PSDNL și încremenirea în proiect

Cât de puțin inteligent (adică prost) poți să fii să arunci în lupta electorală un reprezentant dubios al unui sistem medical nereformat și deficient, în care oamenii au tot mai puțină încredere?

Rodica Culcer 16.04.2024
SHARE 12

De același autor

Nimeni nu a descris mai bine mentalitatea succesorilor regimului comunist – din lumea afacerilor, politică, administrație, justiție – decât a făcut-o Gabriel Liiceanu în decembrie 1990, când, în Apel către lichele, i-a numit „încremeniți în proiect”. Aproape 35 de ani mai târziu, constatăm actualitatea Apelului și continuitatea „încremenirii” în proiectul aservirii României unui sistem mafiot corupt și cleptocratic. Și totuși, iată că latinii aveau dreptate să spună „bis in idem flumen non descendimus”, pentru că anul electoral 2024, deși lansat după regulile care au asigurat până acum puterea PSD, nu decurge după așteptările puterii, iar Capitala se dovedește o piatră de poticnire pentru oamenii sistemului.

Desemnându-l candidat comun la Primăria Generală pe Cătălin Cîrstoiu, psd-ist după tată și pnl-ist din oportunism, cu Piedone pe banca de rezerve, PSD și PNL au crezut că dau o lovitură de maestru, dar, după cum se dovedește pe zi ce trece, au intrat într-o serie de încurcături din care nu pot ieși, pentru că nici măcar nu le înțeleg resortul. Iar acum se gândesc chiar să-și retragă candidatul din cursă.

Astfel, după o avalanșă de sondaje de la case apropiate de PSD, care îl favorizau pe Piedone, apare și un sondaj realizat de un institut neafiliat puterii comasate, și anume ATLAS INTELLIGENCE, cea mai precisă casă de sondare din SUA la alegerile din 2020. Datele sale aruncă în aer calculele PSDNL:Nicușor Dan ar câștiga alegerile pentru Primăria Capitalei cu 37,1%, urmat de Piedone cu 30%, de Cătălin Cîrstoiu cu un penibil scor de 17,4% și de irelevantul Enache de la AUR, cu 4,9%. Dar cum ar fi putut fi altfel, când de la bun început candidatura lui Cătălin Cîrstoiu a fost umbrită de atitudinea față de victimele de la Colectiv și minată de suspiciuni de incompatibilitate, confirmate săptămâna trecută de Hotnews, care a scos la iveală un raport al Corpului de control al Guvernului din 2020, potrivit căruia, deși era managerul SUUB, doctorul Cîrstoiu acorda consultații cu plată la o clinică privată ce aparținea familiei sale? Nimeni nu este surprins de fapte, iar, prin reacția sa, „domnul candidat comun” a demonstrat că nici nu înțelege de ce lumea se revoltă. Produs al „sistemului”, el nu poate înțelege lumea dinafara lui. Aceeași problemă o au și liderii PSDNL, care nu înțeleg nici ei că lumea, cel puțin în București, chiar s-a săturat de sistem și nu are încredere nici în ei, nici în partidele lor. Tentativele stângace ale lui Marcel Ciolacu de a bagateliza conflictul de interese, când interesele partidului o cer, atestă serioase limitări intelectuale. Marcel Ciolacu s-a crezut un mare strateg când l-a propus pe Cîrstoiu pentru a o scoate din joc pe Gabriela Firea, dar este pe cale să-i furnizeze acesteia din urmă muniția de care are nevoie pentru a-l ataca în interiorul PSD, căci eșecul lui Cîrstoiu nu va rămâne nedecontat, chiar dacă nici Gabriela Firea nu pricepe că nu ar fi fost votată de bucureșteni după scandalul „azilelor groazei” și jaful operat în bugetul Capitalei. Dar cât de puțin inteligent (adică prost) poți să fii să arunci în lupta electorală un reprezentant dubios al unui sistem medical nereformat și deficient, în care oamenii au tot mai puțină încredere? Vorbim de sistem, nu de medici, și mai ales de politrucul din fruntea sa, Alexandru Rafila, cel chemat să-l mențină nereformat și să se limiteze la generalități pioase despre indezirabilitatea mitei și a conflictului de interese.

Întrebarea simplă, pe care au omis-o strategii PSD, este de ce ar alege bucureștenii un medic dubios, îmbogățit peste măsură pe seama statului și a conexiunilor sale politice, și nu ar alege un candidat care a scos Capitala din faliment, a desființat mafia psd-istă din instituțiile afiliate, se luptă cu mafia imobiliară și nu a putut fi acuzat nici de conflict de interese, nici de corupție? Va fi având el unele probleme de comunicare, dar măcar a început niște proiecte pe care are șanse să le și încheie, dacă mai primește un mandat.

Încremeniți în proiectul lor cleptocratic, psd-iștii au pierdut legătura cu societatea, mai ales cu electoratul din marile orașe, și au crezut că își maximizează șansele aruncând în cursă un circar semidoct impus de Dan Voiculescu, concomitent cu un medic, deci o persoană educată, care ar fi trebuit să atragă votanții lui Nicușor Dan. Au crezut că, dacă lor nu le pasă de integritate, nici alegătorilor nu le va păsa. Vorba lui Grigore Cugler, „găina în veci va fi convinsă că și cămila face ouă”.

Altă problemă ridicată de recentul scandal legat de integritatea candidatului PSDNL este disfuncționalitatea ANI: a știut gardianul integrității (nu râdeți!) de raportul Corpului de control privind consultațiile private ale managerului SUUB? De ce nu le-a investigat? Cine a ascuns raportul și de ce? Și de ce refuză instituția, altfel foarte activă în cazul primarului USR de la sectorul 1, Clotilde Armand, să dea informații presei cu privire la cazul în cauză? Încremenirea ANI în inacțiune nu va convinge electoratul să-l voteze pe Cătălin Cîrstoiu, ci va decredibiliza atât instituția, cât și actuala putere, căci, dacă lumea nu mai are încredere nici în tine, nici în instituțiile tale nu înseamnă că ești puternic, ci că te îndrepți orbește spre prăpastie.

Sic transit gloria PSD, partid al corupției și cleptocrației, care avea pe vremuri reputația că este condus din umbră de oameni venali, dar inteligenți, de tipul Viorel Hrebenciuc. Contraselecția pe care a promovat-o constant în toate instituțiile se întoarce însă acum împotriva sa și îl dă pe mâna unor lideri asemenea celor pe care PSD însuși i-a promovat în sistem. Iar de aici nu mai are încotro să se ducă – decât „pe pustii”, acolo unde îi este locul. //

Comentarii 7

LevSt. - 04-29-2024

"...35 ani...Apelul..."///2-APROAPE 30% DIN NUMĂRUL TOTAL DE SALARIAȚI ROMÂNI LUCRAU, ÎN 2022, ÎN MULTINAȚIONALE(Cronica.ro)„… 30 %…”___–___se apropie timpul cand nici 30 la suta dintre „romani” nu vor mai fi nascuti in Romania, iar aceasta datorita ” democratiei pur romanesti”: ” Un mesaj pentru nepotii mei…”(Presshub)„… din zece tari europene…”__–___”nu stiu cum or fi altii, dar cand imi amintesc de Ozana cea frumos curgatoare…”(aprox.), parafrazand, nu stiu ce si cum in celelalte 9 tari(probabil mai toate ex-comuniste), insa in Romania, votul NU conteaza, iar aceasta tocmai datorita acestei imense mase de BATRANI( cu exceptiile inevitabile), care ” au trait acele vremuri”, dar care -SURPRIZA!!!?- cand au avut OCAZIILE sa voteze PENTRU EI SI PENTRU NEPOTII LOR, au votat tot pentr exploatatori, si asta nu o data, CI AN DUPA AN, ba chiar si bianual, asa ca indemnurile pentru nepoti sunt doar o alta barba a ” moralitatii” romanesti, practic nepotii(maturi acum) sunt ceva mai de speriat decat insasi nomenclatura si securitatea comunista, furtul si orice ticalosie ( cat de cat ascunsa atunci), se face la lumina zilei, organizarea mafioto-politica (pe partide, asociatii, onguri, etc.) , face imposibila o reala democratie( altfel declarata si declamata si din rarunchi!) si -mai ales- orice justitie, criminali odiosi si sabotori evidenti ai economiei nationale, sunt „tinuti in procese” mai lungi decat razboiul de 30 de ani, iara cand se da un verdict, acesta este de RELUARE DE LA ZERO” a procesului, in timp ce pensiile lor speciale si alte beneficii, sunt „cu sfintenie” respectate…Dupa mine- PENTRU PUTINII ADEVARATI OAMENI CARE MAI TRAITI IN ROMANIA- va duceti la vot degeaba, nu aveti NICIO SANSA impotriva hoardelor neocomuniste, care voluntar sau nu- distrug tara, chiar daca si pe ei insasi( partial, multi au proprietati in alte tari,” cetatea de scapare”)…Ei vor reusi si inca prin mecanism democratic, votul…

Răspunde

LevSt. - 04-22-2024

"... care il favorizau pe Piedone..."///2-„Romania, eficit bugetar de 6,6%…”___–__chiar daca este mai mare decat mintzisera autoritotile romane, in realitate trebuie sa fie mult mai mare, iar aceasta datorita unui imens numar de paraziti institutionalizati, concentrati in capitala, de pe urma carora paraziteaza-la nivel de viermi de balega- si multa populatie „obisnuita”, de unde -se pare ca -vor vota un „golan” de-al lor, ca si primar general:”„ Orașul cu nasul pe sus votează un golan(Răzvan Chiruță) … alegatori bucuresteni…”___–___sa o spunem pe sleau, adica sa o repet, pentru ca am spus-o -deja- de zeci de ori, bucurestiul este groapa de gunoi a Europei, nu numai fizica dar-mai ales- si morala, cetatenii mai oricarei capitale de tara sunt cei care dau tonul sau suporta miscari revolutionare, progresiste, bucurestenii AU PRELUAT( si inca impinsi de la spate) (asa-zisa) revolutie, inceputa la Timisoara, iar la invazia minerilor stateau ascunsi pe sub paturi si lista cu „bravurile” lor continua si continua…bucurestiul este o cloaca unde s-au ingesuit toti marlanii si martzofoii de pe intinsul patriei (unde troneaza Gaga de Sibiu), tara si poporul NU mai poate scapa de acesti paraziti supranumerar, este nevoie SI DE O NOUA CAPITALA( multe tari au facut-o), ca o prelungire a orasului Alba-Iulia, o capitala (numita Nova Alba), ridicata pe principii tehnologice ultramoderne dar cu arhitectura greaco-romana semnificativa, si cu un numar de locuitori limitat, iar acestia trebuie selectati din toate „colturile ” tarii, si -mai mult- doar politicul si ceva administratie sa fie salasuite aici, multe institutii guvernamentale trebuiesc imrastiate -echidistant- in teritoriu…Si -desigur- muzee, expozitii, etc., cat si hoteluri, tocmai pentru a transforma acest nou oras, intr-un Mecca turistic…

Răspunde

Adi - 04-19-2024

Nu are cine să vină în loc sistemul vrea totul până nu se iese în strada cu o nouă proclamație de la Timișoara nu se va schimba nimic zic eu

Răspunde

Emil din Dublin - 04-18-2024

Excelent articol!

Răspunde

Mihai C. - 04-18-2024

Dumnezeule, aveți perfectă dreptate în tot ce scrieți - dar în toată mocirla asta unde sunt cei de la USR&Comp.? Nu văd decât niște poziții publice extrem de palide, să nu zic leșinate de-a dreptul… Oamenii, în marea lor majoritate (sper!) s-or fi săturat de derbedeii PDSNL si cred ca ar aștepta din partea onesta a politicului(!!!) niște mesaje clare, asumate și cat mai necruțătoare cu problemele care intr-adevăr deranjează orice om de bun simț. Eu unul as aprecia dacă Drula/Ciolos etc. ar ieși cu un set clar de masuri pe care le-ar lua imediat după preluarea puterii - destructurarea reala și necosmetizata a mafiei din poliție/MAI și MJ, atacarea cu curaj și pe baza unei analize oneste și serioase a redistribuirii/reducerii drastice a tuturor instituțiilor bugetare - cu tot ce decurge din asta, începerea unei adevărate revoluții în sistemul de sănătate- pe modelul țărilor cu performanță reala în domeniu… Îmi amintesc cum a câștigat Dragnea alegerile în 2016 cu un set de atari măsuri, doar ca mincinoase! Inacțiunea opoziției și culcatul pe-o ureche cum ca vor avea succes doar pe baza greșelilor celor de la putere este la fel de condamnabilă ca și faptele celor care compun gașca PDSL, cei care nu vor altceva decât să-și asigure locuri eligibile fie în PE fie loco, cu mufare la banii românilor! Să nu mire pe nimeni deci ca atâta amar de lume își ia drumul către oriunde…

Răspunde

Tony - 04-18-2024

Excelent articol, stimata doamna Culcer, asa cum ne-ati obisnuit. Un mic detaliu istoric, pentru cei mai tineri: 'Apel catre lichele' a fost scris in decembrie 1989 (nu in decembrie 1990), si a fost publicat in primul numar al revistei dumneavoastra vreo trei saptamani mai tarziu. Mult citata expresie nu apare in Apel, si nici nu se referea la indivizi. Ea a fost exprimata intr-o interventie televizata din acea perioada, in care dl. Liiceanu a definit comunismul ca fiind "gandirea incremenita in proiect". In plus, cei mai multi oameni care invoca aceasta idee substituie "gandirea" cu "prostia", crezand ca imbunatatesc sau intaresc expresia d-lui Liiiceanu. For the historical record...

Răspunde

LevSt. - 04-17-2024

"...mentalitatea succesorilor regimului comunist..."___---____iar cifrele si rapoarte oneste NU mint: "…cea mai mare inflatie…”(Cronica .ro)___–__este absolut „normal” atata timp cat tara este condusa de fosta nomenclatura si securitate:” Un primar colaborator al Securității candidează pentru al optulea mandat. Este în funcție de 30 de ani(Virgil Burlă)„…votat de 30 ani…”___–___asta spune clar ca securitatea a ramas la fel de puternica, chiar daca mai din umbra( la modul voit, strategic), iar ultimul paragraf denota ca majoritatea parlamentarilor tarii sunt ei insasi securisti sau colaboratori, chiar daca nu au grade sau cereri de „adeziune”, ei sunt IN MENTALITATE securisti si sub umbra faptului ca nu sunt oficial ce sunt, actioneaza ca si fostii securisti, insa intotdeauna dezicandu-se de ei si blamandu-i…Adica praf in ochii populatiei generale , dar mai ales a „intelectualitatii”, care in orice tara si epoca, a avut si are rolul sa conduca, traga, impinga sau taraie natia spre progres, la noi aceasta falsa intelectualitate -precum armata- este doar o alta hartie higienica folosita de fosta nomenclatura si securitate, care s-au instaurat(continuat) in Romania, chiar mai intens si mai intins, decat pe vremea oficial comunisto-securista, practic Romania este o tara sclavagista ” de la o margine la alta”,tara in care fosta nomenclatura si securitate „taie si spanzura”, inechitatile economice URIASE dovedesc acest lucru, mai ales pensiile speciale sau -oricum- astronomice, ale fostelor cadre ale securitatii si nomenclaturii, cat si ale armatei( inclusiv din cea mai de jos treapata a grilei), asa cum -la fel- sunt platiti si pensionati(la sub 50 ani), noii „tovarosi”, ceace este un afront adus tuturor celorlate tari din lume si insasi conceptului de umanitate…

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22