De același autor
Mai are sanse Alianta D.A. sa castige alegerile din noiembrie-decembrie? E greu de prevazut acum reactia electoratului la situatia neasteptata produsa sambata seara. Daca partea umana a povestii va fi receptionata corect, atunci s-ar putea sa asistam la un catharsis si la cresterea simpatiei "populare" pentru Alianta D.A. Dar daca totul va trece drept o inscenare pentru a-l scoate onorabil pe Stolojan din cursa, atunci Alianta D.A. va pierde. Daca retragerea lui Stolojan va fi inteleasa ca o cedare la santaj sau un gest de lasitate (ca in 2000 Constantinescu), efectul va fi defavorabil si va duce la o diminuare importanta a numarului de voturi. De ce totusi Stolojan a reusit sa treaca printr-o campanie prezidentiala acum patru ani si acum a clacat? Intrebarea ramane.
Ce sanse mai are Alianta D.A. sa castige alegerile din acest an dupa spectaculoasa retragere a lui Stolojan? Alianta D.A., ajunsa in opozitie, va supravietui? Dar ce sansa are Basescu, care intra in cursa prezidentiala cam tarziu, sa refaca diferenta marcata de ultimele sondaje intre el si Nastase? Stolojan isi atinsese limita? Sa fie aici motivul exasperarii liderilor Aliantei D.A., cum intrevad unii jurnalisti, autori de scenarii tari? Ma indoiesc. Din cate observ, liderii Aliantei D.A. trateaza destul de lejer, chiar neglijent - ca sa nu spun altfel - campania electorala. Cei mai multi s-au asigurat de locuri eligibile si privesc linistiti calendarul, numara zilele pana cand vor fi parlamentari. Mai sunt si jocurile de culise, cam incurcate, determinate de afaceri, cum se stie, in mare parte controlate de PSD. Or, liberalii sunt in principal oameni de afaceri. E de asteptat ca amorteala Aliantei D.A. din precampanie sa se termine o data cu aparitia "in transee" a lui Traian Basescu. Sigur, infruntarea lui cu Nastase va avea cu totul alt aspect decat daca Stolojan continua cursa. Basescu este un debater redutabil, capabil sa se exprime direct si colorat si sa se faca ascultat. Este un lider populist, autoritar. Cine isi face iluzii cu privire la "natura lui democratica" isi ia anumite riscuri. In acelasi timp, spre deosebire de alti politicieni romani, stie cat costa o paine si un kilometru de sosea asfaltata, stie cat este o pensie si unde e o statie de tramvai. Basescu este un agitat, un animal politic de neoprit. Numai cu Iliescu rivalizeaza la capitolul instinct politic. Amandoi sunt niste manipulatori experti ai electoratului. Stiu ce se asteapta de la ei si se executa. Cum se va simti insa la Cotroceni un om temperamental, invatat sa conduca, obisnuit sa dea ordine si sa administreze, e alta chestiune. Cert este ca Nastase are de infruntat un adversar mai puternic decat Stolojan. Regulile jocului se schimba. La fel si strategiile de campanie.
Alta consecinta a retragerii lui Stolojan este ca liberalii trebuie sa numeasca un candidat pentru postul de prim-ministru, de vreme ce Basescu - PD - va candida pentru Presedintie. Si aici, Calin Popescu-Tariceanu este nominalizat de liberali. PNL este la momentul "Calin Popescu-Tariceanu". El este noul om forte din partid. Un alt aspect este acela ca Opozitia preia formula utilizata de PSD dupa 2000, cu un premier care este si sef de partid in acelasi timp. Retragerea lui Stolojan rezolva problema competitiei intre PNL si PD pentru acest post. Era aici o sursa maxima de tensiune intre cele doua partide. Liberalii nu ar fi cedat postul de prim-ministru, si nici democratii. S-ar fi ajuns aproape sigur la o ruptura. Acum lucrurile sunt clare. Oricum, chestiunea unui prim-ministru si a unui guvern vine dupa cea a partidului si dupa cea a campaniei electorale. Iar pana la iarna mai e mult. Riscul a fost in acest week-end ca Alianta D.A. sa se destrame. Impasul a fost trecut. Proiectul politic a rezistat la o incercare foarte dificila. Dar va supravietui si alegerilor?