De același autor
În ciuda unui număr considerabil de opinii contrare, tot mai multă lume începe să descopere că Anglia e o insulă. Sigur, o insulă care a cucerit mările și a controlat lumea, dar, până la urmă, o insulă. Și cu asta, geografia se poate retrage. Căci insularitatea geografică e notabilă doar în măsura în care a favorizat insularitatea structurală a lumii britanice.
La doar de 30 km de Calais, britanicii sunt diferiți. Uneori, cu totul diferiți. Situația pare simplă: cineva e altfel, dar asta se poate trata. Nu e deloc așa. Căci separația engleză e înconjurată de similaritate. Mai simplu: o civilizație distinctă nu mai pare distinctă pentru că a dat lumii o mare parte a formelor de viață moderne.
Mai întâi, engleza ca mijloc de comunicare și conviețuire de proporții globale. În mai puțin de 50 de ani, engleza a devenit prima formulă de comunicare unificată de la latină încoace și ultima înainte de Facebook. Seria continuă cu tehnologia de primă ștanță postfeudală a revoluției industriale. În paralel, explozia sporturilor și jocurilor a impus spiritul contemporan al competiției. Tot Anglia a fondat noua religie a entertainment-ului, amplificată ulterior de Hollywood. În sfârșit, explozia neîncheiată a muzicii și culturii pop britanice a modelat, de la Londra la Tașkent, toate generațiile post-’60.
Însumarea acestor valuri de reculturalizare a avut un efect curios: Marea Britanie s-a mărit atât de mult, încât a devenit invizibilă. O lume saturată de influențe britanice a dezvoltat, explicabil, o miopie agresivă la specificitate. În aceaste condiții, lumea e surprinsă și chiar consternată. Așa-zisa despărțire de Europa pare de neînțeles: ce i-a apucat pe englezi? De unde și până unde divorțul? De cele mai multe ori, explicațiile dau vina pe ingratitudine, resentiment, încăpățânare și alte forme de negativism primar. E nedrept. Englezii nu sunt sau nu mai sunt lumina lumii, dar asta nu înseamnă că au regresat în naționalism gol. Englezii sunt, pur și simplu, altfel, iar noi am încetat să înțelegem asta de ceva timp.
Diferența engleză nu vine din pitoresc. Deosebirea vine din tradiții, instituții și principii.
Mai întâi, sistemul legal e diferit. Mai clar spus, lucurile care fac legea în Anglia nu sunt lucrurile care fac legea pe Continent. Legea și dreptatea se nasc din precedent. Continentul se sprijină, dimpotrivă, pe un generator normativ. Cu alte cuvinte și forțând termenii, în Anglia legea e pragmatică, pe Continent e birocratică. De altfel, englezii redactează puțin. Nimeni n-a găsit necesară o Constituție scrisă. Dar Anglia are o Constituție. Deosebirea e că pe Continent, Constituția stabilește în scris regulile mari, iar în Anglia Constituția e rezultatul necodificat al raporturilor între puterea de stat și cetățeni. O definiție invocată în lipsa unei descrieri mai bune rezumă Constituția britanică în felul următor: Legea e tot ce hotărăște Parlamentul prin voința Coroanei. Formula e mai ușor de înțeles decât pare. Sursele puterii sunt, în istoria și tradiția britanică, Parlamentul și Coroana. Coroana a pierdut lupta, dar rămâne instituțional în picioare. Parlamentul legiferează, iar Coroana autentifică sau agreează. Produsul e legea, care nu poate fi atacată sau abolită de nimeni, cu excepția Parlamentului. S-a spus că Marea Britanie e o dictatură parlamentară. Eticheta e funcțional corectă. Englezii preferă să vorbească de Suveranitate (parlamentară). Formula e integral corectă și dă principala sursă de conflict cu filozofia politică și juridică a UE. Legislația UE primează în fața legislației britanice și, în acest fel, încalcă Suveranitatea – principiul politic fundamental al Marii Britanii. Adevărat, Palamentul britanic a acceptat această limitare de suveranitate, dar contradicția e vie. O parte însemnată a politicienilor și națiunii britanice cer refacerea suveranității, iar asta înseamnă despărțirea de UE.
Marea discordie constituțională care opune Marea Britanie și UE continuă cu alte inadecvări de structură. Sistemele de proprietăți, în special imobiliară și funciară, sunt diferite. Sistemul de credit e diferit. Sistemul educațional e diferit. Sistemul de apărare e diferit. Iar diferit nu înseamnă un pic altfel. Diferența vine dintr-o deosebire profundă de judecată și percepție a realității care explică, de altfel, neînchipuita oroare a așa-zisei bucătării englezești. Până și noțiunile de frig și cald înseamnă în Anglia altceva decât pe Continent. În viața cotidiană și obișnuințele ei cele mai mărunte, englezii pot părea sălbatici și insensibili. Faimosul sânge rece englezesc e o realitate care poate atinge cote stupide. Dar asta nu înseamnă că englezii sunt frați buni cu marțienii. Sunt veri.
În interiorul culturii britanice se bat și se zbat două curente contrare: forța propriilor instituții și influențele externe. Disputa e veche. Noutatea dramatică e că, în ultimii 20-30 de ani, o parte importantă a elitelor politice, artistice și media s-a separat și s-a alăturat rețetei Bruxelles. Acest grup-educator are o forță formidabilă și încearcă să impună propria cultură, eliminând parțial esența istorică a Marii Britanii. Mijloacele folosite de tabăra pro-UE înaintea referendumului din 23 iunie amintesc prea des de o fabrică de panică. Referendumul va înclina, după câte se pare, spre o Mare Britanie membră UE. Dar asta nu va rezolva diferența și nu va stinge conflictul.