De același autor
Anunțul autorităților de la Riad, din 5 iunie, de a întrerupe relațiile diplomatice și de a înceta legăturile economice și de transport cu Emiratul Qatar nu a reprezentat o noutate, amintind de o acțiune similară petrecută în urmă cu trei ani, în martie 2014. În actuala criză, Arabiei Saudite i s-au alăturat Bahreinul, Emiratele Arabe Unite, Egiptul, guvernul pro-saudit din Yemen, dar și regimul susținut de Abu Dhabi din estul Libiei și Maldive, acuzând la unison autoritățile de la Doha de tentative succesive de subminare a autorităților de la Riad, sponsorizarea unor organizații teroriste precum Al-Qaida, ISIS și Frăția Musulmană, dar și asocierea cu Iranul și susținerea grupării Al-Houthi în Yemen.
Tensiunile actuale reprezintă un test major pentru regimul de la Doha. Acesta trebuie să demonstreze că imaginea de lider al lumii arabe în care a investit intens în ultimii ani nu este doar o perdea de fum. Mai mult ca niciodată, Doha este forțată să arate dacă are capacitatea de a se impune în relația cu Arabia Saudită și de a schimba dinamica regională, asumându-și oficial rolul de oponent al Riadului în cursa pentru dominarea lumii arabe. În caz contrar, se poate ajunge chiar la o schimbare de regim în Qatar, după cum prevestea pe Twitter Salman al-Ansari, președintele companiei de lobby care promovează interesele saudite la Washington.
Prima provocare cu care se confruntă visul qatarez este de natură economică, având în vedere că 86% din legăturile comerciale cu lumea arabă sunt cu monarhiile din Golf. Impactul suspendării legăturilor aeriene, terestre și maritime s-a resimțit imediat nu doar la nivelul străzii, populația luând cu asalt centrele comerciale, dar și în piața financiară, unde Bursa de Valori qatareză a experimentat o cădere de 8%.
Dacă, financiar, Doha are capacitatea de a contracara presiunea exercitată de statele vecine, valoarea fondului suveran de investiții fiind estimată la peste 335 de miliarde de dolari SUA, iar veniturile din exportul de gaz lichefiat nefiind afectate, Doha nu poate merge prea departe cu imaginea de lider reformator cu care a încercat să se diferențieze de Arabia Saudită. În contextul Primăverii Arabe, Qatarul s-a evidențiat prin abordarea unui discurs prodemocratizare, având însă grijă ca acest proces să se întâmple în alte state din regiune.
În emirat, transferul de putere de la tată la fiu nu a produs o schimbare majoră la nivelul politicii interne. Reformarea sistemului politic arab a fost înțeleasă de Doha drept o încurajare a acelor actori favorabili emiratului, precum Frăția Musulmană în Egipt, Qatarul fiind principalul susținător al regimului Morsi. De o susținere similară au beneficiat și diverși opozanți ai regimurilor din Golf a căror prezență și expunere la Al Jazeera, televiziunea finanțată de regimul qatarez, au iritat constant statele vecine.
Împlinirea aspirațiilor qatareze este condiționată și de susținerea externă pe care Doha va reuși să o atragă și, nu în ultimul rând, să și-o asume. Vizita de luna trecută a președintelui Trump la Riad și mesajele pe care le-a postat pe rețelele de socializare, acuzând Qatarul de susținerea organizațiilor teroriste, nu lasă loc de interpretare atunci când vine vorba de preferința SUA în această criză. Opțiunea lui Donald Trump este surprinzătoare, ținând cont că Qatarul găzduiește sediul Comandamentului Central militar al SUA, în baza aeriană de la Al-Udeid aflându-se cea mai mare concentrație de personal militar american din regiune.
În acest context, principala dilemă a liderilor de la Doha este cât de mult să se bazeze pe susținerea deja anunțată de Rusia, Turcia sau Iran. Putin a acționat repede și l-a sunat pe emirul Qatarului pentru a discuta criza și perspectivele avansării cooperării bilaterale. La Ankara, parlamentul turc a ratificat, la două zile de la izbucnirea crizei, un acord care îi permite Turciei să trimită soldați în regatul din Golf, unde are o bază militară încă din 2015. Având în vedere reticența cu care restul statelor arabe se poziționează față de Rusia și Turcia și eforturile permanente de a submina aspirațiile hegemonice ale Iranului, decizia Qatarului de a se apropia și mai mult de aceste state este riscantă, putând duce la o ruptură de restul lumii arabe greu de reparat.
Cu Arabia Saudită și Casa Albă dând asigurări despre vinovăția Qatarului, recent Riadul publicând o listă cu organizații qatareze acuzate de implicare în activități de sponsorizare a unor grupări teroriste, liderii de la Doha nu au foarte multe opțiuni. Qatarul are de ales între a accepta un rol secundar în lumea arabă, respectând dinamica actuală, sau a deveni „copilul“ rebel al regiunii, alegere care are consecințe cărora nici Doha nu este pregătită să le facă față.