De același autor
În ciuda proastei reputații, teoria drobului de sare e o formă de realism. Mai întâi, pentru că nu exclude calitățile sării. Apoi, pentru că, din aplecare spre științele exacte, admite existența gravitației. Iată de ce am citit în calitate de vinovat mulțumit pledoaria tonică așternută săptămâna trecută de Andrei Cornea în fața vremurilor ce vin.
Mă număr printre cei ce cred că migranții care se instalează în Europa sunt oameni harnici. Mulți se vor pune pe treabă și vor reamenaja noul sălaș până îl vor face de nerecunoscut sau de nelocuit pentru gazde. Cred, cu mare atenție la amenzile care decurg de aici, că valorile creștine au clădit o civilizație fără pereche. Observ amuzat că, după ce ne-a scăpat de tirania religiei, secularismul a dat buzna la altar și s-a transformat în cult intolerant. Și, pe deasupra, dedat la antisemitism șic, mămos cu Islamul și dirijor de exerciții narcisiste cu minorități multiple la trapez. Mai clar: cred că istoria nu curge mereu în sus. Sper să nu îmi ia cineva carnetul de european.
Alături de Andrei Cornea, nu văd o Apocalipsă europeană iminentă. Dar asta numai dacă plivim câteva confuzii care își fac veacul comod în discuție. Prima e confuzia, nu tocmai inocentă, între E și UE, între Europa și Uniunea Europeană. Scuze pentru bădărănia metodologică, dar Uniunea Europeană nu e totuna cu Europa! După toate datele, tratatele și bunul simț în terapie intensivă, UE e forma de organizare actuală și perfectibilă a celei mai mari părți a Europei. De unde observația și mai nepoliticoasă după care a critica UE nu e totuna cu a fi anti-E. Cu o analogie la fel de neplăcută, a fi anti-PSD sau PNL, anti-monarhie sau republică nu e totuna cu a fi anti-român. Sigur, Ponta se exclude.
E normal să anunți declinul UE? Nu e riguros necesar să constați că UE e cheia prosperității și securității europene? Și, după atâta amar de istorie bezmetică, nu trăim o epocă de pace, justiție și democrație? Cine iese nevătămat de sub mormanul de clișee din frazele anterioare poate răspunde timid că aproape aceleași lucruri se puteau spune și la petrecerea de revelion din pregătirea anului 1910. De aici, o situație incomodă, dar atestată: reușitele nu au nimic împotriva nenorocirilor ce le urmează, ba, uneori, le pregătesc, în taină, ascensiunea. Adevărat, o tentație veche îi trimite pe comentatori în brațele unei erori de percepție: iluzia retroactivă a trecutului defect, împletită cu iluzia activă a prezentului perfect. Regula acestei poziționări vine dintr-o venerabilă supersitție liberală care vede în istorie un marș glorios spre mai bine, întrerupt periodic, dar fără spor de accidente neavenite ca barbaria și fanatismul. Se poate, dar confirmarea e mereu amânată și, la drept vorbind, imposibilă. Totuși, așteptăm. Cu atâta timp în față, am putea deretica prin detalii și admite că prosperitatea și securitatea Europei (de Vest) sunt rezultatul microclimatului blindat creat de NATO și Statele Unite. UE n-a făcut decât să administreze, din ce în ce mai prost, lotul dat în grijă.
E frumos până la eroic să dai Uniunii Europene nota care garantează eternitatea. E și miop. Căci optimismul balnear al literaturii de specialitate ignoră vesel monumentul McCrisis: un burger supraetajat de crize. Să le numărăm: criza migranților, euro, terorismului, populismului, rusă și britanică. Șase. Și cu automulțumirea care le și întrece: zece! E greu să cânți Oda Bucuriei când, în sală, o parte din public își face bagajele, alta se pune pe kebaburi, alta tratează cu banul în mână pe la uși, iar restul răcnește că a fost păcălită cu miliarde de euro la intrare.
Între soluțiile care pot aduce calmul în sală, destui au pomenit secularismul ferm și brațul lui înarmat cu excomunicări - corectitudinea politică. Prima dintre aceste glume spune că secularismul bine aplicat face de petrecanie corupției generale a minții și a faptelor. Dacă e așa, tot ce avem de făcut e un transfer confesional, de la o ortodoxie la alta. În plus, secularismul are avantajul celei mai nepregătite doctrine în fața realității prezente. Mica luxație a secularismului e oroarea față de valorile unui Islam pe care se silește să nu îl ofenseze. Nu-i nimic. Ne putem baza pe corectitudinea politică. Adică pe șansa de a dezbate după un script dinainte aprobat și încărcat de autoincriminări. Problema nu e practica acestui sport atât de util la atrofierea caracterului, ci înscăunarea lui ca ideologie oficială. Astfel, scandalul nu e Trump, cu iureșul lui despletit de interjecții, ci Sanders, candidatul care vrea socialism la putere, sprijinit de 80% din studenții spălați pe creier, în universități americane.
S-ar spune că ar trebui să fim mulțumiți, dar suntem ingrați. În lipsa lui Dumnezeu, trimis la cursuri intensive de ateism, ne-a pus UE mâna în cap, dar capul face teorii decliniste. Asta, deși UE e o alcătuire cum n-au mai fost sub soare. De fapt, față de ce măsurăm declinul și ce altă orânduire regretăm? Răspunsul e: față de propriile standarde.
În ce privește unicitatea sub soare, ar trebui să ne ferim de trofee greșite. Nu e neapărat un merit să ai monedă unică fără uniune politică și fiscală și nu e neapărat un triumf să ai la poartă o cireadă de crize, fără să ai politică externă și militară. Problema UE nu va fi dispariția, ci supraviețuirea prin absență.