Decenta si umanitatea, lectia muntenegrenilor pentru Ponta

Andreea Pora | 26.06.2013

Pentru guvernul Ponta, care nu pridideste a vorbi de "solidaritate", ca si pentru poporul degustator de morbid si tragedii se desprinde insa o morala trista. Muntenegrenii ne-au dat o lectie, una autentica despre omenie, organizare, solidaritate.

Pe aceeași temă

E mare lucru sa ai un premier atit de responsabil cu propria imagine, incit sa decreteze doliu national pentru a-si acoperi orele nenorocite in care el juca baschet, Corlatean fotbal, consilierii miuta, iar muntenegrenii se luptau sa-i scoata din prapastie pe romanii prabusiti acolo. In timp ce sportivii natiei naduseau pe teren, accidentul si salvarea erau transmise de televiziuni, agentii si site-uri.

Singurul pe faza, ca de obicei, Raed Arafad. Se mira careva? Echipa de PR care conduce tara a fost insa la inaltime dupa aia. Bilbele initiale au fost rapid impachetate in "grija fata de concetatenii nostri oriunde s-ar afla ei", in "functionarea impecabila a institutiilor" si imagini impresionante cu pregatirile pentru recuperarea victimelor. Totul in direct, totul in deplina transparenta, caci, nu-i asa, nu-i vorba de Constitutie, de tunuri date la privatizari sau de amendamente de pus la naftalina procurorii.


Cocotat rapid pe muntele de nenorocire, guvernul Ponta s-a laudat doua zile ca face ceea ce trebuie, ceea ce orice guvern din lumea civilizata ar fi facut: sa se ocupe de victime. Ce vrea sa spuna echipa Ponta este ca a fost atit de eficienta incit n-a lasat "trupurile neinsufletite ale cadavrelor" sa zaca vreo saptamina prin morgile din Muntenegru, ca ranitii au fost adusi in Romania in doua zile si nu intr-o luna, iar familiile au aflat pina la urma daca, vorba unui telespectator, daca trebuie sa pregateasca flori sau coroane. Aplauze! Felicitari! Ponta a facut normalul intr-o situatie in care toata lumea se astepta la comportamentul cinic din alte situatii cu morti si raniti pe soselele patriei. Daca nenorocirea nu s-ar fi petrecut in Muntenegru, spectacolul guvernamental ar fi fost cu totul altul sau n-ar fi existat deloc. Amintiti-va de lungul si lugubrul sir de accidente rutiere, de victimele plimbate de la un spital la altul, de nesimtirea funciara a autoritatilor. Ati vazut vreodata in aceste cazuri ceva asemanator cu regia din zilele astea? Nu, pentru ca nu era rost de campanie de imagine. E foarte bine ca autoritatile si-au facut treaba, dar a te impopotona cu asta, a transforma o nenorocire in oportunitate electorala este dezgustator. Doliul national este in acest registru. De ce nu s-a declarat doliu national pentru alte victime de pe sosele, ca doar mor cu sutele in fiecare an, sau pentru militarii morti prin teatrele de razboi? Raspunsul e simplu si amar: pentru ca oportunitatea de imagine e mai mare acum si pentru ca gafele si incompetenta initiale trebuiau ambalate cumva. Ponta nu putea sa rateze un moment ca asta, e ca pestele in apa, indiferent cit de mocirloasa este, cind e vorba de mediatizare. Televiziunile isi dau si ele masura, ca de obicei hienele lucreaza cu norma intreaga.


Pentru guvernul Ponta, care nu pridideste a vorbi de "solidaritate", ca si pentru poporul degustator de morbid si tragedii se desprinde insa o morala trista. Muntenegrenii ne-au dat o lectie, una autentica despre omenie, organizare, solidaritate. Zeci de civili si jandarmi au coborit in prapastie, multi riscindu-si propria viata, au facut un lant uman pentru a aduce targile la suprafata, s-au asezat la coada sa doneze singe. Nechemati de nimeni. Nu s-au inghesuit sa fie filmati, sa dea declaratii, sa devina eroi si vedetele. Autoritatile s-au organizat impecabil din primele momente, iar fara aceasta viteza de reactie mortii ar fi fost probabil mai multi. Citiva ministri muntenegreni, insusi premierul, au ajuns in timp record la fata locului si s-au implicat personal in organizarea operatiunilor de salvare.

 

Ati vazut in Romania asa ceva? Citi dintre conationalii nostri ar fi pus mina sa ajute (exista si la noi cazuri eroice de salvatori, dar sint o exceptie), citi nu s-ar fi limitat sa filmeze, sa dea indicatii, sa se certe si sa se invinovateasca reciproc? Mai rau, ma intreb daca primii la fata locului nu ar fi fost hotii si daca nu cumva s-ar fi organizat un lant uman ad-hoc sa care valizeze din prapastie. Iar jandarmii nu ar fi trebuit adusi pentru a pazi bagajele de ciorditori. V-ar mira? Citi romani ati vazut repezindu-se voluntar sa doneze singe in astfel de situatii? Aud ca acum la Galati donatorii stau la rind. Frumos, macar de ar invata ceva din exemplul muntenegrenilor. Macar de ar intelege ca umanitatea si solidaritatea post-mortem nu sunt suficiente. Pentru Ponta, lectia muntenegrenilor este una a decentei. Nu cred ca o va invata vreodata, ne-a demonstrat cu ocazia asta ca nu doar iresponsabilitatea, ci si indecenta sint politica de stat.

P.S. Spre deosebire, doliul national declarat in Muntenegru nu este din ratiuni de imagine, ci din cele de mai sus.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22