De același autor
8 iunie. Parlamentul European s-a reunit în ședință plenară la Strasbourg. Alături de acest eveniment central, deputații europeni vor participa și la reuniuni în comisii, vor lua parte la grupurile familiilor politice din care fac parte, dar și la delegații tematice. Dar ceea ce este mai important este furnicarul din jurul parlamentului, format din asociații profesionale, ONG-uri, firme de lobby sau de advocacy care încearcă să profite de prezența atâtor eurodeputați și a consilierilor acestora pentru a-și pleda cauza. Locul în care fiecare încearcă să își facă loc în agenda unui europarlamentar sau consilier de europarlamentar este chiar sediul circular al Parlamentului de la Strasbourg, unde accesul se face pe baza unei acreditări. Odată aprobată, posesorului i se eliberează un card de acces de culoare maro, care îi dă acces în clădire. Intrarea este liberă numai la birourile eurodeputaților și la barul Flower, care este de fapt un local în care se poate mânca o salată sau un sandvici, bea o cafea sau chiar o bere, cu foarte multe mese, dar, cel mai important, este locul în care se poartă discuții. Acestea durează de regulă o oră sau chiar o jumătate de oră, întrucât timpul europarlamentarilor și al celor din stafful acestora este limitat. Pentru o discuție mai liniștită și mai așezată, trebuie mers fie la biroul europarlamentarului vizat, unde este nevoie de un «ghid» care să cunoască bine labirintul coridoarelor din clădirea parlamentului unde fiecare ales european are amenajat un birou într-o cămăruță austeră, la barul europarlamentarilor sau chiar la restaurantul acestora, unde nu intri decât dacă ești invitat.
Cei mai vizați sunt președinții comisiilor, liderii de grup, raportorii, dar mai ales așa-numiții shadow-raportori, adică raportorii din umbră, acei europarlamentari care în mod real au influență pe dosarul aflat în lucru în vreo comisie sau în plen. Comisiile cele mai importante sunt ITRE, comisia Industrii, Transport, Cercetare și Energie, ENVI, comisia de Mediu, AGRI, comisia de Agricultură, mai puțin comisiile de Politică externă sau cea de Cultură. De asemenea, căutați sunt și europarlamentarii influenți atât prin vechime, apartenența la un grup important – Partidul Popularilor Europeni sau Grupul Socialiștilor, sau centriștii de la Renew și chiar Verzii care, chiar dacă nu sunt majoritari, sunt foarte vizibili în noul context al politicilor de mediu și mai ales foarte convingători. O asemenea figură influentă este polonezul Jerzy Buzec, membru al popularilor europeni, care a și fost președintele Parlamentului European între 2009 și 2012.
După fiecare discuție, căci au loc și 4-5 întâlniri cu europarlamentari sau membri ai staffurilor acestora, se coboară iar la barul Flower spre a se face o reuniune de debrief, analizându-se poziția personajului, mesajele transmise, întrebările puse și ceea ce trebuie reținut pentru dosarul sau tema de interes. Apoi mâna pe telefon pentru următoarea întâlnire, și totul foarte rapid, căci ți se poate spune că «puteți fi primiți în următoarele 5 minute». Evident, se aduc materiale care să îți susțină cauza, cât mai sintetice, cu date care să îl facă pe ales să înțeleagă de ce trebuie să îți susțină cauza sau să nu se mai opună pe un subiect de interes.
Evenimentul de la Strasbourg este important și pentru evenimentele din marjă organizate de țara care deține președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene, alte ocazii de a întâlni persoane interesate de aceeași tematică, foști comisari, prețioșii europarlamentari, experți, ONG-iști cu care să socializezi cu cât mai mulți și, ceea ce este cel mai important, să le iei datele de contact. Importante sunt pentru acest gen de întâlniri asocierile cu alte companii în structuri, alianțe care să acopere cât mai multe țări europene astfel încât în ochii alesului european interlocutorii să fie reprezentativi. Bineînțeles că pentru aleșii europeni înșiși asemenea întâlniri cu reprezentanții mediilor economice dau ocazia unor contacte utile care pot fi folosite pentru propria țară. Evident, este important ca alesul să vorbească engleză cel puțin decent, căci de calitatea socializării nu poate fi vorba prin intermediul unui translator.
Iată că rolul europarlamentarului nu este de a ține numai discursuri în plen, în limba națională, care de regulă sunt adresate în direcția electoratului național.
În sfârșit, un ultim amănunt, autoritățile locale și regionale din această capitală europeană caută și ele să fie vizibile prin organizarea de evenimente în marjă care să consolideze profilul de centru de decizie la nivel european pentru Strasbourg și să promoveze rolul regiunii Grand-Est de vitrină europeană a Franței. Este obișnuit ca europarlamentari francezi să își invite colegi din alte țări pentru a promova anumite evenimente locale.
Astfel, o zi la sesiunea Parlamentului European de la Strasbourg este o lecție cu multiple învățăminte chiar și din ipostaza observatorului, cu atât mai mult a unui român, și mai ales acum, în contextul transformărilor europene care se arată la orizont. //