De același autor
Săptămâna trecută, știrea condamnării jurnalistului rus Vladimir Kara-Murza la 25 de ani de închisoare de către un tribunal din Moscova pentru criticile aduse lui Putin și războiului din Ucraina făcea înconjurul lumii, iar discursul jurnalistului în fața judecătorilor era reprodus in extenso și comentat admirativ. În România s-a vorbit prea puțin despre Kara-Murza, cum se vorbește puțin și de Alexei Navalnîi, cel care s-a întors în Rusia din exil știind că va deveni un martir al luptei democratice și care este supus acum unui regim de detenție menit, se pare, să-i pună capăt vieții.
Asemenea exemple de curaj moral sunt privite cu atâta indiferență în România, încât te poți întreba în mod legitim dacă mai există conștiință civică în țara noastră. Ea pare redusă la câteva ONG-uri, iar lideri cu statură morală și discurs puternic – precum Kara-Murza, de pildă – nu găsești oricât ai căuta. Din partea puterii auzim un discurs rudimentar și în cel mai bun caz șmecher, iar din partea opoziției, prin care înțeleg exclusiv USR, auzim critici bine articulate pe chestiuni concrete, dar nu și un discurs de forță, care să ne scoată la luptă. În ce mai cred deci politicienii români? Registrul discursurilor, când nu este penibil, ca la PSD, PNL și UDMR, este minor, iar lideri de anvergură națională nu mai generăm. De sacrificii pentru o cauză nobilă nu are rost să vorbim.
Este adevărat, nu trăim într-un regim totalitar, ci într-un sistem, de bine, de rău, democratic, în UE. Nu ne închide nimeni pentru opiniile noastre, doar se taie microfonul celor care nu sunt pe lista aprobată de comentatori. Dar această situație care amorțește gândirea critică prezintă riscuri majore, cum ar fi absența unui antidot la propaganda putinistă. Fenomenul este perfect ilustrat, de pildă, de instituții ale Academiei, care au devenit megafonul propagandei ruse, dar și chineze.
În discursul său rostit în instanță, Vladimir Kara-Murza afirma că singurul său regret este că „nu am reușit să conving un număr suficient de mare de compatrioți, dar și de politicieni din țările democratice de pericolul pe care actualul regim de la Kremlin îl reprezintă pentru Rusia și pentru întreaga lume. Astăzi, toată lumea a aflat acest lucru, dar cu un preț înfiorător – prețul războiului!”. Ca țară care știe ce înseamnă asuprirea sovietică, România ar fi trebuit să fie vigilentă față de asemenea pericole, dar iată că nu este – am putea spune chiar că joacă un joc murdar și periculos, pentru că este greu de înțeles ușurința cu care s-a trecut peste informațiile prezentate de un fost ministru al Republicii Moldova și un general ucrainean cu privire la colaborarea lui George Simion cu serviciile secrete rusești și, se pare, cu oamenii lor de legătură de la Chișinău. Vorbim despre liderul unui partid care crește în sondaje, totodată senator al României, care are interdicție de a intra în Republica Moldova și în Ucraina. Și totuși, faptul nu scandalizează marile partide, nu îl preocupă pe președinte, nu generează nici măcar o dezbatere publică semnificativă.
În mod normal, elitele politice erau obligate să forțeze o clarificare din partea serviciilor de informații românești, care aveau datoria să lămurească faptele. Dar, nederanjate, serviciile au tăcut, astfel încât avem doar două variante de concluzie: 1. nu știu nimic, deci nu merită plătite din bani publici; 2. știu exact ce se întâmplă, cine este și ce face George Simion, dar le convine, poate sunt chiar complice cu el, ceea ce înseamnă că fac jocuri politice contrare politicii oficiale a statului român, membru al UE și al NATO. Să taci într-un asemenea caz este însă iresponsabil, cum tot iresponsabil, chiar lipsit de inteligență pentru opoziție, este să nu forțezi o lămurire oficială din partea autorităților.
Ambiguitatea în care a rămas suspendat cazul Simion și tăcerea suspectă a factorilor responsabili ne vulnerabilizează pe plan internațional, căci nu vă imaginați că situația trece neobservată în marile capitale occidentale. Se știe deja că serviciile românești au o slăbiciune pentru oligarhul fugar Plahotniuc și pentru partidul său, partener de dialog al PSD, de altfel. Ce se ascunde în spatele acestor atitudini? Ce riscăm lăsându-ne duși de val și guvernați de oameni aleși pentru loialitatea față de interesele unor personaje dubioase din politică și din servicii?
Respingerea interferenței Kremlinului în viața noastră publică nu este o chestiune desuetă, o atitudine revanșardă, cum ar zice Ion Iliescu, ci o necesitate stringentă mai ales acum, când lumea devine tot mai conștientă de caracterul infracțional și mafiot al statului rus, când ambasadele Rusiei au devenit centre de spionaj electronic în capitalele europene. Cum declara Ursula von der Leyen recent pentru Financial Times, „dacă nu îți pasă de democrație și de principiile pe care este construită, atunci ai pierdut-o”. Nu este exclus ca noi nici să nu o fi cucerit vreodată pe de-a întregul și nici să fi înțeles care sunt fundamentele ei. Nu vreau să fac vreo tentativă de a schița psihologia poporului român, nici să reiau trista sa istorie postdecembristă, dar nici nu mă pot opri să mă întreb dacă nu cumva acesta privește inconștient și nepăsător la debutul decăderii sale, prezidat de o elită politică pentru care eșecul moral este un deziderat politic. După cum a scris mai de mult poetul T.S. Eliot, într-un poem intitulat sugestiv „Găunoșii” (The Hollow Men), lumea nu se sfârșește neapărat cu o explozie, ci cu un simplu scâncet. Sau, în spațiul carpato-danubiano-pontic, cu o simplă ridicare din umeri și un rictus zeflemitor. //
Comentarii 6
LevSt. - 04-28-2023
"...Asemenea exemple de curaj moral sunt privite cu atâta indiferență în România,..." ___---___vom vedea cum privesc aceasta propunere, facuta de cea mai importanta institutie financiara a lumii, probabil tot cu indiferenta, asa cum actioneaza si eventualele miliarde posibil sa vina de la UE, adica vor pierde masiv, pentru ca nu vor sa efecteze miscarile monetare, total inechitabile , la zi, doar valabile numai in sclavagism...:SPECIALIȘTII DE LA BANCA MONDIALĂ AU RECOMANDAT GUVERNANȚILOR INTRODUCEREA COTEI PROGRESIVE DE IMPOZITARE (...)-cronica.ro- ____----____Absolut si total de acord cu introducerea taxarii progresive, acest lucru in "propavaduiesc" de ZECI DE ANI, este rezolvarea problemelor de fiscalitate, dat si a imenselor inegalitati si inechitati, existente in economia si societatea romaneasca...Totodata, permite individului sa se bucure de castigul sau, pentru ca -intr-adevar- este parte din psihologia umana, sa agoniseasca si 'sa faca avere', asa ca initial, acesta va castiga cat poate, si va ceda mai usor ceace " datoreaza cezarului"( adica statului ca reprezentant al societatii), si in multe tari este aplicata cu mare succes aceasta metodologie de taxare, inclusiv in USA, chiar daca pe sistemul brackets, care chiar usureaza aplicarea, adica "de la ... pana la"" se plateste aceasta suma si tot asa, iar Romania "poate fi chiar mai catolica de cat papa", adica cea mai saraca categorie va plati si ea un impozit, tocmai pentru a nu exista discriminare, insa acest impozit va fi nu "la suta" ci "unu la mie"(0,1 la suta), cea ce NU-l va afecta pe taxat(la 10 mii/an platesti 10 lei!!!), insa "cu paraua", se aduna -la stat inca o mica suma, care poate rezolva din probleme...Mai mult, aceasta categorie defavorizata trebuie compensata prin alte interventii ale statului, precum imediata "tax return", in care aceste familii pot primi inapoi , sume de sute de ori mai mari decat taxele platite, depinzand si de numarul de persoane existente in intretinerea celui care este taxat...Insa aceasta taxare progresiva trebuie dublata si de o legislatie dura a evaziunii fiscale, numai asa se rezolva actuala problema, in care unii acumuleaza fantastic( iar ceilalti saracesc, pe masura!), ca si cum cine face bani multi i-ar face singur, in realitate produsul sau serviciul sau 9chiar de exceptie), este -pana la urma- cumparat de milioanele de cetateni, asa ca este normal ca cei care castiga mult, sa fie taxati mai mult, este cea mai dreapta si amiabila forma de a redistribui veniturile generale, catre intreaga societate....
RăspundeIon - 04-26-2023
Cand presedintele statului, Iohannis, cere premierului ca criminalul ala, ala ,,sa-si curete total bubele'' in reteaua de crima organizata din justitie pentru a fi inscaunat in functii publice, Putin nu mai conteaza. Restul sunt bomboane propagandiste.
RăspundeEmil din Dublin - 04-25-2023
Exceptional articol! Aveti toata admiratia mea distinsa Doamna Rodica Culcer!
Răspundeesop - 04-25-2023
Fiecare pasare pe limba ei piere ne zice o veche zicala .Romania procedeaza corect neatacind la nivel institutional un Partid ales in Parlamentul Romaniei . Constitutia trebuie respectata .Este ciudata ideea de a ataca un Partid ce din motive personale se situeaza in opozitie cu decizia majoratii cetatenilor romani si cu decizia majortatii cetatenilor europeni . E treaba lor daca asta vor sa faca .Oricum ar fi actualul Partid, pus in discutie, este doar un Partid asa numit de avarie .Oricind un set de dezvaluiri pot arunca in neantul politic Partidul cu pricina .Nu trebuie sa ne facem griji . Cindva un alt Partid „ poporanist” ce avea la virf un intelectul de marca nu a putut trece de ceea ce am putea numi PROCENTUL. Mereu uitam cum polica nationala nu este altceva decit politica respectarii Constitutiei Romaniei si a legilor din UE.
RăspundeLucian Nicolescu - 04-25-2023
Să taci, doamnă Culcer, nu este un este iresponsabil într-o țară de copii de curve. Fățarnicii așa-zis conducători, mândri că sunt români, politicieni, academicieni sau căpetenii din MApN și SRI nu doresc altceva decât înavuțirea și trădarea la nivel maxim. Și eventual întoarcerea în "împărăția" în care au domnit lângă iubitul lor cârmaci și lângă savanta sa ilustră. Ce a făcut KWI a fost tradarea națiunii de o impertinență năucitoare. Caragiale știa de-ale românilor când a scris: "Urăsc trădarea, dar iubesc pe tradători". Aceste cuvinte se potrivesc mănușe cuplului Ciu-Cio. Și tuturor politrucilor de duzină ce-i duc pe români cu viteza a-5-a în ZID. Tertium non datur.
RăspundeLevSt. - 04-25-2023
"...nu îl preocupă pe președinte, nu generează nici măcar o dezbatere publică semnificativă..."___---___pe ohan si pe ciuca , +,+, nu-i preocupa nimic , decat propiile piei si ale camarilei lor :"ROMÂNIA ARE CEA MAI MARE RATĂ DIN UE A COPIILOR CE PROVIN DIN FAMILII CARE SE CONFRUNTĂ CU LIPSURI MATERIALE____----____plus, cea mai inalta rata la avorturi , la morti infantile, la boli f. tratabile (in alte tari), la boli sociale(alcoolism, TBC, care este o boala infectioasa, dar este si o boala sociala) cat si la NEaccesul la apa potabila(certificata) si canalizare (inclusiv 25 % din scoli si gradinite) si la mai toate categorisirile negative, timp in care malai mare de Sibiu consuma-pe excursii internationale , cu avioane de lux- cateva milioane bune -de euro- in doar sub 2 luni, si -in continuare- sub UNU la suta din populatia tarii*, consuma mai mult decat cateva milioane de reali oameni ai muncii, fie cu bratele, fie cu capul, fie combinate…( * adica politicul activ si armata activa, cat si acestia, pensionati, evident, cu pensii speciale, adica Romania este -cu adevarat- RSR, adica republica sclavagista///II- iar mai jos, un comentariu care nu a mai apucat sa fie afisat, la ultimul articol:Politica in vremea prostiei(Rodica Culcer-Revista 22) (…)Comentarii:Dear personnel (banuind ca esti cadru militar, sau fan, sau ai fun, ca nepot/a de pensionar special,etc.), mai jos doua spicuri din presa romana-la zi- care confirma ce spuneam mai jos, si -de fapt- „de ani de zile”* si de sute de X : „…reorganizarea teritorial-administrativă a României cerută de mediul de afaceri, …”(cronica .ro)___–-___sa speram ca „mediul de afaceri ” se suprapune peste „bun-simtz”, adevarata reorganizare impune max. 10 judete, max. o suta parlamentari, max. 30 membri ai asa-zise academii romane, reducerea masiva a armatei cu peste 75%, reducerea administratiei cu minim 25%, scoaterea popimii de la acele „minime” plati bugetare, desfiintarea fundatiilor fantoma, desfiintarea a multe consulate si chiar ambasade (de prin insulele exotice si turistice, evident), etc., etc., in scurt aducerea cat mai spre zero a PARAZITISMULUI INSTITUTIONALIZAT, care sufoca Romania… -II- Document BNR: România are nevoie de politici industriale/agricole noi, adaptate de-globalizării (Luni, 24 Aprilie 2023, ora 16:04.)Deficitul de cont curent este în prezent o vulnerabilitate majoră pentru România, se arată într-un document publicat sub egida BNR.Iar achizițiile de armament nu vor face decât să alimenteze acest dezechilibru …”–-___–-pana si BNR intelege ca armata romana este inutilul si marele pietroi, agatzat de gatul economiei romanesti, si 2) chestia asta cu demonstratii si greve ale sindicatelor, sunt fara valoare, sindicalistii din varf sunt agenti ai politicului si serviciilor secrete, daca ar fi onesti ar strange semnaturi pentru desfiintarea /reducerea imensei parazitari economice si -astfel- ar fi bani seriosi pentru salariile lor si ale medicilor, 2 categorii esentiale, dar care-direct- nu produc plusvaloare…( * cine-si mai aminteste de celebra „traducere” a M.Paslaru , cu ” de ani de zile”, preluat de la Tony del Monaco (Una spina e una rosa), iar o alta piesa a acestuia a fost covered chiar de titanul Tom Jones…)/// -III-cat despre simion, scuza lui nu are pereche!!!:"George Simion, despre acuzația că s-a întâlnit cu oameni din serviciile secrete rusești: „Eu vorbesc limba română și engleză” (…)___—-___Imbatabila logica!!! Plus, un mesaj criptic(demn de Mata Hari!), se poate crede ca nu a fost(este) spion rus, fie pentru ca nu vorbeste rusa, fie pentru ca vorbeste Engleza, fie pentru ca vorbeste romaneste, cel mai credibil!
Răspunde