Timbrul de arhitectură - sfârșitul unui program cultural și social?

Ștefan Ghenciulescu 13.03.2015

De același autor

Câteva zeci de monumente salvate; sute de cărți, expoziții, filme, arhive, cercetări, proiecte educaționale, dar și ajutoare sociale; o întreagă strategie culturală privind arhitectura și comunitatea, orașele vechi sau noi și un teritoriul natural și rural din ce în ce mai atacat; o susținere a echipelor interdisciplinare și a tinerilor; în cei aproape 10 ani de timbru, politica Ordinului a susținut și chiar generat o întreagă mișcare culturală, ale cărei efecte trec cu mult dincolo de rezultatele (cuantificabile) de mai sus, sau de interesele particulare ale unei profesii. 

 

Ei bine, dacă proiectul de lege privind timbrul cultural trece în forma actuală, care nu permite decât accesul organizațiilor de drept public (ceea ce, Ordinul, deși de departe principala organizație a arhitecților, nu poate deveni), toate acestea se opresc. Și se distruge un element esențial prin care această organizație își îndeplinește misiunea, care nu este cea (cum încă mai cred mulți) de sindicat al arhitecților, ci de apărător al unor standarde de responsabilitate și calitate în arhitectură și de susținere a unei dezvoltări echilibrate.

 

 Ordinul și Uniunea Arhitecților nu împart bani; arhitecții practicanți (prin a căror activitate se produce de fapt această sumă) sunt cei care optează în mod absolut liber către cine să meargă celebrul procent de 0,05 % din valoarea unei construcții. Suma este apoi folosită strict pentru proiecte culturale și sociale. În cazul Ordinului, ea este, în cea mai mare parte, accesată prin concurs, atribuirea fiind decisă de o comisie ce nu conține niciodată doar arhitecți. Prin noul proiect, această liberă alegere va dispărea. Ar fi nu doar o injustiție, ci și o pierdere culturală și socială majoră.

 

 

Ștefan Ghenciulescu este arhitect, critic și cadru didactic, în prezent vice-președinte al Ordinului Arhitecților din România.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22