Victor Ponta, premierul cu nouă vieți

Narcisa Iorga 05.06.2015

De același autor

 

România înregistrează azi o premieră: primul șef de guvern care, în mandat fiind, este pus sub urmărire penală pentru acte asimilate corupției. Victor Ponta anunță că nu demisionează. Indiferent de acuzele ce i-au fost aduse, de dosarele de corupție în care numele i-a fost asociat prin apropiații săi, în ciuda faptului că a pierdut alegerile prezidențiale la care candida ca favorit, Victor Ponta a căzut mereu în picioare. 

Ajuns prim-ministru în luna mai 2012, după moțiunea de cenzură înaintată de USL, Victor Ponta a preluat mandatul în plin scandal legat de lucrarea sa de doctorat acuzată de plagiat de revista Nature. În noiembrie 2014, a pierdut alegerile prezidențiale la care a candidat din postura de prim-ministru, dar a decis să conducă, în continuare, guvernul. Astăzi, DNA i-a adus la cunoștință lui Victor Ponta că este suspect pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, spălarea banilor. Victor Ponta rezistă.

Suspiciunile DNA față de Victor Ponta

Prin cabinetele de avocatură pe care le dețineau, Victor Ponta și Dan Șova au devenit parteneri, în august 2007, pentru conlucrare în  dosarele de natură penală, de drept penal al afacerilor, precum și în alte cauze în care se va ivi necesitatea. Convenția s-a încheiat pe o perioadă nedeterminată, onorariile pentru lucrările profesionale efectuate împreună urmau să fie încasate de societatea de avocați a lui Dan Șova, din care avocatul Victor Ponta să primească o sumă fixă lunară de 2.000 euro. Începând cu luna aprilie 2008, s-a majorat la suma de 3.000 euro/lună onorariul avocatului Ponta, asta până în decembrie 2008, când a devenit ministru în cabinetul PDL-PSD condus de Emil Boc.

DNA susține că Victor Ponta nu a efectuat în mod real ”niciun fel de activitate profesională”, dar a primit sume de bani și mașini de lux din partea casei de avocați SCA ”Șova și Asociații”. În comunicatul DNA se arată următoarele:

”Pentru presupusele activități efectuate în conlucrare, avocatul Ponta Victor-Viorel a emis în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008 un număr de 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei. Facturile fiscale au fost transmise spre decontare societății de avocați SCA „Șova și Asociații” care a efectuat plata contravalorii lor după care le-a înregistrat în contabilitate. Sumele aferente celor 17 facturi reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operațiuni reale, având în vedere că, în realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici un fel de activitate profesională în temeiul convenției de conlucrare.”

Urmare a unor controale fiscale din perioada mai-octombrie 2011, Victor Ponta și Dan Șova s-au înțeles ca, în cadrul societății de avocați, să fie întocmite rapoarte de activitate juridică fictivă, pe durata celor 16 luni, cât a durat convenția. Întrucât specializarea juridică lui Ponta Victor-Viorel este dreptul penal s-a stabilit ca activitățile să vizeze asistența juridică în dosare de natură penală în legătură cu clienții societății de avocați. ”Astfel, în cursul lunii august 2011, s-au întocmit în fals, 16 înscrisuri corespunzătoare câte unei luni din intervalul septembrie 2007 - decembrie 2008.  Cele 16 înscrisuri falsificate de Ponta Victor-Viorel au fost tehnoredactate prin metoda „copy paste” după modelul înscrisurilor privind activitatea juridică desfășurată de mai mulți avocați din cadrul SCA „Șova și Asociații”, avocați care au declarat că nu au conlucrat niciodată cu Ponta Victor-Viorel. În realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici una din activitățile respective, nici măcar în parte”, acuză DNA.

O parte din sumele obținute de la „Șova și Asociații”, au fost folosite de către Victor Ponta pentru cumpărarea a două apartamente de lux într-un complex rezidențial situat în București, în plus beneficiind și de transmiterea dreptului de utilizare cu titlu gratuit a autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10, pentru care societatea de avocați a plătit avansul, ratele de leasing și alte obligații către firma de leasing. Ponta a preluat leasingul autoturismului după șase luni, fără să mai achite vreo sumă de bani societății de avocați, DNA susținând că autoturismul a fost achiziționat de societatea de avocați SCA „Șova și Asociații”, la solicitarea expresă a lui Victor Ponta. 

În afara acestor fapte de care e acuzat a fi responsabil înainte de a ocupa o funcție guvernamentală, Victor Ponta, procurorii au constatat că se impune continuarea urmăririi penale și pentru alte fapte  aflate în legătură cu funcția sa de prim-ministru al României. Este vorba despre trei infracțiuni de conflict de interese, dintre care una în formă continuată (două acte materiale) și anume desemnarea lui Dan Șova în funcția de ministru pentru Relația cu Parlamentul (august 2012), în funcția de ministru delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes național și investiții străine (decembrie 2012), ministru interimar al Transporturilor (februarie 2014) și ministru al Transporturilor (martie 2014). DNA consideră că aceste numiri au legătură cu faptul că Ponta a beneficiat în trecut de foloase din partea lui Șova, constând în sume de bani (în total aprox. 250.000 lei) și dreptul de folosința gratuită a unui autoturism.

”Probele administrate au relevat faptul că Ponta Victor-Viorel a beneficiat, lunar, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, de sume de bani cuprinse între 7.900 lei și 14.000 lei, în total 181.439,89 lei, în temeiul unei convenții fictive de conlucrare profesională în domeniul juridic încheiată între SCA „Șova și Asociații” reprezentată de Șova Dan-Coman și Cabinetul de Avocat „Ponta Victor-Viorel” reprezentat de Ponta Victor-Viorel, iar în perioada noiembrie 2008 - iunie 2009 a beneficiat în mod gratuit de dreptul de folosință al autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10, achiziționat de SCA „Șova și Asociații” în sistem de leasing financiar de la Romstal Leasing (rate în valoare de aprox. 6.000 lei/lună), iar ulterior, în luna iunie 2009, de sumele de bani reprezentând avansul și alte cheltuieli aferente contractului de leasing în momentul preluării acestuia de către Ponta Victor-Viorel, în total suma de 79.641,11 lei”, comunică DNA. Prin urmare, Laura Codruța Kovesi, procurorul șef al DNA inițiază procedura de sesizare a Camerei Deputaților, pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale față Ponta Victor-Viorel, deputat, care în perioada în care se presupune că a săvârșit infracțiunile de conflict de interese a îndeplinit funcția de prim-ministru.

Biroul permanent al Camerei Deputaților s-a reunit vineri după-amiază și a luat în discuție sesizarea ministrului justiției pentru cererea de începere a urmăririi penale împotriva premierului . În termen de cinci zile, Comisia juridică trebuie să aducă la cunoștința Biroului permanent o primă evaluare asupra solicitării. Comisia juridică urmează să stabilească momentul audierii lui Victor Ponta și, ulterior, întocmirea raportului, pentru următoarele 15 zile, începând de astăzi, 5 iunie.

Cumnatul lui Victor Ponta – arestat pentru fapte de corupție

La jumătatea lunii februarie 2015, DNA a făcut percheziții la firma lui Iulian Herțanu, cumnatul lui Victor Ponta, acesta fiind arestat preventiv într-un dosar ce vizează fraudarea de fonduri europene pentru lucrări de canalizare la Comarnic. Firma era înființată de mama premierului. Sora și mama lui Victor Ponta au fost audiate ca martori la DNA Ploiești. Iulian Herțanu se află și acum în stare de arest la domiciliu. În acelaşi dosar, au fost fost plasaţi sub control judiciar deputatul Sebastian Ghiță, prieten apropiat al lui Victor Ponta, deputatul PSD Vlad Cosma şi tatăl acestuia, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma.

Premierul Victor Ponta a avut poziții publice de condamnare a televiziunilor care au relatat despre dosarul cumnatului său, victimizându-și mama pentru că a fost ”linșată mediatic”. Nu a considerat că, fiind prim-ministru, poate aduce prejudicii majore de imagine asupra României, având în vedere că firma cumnatului său este acuzată de fraudare a fondurilor europene.

Socrul lui Victor Ponta - acuzat de DNA în dosare privind retrocedarea pădurilor

Senatorul PSD Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta, este și el inculpat alături de Dan Șova într-un alt dosar instrumentat de către DNA, disjuns din cel referitor la retrocedările ilegale a 43.000 ha de pădure, în care Viorel Hrebenciuc a fost arestat, după cum anunță Agerpres, citând un document DNA.

”Având în vedere faptul că cercetările nu au fost finalizate din motive obiective până la momentul întocmirii rechizitoriului cu privire la toate faptele și persoanele, nefiind lămurită, dincolo de orice îndoială, existența tuturor faptelor și contribuția tuturor persoanelor implicate, se va dispune disjungerea cauzei, formarea unui nou dosar și continuarea cercetărilor cu privire la: inculpatul Viorel Hrebenciuc, pentru săvârșirea infracțiunilor prevăzute de art. 47 Cod penal rap. la art. 13 din Legea nr. 78/2000 (faptă comisă în legătură cu suspectul Ilie Sârbu); art. 13 din Legea nr. 78/2000 (faptă comisă în legătură cu suspectul Dan Șova); art. 292 Cod penal rap. la art. 6 și art. 7 lit. a din Legea nr. 78/2000 (faptă comisă în legătură cu suspectul Dan Șova); (...) inculpatul Ilie Sârbu, pentru săvârșirea infracțiunilor prevăzute de art. 13 din Legea nr. 78/2000 și art. 367 alin. 1 Cod penal; inculpatul Dan Șova, pentru săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 291 rap. la art. 6, art. 7 lit. a din Legea nr. 78/2000", se arată în documentul DNA.

Victor Ponta prezent în dosarul Duicu

Pe 28 iulie 2014, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe fostul președinte al CJ Mehedinți, Adrian Duicu pentru trafic de influență, în încercarea baronului PSD de a obține funcții de conducere la București pentru soții Ponea, drept răsplată pentru o sentință favorabilă într-un dosar cu ANI, pronunțată de sora șefului IJP Mehedinți, Ștefan Ponea, judecător la Curtea de Apel Craiova. Din rechizitoriul DNA, rezulta însă și că Adrian Duicu și-ar fi folosit influența și cu alte ocazii. Astfel, ar fi discutat la masă chiar cu premierul Victor Ponta, în încercarea de a obține numirea lui Ionel Georgescu la Direcția Antifraudă din ANAF. Fragmentele din rechizitoriu au fost publicate de gandul.info și evz.ro:

 

  •  „La data de 8 iulie 2013 (luni), în jurul orei 14.00, după reunirea Biroului Permanent Naţional al Partidului Social Democrat, Duicu Ioan-Adrian s-a deplasat la restaurantul Joseph (situat în din Bucureşti, str. Dr. Ion Cantacuzino nr. 8, sectorul 1) împreună cu premierul Victor-Viorel Ponta.
  • Cu privire la acest aspect, la ora 13.52, Duicu Ioan-Adrian a purtat următoarea discuţie cu Georgescu Ionel (persoană apropiată lui Duicu Ioan-Adrian, pe care acesta, în aceeaşi perioadă, încerca să o impună la conducerea Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală):

Ionel Georgescu: Da, ADI.
Adrian Duicu: Sunt la restaurant JOSEF, pe strada doctor ION CUZINO, nu ştiu unde e.
IG: Unde e asta, stai că nu te aud.
AD: Strada doctor ION CUZINO…
IG: Strada doctor ION CUZINO…asta ce…
AD: Strada doctor ION CANTACUZINO, restaurantul JOSEF îi zice.
IG: GIUSEPE, bine…
AD: Vezi că problema ta s-a rezolvat acolo, ce-ai zis tu, ce vrei tu, la Direcţia Antifraudă.
IG: Hai că vin la tine şi-mi spui.
AD: E rezolvată! Sunt cu premieru', aici, la masă.
IG: Am înţeles. Vin în zonă după tine?
AD: Vino aici! De aici vii şi mă iei! Da.
IG: Ok. Bine. (Ionel Georgescu este fost șef al DGIPI)

Victor Ponta, doctor în drept cu o lucrare plagiat

La 18 iunie 2012, ediția online a revistei Nature a publicat știrea că Victor Ponta, „prim-ministrul României, a fost acuzat că ar fi copiat secțiuni mari ale tezei sale de doctorat în drept din 2003 din publicații anterioare, fără să pună referințe exacte”.

Victor Ponta a obținut titlul de doctor în drept din partea Universității București, în iulie 2003, cu teza intitulată „Curtea Penală Internațională”, îndrumător științific al lucrării fiindu-i Adrian Năstase, pe atunci premier în funcție.

Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU)  a constatat în total de 85 de pagini plagiate, România liberă constatând că erau preluate până și greșelile de ortografie din textele copiate.  În ajunul zilei în care Consiliul s-a reunit, ministrul interimar al educației, Liviu Pop, acum parlamentar PSD, a desființat organismul, iar în ziua ședinței a trimis Corpul de control și chiar s-a deplasat personal la ședință ”să le spun cu subiect și predicat că de acest caz se ocupă Consiliul Național de Etică", după cum declara ministrul. Pe 17 iulie 2012, Comisia de Etică a Universității din București a decis în unanimitate că este vorba de un plagiat, considerând că se poate retrage titlul de doctor. A doua zi însă, Consiliul Național de Etică a decis că Ponta nu a plagiat, aceasta după ce structura Consiliului a fost modificată.

În calitate de prim-ministru, după ce a pierdut alegerile prezidențiale, în 29 decembrie 2014, Victor Ponta semnează o ordonanță de urgență prin care modifică legea educației în așa fel încât să se poată renunța la titlul de doctor printr-o simplă cerere adresată Ministerului Educației. Ordonanța a fost adoptată de Parlament, dar legea de adoptare a ordonanței a fost ”curățată” de articolele care prevedeau această posibilitate. Victor Ponta a rămas doctor în drept și premier.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22