„Republica Plahotniuc“ – fără valori, fără ideologie. Doar business

Să compromiți valorile fundamentale – e cel mai mare „tun“ pe care îl putea da „Republica Plahotniuc“.

Vitalie Ciobanu 09.08.2016

De același autor

 

„Până unde ești dispus să mergi cu discursul critic împotriva unei guvernări corupte, dacă nu mai e vorba doar de siguranța ta pers­o­nală, ci îți este amenințată familia?“ Este întrebarea-cheie pe care le-a pus-o Val Butnaru, mode­ra­torul emisiunii Cabinetul din umbră de la postul basa­ra­bean Jurnal TV, joi, 4 august, Nataliei Morari și lui Cons­tantin Cheianu. Sunt doi jur­naliști de la Chișinău care au primit avertismente „ami­cale“ la telefon din partea unor anonimi. „Nu vom re­nunța, a fost răspunsul celor întrebați, pentru că ei asta vor: să ne sperie, să ne reducă la tăcere... Dar dacă te șan­tajează cu oamenii la care ții, cu rudele apro­piate, alegerea e mult mai dificilă.“ Natalia Morari a recunoscut că a decis să se oprească pe când lucra pentru New Times, o publicație de opoziție față de Putin, după ce i-a fost amenințată mama. În Moldova, unde s-a în­tors de câțiva ani, Morari este autoarea unui popular talk-show, intitulat Interpol, ai cărui invitați au făcut dezvăluiri incendiare pe tema miliardului de dolari furat din băncile mol­do­venești, dezvăluiri care îl indică drept prin­cipal beneficiar al acestui megatun pe oligar­hul Vladimir Plahotniuc –„stăpânul din umbră al Moldovei“, coordonatorul coaliției de guvernare de la Chișinău.

 

Și Constantin Cheianu și-a făcut din Plahot­niuc o țintă predilectă în cadrul emisiunilor sale de la Jurnal TV: Mai pe scurt (o „pastilă“ publicistică, difuzată în fiecare zi) și, res­pec­tiv, Ora de ras (program săptămânal de satiră politică, realizat împreună cu actorul Anatol Durbală). După episodul din noaptea de 1 august spre 2 august, când niște necunoscuți au tras cu o pușcă pneumatică în geamul apar­tamentului fiicei sale din Chișinău, trăiește și el dilema: „Te oprești, mergi mai de­parte? Și dacă mâine vor fo­losi o armă de foc?“.

 

Nu știm ce spune poliția, ce versiune de lucru ex­am­i­nea­ză: un atentat indirect la adre­sa jurnalistului sau un act de huliganism, fie și unul mai „elaborat“ (s-a tras asu­pra ferestrelor unui apar­ta­ment de la etajul 5 al unui bloc de 9 etaje). Avem doar interpretarea lui Constantin Che­ianu, care pune în legătură incidentul de la casa fiicei sale cu telefoanele de amenințare anonime pe care le-a primit mai devreme.

 

Guvernarea de la Chișinău are de făcut și ea o alegere: va urma modelul rusesc al re­pri­mă­rii presei independente, va proceda aidoma fostului regim Voronin, care sechestra jurn­a­liști în plină stradă în timpul violențelor din aprilie 2009, sau va încerca, măcar de ochii cre­ditorilor externi, inclusiv de ochii Guver­nului României, să se comporte decent?

 

Deocamdată, puterea a ratat testul justiției. Principalul acuzat în chestiunea miliardului de dolari furat, Ilan Shor, primarul „răzeșilor“ de la Orhei, a fost eliberat din izolatorul poliției și plasat în arest la domiciliu, și asta după ce fostul premier Vlad Filat a fost condamnat, în­tr-un proces închis, la 9 ani de închisoare pen­tru trafic de influență și luare de mită. Doar că mita de 250 de milioane de dolari (!), „oferită“ lui Filat de același Shor n-a mai fost dovedită...

 

În ciuda manierei mai mult decât discutabile prin care s-a instalat în ianuarie 2016, actuala guvernare a reușit să obțină bunăvoința rezer­vată a Occidentului: e în discuții avansate cu FMI și exploatează cu succes șantajul geo­politic: dacă nu ne susțineți pe noi, vor veni pro-rușii lui Dodon la putere (avem scrutin prezidențial pe 30 octombrie în Basarabia și nu se exclud nici alegeri parlamentare an­ticipate în 2017).

 

Rusia chiar ne suflă în ceafă: la 3 august s-au încheiat manevrele militare ale trupelor mos­covite dislocate ilegal în Transnistria: tancuri ale separatiștilor au trecut Nistrul în Republica Moldova, mimând o acțiune antitero. Nu s-a cerut, bineînțeles, nici un fel de acord al Chiși­năului pentru această operațiune, în schimb, există, potrivit unor investigații independente, o foarte profitabilă înțelegere între Vladimir Plahotniuc și șeful separatist Evgheni Șevciuk, de livrare, la un preț supraevaluat, a energiei electrice către Moldova prin firma Energo­kapital, înregistrată la Tiraspol. De ce s-ar grăbi guvernul de la Chișinău să realizeze interconexiuni energetice cu România, spre binele consumatorilor de rând și în conso­nanță cu interesul național, dacă din Est poți fura oricât pentru buzunarul tău?!

 

O altă sursă mănoasă de venit o constituie spălarea banilor mafiei rusești prin sistemul bancar moldovean: 18 miliarde de dolari, des­pre care vuiește și media de peste Ocean. Re­vista Forbes în două articole din luna iulie și postul american de televiziune One American News Network în 4 august s-au referit la „statul captiv“ al oligarhului Plahotniuc. Și încă nu s-a deschis subiectul Aeroportului Internațional Chișinău, concesionat în 2014 tot de guvernanții „pro-europeni“ unor fir­me-fantomă rusești, o lovitură care a umplut pușculița cleptocrației locale.

 

Pe 13 august, în ziua când va fi înmormântată Regina Ana a României, în Republica Moldova se va ține doliu național. Din păcate, con­tex­tul politic mâzgos, duplicitatea, lipsa de reac­ție a instituțiilor statului față de mons­tru­oasele scandaluri de corupție aruncă în ridicol ceea ce ar fi trebuit să fie – și este de fapt! – un gest firesc de pietate, o declarație sim­bolică de apartenență a basarabenilor la na­țiunea română. Să compromiți valorile fun­damentale – e cel mai mare „tun“ pe care îl putea da „Republica Plahotniuc“.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22