Cîrstoiu, un candidat de școală veche

Nu avem un candidat ideal, desigur, dar avem doi candidați nocivi, exponenți ai sistemului mafiot, teleghidați de politicieni venali, fără scrupule.

Rodica Culcer 02.04.2024

De același autor

Ce a vrut oare să spună doctorul Cătălin Cîrstoiu când le-a amintit răstit jurnaliștilor care îi puneau întrebări legitime privind averea sa nedeclarată că a operat „mulți din colegii dumneavoastră”, care ar fi avut atunci „o altă abordare”? Deducem că, în viziunea candidatului PSD-PNL la Primăria Capitalei, jurnaliștii trebuie să renunțe la etica profesională în raport cu persoana sa pentru că și-a făcut datoria de medic – de altfel, pe bani frumoși, după cum se vede din declarațiile de avere ale soților Cîrstoiu. Problema sesizată de jurnaliști nu era însă averea în sine, ci faptul că mai multe proprietăți valoroase fuseseră trecute pe firmele celor doi, fiind astfel ascunse de reflectoarele declarațiilor de avere. Deci nu i se cerea, cum s-a revoltat domnul doctor, „să meargă cu trotineta”, ci să declare public toată averea sa și a soției, cum se cuvine să facă un candidat, nu să-și ascundă proprietățile. O chestiune de etică, de transparență, de cinste, până la urmă, dar care, iată, l-a enervat pe managerul Spitalului Universitar București. 

Știm deci acum cu ce fel de personalitate politică avem de a face: una de tip vechi, pe care îl credeam – sau, mai degrabă, îl voiam – depășit, al aranjamentelor meschine, al pretențiilor nejustificate la impunitate, în numele unor imaginare privilegii pe care le-ar fi acordat prin exercitarea profesiei. Pe de altă parte, la ce ne puteam aștepta de la un candidat al partidelor sistemului mafiot, cum sunt PSD și PNL? Un manager care, potrivit unor informații recente, atribuie contracte fără licitație unor firme conduse de persoane cu dosar penal pentru evaziune fiscală sau care, potrivit altor surse, a recurs la „scurtături” administrative pentru a-și accelera ascensiunea profesională. Ca să nu mai vorbim de cazul deja bine-cunoscut al transferului blocat pentru un tânăr ars la Colectiv, care a și murit din cauza aceasta.

Pe de altă parte, averea cuplului Cîrstoiu este problematică, orice om care lucrează se va întreba câte ore are ziua de lucru a medicului Cîrstoiu? Cum reușește el să fie medic, manager de spital, profesor și decan la Facultatea de Medicină, dar și acționar la atâtea firme de servicii medicale și farmaceutice în același timp? Oare chiar nu putem vorbi nicăieri de conflict de interese? 

Întrebarea care se pune este, așadar: de ce au ales PSD și PNL un candidat cu atâtea vulnerabilități pentru Primăria Generală a Capitalei? Mai ales dacă ne gândim la antecedentele mandatului Gabrielei Firea, care a dus Primăria Generală a Capitalei în faliment, precum și ale lui Sorin Oprescu, condamnat pentru corupție și fugar de lux în Grecia? Comparat cu Nicușor Dan, de care nu s-a putut lega niciun dosar de corupție - dimpotrivă, el însuși a scos la iveală mai multe cazuri problematice pe această temă -, Cătălin Cîrstoiu nu se distinge decât prin tupeul cu care încearcă să acopere zonele gri din profilul său public. 

Nu este deci de mirare că „domnul candidat comun”, cum memorabil l-a numit Gabriela Firea, disperată să nu-i rostească numele, nu este favoritul sondajelor, care îl plasează pe locul al treilea, după Nicușor Dan și Cristian Popescu Piedone. Interesant, dar greu de crezut, este sondajul Avangarde, potrivit căruia Cristian Popescu Piedone ar câștiga detașat alegerile, cu 44% din voturi, iar actualul primar ar obține doar 27%, deși alte sondaje dau rezultate mai strânse, în jur de 39-40%. Dar experiența ne învață că au și sondajele rolul lor în influențarea opiniei publice. În sfârșit, să nu uităm că figuri marcante din PNL și PSD – de la Rareș Bogdan la Robert Negoiță - îi sunt de-a dreptul ostile „domnului candidat comun”, iar liderii celor două partide par a-i face campanie doar de fațadă. 

Cu toate problemele lui evidente însă, Cătălin Cîrstoiu, fie că își dă seama sau nu, a fost ales de PSD-PNL pentru a maximiza șansele acestor vechi partide apărătoare ale „sistemului ticăloșit” de a câștiga alegerile pentru Primăria Capitalei, adică a orașului cel mai bogat, cu cel mai mare buget din România, care nu poate fi lăsat pe mâinile celor care se opun sistemului. S-a vorbit deja, cu oarecare temei, despre faptul că PSD-PNL l-ar susține, de fapt, pe Piedone, omul lui Dan Voiculescu-Felix, la Primăria Generală. Cum în sondajele reale diferența dintre Piedone și Nicușor Dan se situează în marja de eroare sau aproape de ea, este nevoie de un candidat care să atragă o parte din voturile care ar fi mers spre Nicușor Dan, ceea ce, speră domnii Ciolacu și Ciucă, Cătălin Cîrstoiu poate reuși. În al doilea scenariu, dacă PSD și PNL vor avea destulă forță în Capitală, candidatul lor oficial ar putea chiar câștiga, fie și cu o marjă redusă. În tot cazul, cu această strategie, șansele lor de succes cresc. Iar actualul primar general, Nicușor Dan, nu poate decât să regrete că, din aroganță sau lipsă de experiență politică, nu a reușit să comunice cu bucureștenii și să-și facă mai bine cunoscute realizările. 

Vor alege însă locuitorii Capitalei un exponent al populismului primitiv cu imense probleme financiare la primăria de sector pe care o conduce, ca Piedone, un baron al lumii medicale, ca doctorul Cîrstoiu, care întruchipează o mare parte a problemelor acestui sector, sau un personaj integru, educat și onest, ca Nicușor Dan, cu toate problemele lui de comunicare, de lipsă de fler politic și de colaborare cu propriii aliați și susținători politici? Nu avem un candidat ideal, desigur, dar avem doi candidați nocivi, exponenți ai sistemului mafiot, teleghidați de politicieni venali, fără scrupule. Iar alegerile din 9 iunie vor fi, în primul rând, un test de inteligență pentru bucureșteni. //

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22