Cântarea Moldovei, un exemplu pentru România lui Johannis

Sorin Ionita 03.03.2015
SHARE 9

De același autor

Faptul că Iohannis a vizitat Moldova săptămâna trecută e un prilej să aruncăm şi noi o privire invidioasă peste gard.

 

„În contextul slăbiciunilor Rusiei... Occidentul... a preluat România în NATO şi UE şi, în numai zece ani, cu o viteză inimaginabilă la scară istorică, a terminat-o! I-a luat sub control resursele naturale, distribuţiile de energie, băncile, pădurile, pământurile, industriile care îi erau de folos (pe restul dându-le la fier vechi), retailul, întregul rulaj al banului. N-a mai rămas nimic important (strategic, cum se spune) în mâna românilor! Din punctul de vedere al controlului economic, românii au ajuns străini în propria ţară: un exemplu, pentru cărţile de istorie, de cucerire cu eficienţă de către străini a unui teritoriu, chiar dacă încă numit ţară!“

 

Acest pasaj punctat cu multe semne de exclamare, marcă neîndoioasă a scriiturii analitice, aparţine unui vechi (ehei, pe vremuri) colaborator al revistei 22, anume economistul Ilie Şerbănescu (vezi http://gandeste.org/general/ilie-serbanescu/41155). L-am citat aici nu în răspăr, cum e obiceiul pe la noi, ci pentru că mi se pare ilustrativ pentru modul cum gândesc foarte mulţi români; mi-e şi frică să mă gândesc câţi. Cu alte cuvinte, îl iau pe om în serios, ca economist ce se află – iar eu nu.

 

Şi ce să vezi? Luând întrebarea de cercetare a d-l Şerbănescu la microscop şi făcând ochii roată în regiunea noastră, descoperim că un asemenea tărâm ferice, pe care Rusia, în ciuda slăbiciunilor ei pasagere, nu l-a pierdut de sub protecţie, deci perfidele NATO şi UE nu l-au putut termina economic ca pe România, există în realitate. Acest pământ binecuvântat se cheamă Republica Moldova şi el este contrafactualul perfect pentru a judeca cum ar fi putut şi România să fie, fără aceste cedări istorice laşe şi catastrofale. Faptul că Johannis a vizitat Moldova săptămâna trecută, deşi evenimentul ca atare n-a putut acoperi mediatic păţaniile cu sutienul d-nei Udrea, e un prilej să aruncăm şi noi o privire invidioasă peste gard.

 

În acest stat mic, dar vioi, neatârnat şi neprăduit de Occident, pădurile, pământurile şi rulajul banului sunt strict în mâna poporului, deoarece n-au existat nici restituiri de proprietate păgubitoare, nici vreo înrobire (încă) faţă de finanţa vestică, deci moldoveanul de rând n-are de ce să se simtă străin în propria ţară, ca românul de la noi. Distribuţiile de energie şi băncile, adică lucrurile importante şi strategice, au fost ferite de vreo adiere de capital de multinaţională, fiind păstrate cu grijă în mânuşiţa grijulie a capitalului autohton, conform cunoscutei teorii de mare succes regional „prin noi înşine“.

 

Resursele naturale, aşijderea, au rămas sub controlul strict al poporului suveran, prin reprezentanţii săi aleşi, care le-au administrat patriotic şi productiv, iar nu în bătaie de joc, cum s-a întâmplat în România aservită corporaţiilor. În retail, cum îi zice cu un termen în limba barbarilor cuceritori d-l Şerbănescu comerţului cu amănuntul, nu s-au făcut decât cedări minime, ici-colo, câte unui lanţ de mâna a doua, precum Metro, rămânând în principal tot în ograda moldovanului gospodar, spre mulţămirea tuturor cu produse bune, multe şi ieftine.

 

Mai mult: chiar în vremuri incerte, precum aceşti ani din urmă cu regim (vezi Doamne) pro-UE, conducătorii de la Chişinău au avut inteligenţa şi diplomaţia de a juca pe degete perfizii reprezentanţi ai UE şi cozile lor de topor din România, care, terminând de supt sângele norodului de dincoace de Prut, ar fi vrut fireşte să întindă ţeava de supt şi dincolo. Dar guvernarea abilă şi patrioată din Moldova a mers inteligent la două capete, spunând vesticilor tot ce voiau ei să audă, dar, pe la spate, vânzând activele importante, strategice, precum aeroportul Chişinău, unor druji de-ai lor mai puţin implicaţi în cercurile corupte ale businessului internaţional, oameni de nădejde de prin regiune, pe care te poţi baza că n-o să fugă cu el în spate la Washington.

http://www.revista22.ro/nou/imagini/2015/1302/22_vest_(ionita)_2015.jpg

Şi ghinionul a făcut să pice fostul guvern chiar când se anunţase o nouă mişcare strategică: privatizarea căii ferate cu un holding de profil din Est, specializat în eficientizare prin management patriotic. Dar nu e timpul pierdut, deoarece noul premier e un tânăr dinamic, pilot de raliu în privat, care a fost manager de firmă pe zona Azerbaidjan, deci există şansa ca planul să nu moară, nici să nu deraieze – să zic aşa – în direcţii dăunătoare. Şi, oricum, bine este să nici nu se privatizeze aşa mult, ci puţin şi selectiv, că e păcat să se piardă cultura instituţională şi managementul performant acumulat în atâtea decenii de întreprinderile de stat şi obşteşti ale Moldovei, de la bombonele până la administrarea de imobile. Evitarea privatizărilor şi legarea de Est, acest spaţiu de securitate, bunăstare şi stabilitate monetară, va asigura şi pe mai departe cetăţeanul moldovean că ţara sa nu va avea trista soartă a României, ajunsă un stat fascist, autoritarist şi în disoluţie, unde omul nu mai are somn de zăngănitul cătuşelor, o adevărată republică a procurorilor.

 

Sigur, nimic nu e perfect pe lume şi există mici dificultăţi de parcurs, cum ar fi aia că la început de 2015 s-a pornit în Moldova o mare panică valutară, generată de căderea bruscă a leului cu până la 40% şi creşterea corespunzătoare a preţurilor unor articole de consum, cum ar fi hrana zilnică. Sau că aceste nefericite trenduri, ce vor fi rezolvate amuş-amuş de guvern, le urmăresc în oglindă pe cele ale rublei ruseşti, de care partidul cu cele mai multe voturi la urne propunea ca Moldova să-şi lege soarta, întru bunăstare şi propăşire, nu mai departe de noiembrie trecut.

 

Sau că în 2014 investitorii autohtoni se zice că ar fi scos ilegal din sistemul bancar (şi din ţară) vreun miliard de euro, adică 17% din PIB. O calomnie: dacă i-au scos, înseamnă că le-a trebuit lor la ceva, că nu se îngroapă nimeni cu atâta bănet. Staţi liniştiţi că o să-i aducă îndărăt când nu le mai trebuie, deoarece capitalul naţional nu face porcării din astea ca băncile occidentale, care au ruinat România, Polonia, Ungaria şi alte ţări aservite, după cum vă spune orice analist de bună-credinţă pe Facebook şi Russia Today. Important e, cum ar zice d-l Şerbănescu, că poporul suveran, deşi a pierdut pe moment din buzunar bănuţii, a rămas stăpân de necontestat pe rulajul lor.

 

Ar mai fi şi măruntul detaliu că în 1990 România şi Moldova plecau la drum cu aproximativ 1.000 dolari per capita PIB, iar azi România încălecată, aservită, prăduită de Occident, în care norodul păşeşte pe stradă cocoşat, umilit şi înstrăinat, a ajuns la 12.000 dolari. Iar Moldova suverană şi ferită de toxinele corporatiste vestice a urcat spectaculos la 2.000 dolari. Să nu uităm însă că banii nu reprezintă totul în viaţă, nu aduc fericirea, ba chiar uneori vin cu tot felul de necazuri, deci e bine ca omul să fie mulţămit cu ce are, că se ştie stăpân în ograda şi casa lui. Să-şi mai înalţe gândul de-acuma şi la cele sfinte, că dacă dă Dumnezeu ploaie la vreme, n-om muri noi de foame nici anul ăsta.

 

* Sorin Ioniţă este analist de politici publice ExpertForum (EFOR)

Comentarii 9

Ioan Vlad Nicolau - 03-06-2015

Domnule Ionita mi-ati luat o piatra de pe inima! Tocmai ma intrebam oare unde o mai fi si ce o mai fi facind cel ce se numea Ilie Serbanescu?! Cel care analizind situatia Rominiei, se dadea nationalist sadea, cind nu trecuse multa vreme de cind se dadea cu inversunare si convingere, internationalist proletar. Cel care scria la ”22”, provocindu-mi bruste cresteri tensionale. Omul care de nationalist ce era, tragea din rasputeri „hais”, privind cu multa incredere catre rasarit. Aveam atunci impresia ca e aterizat la 22 direct din inaltul „Vocei Rusiei” si ma intrebam stupefiat cum de a reusit performanta unei aterizari intr-un loc ca 22-ul si cum de redactia nu-si da seama cine este si ce vrea Ilie Serbanescu. Acum mi-am revenit! Deci traieste?! M-ar interesa unde si ce mai scrie, ca intre timp mi-a mai scazut tensiunea. Vreau sa sper ca n-a intors-o iarasi ca la Ploiesti dindu-se iarasi cu...... aia... d-acolo , de data asta direct si fara jena. Si apropos de cea ce spuneati, ca sunt multi intelectuali care gindesc in sensul celor gindite si insinuate de catrere mesterul Ilie Serbanescu, sigur ca sunt, fiindca a fi intelectual nu presupune neaparat si o buna functionare a intelectului. Si daca gindesc asa, este vina nu numai a defectului mental propriu, ci si a celor ca magistrul Ilie, care aterizati in astfel de puncte ca „22” au posibilitatea sa influenteze nu numai masele, care de altfel nu citesc 22-ul ci si „gindirea” deficitarilor intelectuali. Va multumesc pentru articol. Cat pe ce din cauza lui Ilie Serbanescu era sa renunt la 22.

Răspunde

Pandele - 03-05-2015

@MIHAI2 Tu nu ai reusit sa patrunzi sfanta taina a cratimei, dar esti dezlantuit pe economie globala, regionala, precum si pe statistica, nu ? Ce urmeaza sa mai abordezi ? Calatoriile intergalactice ?

Răspunde

A. B. - 03-04-2015

De fapt, tocmai pe la Londra, Paris şi Amsterdam românii calcă cocoşaţi, umuliţi şi înstrăinaţi. Şi evită să vorbească tare între ei, pentru a nu fi recunoscuţi drept români. (Acum câteva zilei, la periferia Romei au fost incendiate mai multe maşini cu numere româneşti.)

Răspunde

Felix - 03-04-2015

Privire retroactiva 1996 - 2000. Constantinescu presedinte, Ciorbea prim-ministru, Serbanescu ministrul economiei samd. Cum au reusit nulitatile astea sa bage Romania in NATO si EU... aproape ca tine de miracol.

Răspunde

inteleptu - 03-03-2015

....pentru ca are fetisoara purtatoare de zambet tamp...

Răspunde

Radu Popescu - 03-03-2015

Domnul Serbanescu confabuleaza, in Romania benzina, gazul, aluminiu sunt monopol rusesc.

Răspunde

profesoru - 03-03-2015

Ii dau dreptate d-lui Ionita. Si eu sunt pentru atragerea de capital occidental si am mai multa incredere in managementul occidental decat in cel romanesc.// Problema e ca statisticile arata diferit. Pe 2014 PIB/loc in Romania a fost ceva mai mic, de 10.000 dolari. Iar in Moldova avem in 1992 doar 200 dolari/loc.(statistici FMI), nu 1.000 dolari/loc. Adica raportul de 1:5 intre Moldova si Romania s-a mentinut in ciuda politicilor economice diferite.// Ar putea fi dovada faptului ca investitiile straine nu rezolva problema fara reforma clasei politice si a administratiei.

Răspunde

sorin - 03-03-2015

Pai si atunci de ce va duceti ca sa va simtiti bine acolo de unde va vin umilirile?

Răspunde

MIHAI 2 - 03-03-2015

Sa va spun drept nu am ajuns niciodata la Chisinau, oras care nici nu se numara printre proiectele mele turistice imediate. Poate si pentru ca nu doresc sa candidez la presedintie si deci nu exista riscul ca vreo gasca mediatica s-a isi incrunte la mine fetisoara altfel vesnic purtatoare de zambet tamp: Cuuum . nu ati fost la Chisinau ???? Totusi , trebuie sa recunoastem ca , desi au fiecare in buzunar cate 12 mii statistice de EURO , romanii merge pe strada exact asa cum spuneti .... COCOSATI SI UMILITI . Probabil si instrainati - pentru ca nu despre PIB spunea acolo Ilie Serbanescu , ci despre umilinta de a nu mai conta in propruia tara. De-aia proiectele mele turistice raman Londra, Parisul, Amsterdamul , locuri unde nici localnicii , nici vizitatorii , nici macar romanii sau romanii din Moldova veniti in plimbare sau la munca nu calca cocosati, umiliti sau instrainati. Asta o stim cu totii

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22