Vulnerabilitățile SRI și diversiunea anti-DNA

Ce fel de oameni se află de fapt în conducerea serviciilor? Ce criterii deontologice le călăuzesc activitatea?

Rodica Culcer 31.01.2017
SHARE 3

De același autor

 

Oricât ar fi de utile unei țări, serviciile se­crete nu pot fi populare. Ele pot fi doar res­pectate, dacă sunt percepute a lucra în fo­losul comunității. Din păcate pentru SRI, această percepție a fost se­rios afectată în ultimele săp­tămâni de o serie de vul­ne­rabilități ieșite la iveală în urma scandalului declanșat chiar de un apropiat al ins­tituției, inculpatul fugar Se­bastian Ghiță. Aceasta nu în­seamnă că inculpatul Ghi­ță ar fi un avertizor de inte­gritate; el este doar pur­tă­torul de mesaj al unei re­țele mai ample de persoane publice și de oameni de afaceri cu dosare penale care în­cearcă să compromită imaginea DNA, agi­tând teoria unui presupus binom ma­le­fic SRI-DNA, în speranța că problemele SRI se vor transfera asupra imaginii DNA și astfel se va putea justifica nu numai promovarea unor ordonanțe menite să-i salveze pe corupții condamnați și pe cei în­că în libertate, ci și un viitor asalt al PSD-ALDE asupra DNA, care ar anihila de­finitiv eforturile anticorupție, întorcând cea­sul istoriei înapoi la epoca Năstase sau chiar la începutul anilor 1990. Cum miza acestei campanii de propagandă și de­zin­formare riscă să compromită viitorul Ro­mâ­niei, se cuvine să facem puțină ordine în fapte.

 

După îndelunga audiere a directorului SRI Eduard Hellvig la comisia parlamentară de supraveghere a SRI și conferința de pre­să a președintelui acestei comisii Adrian Țuțuianu, presa comandată de penali s-a grăbit să conchidă că, din moment ce ami­ciția lui Sebastian Ghiță cu fostul prim-ad­junct al directorului SRI, Florian Coldea, se confirmă, ar însemna că tot ceea ce a spus domnul Ghiță ar fi adevărat, inclusiv acuzațiile sale la adresa procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kö­ve­si. Numai că domnul Țuțu­ia­nu a confirmat doar ceea ce știam deja, și anume prie­tenia Ghiță-Coldea, ilus­trată de fotografiile făcute publice de Ghiță, și nici­de­cum vreuna dintre afir­ma­țiile referitoare la doamna Kövesi, pentru care Ghiță nu a prezentat niciodată vreo probă. Cu toate aces­tea, nestingheriți de CNA, propagandiștii pe­nalilor, activi la România TV, Antena 3 și B1, au acuzat SRI că, împreună cu DNA, „trimite oameni nevinovați la pușcărie“, în timp ce generalii SRI se distrează cu pe­nalii. La pușcărie nu ajungi însă decât pri­n­tr-o sentință judecătorească, nu prin de­ci­zia SRI sau a DNA, iar SRI nu a oferit de­cât suport tehnic DNA, până la decizia CCR care a oprit această colaborare. Exi­s­ten­ța unui protocol secret între SRI și DNA, care ar fi implicat ofițerii de infor­ma­ții în investigații penale, nu a fost pro­bată, fiind respinsă ferm de Laura Codruța Kövesi.

 

Pentru o minimă rigoare a analizei, se cu­vi­ne deci să eliminăm DNA din discuția des­pre SRI și să ne concentrăm asupra adevăratului scandal al momentului, cel al conexiunilor inacceptabile dintre penali și înalți ofițeri ai SRI, inclusiv fostul di­rec­tor al serviciului, George Maior. Cum a fost posibilă apropierea acestora din urmă de personaje atât de dubioase, ca Se­bas­ti­an Ghiță și Cristian Rizea? Ce fel de oa­meni se află de fapt în conducerea ser­vi­ciilor? Ce criterii deontologice le călăuzesc activitatea? Niciunul, am zice, din mo­ment ce abia acum se pune problema ela­borării unui cod deontologic al SRI. Cam târziu, pentru un serviciu de informații ca­re se laudă că operează la standarde occi­dentale. Și, à propos de deontologie în general, este limpede că nu putem vorbi de un control parlamentar eficient asupra serviciilor, atâta vreme cât un membru al comisiei parlamentare de control al SRI, ca Sebastian Ghiță, este în relații de ami­ciție cu conducerea SRI, are contracte cu SRI și este de facto colaborator al SRI. Deontologia și integritatea nu par însă să preocupe nici serviciile, nici parlamentul, nici alte instituții ale statului, iar dez­ba­terea publică le-a acordat un rol marginal, și aceasta pentru că miza actualei cam­panii de propagandă este salvarea prie­te­nilor domnilor Ghiță și Maior - printre ca­re îi numărăm pe Victor Ponta, Elena Udrea și Dorin Cocoș - împreună cu toți cei­lalți politicieni și oameni de afaceri ca­re au intrat în vizorul DNA - adică a între­gului eșafodaj al corupției care subîntinde clasa politică românească.

 

Așadar, nu SRI este miza campaniei, ci DNA. SRI este doar un instrument, pentru că, spre deosebire de DNA, este vul­ne­ra­bilizat de cultura sa instituțională defi­ci­tară și de sistemul care le-a permis ser­vi­ciilor crearea unei rețele de putere para­lele și necontrolate democratic. Asocierea SRI cu DNA este forțată pentru a com­pro­mite demersurile anticorupție. Nimeni nu explică însă cum de nu s-a sfiit DNA să întocmească dosare penale unor apropiați ai SRI, cum ar fi însuși Sebastian Ghiță, trimis în judecată în două dosare de co­rupție și urmărit în altele două, sau Cris­tian Rizea, fostul deputat PSD/PUR, trimis în judecată pentru luare de mită și trafic de influență, în compania căruia se relaxa doamna general SRI Elena Istode la Mo­naco și la Nisa? Și cum de nu a menajat DNA nume ilustre de personaje apropiate de SRI, ca fostul vicepremier Gabriel Oprea și fostul ministru de Interne Petre To­bă? Se pare însă că tot ce nu se în­ca­drează în narațiunea borfașilor este ig­no­rat de me­dia din România, care tră­ieș­te deja în era post-adevărului și s-a per­fecționat în pre­zentarea unor „fapte alter­na­tive“, adică a unor versiuni ale realității care nu au de fapt nicio legătură cu rea­li­tatea.

 

Cazul SRI a demonstrat că manipularea me­diatică înflorește atunci când insti­tu­țiile statului neglijează exigențele deon­to­lo­giei și integrității. Dacă dorește cu ade­vărat să salveze statul de drept, preșe­din­tele Iohannis va trebui să corecteze și cul­tura instituțională a serviciilor în spiritul acestor exigențe. Dacă se poate, înainte de alegerile din 2019.

Comentarii 3

paraipan - 02-07-2017

Ati putea sa imprimati textelor o nuanta mai explicita de "informatii aproximative", de "posibile adevaruri". Nu exista la dispozitia mintii speculative decat o bruma de informatii si ratiunea, asa de puternica si de obiectiva pe cat o poate avea fiecare. Adica aproape neglijabila. Ghita daca a fost furnizor, a fost si pentru SIE, De SIE nu se vorbeste nimica, ca, na, obiectul teoretic al muncii sale e in afara si e mai putin vizibil. Dar daca SIE e bagat cu maineile pana la umeri in politica media si afacerile romanesti? Nu poate fi furnizorul serviciilor orisicine, dar asta iarasi nu pricepe toata lumea. Este un domeniu secret, daca nu pricepeti singuri, n-am ce sa va mai explic, mi-as pierde timpul. Dar Ghita era clar ca nu era un om fiabil pentru servicii, ca a fost racolat pe cand avea in CV doar delicvente, infractiuni. Acum nu doar ca a delapidat dar a si tradat, ceea ce nu se tolereaza in serviciile adevarate, care se respecta. Ar insemna ca nu se mai pot baza pe angajati, ca toti vor trada la prima neplacere, ca disciplina, secretul sunt facultative. Dar derbedeul asta avea probabil sange de securist, ceea ce a dat aripi CV-ului sau altfel de rahat. Si are spate, altfel nu s-ar putea pune sa atace SRI si sa provoace asa pagube securitatii nationale. Iar spatele lui nu e atat in politica, poate fi, logic, doar in alte servicii decat SRI. Ajungem la razboiul intre servicii. Si aici nu poti decat sa te orpesti, ca desi sunt atat de putine lucruri clare, sunt atatea lucruri vizibile care se intampla de atatat timp in plina strada, ca sa zic asa, incat nu poti broda aici din lipsa de spatiu. Sau poate nu e SIE, ci doar resturile putride ale vechilor servicii, alea securiste, magureniste. Ca si astea s-au agatat, inevitabil, in DNA. Si, vorba lui Ponta, DNA ii baga pe toti la puscarie, nu se uita ca ei au dispensa de patrioti. Ca ei daca fura o fac in mod patriotic, iar Kovesi nu pricepe asta. Ca DNA si justitia ar trebui sa aiba gauri discrete pentru patrioti. Si pentru prietenii lor de afaceri. Si pentru oamenii lor infiltrati la varful politicii. Si pentru cei care sunt prietenii patriotilor. Si pentru fratii, copiii, nevestele si amantele lor. Si pentru toti cei din justitie care vor sti si operationaliza aceste gauri din justitie. Si pentru... Vezi, asta-i pacatul DNA si al SRI: nu asigura protectie patriotilor. Ce daca e putin pungasi? E de-ai nostri, ei si cand fura pe rupte ei de fapt o face ca sa apare patria. Cine nu-i apara pe ei loveste in securitatea tarii, e tradatori, trebuie eliminati. De asta SRI si DNA, care a tradat acesti penali patrioti, a tradat de fapt tara. Asta vad eu, in putine cuvinte. Daca nu pricepeti nimic, macar aveti decenta si obiectivitatea jurnalistica macar, daca nu moralitatea, sa recunoasteti si sa nu aruncati cu rahat in aia care poate nu merita asta, sau o merita cel mai putin. Nici macar o intuitie elementara, simpla, larg accesibila, cum ca dusmanul hotilor s-ar putea sa fie cineva de treaba nu aveti.

Răspunde

?????? - 02-05-2017

Cum comentați afirmațiile domnului Mircea Dumitru cum ca aceia care acordă diplome doctorale sunt mai puțin responsabili ,decât cei ce le obțin, de "conținutul" și pregatirea aflate în spatele acelor diplome ?

Răspunde

Gladiatorul - 02-04-2017

Minunat. Curat si la obiect. Ar fi fost impecabil daca ati fi explicat si cauzele masinatiunilor SRI'sto - securiste. Pentru ca toate relele de dupa '89 in aceasta tara isi trag seva in diversiunea perversa a vechilor structuri ale Securitatii Statului Roman. Oamenii acestia (Magureanu, Timofte, Maior, Coldea cu suitele lor de generali, mai mult sau mai putin pensionati) nu si-au schimbat naravul cu care au fost scoliti in padurea Baneasa si unde au invatat dupa manualele sovietice. E drept ca si-au depasit cu mult maestrul de la Rasarit. Din nefericire diversiunile la care este supus acest popor de catre "maestri" SRI au dat, in toamna anului trecut, pe dinafara. Oamenii astia nu numai ca ne asculta tot ce respiram la telefon. Din nefericire plebeul roman habar nu are ca Securitatea piticului din Scornicesti si-a instapanit Romania. Ca si cei vechi, cei noi au metehnele celor vechi. Nu le ajung lefurile imense. Banii din aceste lefuri sunt investiti in afaceri dubioase gen Hexi-Farma, sau afacerile facute cu personaje dubioase ce stiu sa fure sute de milioane de Euro in cel mai scurt timp posibil (cazul Sebastian Ghita). George Maior, Coldea si subordonatii lor mimeaza conlucrarea cu partenerii vestici dar fiind maestri ai jocului dublu nu se vor da niciodata in laturi de a glisa mult spre est pentru interesele lor personale. Nu, doamna Culcer, introducerea deontologiei in interiorul SRI (caci in principal despre acest serviciu este vorba) nu este de ajuns. Este nevoie sa dea socoteala pentru tot ce au facut cu poporul acesta. Absolut tot. Dar cum in intreaga societate exista extrem de multi delatori (caci avem gena in acest domeniu) este greu sa gasim oameni cu verticalitate, constiinta, suflet curat care sa obtina demersul despre care vorbesc. Nu DNA este vinovatul. SRI ne-a ruinat. In cel mai teribil mod cu putinta. Cu cele mai pretioase ganduri, M.Nicolescu

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22