De același autor
Emmanuel Macron a fost vedeta Davosului. Președintele francez a anunțat în engleza lui exersată printre bancheri că „France is back“. Altfel spus, Parisul vrea o nouă ordine internațională, în care să-i fie recunoscute puterea, influența, capacitatea de a furniza idei noi. Emmanuel Macron are ambiția să fie ceea ce au fost la vremea lor John F. Kennedy sau Tony Blair și chiar mai mult. Primit și aplaudat la forumul economic internațional de la Davos ca o vedetă rock, președintele francez s-a definit iarăși ca un internaționalist care înțelege lumea altfel decât o fac liderii obișnuiți. Macron crede că e nevoie de „un nou contract mondial“, „de un nou cadru global“, bazat pe un nou „multilateralism“. Liderul de la Élysée se grăbește astfel să prevestească finalul hegemoniei americane și începutul unui nou echilibru internațional.
Până atunci, însă, Macron se străduiește să seducă Europa, să devină conducătorul ei neales, dar recunoscut: în discursul său din cunoscuta stațiune elvețiană de ski a pus un diagnostic și a venit cu o soluție pentru viitorul UE. „Nu sunt naiv! Europa nu va fi niciodată suficient de ambițioasă în 27 de membri“, a declarat președintele francez, de aceea trebuie schimbate lucrurile „pentru a face din Europa o putere“, iar „cei care nu vor să meargă mai repede să nu-i poată opri pe cei ambiţioşi“.
Sunt vizate țările mai leneșe, România și Bulgaria, dar și cele reclacitrante, în special Polonia și Ungaria. Statele din fostul lagăr socialist nu țin pasul cu Europa Occidentală, dar nici toate statele din „zona măslinilor“ (Grecia, Portugalia, Spania) nu reușesc să se miște în ritmul dorit de Macron și Merkel. În 2018, „trebuie să reproiectăm o strategie pe 10 ani pentru UE“, a subliniat președintele francez, sugerând că Europa cu mai multe viteze ar putea reveni în actualitate, chiar pornind de la ceea ce Macron numea ADN-ul europenilor: „relația dintre libertate, dreptate, corectitudine și drepturile individuale“.
Președintele francez și George Soros l-au eclipsat la Davos pe cel mai așteptat participant la Forum, Donald Trump. Liderul de la Casa Albă a fost aplaudat doar înainte de discursul său despre „America pe primul loc“. La sfârșit, participanții au fost dezamăgiți de lipsa de viziune a lui Trump la cea mai mare dezbatere de idei din lume. În schimb, miliardarul George Soros, cunoscut ca o Casandră a Forumului de la Davos, a fost bine primit. De data aceasta, a prezis „pierderea libertății de gândire“ a unei întregi generații, dependente de rețelele sociale, ceea ce ar putea avea consecințe „de lungă durată“. George Soros a vorbit despre „o perspectivă și mai alarmantă“: „o alianță între statele autoritare“, de pildă Rusia și China, și monopolurile IT „pline de date“, Facebook și Google, care „ar aduce laolaltă sisteme incipiente de supraveghere corporatistă, la care se adaugă un sistem de supraveghere dezvoltat și susținut deja de stat“. Urmează dictatura, fiindcă „puterea de a modela atenția oamenilor este concentrată în mâinile câtorva companii“. Miliardarul socotește că „e necesar un efort real pentru a evalua și apăra ceea ce John Stuart Mill numea libertatea de gândire“. Soros cere scoaterea lumii virtuale de sub monopolurile Google și Facebook prin îngrădiri financiare și eventual prin controlul conținutului distribuit de acestea. El însuși este, însă, în același timp, acționar important la ambele companii.
Concluziile de la Davos arată că democrația e în pericol, nu doar din cauza manipulărilor și dezinformărilor care se distribuie prin rețelele sociale, ci și din pricina „populismelor“ și a „egoismelor naționale“, după cum observa Angela Merkel. Emmanuel Macron a adăugat că „abordările naționaliste sunt ineficace“ „în lupta cu migrația sau încălzirea globală“. Fostul șef al Pentagonului, Ashton Carter, a vorbit în mica stațiune din Alpii elvețieni despre „nevoia“ unui „plan militar împotriva Rusiei“, pe care NATO să-l aibă la îndemână în viitorul apropiat.