De același autor
Copleșit de responsabilitatea guvernării la vreme de criză și război la graniță, PNL s-a implicat trup și suflet în desăvârșirea proiectului lui Klaus Iohannis de a restaura dominația PSD și a grupurilor de interese pe care le reprezintă. Cu zel și convingere, „căruța cu paiațe” a PNL trage astfel politica românească mai degrabă în direcția butaforiei create de Putin în Rusia decât spre democrația liberală pe care o clamează în timp ce o subminează „pas cu pas”.
Era evident deja de la finele lui 2021 că Florin Cîțu, ales președintele PNL en fanfare, dar înlăturat imediat după aceea de la Palatul Victoria de tandemul Ciolacu-Iohannis, era destinat pubelei. La ce mai era bun, după ce fusese folosit cu cinism de Klaus Iohannis pentru a distruge coaliția cu USR, apoi pentru a-l înlătura pe Ludovic Orban din fruntea partidului și, în sfârșit, pentru a-i înlesni lui Nicolae Ciucă accesul la funcția de premier? Nimeni și nimic nu mai amenință acum dominația grupurilor de interese din „coaliția GRIVCO”.
Desigur, domnul Ciucă nu și-a depus candidatura, doar a anunțat cu un zâmbet șăgalnic că „analizează”. Nici președintele Klaus Iohannis nu s-a implicat pe față în eliminarea lui Cîțu, dar nimeni nu se îndoiește că liderii PNL îi execută ordinele. De ce s-ar face de râs altfel, scuipând cu sete unde au lins cu lăcomie în septembrie 2021? Tot weekendul au rulat pe ecrane imagini cu discursurile lor isterice de susținere a lui Cîțu la congres, în contrast cu bâlbâielile jenante cu care au încercat să justifice înlăturarea lui cu doar șase luni mai târziu. Probabil dintr-un rest de jenă, președintele interimar Gheorghe Flutur a încercat o autocritică șchioapă, Gheorghe Falcă a bâiguit ceva despre un „schimb de ștafetă”, Ciprian Ciucu s-a încruntat patetic, în timp ce vuvuzeaua Rareș Bogdan a mers pe burtă.
Fără îndoială, Florin Cîțu și-a jucat prost cartea, crezând că se poate folosi de funcția de președinte al PNL pentru a da impresia că mai contează în politică. Dar este același Cîțu impertinent și puțin inteligent pe care liderii partidului l-au aclamat anul trecut! Iar actuala conducere a PNL se dovedește astăzi mai nocivă decât el, pentru că a golit partidul de conținut și personalitate și l-a pus la dispoziția grupurilor de interese a căror interfață sunt Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă. Consecințele acestei capitulări sunt mai grave decât par la prima vedere.
În universul paralel al televiziunilor mogulești, ascensiunea lui Nicolae Ciucă pare firească și benefică. Firească o fi, în logica restaurației mafiote, dar benefică nicidecum. Ea va legitima impostura, căci dosarul de plagiat al premierului rămâne o rană purulentă, pe care nu o vor închide tertipurile prin care domnul Ciucă încearcă să blocheze investigarea sa de către forurile academice abilitate. Dar dacă plagiatul, deși este o formă de furt, nu prea contează într-o țară care, în ansamblu, respectă prea puțin educația și cultura și nici nu are standarde morale prea solide, poate ar trebui să conteze competențele manageriale. În cazul domnului Ciucă, ele sunt „sublime”, dar „lipsesc cu desăvârșire”. Inflația a scăpat de sub control, facturile la energie au sărit de limitele suportabile, iar industria, sufocată de prețul energiei încă înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, a început să-și închidă porțile. Premierul nu a reușit altceva decât un penibil bricolaj al unei legi a compensărilor și plafonărilor care va crea mai multe probleme decât va rezolva, potrivit experților. Nicio inițiativă de reformare a pieței energetice interne, de reluare a investițiilor necesare valorificării resurselor naționale de gaze naturale – de parcă domnul Ciucă nici nu ar ști de ele! Dar l-a auzit cineva formulând propria viziune asupra dezvoltării țării? Pesemne că ea nici nu există. În schimb, a fost consecvent în transformarea instituțiilor statului într-un izvor de sinecuri, numind pe bandă rulantă nulitățile impuse de partide, mai ales de PSD, unele dintre ele chiar sulfuroase, cum ar fi fosta șefă a achizițiilor din Primăria Sectorului 1 din vremea lui Dan Tudorache – „diamant”, promovată la conducerea Agenției Naționale pentru Achiziții Publice. Lista numirilor clientelare ar depăși cu mult spațiul de care dispun.
Avem, așadar, un premier PNL obedient față de PSD. Și nu întâmplător, dacă am fost atenți la intervenția de sâmbătă de la Digi24 a șefului organizației PNL Iași, Alexandru Muraru, eminența exagerat de cenușie a președintelui Iohannis. El a dat de înțeles că ni se pregătește o alianță electorală PSD-PNL pentru 2024, sub pretextul protejării guvernării de efectul atacurilor reciproce ale partidelor din coaliție în timpul campaniei. Deducem fără dificultate că se pregătește, în deplină pace și prietenie, o rocadă la vârf, Ciolacu-Ciucă, care i-ar permite actualului premier să candideze la președinție, ca nu cumva să fie perturbată continuitatea ticăloșiei la nivel înalt.
Prevalența jocurilor de culise în dauna proceselor democratice autentice, dublată de golirea de conținut și personalitate a partidelor admise la putere, miroase a pucioasă putinistă – adică a sistem în care partidele sunt doar vehicule de execuție ale ukazurilor unui grup dominant. Așadar, deși declarativ aparținem Occidentului, PSD, PNL și UDMR ne trag în sensul opus, din punct de vedere civilizațional. Iar electoratul încă așteaptă de la puternicii zilei soluții miraculoase la problemele care încep să-l copleșească. Doar că de la acești puternici nu a venit și nici nu va veni vreodată ceva bun. //