De același autor
Un om de stat, în situații de criză, nu se lamentează, nu polemizează cu partenerii, nu devine brusc resentimentar, ci caută soluții realiste pentru rezolvarea crizei. Un politician speculează fricile electoratului, fobiile, stereotipurile și asta îi aduce voturi. Criza refugiaților separă, ca într-o centrifugă, oamenii de stat de politicieni, atât la nivel european, cât și în România.
E simplu să spui că „invazia“ refugiaților din Orientul Mijlociu și Africa de Nord generează probleme de securitate și să scormonești angoasele antiterorismului. Așa poți să pari om de stat. Dar un adevărat om de stat știe că scăderea și îmbătrânirea populației pe bătrânul continent este o problemă de securitate, pe termen mediu și lung, mult mai serioasă decât terorismul. E adevărat, nu așa de vizibilă și, oricum, prezentă doar în rapoartele greu inteligibile ale academicienilor.
România are o rată a fertilității de 1,4, mult sub rata de înlocuire a populației (2,1) și se estimează că până în 2050 vom ajunge la o populație de 15 milioane, probabil deja îmbătrânită. Cu o asemenea configurație demografică, nu contezi nici economic și nici politic în lumea modernă, dominată de libera circulație a capitalului și de cursa pentru competitivitate. Ca politician, mai ales dacă țara ta nu e destinație pentru imigranți, poți să câștigi voturi speculând sentimentele naționaliste sau xenofobe, bine înrădăcinate de comunism. Ca om de stat, ai datoria să pregătești populația pentru viitoare „exoduri“, provocate sau nu, din zone ale lumii cu o rată de fertilitate mai ridicată și cu populație mai tânără. S-ar putea să fie zone culturale foarte diferite, ceea ce înseamnă că trebuie să cultivi și să practici toleranța și deschiderea.
A menține românii în bezna prejudecăților și a naționalismului, în condițiile în care știi că vine vremea încurajării imigrației, e doar un joc mărunt politicianist, lipsit de responsabilitatea viitorului. Cine spune că actualele trenduri demografice se corectează prin politici sociale pronataliste ar trebui să se uite la țările occidentale, unde domnește statul bunăstării și unde natalitatea s-a plafonat, în ciuda creșterii exponențiale a standardului de viață. Legile demografiei nu se schimbă prin ordonanță de urgență. Ministrul Economiei din Germania a declarat, chiar în aceste zile, pe fondul crizei refugiaților, că Germania are nevoie de imigranți pentru a–și îmbunătăți rata de dependență. Iată o retorică de om de stat.
Politicianul poate specula chestiunea „terorismului“, insinuând că în actualul flux de refugiați se pot inflitra kamikaze ISIS sau Al-Qaeda. Da, nimeni nu poate contrazice asta. Fostul șef al SRI, George Maior, spunea, după Charlie Hebdo, un lucru extrem de important pentru cei care aveau urechi să audă: „În Franța au fost dejucate multe atentate. Colegii francezi sunt extrem de profesioniști, dar nu există securitate absolută. Uneori, prevenția nu se poate realiza. Poți să previi 100 de atentate și o dată să fii lovit frontal, ca să se nască asemenea dezbateri“. Așadar, nu există securitate absolută. Cum nu există nicio garanție că următorul atentat nu va fi înfăptuit de activiști ISIS intrați în Europa cu cravată și costum, nu în convoaie de refugiați, sau de cetățeni europeni din cei 20 de milioane de musulmani care trăiesc în UE. E chiar mai ușor să infiltrezi teroriști prin aeroport, sub aparența unor oameni normali, care nu sunt amprentați și verificați la sânge, așa cum sunt actualii refugiați. Un om de stat spune asta alegătorilor. Și le mai spune și că nu combați terorismul combătând o religie. Dimpotrivă, serviciile de informații colaborează cu liderii religioși pentru prevenirea terorismului.
Un om de stat nu se pune în spatele lui Viktor Orbán, agent putinist cu acte, care azi ține sus flamura opoziției față de solidaritatea europeană exprimată prin „cotele de refugiați“. Doar un mărunt politician nu vede că Rusia își freacă mâinile de bucurie de câte ori mai apare câte o spărtură în solidaritatea europenilor. Nu mai zic de faptul că, paradoxal, sirienii sunt azi adevărații „invadatori“, nu rușii, care au ocupat într-o noapte Crimeea cu tancuri și avioane. Niște amărâți cu copii în brațe sunt azi „barbarii“ care vor destabiliza continentul, nu cei care care dispun de suficient armament, propagandă și potențial de șantaj cu resurse naturale, adică prietenii lui Orbán, el însuși cal troian al lui Putin, mai periculos decât presupușii cai troieni băgați de ISIS în convoaiele de băjenari.
Lecția europeană pentru populiștii care câștigă voturi pe seama solidarității europene e simplă. Tsipras a învățat-o, Ponta a învățat-o și el, Orbán nu mai are mult până și-o va însuși. Din 2012 până mai ieri, Victor Ponta a preferat să fie politician, și nu om de stat. A dat lovituri Constituției, a încercat să destabilizeze echilibrele macroeconomice, iar, discursiv, s-a pus în fruntea plutonului antioccidental. A câștigat voturi din asta, a ajuns la guvernare, era cât pe-aci să ajungă și președinte al României. Astăzi, Ponta, în chestiunea refugiaților, are o poziție de om de stat, dar nu-i mai folosește la nimic. Poate încă mai are fanii lui în România, dar liderii europeni deja l-au izolat, credibilitatea lui în lumea vestică e zero. E singurul mod prin care elita politică europeană se poate proteja de populiști și naționaliști, dar îl folosește foarte eficient.