PNL și USR-PLUS, o coaliție imposibilă?

Ecuația de putere în PNL este complicată și nu are cum să nu afecteze negocierea viitoarei coaliții.

Rodica Culcer 15.12.2020
SHARE 11

Nu știm cum se vor termina negocierile dintre PNL, USR-PLUS și UDMR pentru formarea unei coaliții de guvernare, dar știm sigur că începutul a fost descurajant și de rău augur pentru viitorul unei guvernări în comun. Principala sursă de incertitudine vine din intransigența celor trei partide, care nu a putut fi depășită în primele două zile, astfel încât fiecare s-a dus cu propria propunere de premier la consultările de la Cotroceni. Or, dacă intransigența PNL, care revendică funcția de premier, cea de președinte al Camerei Deputaților și cele mai importante ministere, este generată de interesul lui Ludovic Orban de a păstra puterea pentru echipa sa și pentru sine, rezistența USR-PLUS la presiunile lui Orban & Co nu ține doar de nevoia reală a lui Dan Barna de a obține o poziție relevantă înainte de congresul la care se va alege noua conducere, ci de două considerente mult mai importante pentru partid în ansamblu.

În primul rând, USR-PLUS riscă să cadă în irelevanță dacă acceptă din start doar fărâmiturile de la masa puterii, masă pe care, din câte știm, PNL vrea să o ocupe singur - adică să monopolizeze ministerele finanțatoare și cele avizatoare, deci controlul financiar și decizional asupra guvernului.

În al doilea rând, USR-PLUS se teme că Ludovic Orban va folosi președinția Camerei Deputaților pentru a racola parlamentari de la alte partide și a schimba echilibrul de forțe în parlament astfel încât, valorificând bunele sale relații cu PSD, care nu dorește de fapt să guverneze în această perioadă, să elimine la un moment dat USR-PLUS din coaliție și să impună un guvern minoritar PNL sprijinit de PSD, exact cum a fost între 2007 și 2008 guvernul Tăriceanu, din care a făcut parte la un moment dat și Ludovic Orban. Aceste temeri sunt susținute de toate acțiunile de racolare de foști parlamentari ai ALDE, PSD, Pro România și PPDD realizate de Ludovic Orban, și de negocierile subterane care, după căderea lui Liviu Dragnea, i-au asigurat în momentele cruciale majoritatea într-un parlament dominat de PSD. De altfel, PNL pare să fi acceptat cu greu un acord de blocare a traseismului propus duminică de UDMR și USR-PLUS. Totodată, aflăm că liberalii ar fi spus la negocieri că ei vor guverna „oricum”, adică și în absența unei coaliții, ceea ce poate însemna doar un guvern minoritar PNL susținut de PSD.

Va risca însă președintele Iohannis un astfel de scenariu, care îl face de rușine după campania sa obsesivă anti-pe-se-de? La ora la care scriem, nu cunoaștem decizia șefului statului, dar nu ne așteptăm să fie de acord cu un proiect care ar consfinți o victorie categorică a lui Ludovic Orban asupra sa, după ce i-a forțat deja mâna să renunțe la nominalizarea lui Nicolae Ciucă pentru un mandat de premier definitiv. Iar dacă șeful statului este presat de timp pentru că are nevoie de un guvern cu puteri depline care să poată da înainte de 31 decembrie 2020 ordonanțele de urgență necesare blocării pensiilor speciale pentru parlamentari și primari și măririlor de pensii și alocații preconizate de PSD, aceasta tot lui Ludovic Orban i-o datorează. Deși PNL, nu guvernul, a pierdut alegerile, domnul Orban a demisionat din funcția de premier, nu din cea de președinte al PNL. Aici ajungem la nucleul unei probleme mai generale: Ludovic Orban pare să se concentreze exclusiv pe menținerea puterii pentru sine și pentru apropiații săi, ceea ce nu poate face decât de pe poziția de șef de partid. Or, această poziție este amenințată chiar din interior, căci se pare că și-ar dori-o și Rareș Bogdan, un apropiat al lui Klaus Iohannis.

Ecuația de putere în PNL este așadar complicată și nu are cum să nu afecteze negocierea viitoarei coaliții, Ludovic Orban considerând, după toate probabilitățile, că este esențial pentru el să păstreze puterea absolută și să cedeze cât mai puțin, indiferent de rezultat, căci, dacă nu va avea bani și contracte de împărțit, riscă să-și piardă susținătorii. Vor fi însă partenerii de negocieri dispuși să-i rezolve problemele cedând presiunilor sale? Probabil că nu, pentru că astfel de cedări ar fi echivalente cu o sinucidere politică. Ideal pentru domnul Orban ar fi probabil să fie renominalizat premier, ceea ce l-ar lăsa în fruntea resurselor bugetare și patron absolut al distribuirii contractelor către clientelă. Teoretic, în acest scenariu, sau mai degrabă vis al lui Ludovic Orban, Dan Barna ar primi președinția Camerei... și cam atât, adică niciun minister relevant - finanțator sau avizator, putându-se bucura doar de ministere dificile ca educația și/sau sănătatea, lăsate într-o situație dezastruoasă de toate guvernele anterioare, inclusiv de actuala guvernare PNL.

Problemele sunt deci mai complicate decât lozincile vehiculate pe toate ecranele care le cer tuturor să se înțeleagă de dragul binelui comun, sugerând că toată lumea trebuie să cedeze în fața presiunilor lui Orban. Dar de ce ar ceda cineva în fața unei echipe care a pierdut de fapt alegerile și a scăpat din mână epidemia de COVID-19? De un compromis este desigur nevoie, dar el presupune bună credință la negocieri și cedări din toate părțile, deci și a PNL, pentru a realiza o distribuție echilibrată a puterii.

Speranțele cetățenilor, dar și ale partenerilor de negocieri, se îndreaptă acum spre președintele Iohannis, singurul care poate media între părți și tempera pornirile maximaliste ale liderului PNL. Este poate cea mai grea sarcină cu care se confruntă Klaus Iohannis ca președinte, pentru că de rezolvarea ei depinde și relevanța sa pe viitor. //

Comentarii 10

Emil - 01-11-2021

La romani, hoția este singurul numitor comun ce-i leagă. In rest totul este dezbinare.

Răspunde

Ion - 01-06-2021

D.le LevSt Si eu locuiesc "afara" de 35 de ani. Nu este logic sa scrii articole lungi, prea lungi! Scurt si la obiect! La "cestiune"dom'le. "Sacalul sef cheama...stupid! Stau in Romania 3-4 luni pe an. Ma informez, am idei, dar nu-mi permite educatia sa fac invective. Dvs. stati in Elvetia, nu se discuta la asa nivel! Desigur I hate PSD, partidul care cum spunea un votant "dadea" dar nu acum, deci voteaza "Aur"

Răspunde

LevSt. - 12-28-2020

o fi imposibila aceasta coalitie, insa doar in declamatii( adica lupte in "furculite si pahare"!), altfel cand este vorba de concret adica de bani si avantaje(in special nemeritate, adica privilegii discriminatorii), ei, atunci , coalita nu este doar coalitie, este o advarata infratire.../// "Premierul Florin Citu ii linisteste pe bugetari: „Nu vor fi taieri de salarii”(…) -II-Dan Barna anunta referendum pentru initiativa ”Fara penali in functii publice” imediat ce va trece pandemia(…) -III-Senatul a perfectat un imprumut cu BIRD de 500 milioane euro(…)___—-___ce bandit si mascarici, acest catzu! In loc sa declanseze reforme puternice( care NU ar afecta pe nimeni*), el merge pe aceiasi lineie, salarii si pensii mari, NEMERITATE, la stat ,si IMPRUMUTURI externe, ca sa le imparta intre ei si sa le plateasca cei care muncesc …La fel si acest al doilea bandit, barna, vrea „fara penali” prin referendum, stie si el -inca f. bine- ca referendumurile la romani, se incerca aplicarea cam dupa 10-11 ani…Si de ce este nevoie de referendum pentru ” penali in functii publice”, nu este legea destul de explicita, sau mai ales, bunul-simt universal nu mai exista la romani, adica oriunde in lume, penalii( mai ales pe anumite fapte-coruptie, spagi, devalizari.etc.-, mai toate la noi) au blocaj la functii publice si chiar la alte drepturi…Romanii iar au dat lovitura(!) : au scapat de dracu cel orbit de trufie , si a venit varu’-sau cel caltzos la minte, sub privirea sashie si aprobatoare a marelui Satan… ( * practic , PARAZITII(in exces) din administratie si armata , popime, plus, plus, au DEJA bani grei adunati, cei mai multi au si afaceri paralele, deci acestia nu ar suferi ABSOLUT NIMIC, daca i-ar trimite la munca, insa nu o face pentru ca ei il sustin pe el si pe ceilalti banditi, adica toti din conducerea tarii , care sunt talhari bine organizati si se sustin unii pe altii, in detrimentul intregii tari, atat ca stat , cat si ca natie, ca si populatie…)

Răspunde

LevSt. - 12-21-2020

Romania:seful statului convoaca parlamentul…(…)___—-___ Adica SACALUL SEF, cheam la ordin hienele hulpave…:”Fostul presedinte al Elvetiei, Flavio Cotti, a murit la 81 de ani din cauza COVID-19 Fostul presedinte elvetian Flavio Cotti, care a ocupat, de asemenea,FUNCTIILE de ministru de externe si de interne…///-II- Ce efecte are marirea drastica a amenzilor de circulatie. “In Elvetia poti plati si 30.000 de euro pentru lipsa centurii” Altfel, cred ca mult mai eficiente ar fi fost un sistem, ce functioneaza in Elvetia si in unele tari nordice, unde cuantumul amenzilor este corelat cu starea sociala a contravenientului…/// ___—-____Elvetia, de aprox. 5 ori mai mica decat Romania dar cu aprox. 9 milioane loc. are un GDP nominal de peste 86 MII euro/cap loc.INSA, presedinele lor- total obscur ca si iesiri publice- are -practic-3 joburi, salvand cel putin O SUTA MII EURO/luna, asa si parlamentarii care lucreaza PART-TIME, guvernul (poporul) le plateste doar o indemnizatie si le da gratis un laptop, iar in cea mai mare parte a timpului, ei se ocupa CU PROPRIILE AFACERI (din care au venitul), nu au SALARII SI PENSII URIASE…Acestia NU au birouri centrale, nu au secretare, masini si soferi,si orice alt staff, practic sunt de cea mai inalta eficienta posibila, lucru pe care l-am mai adus in atentia romanilor, daca tot sunem chititi pe republica, de ce nu una tip elvetian, si -asa cum ziceam- cu o suta parlamentari care sa se reuneasca de cateva ori pe an (in capitala), restul in teren, unde sunt problemele, si -la fel- fara staff, etc., eventual decontari pentu combustibil…Insa daca fanariotul de la varf nu face absolut nimic, de ce ar fi cei din subordine altfel? Aceasta “chemare”, vrea sa fie chemare “la ordin”, individul vrea sa-si mai arate si el muschii, in realitate este doar un incurca-lume, ahtiat dupa putere si obsedat sa-si manifeste puterea in lucruri de -absolut- nimic, precum acordarea de medalii si diplome, etc.,sustinerea de “conferinte de presa”, sterile, unde bate campii sau incrimineaza pe oricine despre dezastrul romanesc, desi -daca avea bun-simt- isi dadea demisia cel putin 5 ani in urma… In sfarsit, o catastrofa plina de pretentii si infumurare…/// -II-(Legile Tehnologiei. Episodul 24-avocatnet.ro)Amenzi de 10% din cifra de afaceri, noua sperietoare a legislației europene””…amenzi de 10 % din…”___—–____ nu subscriu neaparat la cuantum, insa principiul este f. corect, chiar daca incalca mult declamata si aplaudata expresie” Egali in fata legii”, si este corect si in situatiile individuale, de ex. sanctiunile(amenzile) pe circulatie( rutiera), este total INEFICIENT, sa amendezi egal 2 persoane diferite, pentru aceiasi abatere de la norme, in timp ce prima persoana abia subzista de la un cec la altul(muncitor palmas), iar a doua persoana(director prin vreun minister) „castiga” pe luna, cat castiga prima, in doi ani(!), adica pentru acea persoana (nr. 1) amenda contraventionala este cu adevarat o forma de pedeapsa(si trezire la realitate), pentru a doua este mai putin decat maruntisul cazut pe podea , cand, undeva , face o plata, deci practic nu inseamna ABSOLUT NIMIC… De aici deriva necesitatea diferentierii pedepselor si anume in raport cu VENITUL TOTAL PERSONAL sau FAMILIAL, si nu raportat la salariul minim sau mediu, acelasi lucru si cu firmele, si -deloc prin extensie- asa ar trebui procedat si in cazurile generale ajunse in justitie, de acord sa-i dai 6 luni de inchisoare cu executare portarului de la spital care (petntru 10 lei) a permis o vizita interzisa(din motive de siguranta medicala, precum criza actuala), dar este absurd sa aplici aceiasi pedeapsa medicului care nu a operat pe cineva pana nu a primit 0 mie lei, sanctiunile, pedepsele, trebuie sa fie corelate cu POZITIA SOCIALA, cu gradul de salarizare si cu evaluarea constientizarii si autoconstientizarii sociale, a individului in cauza, in paralela amintita, medicul respectiv trebuie sa primeasca de cel putin 10 ori mai multa inchisoare, pentru ca societatea i-a garantat automat(orbeste, pana la urma) de cel putin 10 ori mai multe privilegii( decat portarului), iar propria dezvoltare mentala si de constiinta ar fi trebuit sa-l oblige la mai multa responsabilitate decat la acel portar, care -in ultima instanta- „nu poate mai mult”( cum se zice)….

Răspunde

Mihai Popa - 12-20-2020

Președintele României este obligat să devină punctul de sprijin pentru o soluție de echilibru în politica românească în contextul existenței celor două pericole existențiale pentru civilizația umană a sec. al XXI-lea: pandemia Sars-Cov-2 urmată de criza economică ! Pentru România însă mai există un pericol: recrudescența extremismelor de tot felul ! Abandonarea de către două treimi din electoratul românesc a dreptului de vot ar putea fi justificată de scăderea încrederii în calitățile reprezentanților actualei clase politice precum și de șocul social generat de virulența pandemică a SARS-COV-2. Dar acest context a favorizat și apariția ”ca un trăsnet din senin” a unei ”alianțe” care are potențialul de a crea dezechibre grave. Este urgentă prezentarea acestei Soluții de Echilibru a unei guvernări ”de centru” puternic ancorată pe nucleul interesului național pentru însănătoșirea statului de drept, revitalizarea economiei, redresarea din picajul accentuat al sistemului de învățământ, reafirmarea încrederii în relațiile cu partenerii strategiei euro-atlantice.

Răspunde

Rodica Culcer - 12-17-2020

Dacă pe 6 Decembrie abia s-a dus la urne o treime din electorat, cum credeți ca se vor duce mai mulți dacă sunt chemați din nou? Și apoi procedura este foarte complicata, nu a reusit niciodată.

Răspunde

Varbiu RADU - 12-16-2020

oare nu ar fi mai bine alegeri anticipate cât mai repede

Răspunde

Sigur? - 12-16-2020

"Deși PNL, nu guvernul, a pierdut alegerile... " in opinia mea nu PNL a pierdut alegerile ci Orban si cei numiti de el in guvern. Pentru mine cei din PNL local erau ok dar nu doream sa ofer votul meu domnului Orban asa ca nu am votat PNL. Nu alesul meu local a luat masuri aberante sau gresite ci cei care conduc in Bucuresti. Nu alesul meu local avut dubla masura si a oscilat cand trebuia sa ia masuri logice bazate pe interesul tuturor ferm si cu o comunicare buna cu presa/opinia publica.

Răspunde

Ada Eser - 12-15-2020

Felicitari,doamna Culcer.Cel mai pertinent articol legat de aceasta situatie.pnl ul nu se poate debarasa de naravul furaciunii,asa cum nu poate nici psd ul(tot cu litere mici) si vor face tot posibilul sa scoata in decor USRPLUS.Acestia sunt sperietoarea vechilor politicieni ,si vor face tot ce pot ca sa nu i lase sa schimbe ceva in acesta tara.Bine,sa nu uitam si ajutorul" electoratului in acesta privinta.Un sondaj spunea ca 90% dintre romani considera ca trebuie marite pedepsele pentru coruptie. ,In schimb,marea majoritate nu ies la vot,sau voteaza tot coruptii!!!Tara asta isi merita soarta!!

Răspunde

Emil din Dublin - 12-15-2020

Excelent articol. Va multumesc Dna Culcer.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22