Va supravietui Alianta D.A.?

Stelian Tanase 06.10.2004

De același autor

Alianta D.A. traverseaza cel mai critic moment de la inceputurile ei. Retragerea din cursa prezidentiala a lui Theodor Stolojan lasa multe semne de intrebare. Strategia Aliantei D.A. a fost ideea de tandem, idee de succes verificata in sondaje si la alegerile locale. Brusc, aceasta formula se schimba si putinele certitudini se risipesc. PNL intra intr-o criza pe care nu o intrevad de scurta durata. Momentul izbucnirii ei este cat se poate de nepotrivit. Succesiunea lui Stolojan la sefia partidului - care ar fi trebuit rezolvata undeva spre primavara - este deja un "fait accompli". Chiar daca e de asteptat ca Stolojan sa revina, el o va face numai pentru a transfera puterea altui lider. S-a "preferat" deocamdata solutia unui lider interimar, de pasaj, care sa gestioneze partidul intr-o perioada extrem de dificila. Calin Popescu-Tariceanu este o solutie valabila. Calitatea lui principala este ca nu antagonizeaza grupurile de interese si factiunile deja existente in PNL. Altfel spus, este recunoscut, nu exista deocamdata surse de contestatie radicala in partid. Are experienta, e de 14 ani in politica, mereu la varf. Se bucura de o imagine publica destul de convenabila. Este un lider legitim si credibil printre liberali. Misiunea lui acum este sa tina laolalta interese si sensibilitati politice foarte diferite. Nu are atributiile si autoritatea necesare. Nu are o echipa. Totusi, prestatia lui va fi cantarita cu atentie in decembrie si apoi la congres. Va reusi el sa fie altceva decat "delegatul" unuia sau altuia dintre liderii puternici din partid? Va vorbi cu propria lui voce sau o va imprumuta pe a lui Dinu Patriciu, sa zicem? La congresul din primavara, pentru a fi confirmat ca succesor al lui Stolojan, ii trebuie un scor bun in alegeri. Ce inseamna asta? 25% sau 30%? Va reusi noul lider, in cazul pierderii alegerilor, sa opreasca presiunea "de jos", pentru a intra la guvernare cu PSD? Altfel spus, va supravietui Alianta D.A. si dupa alegeri? Dar la PD ce se intampla din aceasta perspectiva? Nastase, e adevarat, nu il accepta pe Basescu, dar alti lideri PSD ar da bucurosi mana cu el pentru a face un guvern "social-democrat". Basescu ar merge la aceasta negustorie politica?
Mai are sanse Alianta D.A. sa castige alegerile din noiembrie-decembrie? E greu de prevazut acum reactia electoratului la situatia neasteptata produsa sambata seara. Daca partea umana a povestii va fi receptionata corect, atunci s-ar putea sa asistam la un catharsis si la cresterea simpatiei "populare" pentru Alianta D.A. Dar daca totul va trece drept o inscenare pentru a-l scoate onorabil pe Stolojan din cursa, atunci Alianta D.A. va pierde. Daca retragerea lui Stolojan va fi inteleasa ca o cedare la santaj sau un gest de lasitate (ca in 2000 Constantinescu), efectul va fi defavorabil si va duce la o diminuare importanta a numarului de voturi. De ce totusi Stolojan a reusit sa treaca printr-o campanie prezidentiala acum patru ani si acum a clacat? Intrebarea ramane.
Ce sanse mai are Alianta D.A. sa castige alegerile din acest an dupa spectaculoasa retragere a lui Stolojan? Alianta D.A., ajunsa in opozitie, va supravietui? Dar ce sansa are Basescu, care intra in cursa prezidentiala cam tarziu, sa refaca diferenta marcata de ultimele sondaje intre el si Nastase? Stolojan isi atinsese limita? Sa fie aici motivul exasperarii liderilor Aliantei D.A., cum intrevad unii jurnalisti, autori de scenarii tari? Ma indoiesc. Din cate observ, liderii Aliantei D.A. trateaza destul de lejer, chiar neglijent - ca sa nu spun altfel - campania electorala. Cei mai multi s-au asigurat de locuri eligibile si privesc linistiti calendarul, numara zilele pana cand vor fi parlamentari. Mai sunt si jocurile de culise, cam incurcate, determinate de afaceri, cum se stie, in mare parte controlate de PSD. Or, liberalii sunt in principal oameni de afaceri. E de asteptat ca amorteala Aliantei D.A. din precampanie sa se termine o data cu aparitia "in transee" a lui Traian Basescu. Sigur, infruntarea lui cu Nastase va avea cu totul alt aspect decat daca Stolojan continua cursa. Basescu este un debater redutabil, capabil sa se exprime direct si colorat si sa se faca ascultat. Este un lider populist, autoritar. Cine isi face iluzii cu privire la "natura lui democratica" isi ia anumite riscuri. In acelasi timp, spre deosebire de alti politicieni romani, stie cat costa o paine si un kilometru de sosea asfaltata, stie cat este o pensie si unde e o statie de tramvai. Basescu este un agitat, un animal politic de neoprit. Numai cu Iliescu rivalizeaza la capitolul instinct politic. Amandoi sunt niste manipulatori experti ai electoratului. Stiu ce se asteapta de la ei si se executa. Cum se va simti insa la Cotroceni un om temperamental, invatat sa conduca, obisnuit sa dea ordine si sa administreze, e alta chestiune. Cert este ca Nastase are de infruntat un adversar mai puternic decat Stolojan. Regulile jocului se schimba. La fel si strategiile de campanie.
Alta consecinta a retragerii lui Stolojan este ca liberalii trebuie sa numeasca un candidat pentru postul de prim-ministru, de vreme ce Basescu - PD - va candida pentru Presedintie. Si aici, Calin Popescu-Tariceanu este nominalizat de liberali. PNL este la momentul "Calin Popescu-Tariceanu". El este noul om forte din partid. Un alt aspect este acela ca Opozitia preia formula utilizata de PSD dupa 2000, cu un premier care este si sef de partid in acelasi timp. Retragerea lui Stolojan rezolva problema competitiei intre PNL si PD pentru acest post. Era aici o sursa maxima de tensiune intre cele doua partide. Liberalii nu ar fi cedat postul de prim-ministru, si nici democratii. S-ar fi ajuns aproape sigur la o ruptura. Acum lucrurile sunt clare. Oricum, chestiunea unui prim-ministru si a unui guvern vine dupa cea a partidului si dupa cea a campaniei electorale. Iar pana la iarna mai e mult. Riscul a fost in acest week-end ca Alianta D.A. sa se destrame. Impasul a fost trecut. Proiectul politic a rezistat la o incercare foarte dificila. Dar va supravietui si alegerilor?

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22