Indestructibilii mafioți

Mafioții Capitalei rămân indestructibili și vor putea influența rezultatul alegerilor din iunie, prin candidatură proprie sau sprijinirea unui candidat apropiat lor.

Rodica Culcer 29.03.2016

De același autor

 

„Domnule primar Onțanu, indiferent un­de sunteți, să rețineți un lucru, din ini­mă și din sufletul nostru vă iubim, toți UNPR-iștii vă iubim“ – aceste cuvinte, care confirmă esența pe­na­lă a partidelor politice par­la­mentare din România, s-au auzit de la tribuna re­cen­tului congres UNPR, în ciu­da faptului că Neculai On­țanu, fostul primar al Sec­torului 2, se afla în arest pre­ventiv, învinuit de luare de mită sub forma unui te­ren de 1.000 mp în zona Bar­bu Văcărescu, teren ce a ajuns ulterior în proprietatea fostului pre­ședinte al UNPR, Gabriel Oprea. Cu al­te cuvinte, ceea ce este contrar legii și (în­că) scandalos pentru majoritatea popu­lației nu provoacă nici măcar distanțarea UNPR față de personajul în cauză. Mai abil, PSD s-a grăbit să denunțe înțelegerea privind susținerea candidaturii lui Neculai Onțanu la alegerile locale din iunie, 2016, dar este atent la poziția bună în sondaje a altui primar cu dosar penal și cu stagiu în arest, Marian Vanghelie, creditat cu 33% din opțiunile de vot de un recent sondaj Sociopol. S-a mai întâmplat, în 2004, ca PSD să desemneze un candidat „mână moar­tă“ la Sectorul 5 și să-l susțină de fapt pe Marian Vanghelie. De altfel, po­tri­vit liderului ALDE Călin Popescu-Tări­cea­nu, măsurătorile sociologice ale partidelor au relevat că „primarii care au funcționat în sectoarele 1, 2, 4 și 5 sunt foarte bine poziționați“ și nu ar fi exclus să candideze în iunie ca independenți. Și aceasta deși Marian Vanghelie, de pildă, abia a ieșit din arest, iar Andrei Chiliman este an­che­tat penal pentru constituirea de grup in­fracțional organizat și complicitate la tra­fic de influență în formă continuată, cu al­te cuvinte, de constituirea unui sistem prin care se per­cepeau comisioane de 10-15% pentru toate con­tractele. Menționăm aici și scandaloasa atribuire a unui contract de o ju­mă­tate de miliard de euro pentru 25 de ani firmei de salubritate ROMPREST, al cărei patron a fost arestat de curând.

 

Capitala patriei, Bucu­reș­tiul, s-a dovedit din păcate capitala co­rup­ției: primarul general și patru dintre pri­marii de sectoare aleși în 2012 au fost sus­pendați, după ce au fost reținuți de DNA. Reprezentanți ai partidelor sau falși in­de­pendenți, ca Sorin Oprescu, toți s-au com­promis, iar dosarele DNA au scos la iveală mecanisme prin care bugetele publice erau devalizate prin atribuirea de con­trac­te doar contra unor comisioane sub­stan­țiale, extrase din prețul plătit de primărie cu bani publici. Cu toate acestea, nici popularitatea celor anchetați penali, nici cea a partidelor care i-au susținut nu par să fi avut de suferit, iar sondajele cre­di­tează PSD cu mari șanse de a câștiga atât Primăria generală, cât și toate sectoarele, cu posibila excepție a Sectorului 1. Nimic sur­prinzător, de vreme ce oferta PNL, me­tamorfozat neconvingător în partid de opo­ziție, constă din figuri uzate, asociate cu trecutul USL-ist al partidului, cum este însuși Ludovic Orban, sau persoane terne, fără realizări deosebite, ale căror nume nu spun nimănui nimic. Nici electoratul edu­cat, nici cel mai puțin exigent nu au de ce să-i voteze. Măcar de la Vanghelie sau Onțanu cei sensibili la mita electorală știu la ce să se aștepte: bani peșin, mese som­p­tu­oase, ca vanghelioanele, mici și bere, excursii gratuite. Mafioții Capitalei rămân astfel indestructibili și vor putea influența rezultatul alegerilor din iunie, prin can­didatură proprie sau sprijinirea unui can­di­dat apropiat lor. De primenirea clasei politice nu are rost să vorbim, cum, de al­t­fel, sugera Marian Vanghelie într-un re­cent interviu.

 

Și totuși, tocmai acest nefericit bilanț ar fi trebuit să faciliteze afirmarea unor partide noi, cu un nou fel de a face politică, mai în­tâi la nivel local și, apoi, treptat, și la nivel național. Există până acum doi can­didați cu acest profil, Nicușor Dan, de la Partidul Salvați Bucureștiul, și Ciprian Ciu­cu, de la M10, ambii onorabili, dar cu pu­ține șanse de a învinge singuri impre­sionantele mașinării electorale ale PSD și PNL, motiv pentru care recent înființata Inițiativa România a propus unirea tu­tu­ror partidelor noi și a tuturor ONG-urilor civice într-o alianța concepută pentru a promova înnoirea clasei politice. Logic, nu-i așa? Știm deja că singurele breșe în sistemul ticăloșit au fost făcute doar atunci când forțele antisistem s-au coa­lizat - în CDR și apoi în Alianța D.A. Cu toate acestea, proiectul IR, care era sin­gura șansă pentru a coagula votul elec­to­ratului bucureștean antisistem, a fost res­pins de Nicușor Dan, care preferă să can­dideze singur. Dispunând de un anumit confort financiar, ale cărui surse nu le cunoaștem, domnul Dan pare să creadă că nu are nevoie de nimeni pentru a reuși. Succesul său este însă incert pentru orice minte lucidă, certă fiind doar frag­men­ta­rea votului electoratului anti-PSD și anti­sistem, ceea ce va favoriza PSD. Faptul că nu va exista o alianță a ONG-urilor și a partidelor noi îl face și pe Ciprian Ciucu să rămână în cursă, pe motiv că „dacă eu dispar din această cursă, Nicuşor Dan şi USB s-ar putea să se alieze cu PSD sau PNL. În acel moment, toţi cei care sunt antisistem vor veni alături de mine“.

 

În concluzie, dacă va exista vreodată o alianță antisistem, ea se va constitui abia după alegerile locale din acest an, cu sau fără USB și Nicușor Dan. La viitoarele ale­geri, așadar, sistemul mafiot al politicii con­sacrate în ultimii 25 de ani are toate șan­sele să triumfe din nou, cu sprijinul for­țelor antisistem, care se dovedesc in­ca­pa­bile să răspundă exigențelor istoriei și bi­nelui public.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22