cineva?” „Sigur că da.” „Și n-am fost eu și francezul cu ea și am adus-o înapoi?” „Ba da.” „Și n-ai plecat tu azi-dimineață cu capra?” „Am plecat.” „Și-atunci, unde-i capra?” „Care capră?!” Morala: discuțiile sovieto- americane cu privire la rachetele nucleare: Care rachete?!

 Noi, care așezați „în calea răotăților” și beneficiind de vreo 13 vizite „frățești” ale rușilor în ultimele trei veacuri, suntem deprinși cu „subtilitățile” discursului dublu – sau triplu, cvadruplu etc. – rusesc. Occidentalii, pentru care și ipocrizia își are regulile ei, sunt – cel mai adesea – perplecși și fără replică atunci când sunt mințiți în față de cineva care îi privește în ochi și le zâmbește ironic. Vreme îndelungată, aceasta a fost „arta” lui Vladimir Putin și a acoliților lui. „Omuleții verzi” care au pus mâna pe punctele de comandă ale orașelor din Crimeea erau soldați ruși fără însemne ale unităților militare? Nici vorbă! Nu știm ce erau; poate „patrioți locali”. „Trolii” care atacau serverele partidelor politice și cele de campanie în 2016 creșteau prin „fermele” de la Sankt Petersburg și Moscova? Nu, în niciun caz. Implicarea mercenarilor ruși în Siria și varii țări africane? Ferească Sfântul! În Rusia sunt legi clare împotriva mercenariatului. Ba, cum ne spunea Serghei Lavrov, Rusia n-a invadat și n-a ocupat niciodată o altă țară sau teritorii ale altor țări. Sigur, peste tot în lume „se întâmplă” diverse lucruri care – nu se știe cum – favorizează interesele Moscovei. Asta e. Orice regim autocratic e tentat să valorizeze logica providențială. Și asta dintr-o rațiune simplă: mandatul popular – oricât de trucat ar fi el – nu-i mai ajunge; e necesar să revendice fie „necesitatea istorică”, fie „decretul providenței”. Așa că „se întâmplă” tot soiul de lucruri care confirmă „măreția gândirii” liderului suprem.

0

Poate cel mai important efect al rebeliunii grupului Wagner constă în faptul de a face vizibile – pentru toți (și pentru lumea largă, dar și pentru ruși) – o mulțime de lucruri despre care, până acum, nu se vorbea. În orice regim autoritar, cenzura are – ca să mă exprim astfel – un rol ontologic: ceea ce ea permite a fi numit există; ceea ce ea nu numește nu există. În percepția publică, efectul cenzurii e cel de-a da un alt fel de realitate lucrurilor a căror numire e prohibită: ele devin mitice, ceea ce înseamnă că rămân totuși la limita realului. Atât timp cât nu s-a vorbit oficial despre Wagner, „asociația” nu a existat; era doar un zvon, o „calomnie”, ceva deopotrivă amenințător și la limita inteligibilului. Istorii precum cele din Siria, recrutările din închisori, pedepsirea „trădătorilor”, toate aveau menirea de a crea o aură de ferocitate și de spaimă în jurul unei nebuloase care se poate materializa oricând și, în egală măsură, poate dispărea la fel de spectaculos. La fel și cu cecenii și, mai puțin, cu mercenarii sirieni. Unul dintre principiile de bază ale politicii lui Putin, atât în afară, cât mai ales înăuntru, l-a constituit și îl constituie intimidarea. Câteva lovituri – pe cât de brutale, pe atât de spectaculoase (de la al doilea război din Cecenia la asasinarea lui Alexandr Litvinenko sau cea a lui Boris Nemțov) au fost de ajuns pentru „a marca teritoriul” „stăpânului” și a-i avertiza pe nesupuși la ce se pot aștepta.

E naiv să credem că lumea bună a Vestului nu a înțeles aceste semnale. I-a fost însă mult mai greu să le accepte. Timp de două decenii și jumătate, narațiunea-standard cu privire la istoria recentă a Rusiei a fost aceea că, după căderea comunismului, Elțîn a încercat reformarea economică și politică a noului stat, dar, din varii motive, aceasta nu a reușit și Rusia a căzut pradă oligarhilor și armatelor lor private. Putin – spune aceeași poveste – a venit „să facă ordine”. Tot așa cum, în numele reformelor  lui Elțîn (eșuate) i se trec cu vederea derivele antiparlamentare și tolerarea corupției în rândul apropiaților, și lui Putin – în numele „ordinii” – i se fac uitate conexiunile din „servicii”, faimoșii siloviki de care s-a înconjurat, alunecarea spre autoritarism, îmbogățirea rapidă a apropiaților și chiar o anumită duritate (străină europenilor, dar ușor de trecut pe seama „sufletului slav”). Ideea e aceea că, folosind mijloace rusești, noul „țar” a curmat „anarhia boierească”, a pus capăt jafului oligarhilor, a revenit la producție și la creșterea veniturilor populației, se achită – onorabil – de obligațiile externe; pe scurt, deși „venit din frig” și el, e un om cu care se poate negocia și, mai ales, care a restabilit o anumită normalitate în enormul lui „imperiu”, pe care nimeni nu vrea să-l vadă animat de convulsii.

 

 În pofida închiderii opoziției, în ciuda intervenției în Orientul Mijlociu și în Africa, poate că forța acestei narațiuni (care, în fond, spune că – după căderea Uniunii Sovietice – Rusia își găsește, cu greu, drumul spre normalitate) ar fi fost suficientă pentru a-l face pe liderul de la Kremlin, dacă nu frecventabil, măcar acceptabil în cancelariile occidentale. Petrolul, gazele, diamantele și icrele negre ar fi contribuit și ele, substanțial, la un Ostpolitik (moderat) al Vestului, care preferă să amortizeze relația cu China prin taigaua și stepele Siberiei. Invazia Ucrainei, pe cât de ilogică, pe atât de feroce, i-a obligat pe oamenii politici din Apus „să accepte inacceptabilul”. După Bucea și Irpin, e greu de imaginat genul de acorduri „care să nu umilească Rusia”, pe care le predicau câțiva conducători ai democrațiilor cu puțin timp înainte. Și mai greu e acum, după ceea ce a făcut – și, mai ales, a spus – Evgheni Prigojin. Patronul Wagner-ului e cel care a numit – mai bine decât oricine – realitatea „primului cerc” al politicii ruse. Și putem să-i reproșăm orice, mai puțin faptul că nu o cunoaște; cum știe toată lumea, patronul Concord-ului stă – la propriu și la figurat – de 30 de ani la masă cu președintele celei mai întinse țări de pe glob.

Cerând mazilirea fidelului între fideli, a lui Serghei Șoigu, și a șefului de Stat-Major, Valeri Gherasimov, numindu-i incompetenți și acuzându-i de incitare la război și, apoi, de risipa vieții soldaților ruși, Prigojin a arătat – probabil fără să vrea – spre tot ceea ce înseamnă „sistemul Putin”. La rândul lui, acuzându-l pe Prigojin de profit de pe urma subvențiilor (mai mult decât generoase) ale statului – adică ale vojd-ului – Vladimir Putin a arătat, el însuși, cât valorează propriile cuvinte oficiale de până acum. Mișcarea Wagner a creat o fisură în dispozitivul propagandistic al Kremlinului și, dincolo de retorica searbădă a lui Dmitri Peskov și de ieșirile belicoase ale Margaritei Simonian, și ale lui Vladimir Soloviov, ne-a îngăduit să vedem – nouă și rușilor, deopotrivă – adevărul pe care-l bănuiam, dar pe care abia-abia îl acceptăm. Ce-a făcut Putin în 23 de ani? A înlocuit o oligarhie – care credea că-l poate manevra – cu alta – pe care o controlează el. Cu excepția acestei (esențiale) deosebiri, între ele nu e nicio deosebire. Și oligarhii lui Putin sunt la fel de rapaci, de risipitori și de dezinteresați de „binele Rusiei” precum erau cei ai lui Elțîn. În pofida manei hidrocarburilor, Rusia s-a dezvoltat prea puțin în ultimele două decenii. Starea jalnică a „perlei coroanei”, armata – care, în mare, defilează tot cu armament sovietic – o arată mai bine decât orice. Credința că istoria are un sens ascendent și că, după sfârșitul „Imperiului Răului”, „patria sovietelor” converge spre democrație și prosperitate e o iluzie. În fapt, starea Rusiei de azi e, poate, mai grea – și-n orice caz, mai apăsătoare – decât cea din anii lui Gorbaciov.

Și altceva: negând tot ce a spus până acum, tot ceea ce, până ieri, era sancționat cu închisoare, Vladimir Putin a afirmat el însuși adevărul: Wagner e Rusia și Rusia e Wagner. Și ce e Wagner? O armată de mercenari și, în același timp, o afacere. Marele ei succes nu e pe fronturi grele, ci, mai curând, acolo unde intimidarea cu forța își face efectul în fața unei populații care nu prea are cum se apăra. Adică în varii țări africane și, mai nou, latino-americane.

 

Acolo, mercenarii Wagner funcționează (o, ironie a istoriei!), asemenea gărzii varege, pe lângă diverși dictatori din „Sudul global” (Mali, Republica Centrafricană, Venezuela etc.). Partea cea mai interesantă e plata acestei „protecții”: concesiunea exploatării unor resurse – mai ales a minelor de aur. Firește că, grație acestei „mane”, Wagner are de unde se autofinanța și a-și atrage „muzicanți”. Dar să nu fim naivi, (cea mai) bună parte a dividendelor acestor exploatări ia calea Moscovei. Pentru Vladimir Putin, oricât de indignat ar părea acum, când ceva îl zgârie pe spatele sacoului, afacerea a fost tot timpul una de win-win: Wagner nu doar a exportat violența rusă și armele sovietice peste tot în lume, ci a și importat în Rusia aur, pietre prețioase, materiale rare.

La jumătatea drumului dintre vocalizele lui Prigojin și amenințările lui Putin, am avut cu toții (repet, și noi, și rușii) ocazia de a afla câte ceva despre capra care-a dispărut la începutul acestui text. //

Comentarii 6

Bogdan - 07-10-2023

Ce legatura are Natalie Wood(Rebel fara cauza, Splendoare in iarba, Poveste din cartierul de vest) cu Wagner?! A se vedea filmul Sacalul?! Cea mai bună lume dintre lumile posibile, a lui Leibniz, unde totul este bine, poate a fost, dar astazi, am auzit, ca nu mai este chiar asa, findca spun unii prieteni, ai aceluiasi Leibniz, Dumnezeu a murit(Nietzche, Marx).

Răspunde

Ion - 07-06-2023

Nu va luati dupa coada vulpii. Wagner dezvolta un nou plan de atac.

Răspunde

Vladix - 07-05-2023

Din pacate tarile cu parlamente ("democratii reprezentative") nu sint democratii adevarate(poporul conduce), ci oligarhii (putini conduc). Pentru a fi democratii adevarate ar trebui ca deciziile Parlamentului sa fie supuse aprobarii cetatenilor. "Oboseala" democratiei survine atunci cind exista o mare diferenta intre interesele celor alesi și alegători, astfel oamenii isi pierd increderea in modul de functionare al societatii. Ca urmare cetatenii saraciti și disperati vor vota cu oricine le va promite un colac de salvare, adică cu populistii sau demagogii. Aspectul democratic este un efect colateral in societățile în care economia are un aspect puternic concurențial, adică interesele celor ce detin puterea economica în societate sint divergente. Astfel cei cu bani, și implicit cu putere politica în societate, se supraveghează între ei ca nici unul sa nu aibe avantaje nemeritate datorita politicului. Din aceasta cauza tarile în care resursele minerale au o pondere importanta în PIB nu sint democratice (Rusia, Venezuela), pentru ca un grup mic de oameni poate exploata aceste resurse în interes propriu. În tările sarace resursa principala exploatata poate fi chiar bugetul statului, ei avind interese convergente în a beneficia, în interes propriu, de aceasta resursa. E ceea ce se observa în România cind, indiferent ce partid vine la putere, rezultatul e acelasi. Soluția este democratia directa moderna în care fiecare cetățean poate vota, atunci cind dorește, peste capul parlamentarului ce îl reprezinta. Ba chiar îl poate demite dacă majoritatea alegătorilor lui considera ca nu le reprezinta corect interesele. Situația României este situația oricărui structuri puternic centralizate. Statele nordice au rezultate bune pt ca au structuri descentralizate. Cei care se gândesc ca democratie e atunci cind alegi pe cineva sa ia decizii pentru tine fără ca acesta sa trebuiască sa te consulte, ori e un prost, ori e un ticălos. E ca atunci cind ai de ales dintre mai multi hoti cine sa te fure. E ca atunci cind ai de construit o casa și alegi șeful de șantier si arhitectul, dar aceștia nu au datoria de a se consulta cu tine. În mod sigur casa nu va arata asa cum iti dorești tu, ci cum doresc aceștia, ba mai sigur e ca vei ramine și cu banii dați și fără casa. E ciudat ca in afara sferei politice, nicăieri nu vei găsi, în nici o activitate economica sau sportiva, pe cineva ales intr-o funcție de conducere și care are eșec după eșec și sa nu fie dat afara decit după 4 ani. Noi, alegătorii, trebuie sa fim consultați în privința deciziilor și dacă acestea au efecte negative sa ii putem demite oricind, nu sa așteptăm să se îndeplinească sorocul, pentru ca noi plătim, nu ei. În orice companie echipa de conducere vine cu un plan aprobat de actionari. Orice schimbare în acest plan trebuie reaprobat de către acționari și este normal asa pentru ca acționarii plătesc.

Răspunde

Andronache Sorin - 07-05-2023

Domnule Mihai Maci un singur om nu poate înlocui o oligarhie...

Răspunde

cosmin - 07-05-2023

Gulag? Care Gulag?

Răspunde

esop - 07-04-2023

Este total eronat sa ii banuim pe Occidentali de nestiinta .Daca privim in urma observam usor cine profita de aceasta aventura a rusilor in Ucraina .SUA isi vinde gazul lichefiat si armamentul dovedit performant in lupta iar in contrapartida ofera ajutor Ucrainei privind lucrurile in perspectiva dechisa de catre Zelenski ce nu s-a predat rusilor .Uniunea Europeana ofera acum tuturor tarilor Europene non UE singura alternativa politica si militara o data cu pierderea razboiului de catre rusi .UE se dezvolta transformindu-se intr-o Federatie iar NATO European isi adauga noi membri Finlanda si Suedia .Armamentul invechit aflat in posesia tarilor occidentale din Europa si in posesia tarilor de pe flancul de Est este distrus in razboi si inlocuit cu noi capacitati militare de ultima generatie .UE este singura entitate supra statala ce poate face asta ea fiind in masura sa acopere costurile .Practic UE va fi dotata cu tehnologii la virf .In paralel se creeaza un nou NATO in Pacific acolo unde Japonia se poate acum inarma la fel cum si Germania o poate face .Intreg Occidentul se uneste .Rusia pierde locul doi in favoarea Fantei atunci cind facem referire la vinzarile de armament .Germania ne aduce in fata un nou scut European antiracheta .Ucraina devine o mare forta militara .Nu ne mai ramine decit sa pozitionam rachetele nucleare pe noile granite ale Ucrainei ce vor fi parte a sfirsitului confruntarii si sa purcedem la a reconstrui din temelii Ucraina .Este vizibil cum Imperiul European se reface .Cit despre Prigojin el doar a incercat sa il inlature pe Soigu din preajma lui Putin stiind foarte bine capcana in care Putin se afla .Nu a reusit decit sa se alature lui Lukasenko si sa obtina (daca este reala stirea ) rachetele nucleare rusesti ce ii poate transforma pe cei doi , Progojin si Lukasenko ,in rivali chiar ai Rusiei lui Soigu .Ramine de vazut si de urmarit parcursul lui Soigu pe masura ce vedem aparitia unui altfel de Putin ce nu mai respecta vechile sale cutume si vechiul sau comportament afisat in Media devenind peste noapte doar un purtator de mesaje si atit .Soigu ofera acum un discurs extrem de echilibrat si daca preia intreg discusul politico - militar , in zilele ce urmeaza, ne putem astepta la aparitia unei intelegeri Occident-Ucraina -Rusia ce poate contine noile granite ale Ucrainei si noua identitate statala a acestei natiuni .Ceea ce vedem ca se intimpla in teatrul de lupta ne duce cu gindul la deja aparuta intelegere ce va opri confruntarea .Dinamica confruntarii poate fi inteleasa acum in alt mod .In caz contrar , fie Ucraina, fie Rusia (depinde cine va pierde confruntarea ) ,nu vor putea decit sa creeze un accident nuclear ce va separa, pentru zeci de ani , Occidentul impreuna cu Ucraina ,de Rusia .

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22