De același autor
După reacția PSD la raportul MCV prezentat săptămână trecută nu ne mai putem permite nicio iluzie cu privire la intenția PSD de a ne rupe de Europa. Partidul Slugilor lui Dragnea - adevăratul sens al acronimului PSD - nu mai face niciun secret din opoziția sa față de exigențele și regulile UE, în primul rând în ceea ce privește statul de drept și anticorupția. Slugă umilă, ALDE îi ține isonul.
Nici nu este greu de înțeles ostilitatea liderului PSD Liviu Dragnea față de UE, odată ce știm că cel de-al treilea dosar DNA, în care este urmărit penal, a pornit de la o sesizare din 2016 a OLAF, corpul de control al Comisiei Europene. Dosarul DNA nu s-a limitat însă la faptele penale legate de obținerea de fonduri europene, ci s-a extins la activitatea domnului Dragnea și a acoliților săi începând din 2001. Probabil că graba lui Liviu Dragnea de a modifica legislația era motivată de acest ultim dosar, de care probabil știa, mai mult chiar decât de dosarul „Bombonica“ aflat acum pe rol la ÎCCJ. Mai înțelegem și de ce PSD se va opune exigențelor UE atâta vreme cât va fi condus de Liviu Dragnea și, în consecință, de ce îi pasă prea puțin de criticile cuprinse în raportul MCV. De altfel, replica reprezentanților PSD-ALDE la criticile din raport echivalează cu o deschidere a ostilităților într-un război de uzură.
Această replică a fost structurată pe două coordonate: 1) mistificarea adevărului în cel mai pur stil comunist, demonstrată de ministrul Justiției Tudorel Toader, care a declarat că raportul este „pozitiv“, deși el este plin de avertismente și îngrijorări privind independența justiției și pașii înapoi făcuți de România la câteva capitole importante; 2) bagatelizarea raportului MCV, evidentă în atitudinea lui Liviu Dragnea, care se întreba golănește vineri „credeți că se va ridica vreodată MCV?“, sugerând că România nu ar fi tratată corect, ci ar fi persecutată de răuvoitorii de la Bruxelles. Dincolo de retorică, rezistența de facto la toate recomandările din raport a fost limpede și fără echivoc. Astfel, Florin Iordache, președintele Comisiei pentru modificarea legilor justiției, a respins recomandarea inclusă în raport cu privire la cooperarea cu Comisia de la Veneția în privința numirii procurorilor de rang înalt, deși era vorba de o reiterare a recomandării din raportul redactat în ianuarie 2017, pe motiv că „nu se modifică modalitatea de numire“. Totodată, dacă avizul Comisiei de la Veneția va fi cerut după adoptarea legii, ministrul Justiției ar putea, teoretic, să-l revoce pe procurorul șef al DNA (obsesia PSD-ALDE) înaintea sosirii avizului. Mai mult, chiar în ziua publicării raportului MCV, domnul Iordache a anunțat că se pregătește o lege care va scoate Inspecția Judiciară de sub autoritatea CSM, pe care o va plasa în subordinea unui Consiliu național de integritate a judecătorilor și procurorilor, despre care nu știm deocamdată nimic, dar putem presupune că va respecta interesele PSD.
Cum PSD a demonstrat că se inspiră de la Vladimir Putin în aroganța cu care tratează exigențele și recomandările forurilor europene, este de așteptat să ignore și avertismentul din raportul MCV cu privire la DNA, cuprins în recomandarea făcută la obiectivul de referință nr. 3 (combaterea corupției la nivel înalt): „În cazul apariției unor presiuni cu efecte negative asupra luptei împotriva corupției, Comisia s-ar putea vedea obligată să reevalueze această concluzie“.
Cât valorează pentru PSD acest avertisment, ca și cele privind independența justiției, în speță a CSM, care ocupă jumătate din raportul MCV, am văzut vineri, 17 noiembrie, când PSD a adoptat o rezoluție referitoare la „Statul paralel și ilegitim“, care este de fapt o ripostă brutală față de raportul MCV. Nu asaltul PSD-ALDE asupra instituțiilor statului de drept, identificat de raportorii MCV, este problema României, ci fantasma „statului paralel“, pe care Liviu Dragnea s-a ferit să-l definească, și acțiunile acestuia, „disimulate sub aşa-numita luptă anticorupţie“, având drept scop „decapitarea puterii politice legitim alese“. Singura armă împotriva nebuloasei numite „statul paralel și ilegitim“ ar fi „pachetul de legi care să asigure reformarea sistemului de justiţie“. Cu alte cuvinte, PSD anunță CE că nu va renunța la planurile sale de subordonare a justiției, de dragul standardelor europene. Probabil pentru că CE, în nemernicia sa, nu a constatat nicio încălcare a drepturilor cetățenești de către DNA, de pildă, și refuză să recunoască „statul paralel“, insistând cu obstinație asupra statului de drept.
Deși nu s-a vorbit de Romexit, declarația adoptată vineri de CEx al PSD la Herculane este o provocare, un gest deliberat de frondă nedisimulată, care anunță acțiuni menite să antagonizeze forurile europene și să formalizeze în cele din urmă marginalizarea noastră. Odată marginalizați și pedepsiți de Bruxelles, posibil prin reducerea fondurilor europene, ne vom declara „umiliți“ și „persecutați“, iar ieșirea din UE va deveni un scenariu posibil. Este deci momentul să ne imaginăm inimaginabilul cu privire la viitorul nostru, dacă rămânem supuși ai PSD-ALDE.