De același autor
Quis custodiet ipsos custodes? - s-a întrebat cu 19 secole în urmă Iuvenal (Satira VI) și ne întrebăm pe bună dreptate și noi, urmărind valul de scandaluri în care se afundă Inspecția Judiciară. Dacă inspectorii judiciari, care trebuie să verifice corectitudinea magistraților, devin ei înșiși personaje de scandal, credibilitatea instituției începe evident să tindă către zero, ca și valoarea controalelor pe care le efectuează. Deja rapoartele de inspecție cu privire la DNA nu sunt semnate de toți inspectorii și două dintre controale s-au soldat cu plângeri penale înaintate de taberele adverse din interiorul instituției, create pe criterii politice, în funcție de cum au înțeles inspectorii să se raporteze la comandamentele PSD privind demolarea DNA prin înlăturarea procurorului șef Laura Codruța Kövesi. Asaltul puterii asupra anticorupției s-a intensificat de altfel după ce DNA a dispus începerea urmăririi penale în cazul vicepremierului Sevil Shhaideh, mâna dreaptă a lui Liviu Dragnea, pentru abuz în serviciu în dosarul Belina și cererea privind încuviințarea începerii urmăririi penale pentru ministrul Rovana Plumb, în același dosar. Pentru Dragnea & Co. este limpede că numai anihilarea statului de drept îi poate asigura supraviețuirea.
Politizată de Liviu Dragnea, potrivit mai multor relatări de presă, prin oamenii Oanei Schmidt-Hăineală, Inspecția Judiciară avea drept sarcină redactarea unor rapoarte incriminatoare care: 1) să-i permită ministrului Justiției să ceară revocarea procurorilor Lazăr și Kövesi, deveniți pietre de poticnire pentru PSD și 2) să-i intimideze pe procurorii DNA rămași integri, prin sancționarea celor trei care au primit și instrumentat plângerea penală înaintată de Inițiativa România în cazul OUG 13. Conjugat cu pachetul de legi anunțat de ministrul Toader pe 24 august, demersul ar fi urmat să consfințească o victorie zdrobitoare a PSD-ALDE asupra independenței justiției. Spre disperarea cuplului Dragnea-Tăriceanu, însă, iată că lucrurile nu au evoluat linear în sensul dorit. Dimpotrivă, toată mizeria adunată în cadrul Inspecției Judiciare a ieșit la iveală în mod spectaculos: mai întâi, echipa care a efectuat controlul de fond la DNA s-a scindat, jumătate dintre inspectori, în frunte cu însăși șefa echipei de control, Elena Robescu, acuzând imixtiuni nepermise ale conducerii ÎJ în control și accesarea nepermisă de către trei inspectoare a anumitor dosare penale, cerute expres „în materialitatea lor“; apoi, săptămâna trecută, a ieșit la iveală înregistrarea pe ascuns a inspectoarei Mihaela Focica de către însuși șeful ei, Gheorghe Stan, cu care inspectoarea a discutat despre controlul asupra celor trei procurori care s-au ocupat de plângerea privind OUG 13. Departe de a se simți intimidată de șefa DNA, doamna Focica a fost deranjată de atitudinea șefei echipei de control, Adriana Romanescu-Pampu, care ar fi decis înainte de începerea controlului că procurorii în cauză trebuia să fie sancționați. Politicienii din tabăra puterii au ignorat însă textul și s-au folosit fără scrupule de varianta distorsionată a discuției, promovată de televiziunile penalilor, pentru a pune în discuție credibilitatea anchetelor DNA, cum a făcut și deputatul UDMR Attila Korodi luni dimineața la RFI.
Orice ar spune domnul Korodi, șeful său de partid și patronii de la Budapesta sau partenerii din PSD și ALDE, credibilitatea ÎJ este mai grav afectată decât credibilitatea DNA, iar dezvăluirea doamnei Kövesi, potrivit căreia șeful ÎJ, Lucian Netejoru, ar fi omis să treacă în declarația de interese apartenența sa la masonerie nu va fi de natură să o amelioreze. Dosarul în cauză a fost clasat de altfel doar pentru că fapta s-a prescris. Pe de altă parte, ne amintim de faptul că, tot în august, cinci judecătoare membre ale CSM, printre care se afla, din păcate, și președinta ÎCCJ Cristina Tarcea, au refuzat să participe la ședința CSM în care urma să fi discutat un raport de audit referitor la ÎJ, raport care ar fi dus foarte probabil la schimbarea conducerii acestei problematice instituții. Cele cinci judecătoare au dorit, evident, să provoace o lipsă de cvorum, pentru a salva echipa domnilor Netejoru și Stan - acesta din urmă fiind un „model de etică profesională“, nu-i așa?, ca orice șef care își înregistrează pe ascuns subalternii și apoi scurge înregistrarea către presă, când interesele partidului - a se citi PSD - o cer. Iar interesele conducerii partidului cer tot mai stringent, după cum vedem zi de zi, salvarea problematicilor Stan și Netejoru și anihilarea DNA. O demonstrează și cererea formulată de secretarul general al PSD, Codrin Ștefănescu, privind revocarea ministrului Tudorel Toader, acuzat că nu ar fi oprit „abuzurile din sistem“. Presupunem că domnul Ștefănescu se referă la înregistrarea lui Gheorghe Stan, în varianta răstălmăcită de televiziunile penalilor, și la aserțiunile nedovedite ale fostului ofițer SRI Dragomir, condamnat deja în primă instanță. Conchidem totodată că aripa Dragnea este exasperată de rezistența neașteptată din interiorul sistemului judiciar, care-i zădărnicește planurile privind restaurația, adică revenirea la subordonarea justiției după modelul Stănoiu, pe care spera s-o realizeze fără probleme după victoria din alegerile din 2016. Din fericire, aşadar, bătălia dusă de clica Dragnea-Tăriceanu pentru demantelarea statului de drept nu a fost câștigată încă. Din nefericire, însă, ea nu a fost nici pierdută. Doar a intrat într-o nouă fază, mai toxică.