De același autor
Ecourile primei întâlniri oficiale între președintele american și primul ministru britanic au fost atât de puternice, încât scopul inițial al întrevederii aproape că a fost trecut cu vederea. „Vor să discute despre comerț“, și-a anunțat Donald Trump colegii de partid reuniți la Philadelphia, cu referire la vizita Theresei May. La puțin timp, de la același pupitru, May a vorbit, într-adevăr, despre economie și comerț, a fost însă ultimul subiect de pe agendă, peste care a trecut rapid. Întâmplător, cam același desfășurător tematic a fost păstrat și pentru conferința de presă comună de la Washington. Nu pentru că schimburile comerciale sau investițiile dintre cele două țări nu ar fi semnificative. Chiar dacă statisticile nu sunt armonizate metodologic, tranzacțiile comerciale depășesc anual valoarea de 150 de miliarde de lire sterline. Aceasta este ultima cifră folosită chiar de premierul britanic. Mai mult, pare surprinzător, însă, potrivit datelor confederației patronale CBI, Regatul Unit a fost în 2014 cel mai mare investitor străin în economia americană, susținător a peste un milion de locuri de muncă. La rândul lor, companiile americane, în special cele de anvergură globală, s-au bucurat întotdeauna de accesul facil pe piața britanică și de un mediu de afaceri prietenos.
Pe aceeași logică, în contextul Brexit, un „OK“ în minus de la Bruxelles nu poate fi decât binevenit! Aparent, nimic nu mai stă în calea deschiderii globale la care aspiră Theresa May în urma ruperii definitive de Uniunea Europeană. Această doctrină poartă deja un nume: Global Britain. Doar că, peste ocean, programul prezidențial marca Donald Trump a fost botezat America First, din motive evidente. Cel puțin la nivel ideologic, diferențele sunt cum nu se poate mai stridente: în timp ce SUA par mai preocupate ca niciodată de concentrarea resurselor pe plan intern, Mare Britanie vizează exact opusul. Nu întâmplător, încă de la preluarea mandatului, atât May, cât și ceilalți membri ai cabinetului bat monedă pe concepte precum „globalizare“ și „liber schimb“. Cu riscul ca în ziua de astăzi să pară iremediabil demodați chiar și în Europa, sunt conștienți că, pe termen mediu, nu există alternative din punct de vedere economic.
Dacă ne uităm doar la City-ul londonez (sectorul financiar), dominat de companii americane care și-au stabilit în ultimii 30 de ani sediul european la Londra, estimările preliminare ne arată că, oricum, New York va fi metropola care va beneficia din plin de scenariul unui „Brexit dur“. Chiar într-o mai mare măsură decât Frankfurt, Varșovia sau Paris. Cu alte cuvinte, multe dintre dizlocările de personal și de servicii rezultate în urma „divorțului“ de Bruxelles vor fi în prima fază repatriate. Ceea ce nu înseamnă că, peste noapte, capitala britanică se va transforma într-o simplă destinație turistică, celebră doar pentru figuri de ceară și prețuri inutil de mari. Pierderea supremației globale în sectorul serviciilor financiare ar putea reprezenta însă un șoc major, în condițiile în care baza industrială se menține redusă.
Chiar dacă acordul bilateral între SUA și Marea Britanie nu poate fi încheiat înainte de părăsirea formală a UE, este de așteptat ca echipele de experți să înceapă deja negocierile. Pe termen foarte scurt, semnalul politic cântărește mai greu decât detalii tehnice cum ar fi, să zicem, standardele europene de igienă în ceea ce privește importurile de carne. Atât pentru Theresa May, cât și pentru Donald Trump. În avanpremiera negocierilor cu Bruxelles, premierul britanic are nevoie de reconfirmarea „relației speciale“ cu America. În ciuda faptului că noua administrație de la Washington a reușit să irite Bruxellesul de mai multe ori în doar câteva zile, sunt multe butoane pe care SUA le poate apăsa în sprijinul Marii Britanii.
La rândul său, noul președinte american pare dispus să evite deocamdată rolul de „paria internațional“. Chiar și cu prețul unor critici voalate din partea Theresei May. Pentru că, în esență, acesta a fost mesajul premierului britanic: am construit împreună lumea modernă și instituțiile care o guvernează; împreună trebuie să le reformăm, nu să le distrugem! Având în vedere verva populistă de la începutul mandatului, mesajul premierului a surprins. Cu atât mai mult cu cât, de la Tony Blair încoace, Anglia și-a asumat rolul de „partener docil“ în relația cu SUA, indiferent de situație. Cu tonul binevoitor, dar ferm al unei guvernante britanice aflate în slujba unei familii de americani bogați la început de secol XX, Theresa May a punctat tot ce și-a propus. De la ONU sau FMI până la NATO, China, Rusia și până la securitatea Europei de Est. În esență, o pledoarie pentru statu quo. De aici și rezonanța pozitivă în cancelariile europene încă neatinse de „politica mâniei“.