Metastazele PSD

Dragnea şi Ponta sunt metastaze ale cancerului pe care îl reprezintă PSD și care macină România de 27 de ani.

Rodica Culcer 04.04.2017

De același autor

 

De câteva săptămâni încoace, de când Vic­tor Ponta i-a declarat război succesorului său la conducerea PSD, Liviu Dragnea, par­tidul care altădată era un model de disciplină se dă în spectacol în mod penibil, confirmând că nimic nu contează mai mult într-un partid ro­mâ­nesc decât lupta pentru pu­tere și pentru acces ne­li­mitat la resurse.

 

Victor Ponta, care nu s-a îm­păcat niciodată cu pier­de­rea funcției de premier și cu marginalizarea sa po­li­tică, a dovedit o abilitate perversă în a găsi cele mai prielnice teme de atac: mai întâi, riscul depășirii defi­ci­tului bugetar și al destabilizării financiare a țării, apoi incapacitatea liderului PSD de a scăpa de cei doi procurori șefi care exas­perează activul PSD: Kövesi și Lazăr. Pon­ta se dovedește un mare ipocrit, pentru că de problemele bugetare știa din campanie, când le-a semnalat toată lumea, iar de spri­jinului extern puternic, de care se bu­cură procurorul șef DNA, iarăși știa, pen­tru că nici el nu a putut să se desco­to­ro­sească de doamna Kövesi. Mai mult, el a fost cel care a propus-o pe doamna Kövesi la conducerea DNA. Și tot el știe foarte bine că strada s-ar fi ridicat din nou dacă ea ar fi fost schimbată și că PSD are acum nevoie de liniște pentru a-și pune în prac­tică planurile. Cinic, Ponta, susținut de Adrian Năstase, a profitat însă de mo­ment, în speranța că va coagula în jurul său un nucleu al nemulțumiților din par­tid, știut fiind faptul că, după cani­ba­li­za­rea resurselor țării, aservirea justiției și re­venirea la epoca Năstase-Stănoiu este vi­sul de aur al activului PSD - un vis din care este însă con­damnat să se trezească pe­riodic din cauza UE și a NATO.

 

Într-adevăr, mai mulți șefi de organizații județene - Con­stanța, Dolj, Vaslui - și liderul senatorilor PSD, Șer­ban Nicolae, s-au arătat ne­mulțumiți de faptul că mi­nistrul Justiției nu i-a eli­mi­nat pe cei doi procurori incomozi. Totuși, nimeni nu l-a urmat pe Ponta în cruciada anti-Dragnea. Claudiu Manda, șeful PSD Dolj, i-a amintit lui Ponta că nu poate câș­tiga „simpatia nucleului dur al PSD, a mi­litanţilor sau a oamenilor PSD“ cri­ti­cându-l pe Liviu Dragnea. Logica este din nou simplă și bi­ne cunoscută: spre deo­se­bire de Liviu Drag­nea, care controlează toate resursele și struc­turile, Victor Ponta nu are nimic de oferit. Mulți, inclusiv din PSD, cred că ar vrea să fie exclus, pentru a se putea vic­ti­miza și a atrage după el o cea­tă de ne­mul­țumiți într-un posibil nou partid. Însuși Liviu Dragnea a sugerat aceas­tă variantă. Nu cred însă că Victor Pon­ta este atât de naiv, pentru că știe foar­te bine că nu l-ar urma decât niște mar­gi­nali, că amicul Ghi­ță, care învârtea banii și contractele, nu mai are cum să-l ajute, și că PRU, partidul care a candidat în nu­mele lui în 2016, a ob­ținut un rezultat ab­solut penibil. În plus, liderul PRU, Bogdan Diaconu, l-a asigurat pe Dragnea că „nu există nicio colaborare cu Ponta sau Cons­tantin“. Plecarea din PSD ar fi deci pen­tru Ponta echivalentă cu o sinucidere politică, la care nu este dis­pus. A ales deci un joc mai subtil și mai pe­riculos, cal­cu­lând că, din interior, poa­te menține o pre­siune constantă asupra adversarului său, în speranța că, într-o zi, fie se vor aduna destui nemulțumiți în partid ca să i se alăture, fie justiția îi va veni de hac dom­nului Dragnea. Și, dacă ni­mic din toate acestea nu se va ma­te­rializa, măcar vizi­bi­li­tatea îi va fi asigurată și nu va fi uitat.

 

Uitat probabil chiar nu va fi, dar nici to­lerat la nesfârșit. Nici Dragnea, nici Ponta nu se reprezintă pe sine, ci grupări rivale cu rădăcini în structurile oculte ale fos­tu­lui regim comunist, metamorfozate astăzi în grupuri de interese și probabil bine reprezentate și în servicii. Altfel nu ajun­gea niciunul dintre ei în vârful piramidei politice. Nu degeaba, amândoi revin ob­se­siv la SRI în polemica lor. Este posibil ca gruparea care-l susține pe Dragnea să fie acum mai puternică și să joace mai abil. Ea a început deja anihilarea aliaților lui Pon­ta: Tăriceanu l-a scos din cărți pe ami­cul lui Ponta, Daniel Constantin, iar mi­nis­trul de Interne, Carmen Dan, și-a amintit că nu renunță la localizarea celuilalt amic, Sebastian Ghiță. Totodată, alt critic al dom­nului Dragnea, Mihai Chirica, tocmai a fost înlocuit fără ceremonii din funcția de președinte executiv al organizației PSD Iași. Aviz amatorilor de democrație in­ter­nă. Iar duminică seara Liviu Dragnea a lan­sat și un șah la Ponta, anunțând că mulți din partid îi cer excluderea acestuia, deși el, desigur, încearcă să-i oprească. Știm deja ce se întâmplă când Liviu Dragnea fa­ce asemenea anunțuri: se întâmplă exact ce pretinde că vrea să oprească.

 

Vom urmări deci în continuare această te­lenovelă de partid, conștienți că lupta pen­tru putere din PSD nu prezintă nicio miză pentru noi, de vreme ce Dragnea și Ponta sunt doar întrupări diferite ale acelorași idea­luri: amândoi vor să anihileze DNA, să schimbe legislația anticorupție, să su­bor­doneze politic justiția, să scape de ri­go­rile Bruxellesului și să facă jocurile lui Putin de slăbire a coeziunii UE. Sunt chiar în competiție pe aceste coordonate pă­gu­boase, unul mai agresiv decât celălalt. Con­trar iluziilor propagate de unele tele­vi­ziuni, PSD nu a produs nici un lider de­cent și, dată fiind natura sa, nu are cum să-l producă. PSD este problema, indi­fe­rent cine l-ar conduce. Nici Dragnea, nici Ponta nu constituie deci o soluție pentru țară. Și unul, și celălalt sunt de fapt me­tas­ta­­ze ale cancerului pe care îl reprezintă PSD și care macină România de 27 de ani.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22