De același autor
Citesc o știre interesantă. Primăria unei capitale europene construiește, împreună cu parteneri privaţi, unul dintre cele mai mari proiecte de dezvoltare urbană din Europa. Totul s-a făcut de la zero, pe 240 de hectare, cu tehnologii pentru „orașe inteligente“. Clădiri care își produc singure energie electrică, senzori care reglează căldura în case, 10.000 de locuințe, campus școlar, parc industrial, linie de metrou construită special. Investiția, cinci miliarde de euro. Plus 20.000 de locuri de muncă până în 2028, când va fi gata proiectul. Știrea, da, este interesantă, doar că nu este din capitala noastră, ci din cea a austriecilor. Asta nu înseamnă că Bucureştiul nu e la fel de „inteligent“ ca Viena. Este. Chiar primăriţa Gabi Firea ne-a spus că şi noi avem un „oraş smart, pentru că aici locuiesc mulţi oameni smart“. Şi poţi s-o contrazici? Nu poţi, pentru că se supără. Şi dacă se supără, suspină la Antene că îi e pusă viaţa în pericol de duşmani în general imaginari.
Dar când citești cât de frumos merg lucrurile prin alte părți, cum reușesc unele administrații publice să tragă orașele înainte, să își respecte cetățenii, n-ai cum să nu te întrebi: de ce nu se poate la fel şi la noi? De obicei, abandonezi să îți dai vreun răspuns. Dacă, totuşi, o faci, dar nu vrei să te amărăşti prea tare, îţi zici: „Lasă, domnule, că nu-i rău nici la noi!“. O altă variantă de răspuns, clasică deja, e că ai noștri conducători sunt toți niște hoți. Le arunci o înjurătură și-ți vezi mai departe de viaţă. Dar să presupunem că faci parte dintr-o categorie mai ciudată de cetăţeni, pe cale de dispariţie, dacă e să ne uităm la numeroasele personaje dubioase, incompetente, unele care fac naveta între birou şi celulă, dar care au ajuns să ne conducă oraşele. Să zicem că eşti din categoria cetăţenilor care chiar vor să înţeleagă de ce Bucureștiul nu poate fi ca Viena. Sau măcar pe aproape. OK, o investiție de cinci miliarde de euro e uriașă pentru România, chiar și cu o infuzie de capital privat. Dar nici 500 de milioane? Nici 100? Nici 50? Nimic, nimic?
Şi, după cum vedem, e chiar nimic, nimic. De ce? Pentru că în Bucureştiul condus de întâia pesedistă credincioasă a ţărişoarei citim altfel de ştiri. De exemplu, mai zilele trecute, aflăm că, în urma rectificării bugetare, Consiliul General a tăiat 175 de milioane de lei de la proiectele de infrastructură, dar a pompat încă vreo 10 milioane la biserici. Preferata lui Firea rămâne Catedrala Mântuirii Neamului, care a primit aproape jumătate din această sumă. Așa se face că, într-un an şi ceva de mandat, primăriţa, mai cunoscută pentru acatiste şi pentru „vederile“ cu ea pupând icoane făcătoare de minuni pe care ni le trimite pe Facebook, şi-a plătit din plin factura faţă de Dumnezeu. Peste şapte milioane de euro din banii noştri.
Probabil că și primăria din Viena dă bani la biserici. Dar parcă altfel i-am da şi noi, dacă n-am vedea că abilităţile de primar ale doamnei Firea se reduc la a ne salva de un vânticel. Sau că orice fulguleţ e un prilej în plus de a-şi mai ridica o statuie în faţa poporului pesedist. Sau că, pentru ea, un cetățean interesat de cum se cheltuiește banul public e „fascist“. Sau că face „revoluţie în trafic“ înnebunind mai rău şoferii. Cu astfel de metode de a conduce Capitala, să ne luăm gândul că avem vreo şansă să citim la noi, acum, ştiri precum cea despre Viena. Şi nu vom citi nici peste zece ani. Niciodată, de fapt, câtă vreme principala preocupare a unei astfel de doamne este să-şi numere activitatea de primar în voturi de la credincioșii bine instruiţi de mașina electorală a PSD decât în proiecte pentru oraş. Singurele ştiri pozitive pe care le vom afla de la ea vor fi de genul că Școala Germană e „un foarte bun exemplu de cum trebuie să răspundă școala nevoilor comunității“. Minunat! Doar că Şcoala Germană pe care ne-o laudă primăriţa e una privată. În rest, în şcolile de stat, administrate de Primăria Capitalei, nu-i nicio problemă dacă le cade copiilor tavanul în cap. În cazul ăsta, după metoda Firea, rezolvarea e simplă. Fie suspendăm orele şi trimitem elevii acasă. Fie că îi salvează Dumnezeu, pentru că probabil de asta îl plătim.