De ce sunt ungurii dușmanii noștri: de la zacusca secuiască la spânzurătoare

Tudose maghiarofobul se luptă cu Dragnea maghiarofilul. Pe niciunul nu-l interesează că ungurii sunt autonomiști de 25 de ani.

Sabina Fati 16.01.2018
SHARE 5

De același autor

 

UDMR și-a definit idealul autonomiei și au­to­gu­vernării etnice încă din 1992 în așa-numita Declarație de la Cluj (25 decembrie 1992). În fiecare an, acest ideal este reluat într-o for­mă sau alta de liderii ma­ghiari: mai mult pentru a le demonstra celor din comu­ni­tățile pe care le reprezintă că nu și-au pierdut acest obiec­tiv politic, decât cu gândul că idealul lor va fi pus în prac­ti­că în timpul vieții lor. Nu e atât o capcană a nostalgiei ob­sesive, cât mai degrabă obl­i­­gația parlamentarilor UDMR de a urmări pe căi legale ce­ea ce-și doresc votanții lor.

 

Niciodată fruntașii UDMR nu au vorbit despre atingerea prin forță a scopului propus în pro­gramul Uniunii (program care însă nu se mai află pe site-ul formațiunii). În mod legal, dacă nu au o largă majoritate de partea lor, poli­ti­cie­nii maghiari nu vor putea obține niciodată autonomia Ținutului Secuiesc, de aceea reac­țiile disproporționate ale liderilor români sunt iraționale. Poate că graba cu care cele trei for­mațiuni politice maghiare au semnat Rezoluția în 2018 a fost nelalocul ei, mai ales că, în acest fel, subiectul centenarului a fost des­chis de pe poziții de adversitate. În docu­men­tul semnat de liderii politici maghiari se men­ționează că „la o sută de ani după Rezoluţia de la Alba Iulia, suntem pregătiţi pentru un nou început: în interesul dezvoltării ţării şi al viitorului nostru comun, vrem să găsim îm­preună soluţii pentru problemele care dez­bi­nă comunităţile noastre“. Premierul a răspuns explicit că „în calitate de român“ și de prim-mi­nis­tru „refuză“ orice dialog le­gat de autonomie.

 

Soluțiile indicate de maghiari nu sunt simple deloc: 1) au­tonomia teritorială a Ținutului Secuiesc (Székelyföld), regiu­ne formată din județele Co­vasna, Harghita și parțial Mu­reș; 2) autonomie ad­mi­nis­trativă pentru localitățile în ca­re maghiarii sunt majoritari, adică statut spe­cial bilingv pentru Partium (din care, po­trivit hărților istorice, fac parte parțial sau to­tal județele Timiș, Satu Mare, Caraș-Severin, Bihor, Arad, plus părți din Ungaria, Ucraina, Slo­vacia); 3) autonomia culturală, care pre­su­pune autoadministrarea cu bani de la bugetul țării a patrimoniului comunității maghiare, a școlilor ungurești, a publicațiilor și mass-me­dia de limbă maghiară (Statutul minorităților naționale, o lege propusă de UDMR încă din 2005, nu a reușit să fie adoptată, cu toate că formațiunea maghiară s-a aflat în coaliții guvernamentale mai bine de 15 ani.)

 

Partidele parlamentare, nici măcar atunci când erau aliate cu UDMR la guvernare, n-au fost dispuse să discute revendicări de acest fel, pe care le-au considerat mereu in­to­le­ra­bile. N-a existat, de fapt, din partea românilor niciun proiect serios de reconciliere între ro­mâni și maghiari. Nu dă bine, nu au nici un fo­los personal și nici un avantaj electoral: prie­tenia cu ungurii nu aduce voturi. Cer­ce­tările sociologice arată că 60% din populație și-ar dori ca partidele să facă „o politică na­țională“, numai 30% ar prefera o politică pro­occidentală și aproape o treime dintre români ar vrea să fie interzise partidele sau or­ga­ni­za­țiile care reprezintă minoritățile naționale.

 

Există un potențial naționalist care, la o adi­că, ar putea fi folosit în războiul politic și ca­re, până acum, a fost consumat în gesturi și gâlcevi fără miză: un vloggerr care a încercat să demonstreze mitul vânzătorului din se­cui­me care nu vrea să-i servească pe românii care nu vorbesc ungurește a trunchiat în cele din urmă faptele și a mințit prin omisiune (du­pă cum rezultă din decizia CNCD din 6 sep­tem­brie 2017); un comisar care ar trebui să asigure protecția consumatorilor a amendat un agent economic care vindea produse cu eticheta „gustul secuiesc“ (pe motiv că n-ar exista gusturi secuiești) și pe urmă a dat un interviu în care a spus că urmează să apară wc-ul secuiesc și cimitirul secuiesc; acum câți­va ani a fost amendat un taximetrist că avea autocolant pe care scria SIC, pres­cur­ta­rea latină a „siculitas“ (secuime). Borcanele cu zacuscă secuiască, steagurile secuiești și în general secuii sunt chestii periculoase, care trebuie exterminate sau, dacă nu, măcar fo­losite de PSD.

 

Premierul Mihai Tudose nu a fost deloc subtil atunci când i-a amenințat pe unguri că „dacă steagul secuiesc va flutura pe instituțiile de aco­lo, toți vor flutura lângă steag“. Poate că Tu­dose a devenit brusc maghiarofob, pentru a-l pu­ne la colț pe Dragnea, dar și pentru că a spune că vrei să-i spânzuri pe unguri dă bi­ne la electorat. Liviu Dragnea s-a transformat anul trecut în maghiarofil, fiindcă a învățat cum să se folosească de UDMR în jocurile sa­le. Pentru demiterea premierului prin moțiune de cen­zu­ră, șefului PSD i-ar fi mai simplu dacă ar avea de partea sa UDMR, dar Tudose i-a distrus lui Dragnea orice legătură cu ma­ghiarii, odată cu discursul său dur, aplaudat de partid.

 

În vreme ce Ministerul de Externe i-a învățat pe diplomații de la Budapesta cum să int­er­pre­teze declarația premierului, Adrian Năstase l-a certat pentru exces, i-a spus cum trebuie să facă și care e poziția corectă: premierul un­gar este un revizionist și „atunci când statul român a fost mai slab, accentele revizioniste ungare au fost mai puternice. Fie prin in­ter­mediul minorității maghiare din România, fie prin lobby-urile din străinătate“.

 

Tot spectacolul rostogolit de premierul român e însă o trambulină pentru Viktor Orbán, ca­re se pregătește de alegeri în această pri­mă­va­ră. Cu cât centenarul va fi mai mult des­pre un­guri decât despre unire, cu atât naționaliștii vor triumfa mai serios la Budapesta.

Comentarii 5

cititor - 01-17-2018

asa cum nu a decis unguri sau romanii alipirea de transilvanie a pricipatelor unite romane asa nici dezlipirea nu o vor face ei ci marile putei strainecu diferite interese.pentru cei din transilvania ideal ar fi mai bine atit pentru romini cit si pentru unguri si alte nationalitati daca ar fii un pricipat autonom ca si moldavia nici ei nu doresc sa se alipeasca de tara acesta in care hotia si coruptia este pe prim plan. nu sunt comunist dar e adevarat ce merge pe facebook de ceausescudaca ar trai ar zice in felul urmator : pe vremea mea voi ati furat pe linga salar de la statul romin intr-o anumita masura acum statul roman va fura pe toate pirghiile sale ca la batranete si dintr-o familie de calsa medie sa ajunga sarac sau coldus . acest lucru este perfect adevarat atita timp cit numai din sud si est se gasesc personalitati pentru puter de stat. cei din vest nord sa-r multumi si cu veniturile cit se da ca salar nu si diverse plicuri pe sub mina.traiesc in transilvania si romani . asa considerataomeni corecti nu au ce cauta la guvernara decit mici parlamentari sau mici functionari

Răspunde

Polilogu - 01-17-2018

Maghiarii sunt `autonomisti ` IN TRANSILVANIA ,nu de 25 de ani,ci de....99 de ani. ADICA ,ODATA CU Rezolutia de la Alba Iulia din 1918. Intre timp ,in perioada interbelica s-a 'produs' Dictatul de la Viena si Conferinta de pace de la Paris din 1947,unde s-a cerut si adoptat Regiunea Mures Autonoma Maghiara. Revenirea ei pe "tapet" a avut loc dupa 22 decembrie 1989 si evenimentele de la Targu Mures. Am gresit cumva datele istorice exacte? Nu cred. Chestia cu ex- premierul, azi cetateanul TUDOSE, trebuie bine de tot decantata.E iresponsabila oricum am lua-o la bani marunti. Un sef de guvern ,normal la tartacuta, foloseste amenintarea cu ...spanzuratoarea!?! (S-o fi inspirat de la individul care a spanzurat simbolic pe AVRAM IANCU in secuime?) Sau ex-premierul de pomina s-a exprimat ca un ...naiv agramat ? Atunci cu atat mai mult nu avea ce cauta in fruntea unui guvern ! Sustin ca nu putem trece ...nonsalant peste cartoful fierbinte ce ne sta in palma ,odata cu aceasta tarasenie. Si pe INTERN si pe EXTERN. ALTFEL MANIPULAM CU BUNA STIINTA. Si ...unii si ....altii. CUI FOLOSESTE ??

Răspunde

emil - 01-17-2018

Noi suntem dusmanii nostri. Daca '' romanul '' autonom din Bulgaria prefera o alta tara decat Romania ce sa aleaga ungurii frustrati de epoca imperiala. Romania e deja rupta in doua, statul legal si statul penal cu capitala la Teleorman.

Răspunde

lucid - 01-16-2018

Pierdere vreme sa citesti un asemenea articol, darmite sa comentezi. Autoarea nici macar nu are sensul cuvintelor, caci scrie: "autoadministrarea cu bani de la bugetul țării a patrimoniului comunității maghiare" Adicatelea noi romanii sa platim iar udemeristii sa ne foloseasca banii pentru scolile unguresti??!!! Pai daca e AUTOADMINISTRARE nu au decat sa-si pastreze local taxele si impozitele incasate si sa le foloseasca spre binele comunitatii. Sa vezi atunci ce dezvoltare in HarCov!

Răspunde

Imreh Istvan - 01-16-2018

Dna Fati, in ultimele mele interventii v-am criticat pentru unele articole in care ati atacat vehement pe premierul Viktor Orban. Am mentionat ca aceste atacuri indirect au alimentat sentimentul antimaghiar din Romania, si asa exacerbat de altii mai patrioti si mai ramani decat incap in pielea lor. De asta data trebuie sa recunosc ca in mare parte ati scris un articol decent, care scoate la iveala in termeni linistiti si cumpatati anumite probleme ale societatii romane in care convietuiesc si conationalii maghiari. Va felicit pentru acest articol. Probabil vor fi si nu putini care va vor ataca pentru empatia cu care ati tratat acest subiect delicat chiar in anul 2018.

Răspunde

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22