Direcţia greşită a Europei şi tăcerea României

Tom Gallagher 27.10.2015
SHARE 19

Probabil că România se va trezi din somnolență în momentul în care va fi limpede că lipsa de acțiune în ceea ce privește viitoarele răsturnări demografice, care produc noi clivaje la nivelul UE, nu este oportună.

 

Ce au în comun gestiunea dezastruoasă a cri­zei migranților, a monedei unice și eșe­cul Europei Occidentale în prevenirea na­țio­nalismului toxic, responsabil de dis­tru­ge­rea fostei Iugoslavii în 1990? Toate arată faptul că Uni­u­nea Europeană e o ins­ti­tu­ție mediocră, atunci când vine vorba despre an­ti­ci­pa­rea și evitarea problemelor, gestionarea crizelor reale și aplicarea propriilor valori de solidaritate pa­neu­ro­pea­nă, așa cum popoarele Iu­go­slaviei au descoperit pe pro­pria piele în urmă cu 25 de ani.

Dar erorile continuă să se acumuleze, pen­tru că niciun lider nu și-a văzut cariera dis­trusă de astfel de eșecuri. UE își in­su­larizează procesul de luare a deciziilor în ra­port cu cetățenii europeni. Ei nu mai re­prezintă un factor care trebuie luat în cal­cul înainte de adoptarea marilor decizii. Es­te puțin probabil că Angela Merkel s-a gân­dit la cum va reacționa electoratul din Franconia și Bremen față de politica sa im­pulsivă de a-i invita pe refugiați (și pe mulți alții care se pretind refugiați) în țară, în absența infrastructurii capabile să îi absoarbă.

Și, cum a devenit puțin probabil ca ea să participe la viitoarele alegeri pentru a cere electoratului german peste doi ani un al patrulea mandat, d-na Merkel se com­por­tă ca avocatul radical al unei lumi fără fron­tiere teritoriale, fără economii na­țio­nale sau forțe armate interne. Cu alte cu­vinte, este promotorul evanghelic al stân­gii - liberale, ecologiste și contra-culturale -, precum și al forțelor corporatiste ca­pi­ta­lis­te care visează la crearea unei singure or­dini globale: din perspectiva lor, această lu­me capitalistă, postcapitalistă și an­ti­ca­pi­talistă va fi, în mod unic, progresistă.

 

Consensul corect politic

 

Mogulii capitaliști și alternativa verde sunt în consens pe un mare subiect: so­cietățile coagulate în jurul loialităților și intereselor naționale nu ar trebui să facă par­te din noua ordine globală. Tocmai de aceea sunt percepute cu atâta ostilitate la Ber­lin preocupările multora dintre est-eu­ropeni față de menținerea tradițiilor na­țio­nale bazate pe religie și limbă, pe fondul altor încercări imperiale de a le eradica.

Din nefericire, Merkel nu este singurul li­der care suferă de un complex de tip Me­sia, care o convinge că poate renunța la ori­entarea creștin-democrată a partidului său și la modelul consultativ care se pre­su­pune că există la nivelul procesului de­ci­zional al UE. La conducerea Bisericii Ca­tolice vedem o tipologie similară, care cre­de în menirea unică de a plasa Biserica în centrul dezbaterii despre schimbările cli­ma­tice, în timp ce face foarte puțin pen­tru supraviețuirea creștinilor vânați în Si­ria și Irak, ale căror biserici sunt dis­truse.

Papa Francisc și Merkel sunt, de fapt, niș­te provinciali. Ea nu a ieșit din Germania de Est până la 40 de ani, iar el și-a pe­tre­cut cea mai mare parte a vieții într-o Ar­gen­tină dominată de dictaturi militare și de stânga populistă. Când destinul i-a trans­format dintr-o dată în mari jucători pe scena globală, nu a fost nicio surpriză că s-au orientat către agen­dele aflate la modă în lu­mea corporatistă sau la ni­velul elitelor media și aca­demice ale Europei.

 

http://www.revista22.ro/nou/imagini/2015/1336/foto_gallagher.jpg

Cancelarul german Angela Merkel şi Papa Francisc

 

Amândoi sunt ecologiști, promotori înfocați ai mul­ticulturalismului, în ciuda devastării pe care o creează în diverse părți ale Eu­ro­pei, și indiferenți în fața ro­lului Rusiei ca putere in­te­resată de coagularea unui pol global al forțelor autoritare. Pentru a-și găsi locul în această Europă inocentă și parohială, un­de prădători din imediata vecinătate îi dau târcoale, Papa și Merkel au adoptat cele mai la modă principii ale co­rec­ti­tu­dinii politice. Astăzi, Papa visează să-și trans­forme biserica într-o congregație pro­testantă liberală, cu biserici naționale și regionale aflate într-o comuniune flexibilă cu Roma.

Desigur, efectul ultim al unor astfel de per­sonalități care se simt predestinate să conteste ortodoxia instituțiilor care le-au produs ar putea produce schisme majore în interiorul acestor instituții. Nu există nicio lege de fier care să spună că Biserica Catolică este imună la fisurile care au slă­bit protestantismul european, nici că Ger­mania va rămâne o țară stabilă și con­sen­suală, în cazul în care multe dintre co­mu­nitățile germane vor fi copleșite de imi­granți cu alte valori, care se dovedesc im­po­sibil de integrat.

 

Complexul puterii unilaterale

 

Când era ministru de Externe al Poloniei, în 2011, Radek Sikorski pleda pentru o Germanie care să renunțe la prudență, asu­mându-și un rol central în afacerile eu­ro­pene. Mă întreb dacă mai crede că asta ar fi o idee la fel de bună acum, când vede rezultatele activismului german sau cel pu­țin inițiativele lui Merkel. Germania ac­ționează unilateral, pretinzând o au­to­ri­tate morală superioară, dar uitând de con­secințele produse de o atitudine similară în epocile anterioare.

În dosarul migrației, dar și al accelerării negocierilor privind statutul de membru al Turciei în UE, Merkel adoptă poziții ca­re în mod clar afectează alte state eu­ro­pe­ne. Reputația Germaniei, de chibzuință și pragmatism, a primit o lovitură din care cu greu va mai putea să-și revină. Cel mai probabil, improvizația va continua, fiind consecința tendințelor unui autocrat care, pe model Ceaușescu, este convins de ab­sența unui potențial succesor cu idei di­ferite de ale sale în partidul său.

Grupul statelor de la Vișegrad rămâne în­să ferm în faţa insistenței cancelarului Me­r­kel de a impune cote obligatorii pentru re­fu­giați, pentru a face față politicii unilaterale a ușilor deschise. Clivajul Nord-Sud, apă­rut în UE pe fondul eurocrizei și gestionat în favoarea Germaniei, a fost urmat de un altul, care plasează Germania împotriva ma­jorității noilor state membre. Balticilor le este teamă să înfrunte Germania în mod direct, pentru că știu că puține la­crimi vor fi vărsate în Germania dacă Vla­dimir Putin ar face vreo mișcare împotriva lor.

După alegeri, este foarte probabil că și noii lideri de la Varșovia se vor alătura gu­vernelor de la Bratislava, Budapesta și Pra­ga, insistând ca UE să meargă înainte pe ba­za intereselor naționale comune, de­ve­nind mai mult decât un simplu instrument pentru incoerenta axă franco-germană care a condus UE timp de câteva decenii. Grupul de la Vișegrad are încă memoria vre­murilor în care Moscova era centrul pu­terii sovietice și decizii dăunătoare le erau impuse fără vreo consultare. Poate că pot fi iertați pentru sentimentul lor de déjà vu.

 

România somnolentă

 

Este greu de crezut (cel puțin la suprafață) că România era odată unul dintre sateliții rebeli ai epocii sovietice. În zilele noastre, pare că se află într-un somn adânc, în timp ce actorii majori ai UE iau decizii cu im­pact asupra stabilității locale.

Klaus Iohannis este prins între CSAT și pro­priile sale conexiuni germane, care sunt în principal în rândul social-de­mo­craților. Din moment ce viziunea sa asu­pra celor mai multe dosare externe este încă necristalizată, nu este deloc sur­prin­zător că s-a alăturat aparatului care ges­tio­nează problemele de apărare și securitate, respingând atitudinea germană în privința cotelor obligatorii.

Nu este deloc surprinzător că Victor Ponta a intuit o oportunitate politică, denunțând respingerea cotelor ca fiind o eroare. Nu are niciun atașament față de regle­men­tă­rile care limitează oportunițătile rentiere ale elitelor politice postcomuniste. Dar în acest moment este șansa lui de a arăta că poate să joace rolul premierului UE pro­gresist, deși contextual mai lansează ata­curi etnocentrice împotriva Ungariei. Este ghidat în mod esențial de propria sa su­praviețuire. Nu există niciun fundament conceptual în privința interesului național care să-l ghideze pe Ponta. Într-adevăr, este gata să folosească teritoriul național în avantajul său, ca și cum ar fi pro­prietatea sa.

Promovarea cinică a propiilor interese înaintea României a fost demonstrată în iulie, când a acceptat cererea autorităților de stat turce de a construi o moschee gi­gantică în nordul Bucureștiului. Se afla în convalescență la Istanbul, iar puterea sa părea să fie pe sfârșite, pe măsură ce jus­tiția se apropia tot mai mult de el. Presa a rămas în bună măsură dezinteresată de su­biect, deși jurnaliștii care cunosc con­tex­tul istoric ar fi trebuit să știe că ridicarea unui centru religios atât de mare și de strategic plasat, precum se dorește acesta în Sud-Estul Europei, va avea și con­se­cințe politice.

Dar câteva lucruri pot fi extrase din acest episod trecut cu vederea în povestea lui Ponta. I-a permis să consolideze relații foar­te bune cu un autocrat precum Recep Tayyip Erdoğan, cel care se opune ori­en­tării occidentale a Turciei și care este dor­nic să se amestece în conflictele din Ori­entul Mijlociu.

În trecut, PSD a beneficiat de legăturile foarte apropiate cu diverse cercuri de afa­ceri din Orientul Mijlociu, din Liban până la statele Golfului. Așadar, de ce a ajuns Ponta la concluzia că trebuie să atragă pro­eminenți actori religioși din regiune? Pen­tru el nici nu contează faptul că moscheea propusă este mult prea mare pentru po­pu­lația musulmană locală. Mai degrabă, aceas­ta poate să devină un magnet pentru musulmanii bogați, pioși și chiar radicali din diferite state care sunt bucuroase să trans­forme Bucureștiul într-un nou cen­tru european de influență islamică.

Paradoxal, Merkel pare să meargă pe ace­eași linie cu Ponta. A negociat direct cu Erdoğan în numele întregii Uniuni. A ofe­rit accesul a 75 de milioane de turci la spa­țiul Schengen, Turcia salvând-o în schimb de nebunia propriei sale atitudini pro­mi­grație. Dacă Turcia ia măsuri pentru re­du­cerea valului de migranți care ajung în Eu­ropa Centrală, aceasta nu doar va be­ne­fi­cia de mulți bani europeni, dar, în cele din urmă, chiar statutul de membru poate să devină o realitate; și toate acestea în ciuda încarcerării și tratamentului dur la ca­re sunt supuși sute de jurnaliști.

Este puțin probabil ca atentatul de la An­kara din 10 octombrie, foarte posibil să­vârșit de ISIS, să-i fi generat lui Ponta în­doieli în legătură cu proiectul moscheei. În ciuda prezenței extinse a serviciilor de informații, România este o țară mult prea sla­bă, din perspectiva securității, pentru a putea să preîntâmpine dezvoltarea ra­di­ca­lilor islamiști la adăpostul moscheei. Iar pre­ședintele Iohannis este mult prea timid pentru a contesta ortodoxismul mul­ti­cul­tural pervers al Europei, spunând Ankarei că moscheea este planificată într-un loc și într-un moment nepotrivit și că trebuie abandonată ca o ciudăţenie a unui po­li­ti­cian cu foarte puține idei bune. Însă de­clarația sa evazivă de la summit-ul UE din 15 octombrie ne arată că nu el este liderul european care să îi spună lui Merkel să pună capăt acestui nonsens periculos.

Probabil că România se va trezi din som­nolență în momentul în care va fi limpede că lipsa de acțiune în ceea ce privește vii­toa­­rele răsturnări demografice, care pro­duc noi clivaje la nivelul UE, nu este opor­tu­nă. În cazul în care România eșuează să-și contureze o poziție specifică fun­da­men­ta­tă pe interesul național și pe nevoile Eu­ro­pei pe termen lung, influențând dez­ba­te­rile la cel mai înalt nivel de pe con­ti­nent, re­zultatul poate fi unul costisitor. Din pă­cate, UE nu diferă de alte sisteme politice din trecutul Europei continentale care au exploatat și înghițit statele care au eşuat în a-și enunța și apăra interesul na­țional.

Și totuși, cum ar trebui România să in­fluențeze mai bine dezbaterea legată de drep­tul elitelor politice și economice din statele nucleu ale UE de a determina soar­ta demografică a continentului? Ar trebui România să se alăture opoziției militante antigermane a țărilor de la Vișegrad? În opinia mea, acest lucru ar fi o greșeală, pen­tru că România este mai slabă decât ele. Depinde într-o mai mare măsură de­cât acestea de relațiile bune cu Statele Unite, iar memoria exceselor ultra­națio­naliste ale anilor ’90 nu a fost uitată. Tra­ian Băsescu, în particular, ar trebui să re­flecteze asupra întelepciunii asumării unei atitudini populiste asupra migrației ca rețetă electorală.

Nu sunt convins că beneficiile pentru PMP vor fi mai mari decât prejudiciul adus reputației sale care, în 2014, ajunsese la un nivel destul de înalt în restul Europei.

Înainte de toate, este necesară o dezbatere despre pașii care trebuie adoptați de către țările individuale și de către agențiile che­ie ale UE, pentru a preveni ca Europa să se transforme într-o nouă zonă de conflict cronic. România și celelalte state post­co­mu­niste aduc perspective utile pe fondul zbu­ciumatei lor istorii recente. Discuții constructive și foarte directe trebuiau de mult să se întâmple. În absența lor, lideri precum Angela Merkel vor presupune că nu există nici un impediment în calea pro­movării unor proiecte la fel de iraționale precum cele adoptate în epoca Ceaușescu în anii ‘80.

 

Cartea lui Tom Gallagher, Scotland Now: A Warning to the World, va apărea în decembrie, la Scotview Publications.

 

Traducere şi adaptare de OCTAVIAN MANEA

Comentarii 19

Simona - 11-02-2015

Nu avem cum sa avem politicieni de marca, nici Romania nici Occidentul. Nu pentru ca nu ar avea intelectul si cultura necesara ci pentru ca interesele celor care sunt in spatele acestor oameni nu au in interes ca pacea, bunaconvietuire a popoarelor, dreptatea si adevarul. Ei vor sa conduca lumea, si o fac foarte bine din umbra: dezbina si domina, denigreaza valorile nationale, amesteca popoarele, amesteca religiile, spune ca unii sunt mai importanti decat altii, pune vrajba intre femeie si barbat prin glume simple si stupide care sunt repetate la infinit. In acest context nu ai cum tu ca tara sa te pozitionezi altfel, doar daca toti politicienii ar fi drepti dar toti sunt oameni si banul si puterea vor fi tot timpul mai atragatoare decat fapta dezinteresata pentru popor. Solutia este chiar apocalipsa, distrugerea sistemului din radacini impreuna cu suporterii si lacheii lui. Apoi am putea spera ca intoarcem pagina si incepem sa scriem pe curat. Pana atunci sa ne protejeze Dumnezeu.

Răspunde

Gheorghe Popescu - 11-02-2015

Mi-e teama domnule Merkel, irelpolitik ca asta nu e un caz de simpla recrudescenta a marxismului universitar si ca domnul mihailstanciu nu e doar o victima a nevrozelor academice occidentale, nici atit un postac minor. Daca va uitati la lista numelor mici care il incondeiaza pe autorul articolului, toate tratindu-l identic (Vlad, Bogdan, Ion, Felix, Vadim, Mihai) is cu acelasi vocabular, o sa cinstatati ca nu e doar intimplare si ca Sfinta Minie Proletara nu e deloc spontana, ci foarte bine planificata, ca toti Ionii astia sint de fapt persoane bine ancorate intr-o realitate pe care vor sa o inradacineze in mintea tuturor romanilor. E o lupta care nu poate fi cistigata de simpli cititori, care vad ca Romania se scufunda inapoi in trecutul securist. Domnul mihailstanciu nu e nici singur (cam aceeasi politica promoveaza si profesoru’, si Felix si in ultima instanta si Liviu de Timisoara): un securism luminat, European, de deferenta fata de puterile de moment pentru tarile de unde vine piinea (Germania, Franta, dar si Rusia) si impotriva cotropitorului american. Veti constata aceeasi schimbare de registru constatata in cazul jurnalistilor “democrati” Pora, Tapalaga, Doghiroiu, care au executat Drepti, Asculta comanda la mine cind Basescu a iesit de la presedintie si Serviciile s-au reorientat. De altfel singurul oponent sfatos si bine crescut al domanei Pora pe care aceasta il publica constant este domnul mihailstanciu. Praful in ochi si cacialmaua n-au nimic de a face cu nevrozele academice, ci mai de graba cu ciuma securista care, in momentul in care a constatat ca americanii nu sint chiar atit de prosti si nu pot fi dusi de nas, au intors armele. Vezi declaratia domnului Ungureanu.

Răspunde

Merkel, irealpolitik.. - 11-02-2015

Mihaile, Stanciuleee, de ce va simtiti mereu "insarcinati", voi, marxistoizii asa-zis progresisti, sa aveti ultimul cuvant, sa-i dadaciti fara preget pe cei care indraznesc sa devieze de la.. linia politic-corecta? Ceea ce nu puteti voi intelege niciodata,voi "progresistii", e faptul ca revenirea la valorile politice clasice e singura cale inainte.Vad ca nu faci altceva decat sa plagiezi nevrozele academice ale intelectualilor occidentali - la nivel de postac minor, dar activ si constient de activismul sau. Ma tem ca esti victima naiva a recrudescentei marxismului universitar. Pe de alta parte, ca sa revenim mai aproape de tema articolului incrimnat de tine cu "sfanta manie proletara", iti mai spun ceva: Putin stie foarte bine cu ce se mananca, la micul dejun, Europa. Putin nu e un lider puternic dar e un lider cinic. Putin a lansat un pariu existential, stiind ca Occidentul nu il poate duce. Intrebarea din pariu suna cam asa: eu imi pot pune oamenii sa moara la ordin, voi puteti? ----> in concluzie, Tom Gallagher are dreptate!

Răspunde

mihailstanciu - 10-31-2015

inca unul care s-a uitat in oglinda si a vazut cultura,sau ce crede el ca insemna substantivul.In orice caz nu "cultura politica"care este un oximoron ,cind nu vrea sa fie o eticheta "desteapta" precum "postacii" sau "sfanta manie proletara"

Răspunde

Merkel, irelpolitik.. - 10-31-2015

Din pacate pentru postacii care s-au si grabit sa incrimineze cu sfanta manie proletara spusele lui Tom Gallagher, le spun ca totusi autorul articolului de fata are dreptate. Cine crede ca summit-ul de la Bruxelles va epuiza acquis-ul de perversitate europeana nu intelege ce pot, odata logodite, setea germana de absolut si perfidia birocratica franco-luxemburgheza. Germania vrea sa transforme alocarile de refugiati in destin. Planuri bine camuflate la Bruxelles pregatesc un sistemm de cote obligatorii si permanente pentru preluarea a inca 200.000 de refugiati. Daca va fi asa, Europa va ceda din toate incheieturile. Doar Germania se va simti inaltata si confirmata in vocatia de parinte.. etic al Europei. Dupa formula: piara lumea, daca asta ma face mai bun. Ii intreb pe detractorii inculti (inculti politic, adica iresponsabili fata de destinul Europei) ai articolului lui Tom Gallagher, am citat din Hitler sau din.. Angela Merkel?

Răspunde

Horatiu - 10-31-2015

Excelent articol! Inca odata, Tom Gallagher la superlativ. Din pacate orbirea pigmeilor politici care conduc actualmente Germania si UE e fara sfarsit. Criminala de-a dreptul.. Vorba lui Traian Ungureanu e memorabila: "Occidentul nu va ierta niciodata Estul pentru lepadarea de comunism".. Am trait s-o vedem si pe asta. Suntem in plin teatru al absurdului. Numai ca nu vom fi la nesfarsit doar.. spectatori.

Răspunde

Vilu - 10-29-2015

Se pare ca apare un presedinte american care poate da o directie. Waren Bufet.

Răspunde

Gheorghe Popescu - 10-29-2015

Din pacate, domnule MihailStanciu, nu cred ca domnul Gallagher va va raspunde. Iar eu ma refeream la postaci, nu la prosti, dar dumneavoastra trebuie sa stiti mai bine, ca doar v-ati autosesizat. Chestia cu musca si cu caciula! Multumesc pentru atentie, n-am dorit niciodata sa va umbresc stradaniile. Remarc lectia de Marxism-leninism, va multumim din suflet (aplauze indelungate, se arunca insigne, se schimba pufoaice). Sper ca doamna Merkel sa va fi remarcat aplombul, daca nu ea, macar sefii directi. Aud ca dau importanta sporita netului. Cu stima si consideratie pentru toata istoria pe care o reprezentati, chit ca nefasta pentru romani.

Răspunde

mihailstanciu - 10-29-2015

(continuare) gandeste ca ei.Acesti vajnici conservatori cred ca fantomele lui Marx,Lenin,bantuie prin Europa si America si au corupt sufletele politicienilor si economistilor liberali transformandu-i in agenti ai comunismuluiO intoarcere la vanatoarea de vrajitoare din sec.17 ar fi ridicola.La fel negarea modificarii conditilor climatice prin activitatea omului,care,in cateva decenii care vor trece precum clipele vor produce desertificari extinse si diminuarea surselor de apa.Atunci sa vedeti razboaie.Atunci sa vedeti refugiati.Pana una alta Stephen Hawking a emis de curand o propozitie enigmatica:ar trebui sa ne temem mai mult de roboti decat de umanitate.Food for thought.

Răspunde

mihailstanciu - 10-29-2015

@Tom Gallagher si Gheorghe Popescu Fermecator cum acest guru al politicilor planetare, un Popescu of course,ne spune emfatic la sfarsitul comentariului sau ca articolul e f.bun si numai prostii il vor contesta.Cu alte cuvinte noi ceilalti ne pierdem timpul si ocupam degeaba spatiul virtual.Cu o siguranta vizibila in fiecare seara pe sticla la cateva mii de analisti politici ai natiunii,Popescu imprastie diagnostice si previziuni.Daca ar fi doctor ar trebui sa i se ia licenta dupa diagnosticele pe care le debiteaza: Merkel e agent sovietic.Stati linistiti,si Obama e agentul lui Putin trimis sa instaureze comunismul in America.(zic unii din Tea Party).TOM Gallagher il secondeaza in duelul diagnosticienilor scriind ca Papa,un provincial ca si Merkel(probabil spre deosebire de elita cosmopolita a Bucurestilor)vrea sa transforme,atentie,biserica catolica,intr-o congregatie protestanta liberala(sic).Antologic,nu?.In loc sa-l preocupe suferintele umane Papa e preocupat de un moft liberal,incalzirea globala,sprijinit de altfel de cercetari stiintifice irefutabile,si mai mult,pe cale de a devni ireversibila daca o adunare a TUTUROR sefilor de stat de pe planeta in Decembrie la Paris nu va gasi raspunsuri.Of course,Donald Trump si cei care cred ca Obama e musulman nu cred in incalzirea globala.Dar ce stiu ei...... Tom Gallagher "uita" sa ne spuna ca criza refugiatilor (ca si apritia lui ISIS) este rezultatul a 15 ani de razboaie provocate de occident pentru "schimbarea de regim"in Irak(cu pretext minciuna colosala a WMD),Libia si ,in desfasurare,Siria.Asta desi aceeasi occidentali au mai facut schimbari de regim"reusite" :Reza Pahlevi si Pinochet.In Turcia sunt 1 milion de refugiati de la razboiul din Siria.Acum au dat pe dinafara si au trecut in insulele marii Egee si mai departe in Europa(chestia cu moscheea sau operatia lui Ponta sunt barfe irelevante).Zaharelul cu admiterea Turciei in UE nu mai tine,cu negocierile blocate de 15 ani.Acum o vor admite de nevoie,pentruca oricum globalizarea sterge treptat orice urma de nationalism,circulatia oamenilor devine aproape imposibil de blocat iar cuvintele engleze sunt mai cunoscute in aproape toate tarile decat cele neaose echivlente.La fel si cu statele unite ale Europei:vor exista sau Europa va deveni irelevanta. Acum 60 de ani cand eram in liceu exista bancul ca orice englez e membru la doua cluburi:cel la care se duce si cel la care nu se duce.Respectarea regulilor clubului din care faci parte era tot asa de fireasca ca iubirea de familie.Astazi aceeasi englezi ,dar si Romanii,Ungurii,Slovacii,Cehii si alti cersetori de bani la Bruxelles au descoperit"interesul national" in spatele caruia se afla bineinteles acelas Putin,si care le permite sa pick and choose ce reguli ale clubului vor sa respecte si care nu.Sunt multe de scris,dar acest articol nu este decat o mostra a gandirii reactionare care vad lumea asa cum cred ei ca este si nu cum este in realitate,care boteaza ageni sovietici pe oricine nu a

Răspunde

Vlad - 10-29-2015

Da ce tot il publicati pe asta!

Răspunde

Bogdan - 10-29-2015

Englezii nationalisti/imperialisti urasc UE (ca si rusii nationalisti/imperialisti de altfel). Nimic mai simplu.

Răspunde

Ion Coja - 10-29-2015

Da cand o sa publicati si nationalisti romani?

Răspunde

Vadim - 10-29-2015

De acord, si eu as fi scris mai bine...

Răspunde

Felix - 10-28-2015

Articolul este atat de plin de erori, de jumatati de adevar, de prezentari tendentioase atat de grosolane incat nu pot fi numite manipulari incat e greu de comentat "pe text".

Răspunde

Mihai - 10-27-2015

Specialistul englez in romani s-a opus si aderarii Romaniei la EU, si asta spre binele nostru. El ne iubeste.

Răspunde

Gheorghe Popescu - 10-27-2015

In sfirsit un articol sanatos pe tema falsei migratii (mai de graba invazii) musulmane catre Europa. In ce o priveste pe Merkel, toata lumea o acuza ca vrea premiul Nobel pentru pace. Toate miscarile inexplicabile din ultimul timp ale doamnei Merkel pot fi explicate foarte usor: Parerea mea e ca doamna e agent sovietic, si misiunea ei e sa distruga Europa din interior. Si mi-e teama ca e prea tirziu sa o mai opresti cumva. Trebuia orpita cind facea vizitele dese la Soci, trebuia oprita cind lua masuri impotriva politicilor americane. Europei socialiste i-a picat de minune antiamericanismul doamnei, fara sa realizeze ca antiamericanismul asta va ingropa ideea de Europa Unita. E si vina americanilor aici, ca prea au uitat ce a insemnat Germania cu 70 de ani in urma. Chestie de lup, de blana si de naravuri. Dizolvarea Europei va incepe cu Grexitul si sincer sa fiu le dau dreptate britanicilor. Nu te poti lasa la mina nemtilor. Se pare ca Europa n-a invatat nimic din propria istorie. Si nici Romania. Articol foarte bun, sa vedem cum il primesc postacii, mari specialisti istoria si viitorul tarii.

Răspunde

FLORIAN D. MIREA - 10-27-2015

Germania lui Merkel este un colos economic si un pigmeu politic. Aceasta combinatie poate fi extrem de periculoasa nu numai pentru Germania, dar si pentru intreaga UE. Turcia aspira sa redevina imperiul retro(grad) din epoca medievala si se pare ca a priceput ca daca reuseste sa islamizeze vechile teritorii din Balcani pe care le-a dominat in trecut isi va asigura perenitatea unei noi dominatii imperiale. In acest scop i se intinde o mana de ajutor de la Moscova, de la Berlin si, iata, de la Bucuresti. Daca Kogalniceanu a fost primul ministru al tarii care a proclamat independenta de stat la 1877, acum, in veacul 21, imoralul, impotentul si ridicolul Ponta ar putea proclama revenirea Romaniei sub flamura verde a unei Turcii otomane postmoderne. Marea Moschee din nordul Bucurestilor pare a fi anume destinata sa fie drept locul de semnare a capitualtiilor de vasalitate, prin care Ponta se va inchina lui Erdogan in numele progresului si al minunatei asistente medicale turcesti (caci s-ar putea sa isi franga si gatul intr-o zi si doar turcii il vor putea salva).

Răspunde

Marcel - 10-27-2015

Cu unele exceptii (Th. Jefferson, G. Washington, C. De Gaule, Conrad Adenauer...), Occidentul nu a avut politicieni de marca. Datorita puterii Corporatiilor, economistii au influientat politica Vestului. In Comunism a fost invers. Dupa "decesul" ONU si NATO si Globalizarea da semne de "sufocare". In aceasta "somnolenta", doar Presedintele Putin defileaza. Nu pentru mult timp, fiindca economia Rusiei nu-i va putea sustine ambitiile politie. Ochii ar trebui atintiti spre candidatii la Presedintia SUA. Este oare vreunul care sa stie incotro ar trebui sa se indrepte Lumea?

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22