De același autor
După toate criticile din partea UE, după toate scandalurile și protestele din partea opoziției parlamentare și extraparlamentare, singura certitudine este că Liviu Dragnea este de neoprit. Aservirea justiției și sfidarea UE continuă neabătut, la fel și epurarea opozanților din PSD și acapararea resurselor statului în beneficiul clientelei. Totodată, ca sfidarea să fie completă, mitocănia crasă a fost ridicată la nivel de comunicare politică standard. Mulți se întreabă cum de sunt posibile toate acestea, cum poate România să se lase guvernată de o bandă de sfertodocți agresivi, prost crescuți și incompetenți, orientați doar către jaf?
Pentru a înțelege, ar trebui să pornim de la succesul metodelor discreționare prin care Liviu Dragnea conduce PSD. Recenta remaniere, care a adus în guvern o nouă garnitură de incompetenți, aleși strict pe criterii de obediență, îi atestă, din nou, invincibilitatea. Nimeni nu a mișcat în front, iar vicepremierul Paul Stănescu, vechi pesedist, a fost executat în cel mai pur stil stalinist de foștii săi prieteni. Umil, fostul ministru al Apărării Mihai Fifor a mulțumit partidului pentru remaniere! Nimeni nu obiectează la numirile aberante, al căror unic criteriu este obediența față de lider, cum ar fi numirea Olguței Vasilescu la Ministerul Transporturilor sau a penibilului Bădălău la Ministerul Economiei, pentru că toată suflarea pesedistă știe că Dragnea distribuie privilegiile de care depind puterea și bunăstarea lor și tot el asigură guvernarea, care deschide accesul la resursele bugetare. De aici pleacă tot răul, pentru că puterea PSD de a distruge democrația, statul de drept și economia derivă din bogăția imensă, nebănuită de noi, a elitelor sale. Cine ar scoate cu ușurință 50 de milioane de dolari pentru a plăti o firmă de consultanță electorală în Statele Unite, după cum relatează Comisarul.ro, dacă nu liderul unei rețele de tip mafiot, care și-a adjudecat grosul resurselor țării?
Am văzut, de altfel, prin efortul RISE Project, ce stil de viață își permite clientela lui Dragnea pe banii obținuți din contracte cu statul, care înglobează în preț și costul opulenței și extravaganțelor magnaților teleormăneni. Alături de sifonarea banilor contribuabililor, evaziunea fiscală susține și ea bunăstarea elitei PSD-ALDE. Unde se duc miliardele necolectate la buget, dacă nu în buzunarele acestei elite? Dacă am colecta TVA la nivelul bulgarilor, bugetul ar avea un excedent de 3,8 miliarde de euro, echivalentul unei autostrăzi, ne spune președintele Consiliului Fiscal. Guvernul nostru însă preferă evaziunea, care nu este însă o excepție, ci o constantă. Astfel se face că 36% din TVA rămân necolectate, față de 13 % în Bulgaria, iar colectarea veniturilor fiscale, deficitară de mult, a ajuns la un minim istoric: 25,8% din PIB, față de o medie europeană de 40% din PIB. Lipsa de voință politică în privința digitalizării și eficientizării ANAF se explică prin cercul vicios care se închide în conturile privilegiaților puterii PSD. Nivelul evaziunii dă măsura bogăției adesea ascunse a elitelor PSD, care la rândul ei explică siguranța de sine a actualilor noștri conducători, atât față de UE, unde contează pe sprijinul promotorului iliberalismului, Viktor Orbán, cât și în raport cu electoratul, pe care consideră că îl poate mitui cu măriri de pensii și salarii și alte alocații nesustenabile.
Mecanismele prin care elitele politice și-au însușit hălci din avuția publică sunt complexe și s-au perfecționat de-a lungul anilor, iar rețelele clientelare au cuprins dintotdeauna și magistrați. Este greu, de pildă, să crezi că nu există nici o legătură între poziția consecvent favorabilă intereselor lui Dragnea afișată de președinta CSM, Simona Marcu, și sumele fabuloase, în jur de 100.000 de euro anual, încasate, potrivit presei, de soțul ei, avocatul teleormănean Gil Vasile, care nu deține o firmă cu mai mulți avocați, ci un simplu cabinet individual de avocatură. Cabinet care mai primește, din 2013, și peste 5.000 de euro lunar de la Compania Națională Imprimeriile Coresi, intrată în faliment. Să nu aibă toate acestea nicio legătură cu faptul că președinta CSM a negat dreptul procurorilor de a ancheta dosarul Belina, deși a fost recunoscut de CCR că a cerut, în 2017, anchetarea procurorului general Augustin Lazăr pentru declarațiile legate de OUG 13, iar săptămâna trecută a organizat o consultare neoficială pe e-mail în urma căreia a emis un comunicat critic la adresa Raportului MCV?
Este limpede că am fost prea puțin atenți la faptul că judecătorii care acceptă demolarea statului de drept și aservirea justiției față de interesele politicienilor sunt cei care dețin puterea, nu magistrații corecți și curajoși, care au protestat împotriva exceselor puterii PSD-ALDE. Curajul lor le-a adus doar cercetări disciplinare din partea Inspecției Judiciare, instituție în care, ce coincidență!, tocmai a fost admis soțul judecătoarei Gabriela Baltag, membră CSM, mult iubită și mediatizată de Antena 3.
Bani, funcții, pensionări anticipate - arsenalul puterii corupte și venale nu are limite. Mecanismele puterii pesediste, care i-a murdărit pe toți cei care s-au atins de ea, cum impardonabil au făcut PNL și UDMR, sunt complexe și nu le vom epuiza aici. Dar știm esențialul, și anume că la rădăcina lor se află controlul asupra surselor de îmbogățire ușoară, prin furt și deturnare de resurse publice, pe care PSD l-a desăvârșit pe parcursul a aproape trei decenii, generând complicități durabile și periculoase, echivalente cu o metastază avansată și rezistentă la orice tratament.