De același autor
De câteva săptămâni încoace, de când Victor Ponta i-a declarat război succesorului său la conducerea PSD, Liviu Dragnea, partidul care altădată era un model de disciplină se dă în spectacol în mod penibil, confirmând că nimic nu contează mai mult într-un partid românesc decât lupta pentru putere și pentru acces nelimitat la resurse.
Victor Ponta, care nu s-a împăcat niciodată cu pierderea funcției de premier și cu marginalizarea sa politică, a dovedit o abilitate perversă în a găsi cele mai prielnice teme de atac: mai întâi, riscul depășirii deficitului bugetar și al destabilizării financiare a țării, apoi incapacitatea liderului PSD de a scăpa de cei doi procurori șefi care exasperează activul PSD: Kövesi și Lazăr. Ponta se dovedește un mare ipocrit, pentru că de problemele bugetare știa din campanie, când le-a semnalat toată lumea, iar de sprijinului extern puternic, de care se bucură procurorul șef DNA, iarăși știa, pentru că nici el nu a putut să se descotorosească de doamna Kövesi. Mai mult, el a fost cel care a propus-o pe doamna Kövesi la conducerea DNA. Și tot el știe foarte bine că strada s-ar fi ridicat din nou dacă ea ar fi fost schimbată și că PSD are acum nevoie de liniște pentru a-și pune în practică planurile. Cinic, Ponta, susținut de Adrian Năstase, a profitat însă de moment, în speranța că va coagula în jurul său un nucleu al nemulțumiților din partid, știut fiind faptul că, după canibalizarea resurselor țării, aservirea justiției și revenirea la epoca Năstase-Stănoiu este visul de aur al activului PSD - un vis din care este însă condamnat să se trezească periodic din cauza UE și a NATO.
Într-adevăr, mai mulți șefi de organizații județene - Constanța, Dolj, Vaslui - și liderul senatorilor PSD, Șerban Nicolae, s-au arătat nemulțumiți de faptul că ministrul Justiției nu i-a eliminat pe cei doi procurori incomozi. Totuși, nimeni nu l-a urmat pe Ponta în cruciada anti-Dragnea. Claudiu Manda, șeful PSD Dolj, i-a amintit lui Ponta că nu poate câștiga „simpatia nucleului dur al PSD, a militanţilor sau a oamenilor PSD“ criticându-l pe Liviu Dragnea. Logica este din nou simplă și bine cunoscută: spre deosebire de Liviu Dragnea, care controlează toate resursele și structurile, Victor Ponta nu are nimic de oferit. Mulți, inclusiv din PSD, cred că ar vrea să fie exclus, pentru a se putea victimiza și a atrage după el o ceată de nemulțumiți într-un posibil nou partid. Însuși Liviu Dragnea a sugerat această variantă. Nu cred însă că Victor Ponta este atât de naiv, pentru că știe foarte bine că nu l-ar urma decât niște marginali, că amicul Ghiță, care învârtea banii și contractele, nu mai are cum să-l ajute, și că PRU, partidul care a candidat în numele lui în 2016, a obținut un rezultat absolut penibil. În plus, liderul PRU, Bogdan Diaconu, l-a asigurat pe Dragnea că „nu există nicio colaborare cu Ponta sau Constantin“. Plecarea din PSD ar fi deci pentru Ponta echivalentă cu o sinucidere politică, la care nu este dispus. A ales deci un joc mai subtil și mai periculos, calculând că, din interior, poate menține o presiune constantă asupra adversarului său, în speranța că, într-o zi, fie se vor aduna destui nemulțumiți în partid ca să i se alăture, fie justiția îi va veni de hac domnului Dragnea. Și, dacă nimic din toate acestea nu se va materializa, măcar vizibilitatea îi va fi asigurată și nu va fi uitat.
Uitat probabil chiar nu va fi, dar nici tolerat la nesfârșit. Nici Dragnea, nici Ponta nu se reprezintă pe sine, ci grupări rivale cu rădăcini în structurile oculte ale fostului regim comunist, metamorfozate astăzi în grupuri de interese și probabil bine reprezentate și în servicii. Altfel nu ajungea niciunul dintre ei în vârful piramidei politice. Nu degeaba, amândoi revin obsesiv la SRI în polemica lor. Este posibil ca gruparea care-l susține pe Dragnea să fie acum mai puternică și să joace mai abil. Ea a început deja anihilarea aliaților lui Ponta: Tăriceanu l-a scos din cărți pe amicul lui Ponta, Daniel Constantin, iar ministrul de Interne, Carmen Dan, și-a amintit că nu renunță la localizarea celuilalt amic, Sebastian Ghiță. Totodată, alt critic al domnului Dragnea, Mihai Chirica, tocmai a fost înlocuit fără ceremonii din funcția de președinte executiv al organizației PSD Iași. Aviz amatorilor de democrație internă. Iar duminică seara Liviu Dragnea a lansat și un șah la Ponta, anunțând că mulți din partid îi cer excluderea acestuia, deși el, desigur, încearcă să-i oprească. Știm deja ce se întâmplă când Liviu Dragnea face asemenea anunțuri: se întâmplă exact ce pretinde că vrea să oprească.
Vom urmări deci în continuare această telenovelă de partid, conștienți că lupta pentru putere din PSD nu prezintă nicio miză pentru noi, de vreme ce Dragnea și Ponta sunt doar întrupări diferite ale acelorași idealuri: amândoi vor să anihileze DNA, să schimbe legislația anticorupție, să subordoneze politic justiția, să scape de rigorile Bruxellesului și să facă jocurile lui Putin de slăbire a coeziunii UE. Sunt chiar în competiție pe aceste coordonate păguboase, unul mai agresiv decât celălalt. Contrar iluziilor propagate de unele televiziuni, PSD nu a produs nici un lider decent și, dată fiind natura sa, nu are cum să-l producă. PSD este problema, indiferent cine l-ar conduce. Nici Dragnea, nici Ponta nu constituie deci o soluție pentru țară. Și unul, și celălalt sunt de fapt metastaze ale cancerului pe care îl reprezintă PSD și care macină România de 27 de ani.